Posted October 15, 20159 yr Zna li neko da mi kaže da li se zone ograničenog pristupa za strance u Rusiji odnose i na građane Srbije? Postoji li negde lista ili još bolje mapa ovakvih zona?
October 16, 20159 yr Postoje zone i cini mi se kad na engleskom otkucas, izaci ce lista na wikipediji. Zone se odnose na sve strance, tako i na drzavljane Srbije. Jedna takva zona je Severomorsk nedaleko od Murmanska. Ne znam kakva je situacija sa dobijanjem dozovola.
October 17, 20159 yr Čuo sam da je moguće dobiti dozvolu, vadi se negde u Moskvi. Ali moraš imati nekoga u zoni ko te poziva i garantuje za tebe, nije baš jednostavno i podrazumeva dosta birokratske gnjavaže, a na kraju nije ni izvesno da li ćeš dobiti. Jedna od takvih zona je gradić Dikson o kome sam mnogo puta maštao. Uzgred, Dikson ima jedan od najkul grbova na svetu
October 18, 20159 yr Koliko znam i Chukotska oblast ima taj spec status.....i treba sto rece Lazar , dosta birokratije da se odradi i naravno boravak je ogranicen....radi se iz Moskve.
November 17, 20159 yr Sve je to lepo ali don't mix grandmothers and frogs1. Severomorsk je vojna baza (ruski "zatvorena teritorija"), znaci dozvolu ne mogu dobiti ni obicni Rusi, a kamoli stranci.2. Dikson je pogranicna zona (sto geografski i jeste), teorijski treba se blagovremeno obratiti regionalnom ili mesnom FSB (nikako "negde u Moskvi").3. Cukotka je delom pogranicna zona (v. pod 2), a delom zona s ogranicenim kretanjem stranaca gde je najlakse doci (u poredjenju s prethodnim) - dovoljno je na na primer imati pozivno pismo turisticke agencije (opet Moskva s tim nema veze) i oformiti vizu ili dozvolu.