Posted November 12, 2015 Pozdrav putnici,Prije nekih godinu dana išao sam na putovanje Južnom Amerikom i zaboravio fotoaparat u sefu hostela, dok sam žurio na avion. Putuje li neko u skorijem periodu tamo da ga ponese? Trenutno se nalazi kod prijateljice sa couchsurfa. Bio bih mu jako zahvalan.Sam transport DHLom i sl. firmama košta više nego sam fotoaparat, radi se o Canon 650d, nije preterano težak ni glomazan. Imate li nekih drugih ideja za transport možda? jeste li imali iskustva sa vraćanjem izgubljenih stvari? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2015 Hola,Evo ja bih trebala tamo da budem 13.januara kad imam let nazad za Evropu...pod uslovom da seputovanje odvija kako treba Tko da ako sve bude ok,mogu ti izaci u susret.Taman da mi kazeskakva je situacija tamo sa smestajem pozzMaja Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2015 Nadam se da aparat nije "nafilovan" (nista licno, samo uticaj gledanja Discovery-jeve emisije o aerodromu u Bogoti i raznih slucajeva ljudi koji su tvrdili da ih je neko zamolio da ponesu "posiljku" za Evropu, a u posiljci.....10-ak godina zatvora) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2015 @Majo hvala ti puno na ponuđenoj pomoći, ispričaću ti sve čega se sjećam, tražio sam smještaj preko couchsurfinga ali neuspješno, iako imam tamo dosta iskustva, našao sam jednu prijateljicu sa kojom sam i danas u kontaktu. Rezervisao sam hostel na kraju u Mirafloresu. Smještaj je bio pozitivno iskustvo, prevoz je gadan tamo, i grad se čini jako nesiguran, to je grad od 10 miliona stanovnika pa ima i pregršt hostela. Elem moj mail ti je: daliborn@gmail.com javi se pa možemo popričati online ili uživo uz kaficu, ja sam prošle godine putovao u 4 zemlje za mjesec dana (Brazil, Čile, Bolivija i Peru) i imam dosta korisnih savjeta. Za aparat garantujem ti da je sve sigurno, slobodno ga isprovjeravaj tamo kada dođeš, nafilovan je jedino slikama i praktično je nov jer sam ga uzeo prije puta, poluprofesionalna kamera. Hvala ti još jednom i nadam se da ćeš se javiti, biće drago i meni da ti pomognem.@putnik dugoprugaš nista lično ni tebi, ali mislim da si previše gledao takve emisije. Mogao si tražiti da se predstavim ili da pokažem slike sa putovanja pa bih vidio da nemam nikakve veze sa drogom, ovako si ostavio komentar od kojeg 99% ljudi neće htjeti ni da pročita o čemu se radi. Ja da sam gledao Južnu Ameriku kroz Discovery Chanel ne bih mrdnuo sa Balkana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 13, 2015 (edited) Nema potrebe da mi se predstavljas, zasto bi? Vec si dovoljno ostavio podataka da mozes biti proveren(2 mutual friends, khm, khm) Rekoh, nista licno i ne upirem prstom u tebe, daleko bilo. Jednostavno, takve stvari su realnost, desavaju se relativno cesto i covek mora da bude oprezan. Verujem(tj, znam) da ti jesi pravi putnik, jer da je drugacije, tesko da bi bio ovde. Nadam se da ce ti aparat skorije i stici, uostalom, ponudu vec imas.Inace, "putnik dugoprugas" zivi u toj Juznoj Americi Edited November 13, 2015 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2015 Ne bih se slozio da se takve stvari desavaju tako cesto, niti da su toliko cesta realnost. Oprezan svakako treba biti, ali ne suditi olako i bez pravih informacija. Nisam primio nista licno ali zbog tako povrsnih komentara, ljudi malo putuju a jos manje hoce da pomognu strancima. Ljudi prate medije a oni pisu samo o senzacijama i losim stvarima zbog kojih ljudi onda imaju predrasude. Ja sam cuo more komentara prije puta u Juznu Ameriku slicnih tvom, zasto ne ici tamo, te realnost je da te opljackaju, te realnost je da naletis na nekoga da ti izvadi bubrege i proda i sl.Ako sam nesto naucio na putovanjima to je da u svijetu ima puno vise dobrih ljudi spremnih da pomognu strancu nego dilera i ubica kao u filmovima. Posjeta Peruu se mjeri u milionima godišnje mislim, to što uhvate par hiljada nekih baksuza na aerodromu ne znači realnost. Nisam baš ni siguran da svi nose pakete za strance, i da su nevini. Mora se naravno naci neki izgovor. A reality televizije jedva cekaju senzacionalne price... elem htjeo sam da se predstavim ne što imam želju, nego što si mi nalijepio u startu etiketu dilera. Svaka tebi cast, za upozaravajuci komentar i sto zivis u Juznoj Americi samo nisi mi bas pomogao Eto ja mislim da si najvjerovatnije dobar čovjek i veliki putnik u startu a ne da si sumnjiv što živiš tamo kao Šarić i ekipa a ne u Evropi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 14, 2015 Sasvim je realno da te opljackaju, mogu da navedem nekoliko primera mojih prijatelja, evo, u poslednjih pola godine, koji su uprkos svim mojim upozorenjima, ipak opljackani. To naravno ne znaci da ne treba doci ovde.Slazem se i verujem da postoji vise dobrih ljudi, spremnih da pomognu i ja gledam na svet takvim ocima.Par hiljada baksuza uhvaceno godisnje u svercu droge ne znaci da se to realno i dogadja?? Ne razumem.Nije mi bio cilj da ti nametnem etiketu dilera, izvinjavam se ako je tako protumaceno.Rado bih pomogao da si ga zaboravio u Brazilu, a obzirom da je u Peruu, mislim da nisam od velike koristi.Nisam Saric Uzdravlje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 15, 2015 haha, e tek sad sam procitala vasu prepisku... hm, moram se zamisliti, a da li je ova prepiska dovoljan za mene odbranbeni papir u slucaju da me uvate s necim u tom aparatu? Znaci Brazil Dragance, fiiino, mislim da cu ovaj put propustiti tu zemlju, sad su mi Argentina, Cile i Peru na listi, ali ko zna...A, rpijatelji su ti bili opljackani gde? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2015 A, rpijatelji su ti bili opljackani gde?Jedni u Salvadoru, a jedni i u ovom gradicu gde zivim, turisticki totalno nezanimljivom sirim narodnim masama. Ali, ovde svuda treba biti na oprezu, to je nesto sto predstavlja svakodnevnicu. Da me ne shvatis pogresno, ne treba niceg da se plasis, ali, sve sto mozes da ucinis kao prevenciju, ucini, tipa, ne sepuri se sa nekim skupim nakitom, satom, fotoaparatom, garderobom, nositi samo minimum novca koji ti je neophodan, pa ako se nesto i desi, steta ce biti mala. I najvaznije pravilo, ako vec dodje do pljacke, ne junaciti se i ne suprotstavljati, vec dati to sto ti traze i vozi dalje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 16, 2015 Jedni u Salvadoru, a jedni i u ovom gradicu gde zivim, turisticki totalno nezanimljivom sirim narodnim masama. Ali, ovde svuda treba biti na oprezu, to je nesto sto predstavlja svakodnevnicu. Da me ne shvatis pogresno, ne treba niceg da se plasis, ali, sve sto mozes da ucinis kao prevenciju, ucini, tipa, ne sepuri se sa nekim skupim nakitom, satom, fotoaparatom, garderobom, nositi samo minimum novca koji ti je neophodan, pa ako se nesto i desi, steta ce biti mala. I najvaznije pravilo, ako vec dodje do pljacke, ne junaciti se i ne suprotstavljati, vec dati to sto ti traze i vozi dalje.Okok,Ne znam samo ko ide na bekpek sa skupim nakitom, uopste na put po Juznoj Americi,meni je to neobicno...Nadam se da su CIle i Argentina malo mirniji po tom pitanju, a kad dodjem do Perua vec cu biti bankrot, tako da sve ok,mozda i oni meni daju neki dinar hehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 Ne znam samo ko ide na bekpek sa skupim nakitom, uopste na put po Juznoj Americi,meni je to neobicno...Ono sto je tebi mozda jeftino, nekom je nedostizno i na to gleda drugim ocima. Nekom je sasvim normalno da ima i nosi iphone, a neko ce jedva da doceka priliku da ti ga istrgne iz ruku, itd. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 kad dodjem do Perua vec cu biti bankrot, tako da sve ok,mozda i oni meni daju neki dinar heheNemoj da se brineš, imaćeš da prodaš foto-aparat. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 dada, to je tacno...Mada nemam ni ja ajfon svakako razumem sta zelis reci.. nadam se da ce sve biti OK po tom pitanju..hvala za svaki savet! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 Okok,Ne znam samo ko ide na bekpek sa skupim nakitom, uopste na put po Juznoj Americi,meni je to neobicno...Nadam se da su CIle i Argentina malo mirniji po tom pitanju, a kad dodjem do Perua vec cu biti bankrot, tako da sve ok,mozda i oni meni daju neki dinar heheMoj prijatelj je ostao bez akt tasne u restoranu u Cileu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 Nemoj da se brineš, imaćeš da prodaš foto-aparat. carski.A po pitanju da ne strcis. Ja sam se probao prerusiti u lokalca tako sto sam kupio ponco od vikunje mislim i neke sarene hlace i otisao u Limu tako i tek tada shvatio da niko ziv ne nosi takvu nosnju po gradu, nego normalnu Evropsku odjecu Sto ce reci nemoj nastojati ni previse da se uklopis Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2015 carski.A po pitanju da ne strcis. Ja sam se probao prerusiti u lokalca tako sto sam kupio ponco od vikunje mislim i neke sarene hlace i otisao u Limu tako i tek tada shvatio da niko ziv ne nosi takvu nosnju po gradu, nego normalnu Evropsku odjecu Sto ce reci nemoj nastojati ni previse da se uklopishaha, odlicno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 18, 2015 c j majonezu ima daleko prefinjenijih varijanti od zog da te pljackaju neko bedni indijanci skriveni po mracnim ulicama ili sumama...evo kojih..Fino se smestis u neki od rekomendovanih hostela i ujutro ti i tvoja drugarica izadjete i ocete na stanicu kako ste lenje da hodate ocete neki taksi,i tu se naravno nadje neki koji vam ponudi manju cenu nego sto je,vi se napalite i odma udjete u njega,on vas tako lepo vozi i usputode u neku pustu ulicu gde vas ceka jos neki njegov ortak,i tu vas lepo ubede da im date sifru od visa kartice ako je imate,da mozete se folirati kako je nemate al onda morate da imate para,sve u svemu nece vas ukokati vec verovatno samo samarati ,cupati za kosu i tako to,kad propevate jedan ode pokupi lovu pa opet ode jel se odabira vreme kad je moguce za par sati dva puta uzeti maximalni iznos,mislim da je oko petsto dolara max iznos po intervalu,tako kad pokupe dva puta lovu i ostalo sto imate vredno slobodne ste...to mi je eto ispricala neka plavusa u hostelu de sam bio u Arequipi u Peruu,koji je turisticki grad i nije toliko veliki...tako su nju i njenu prijateljicu sredili kad su uzeli taksi od hotela ka bus stanici i to danju...ta grupa je radila tako godinama pa su ih kao uhvatili malo posle sto ne znaci da ih nema vise ..pa eto obrati paznju na taksije jel se dosta stvari desavaju s pogresnim taksijem,ja sam vecinom koristio lokalni saobracaj ili peske i nisam osetio neku ugrozenost i s tim sto sam koristio gps nije mi bilo potrebno zastajati i gledati u neku kartu ili u neku gajd knjigu..a privlacenje paznje ne mora biti samo nakit i kamere vec i cesto gledanje u mape,vodice i nosenje veceg ruksaka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 19, 2015 Po pitanju Lime, ja sam cuo nekoliko prica o pljacki i sve su bile vezane za taksije. Kako sam imao backpack, cim sam dosao na aerodrom, nisam uzeo ni jedan taksi, a u zivotu nisam sreo navalentnije taksiste nego na aerodromu u Limi. Procitao sam na nekom sajtu o bus stanici nedaleko od izlaza aerodroma i tamo sam otisao. Na svakih 5 min. dolaze kombiji iz kojih kondukteri vicu u koji dio grada idu, pitao sam da li idu u dio grada gdje trebam i usao. Onda sam koristio offline navigaciju na mobilnom, mada mi je i vozac rekao gdje trebam izaci (moj spanski se pri tome svodi na stotinjak rijeci). Kada me je istovario gdje treba, mislim da je bio u pitanju Miraflores ili tako nesto, imao sam 3-4 km pjeske da hodam prateci povremeno offline navigaciju. To je turisticki kraj, dosta ljudi hoda i ima policije, tako da se nisam plasio koristiti mobilni, sigurnije je svakako nego voziti se u nepoznatom taksiju. I nasao tako hostel.Po gradu sam kasnije stalno isao pjeske ili koristio te gradske buseve (vise su kombiji) generalno ljudi su bili od velike pomoci, jedan policijac je cak zaustavio autobus mimo stajalista i objasnio vozacu gdje da me istovari. Tako da je od koristi mi bilo da pitam ljude stalno gdje treba i cime da idem. Naravno drzao sam se turistickih krajeva grada sa dosta ljudi, pri tome sam nosio taj pomenuti, zaboravljeni fotoaparat (iako znam da nije pametno), ali racunao sam da se necu zavlaciti po zabacenim mjestima.Bio sam maksimalno uocljiv cini mi se, sa poncom, sarenim hlacama, velikom kamerom i mobilnim za navigaciju, ali nisam imao nikakvih problema jer sam koristio gradski prevoz i drzao se sigurnih kvartova sa dosta ljudi. Moguce da sam imao i srece, jer nisam nesto dugo ni proveo vremena u Limi, ali generalno osjecao sam se sigurno i nisam imao nikakvih problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites