Followers 0

Dominikanska Republika - jeftina varijanta

30 posts in this topic

Pozdrav ljudi,

Zanima me da li je neko putovao kroz Dominikansku onako jeftinom varijantom - backpacking, autostop, couchsurfing, workaway, helpx, wwoofing i slično? Uhvatio sam vrlo jeftinu povratnu kartu iz Kelna (300€) u po sezone (januar i februar) i volio bih zaobići njihova turistička mjesta i all inclusive ponude. Putovao sam kroz Indiju 2 mjeseca i spavao kod lokalaca. Nije samo troskovna prednost, nego upoznavanje kulture, mjesta, običaja i slično. Čini mi se da to u Dominikanskoj baš i nije opcija... ili sam možda pogriješio vrijeme za odlazak, jer ipak je high season u januaru. 

Ako neko ima neka vlastita iskustva, molim da se podijeli :) Hvala!

Skoro sam pricala sa ljudima koji su realtivno jevtino putovali u DR uzimajuci smestaj kod lokalaca, i koristeci lokalni prevoz. WWOOFa ima ali ne mnogo, kao ni workaway...

Ono sto je glavni problem tamo je da kad dodjes sa evropskim izgledom, pa makar i bio prefrigani ;) Balkanac za njih si Gringo i hoce da ti naplate skuplje sve.. Necu da u potpunosti generalizujem ali desava se. Ja sam sa muzem, koji je Dominikanac, imala situacije da su hteli da nam naplacuju mnogo vise uvek uz komentar "ma ti si sa tom Gringom"..

Inace ja cu cele zime biti u DR, u potpuno novoj regiji, na granici sa Haitijem, pa ako budes isao na tu stranu, mozes da se javis :) 

Kako si uhvatio tako jeftinu kartu?

To i mene zanima, koja kompanija? Ako moze da se nadje tako jevtino mozda mi neko dodje u posetu...

Pozdrav narode,

Skoro kupih kartu u jednom pravcu (po obicaju) za 240 evrica Concord-om iz Beca do Punta Cane krajem Januara..

Ovo gore navedeno  za 300 evra iz Kelna je verovatno Germanwings i mislim da je u jednom pravcu jer sam i ja isto nasao tu soluciju(ima isto i Concord odatle),a ima i iz Brisela za 199 evra(jedan smer) sa Jetairfly..

Pozdrav narode,

Krajem Januara 2016 letim iz Beca za DR-naravno ONE Way.

Ja sam nomad i obozavam da upoznajem nove ljude sirom sveta,tacnije gde god da se zadesim u datom trenutku,pa ce s toga i moje putovanje biti takvo-skromno,na budzetu sa ne vise od max 200 $ u dzepu,istrazivacko i nadasve-avanturisticko gde bih obisao mnoge prirodne lepote.. :-) 

Za boravak cu koristiti CS i sator koji cu poneti sa sobom i koji mi obezbedjuje uvek potrebnu autonomiju i mogucnost uzivanja i opustenosti..

Namera mi je da proputujem celu Dominikanu i obidjem mnoga prirodna bogatsta,upoznam nove ljude(lokalce i naravno nase Expate :-) ) ,steknem nove prijatelje i naravno,sto da ne i mozda nadjem neki poslic dok sam tamo posto tecno govorim tri ( 3 ) strana jezika ukljucujuci i Spanski.

Poznaajem jednu dominikanku tamo koja mi je potpuno besplatno u Santo Domingu ustupila kucu svoje bake koja zivi u US i spojila me sa nekim prijateljima koji zive na razlicitim stranama ostrva..Takodje u Punta Cani cu verovatno (95%) boraviti u super resort-u potpuno besplatno odprilike do 20 dana.. ;-)

Voleo bih da me neko od nasih ljudi posavetuje ako je u mogucnosti i objasni ukratko,u par recenica kakva je situacija tamo i mozda da neki savet i naravno ako ima vremena podeli koje pice,caj,kafu,interesantan razgovor..!?

Takodje,ako ne nadjem nista tamo verovatno cu nastaviti put Haitija jer sam procitao na sajtu MIP-a da vise ne treba viza i da se moze ostati 90 dana sa nasim pasosem,pa posle ako treba i plivajuci na jamajku i posle Venecuele najomiljeniju mi zemlju-Kubu,jer uvek "nekako" nadjem nacin..  :-)

Pozdrav svima :-)

Sve sto je Pcelica Ivana rekla je upravo tako a i gore. Provela sam preko 6 meseci u DR, zemlja je siromasna, ljudi su minimalno obrazovani i targetuju se stranci za svaki moguci oblik iskoristavanja. Boravak generalno nije opasan ali u jeftinijim krajevima - koji nisu turisticki biti stranac moze da bude opasno po zivot. U proseku imaju jedno ubistvo nedeljno. Biti u privatnoj kuci je OK ako je u dobrom kraju u suprotnom komsije ce vas prve opljackati. Novac ce Vam traziti svi - od proalznika na ulici do istih komsija.

Na policiju se ne oslanjajte I izbegavajte ih system je totalno korumpiran I vi nemate novaca da se vadite iz problema u koje oni vesto mogu da Vas upletu, teren je njihov.

Budget Vam je toliko mali da je sa njim opasno ici bilo gde. Posao necete naci jer ga ni oni nemaju, to je I ilegalno. Ne znam sta drugo da vam kazem, sem cuvajte se I pazite da ne izgubite glavu zbog neke papaya ili banane. Cehinja koja je zivela preko 25 godina na Severu je ubijena prosle godine na ulici zbog $20.

U turistickim zonama ste potpuno bezbedni sto ne znaci da je preporucljivo razapeti sator na plazi. U vezi svih vasih "prijatelja" samo jedan savet - oni su svi predustretljivi jer zele vasu paznju, odnosno vas novac. Tu nema izuzetaka. Generalno sve gore nije lepa vest iako je zemlja jako lepa.

Dolce hvala na odgovoru..

Sto se tice mogu budzeta-ne brinite,jer kao neko ko je vrlo ekstroventna osoba,uvek svesna desavanja u okolini, nekadasnji Security advisor po zanimanju i neko ko je proputovao (sa manje vise istim budzetom) i imao prilike da radi u nekim zemljama koje se u nasim (Evropskim) i "civilizovanim" medijima predstavljaju kao mesta koja po svaku cenu treba izbegavati (jer valjda tamo zive vanzemaljci,a ne ljudi),neko ko je ziveo u par plemena u Africi,mislim da mogu sa sigurnoscu reci da ce biti dovoljan za nekih 30-40 dana kao i uvek skromnog zivota(osnovne namirnice)..

Dominikanku licno poznajem (jer smo neko vreme putovali zajedno po evropi i zajedno isplanirali nas sledeci backpacking put na Kubu) i sa njene strane sam dobio dosta pravih i konkretnih informacija,ponudila mi je da budem kod nje i njene porodice u S.Domingu ili da koristim na neodredjeno vreme kucu njene bake u Avenida de Independencia (naravno,neke osnovne troskove bih samoinicijativno platio jer nisam Freeloader):azn:  i takodje imam jos dosta starijih informacija opet iz prve ruke posredstvom devojke (dugogodisnje porodicne prijateljice)  koja je tamo zivela skoro 3 godine,(a otisla da uci jezik i ostala i radila u resort-ovima i Call centru),medjutim odlucila da nastavi putovanje po svetu i mogu vam reci da ima samo reci hvale (zivot generalno)..

Naravno rekla mi je da se necu sigurno obogatiti(sto meni i nije cilj,niti je ikada bio) vec da cu sa mojim znanjem stranih jezika i ostalim vestinama vezanim za bezbednost mozda naci neki poslic u SD sa nekom srednjom platicom (cija visina nije bitna toliko) i da ako ipak budem zeleo da malo vise zaradim,okusam srecu u PC i Bavaru.

Sa policijom kao i uvek nema vecih problema,a sto se tice targetovanja i " cimanja"..Pa recimo da svako moze da proba :spot: . Imam mnogo bolja poznanstva u nekim zemljama Centralne i Juzne Amerike,ali Dominikana sem 3,4 ljudi..:102:

Kao sto rekoh vec, ziveci i radeci na nekim mestima naucio sam kako se treba postavljati u raznim za vecinu nas ne pojmljivim situacijama,mada se slazem da kao i svugde postoje blage razlike u mentalitetu.U Joburgu,DR Congo  mozete zavrsiti zivotnu karijeru i bez 20$ u dzepu,sve je to sudbina od koje zeleli mi to da priznamo ili ne,se ne moze pobeci..

Hvala na zeljama i na informacijama:spot:

Srecna Nova svima i sve najbolje..

Super drago mi je da je tako kao sto pises. Zelim ti srecan put I ostanak.  Prosle godine su zakoni drasticno promenjeni pa ti dajem zvanicnu listu koliko kosta departure tax kada napustas Dominikansku. Napominjem da je za prosu godinu I da stalno podizu cifre da bi izbacili iz zemlje sve koji su u njoj ilegalno.  U pesosima:

Direccion General De Migracion website it states :-

Menor de 30 dias Hasta 3 meses 800.00

Mayor de 3 mese Hasta 9 meses 1,000.00

Mayor de 9 meses Hasta 1 año 2,500.00

Mayor de 1 año Hasta 1 año y 6 meses 4,000.00

Mayor de 1 año y medio Hasta 2 años 5,000.00

Mayor de 2 años Hasta 2 años y 6 meses 6,500.00

Mayor de 2 años y medio Hasta 3 años 9,000.00

Mayor de 3 años Hasta 5 años 14,000.00

Mayor de 5 años Hasta 7 años 17,000.00

Mayor de 7 años en adelante por c/ año adicional 500.00

Hvala jos jednom.
Dosta mi (a verujem i ostalima)  znaci ova informacija.Bice sta biti mora :-) Ukoliko mi se ne svidi,opet ce biti: ranac na ledja i put pod noge. :-)

Srecan put I najvaznije je informisati se PRE nego sto covek krene. Kao neko ko je proveo mnogo vremena u Dominikanskoj mislim da ides na ostrvo o kome jako malo znas a racinas na rupe u zakonu koje su vec zatvorene.  Bice tesko zaraditi novac za povratnu kartu I izlazak iz zemlje.

Ulazak sa bilo kojim balkanskim pasosem u DR u jednom pravcu je isto nelegalan. Za pocetak, avio kompanija koja ti je prodala kartu ima prava da ne bude penalizovana kaznama zbog pustanja putnika sa kartom u jednom pravcu. Da li ce oni to zakonsko pravo uskoristiti ili ne znaces nada budes stigao na let.

Sto se Haitija tice prica je daleko gora 1 million Haicana zivi u DR posto je Haiiti pakao za ljude bez para.

Generlan savet ne samo Senadu nego svima bi bio da je svet izvan Balkana daleko zakonsk iuredjeniji nego sto mi verujemo I zamisljamo. Srecno!

Cao svima, evo da se javim i ja iz Dominikanske republike! 

Nalazim se u jednom selu na granici sa Haitijem. Generalni utisak je prilicno pozitivan gledajuci klimu (ovde u brdima toplo preko dana, 'ladno nocu pa lepo za spavanje), hrana veoma kvalitetna: pijem sveze mleko od komsijine krave koja jede samo travu, mango i avokado su preukusni, banane veoma slatke, ljudi su jako fini prema nama za sada :)

Negativni utisak je da je previse kocke! Ovde se bukvalno svi kockaju, i deca i mladi i stari, valjda to tako ide sto veca beda ima vise kocke :/ Inace ovo je najsiromasnija regija, sa najvecim procentom nepisemenosti (pre neki dan zena u autobusu kad je objasnjavala mom muzu za neku ulicu rekla mu "pa ako znas da citas videces natpis" verovatno smatrajuci da on ne zna da cita kao i vecina ljudi :/ ) Generalno, cini mi se da je glavni problem ove zemlje skolstvo :( ali, sada se vlada trudi da puno ulaze u obrazovni sektor. 

Haiti je prica za sebe. Bili su izbori, bilo ubistava povodom istih, nereda, mi traba da idemo da posetimo muzevljevu majku da vidi svoju unuku, ali necemo jos uvek dok se stvari ne smire...

E sad, kad sam prvo videla Senadovu ideju za dolazak ovde sa 200 dolara zabrinuli smo se i moj muz i ja.. E sad, videvsi iskustvo koje ima, mozda zaista , tj verovatno ce se snaci. Jezici zaista puno pomazu, cak i ovde u nasem selu recimo traze nekog da drzi kurs engleskog, pitali su mene ali ja nemam vremena jer moram da radim a imam i bebu.. 

Drzim ti fige Senade da uspes ovde! Mozda se i vidimo :)

A da da dodam, i ja sam usla u zemlju kao turista, i iako sam majka maloletne drzavljanke ove zemlje i u braku sa drzavljaninom isto moram da se ponasam u skladu sa pravilima. Tako da posle dva meseca moram bar na 2 dana da izadjem iz zemlje (nadam se da ce se srediti u Haitiju pa cemo da odemo :)

Hvala Pcelice :-)

Naravno,ja sam uvek za to da se upoznam i druzim sa nasim ljudima (ex-YU) gde god sam u tom trenutku.Posaalji ovde ili kao PM naziv tvog sela pa se sigurno vidimo,a i raspitivao sam se u vezi Haitia(viza i dr.) i bi bilo greota da propustim mogucnost da vidim i tu zemlju,jer sam siguran da je prelepa.
Naravno,ne mora da znaci da ce mi se svideti ni zivot u DR,pa ako se kojim slucajem to i desi,uvek sam zeleo da odem na Trinidad i Tobago i Curacao (bejah tako blizu prosli put :-) ) a takve dobre ponude avio karata,do sada nisam video...

Takodje nadam se da ce mi ova "moja" tri strana jezika koja tecno govorim i vestine i znanja koje sam stekao do sada, pomoci da obezbedim tu neku "stabilnost" i omoguciti mi da bar kupim kartu u jednom pravcu (ako bas mora :-) ) kao i uvek do sada  jer sam nomadska dusa,kao i mnogi drugi.

Nadam se da cemo imati prilike da zajedno uzivamo u domacim specijalitetima i tom predivnom  vocu i naravno ako znas za neko mesto koje sigurno ne bih smeo propustiti(prirodne lepote) napisi ovde,kako bi ubacio u svoj raspored. :-)

Za Haiti ti ne treba viza sa nasim pasosem. Ja sam vec bila pre dve godine. Hehe, nisu ni znali gde je Srbija, a posto sam sa njima pricala na francuskom pitali me da li se u Srbiji govori francuski, ja kazem ne nego srpski. Tu su se tek zbunili. Na kraju sam rekla da je srpski jezik slican ruskom i onda mi je policajac nasmejan vratio pasos sa opaskom "aaaah Rusie!" 

Hehe sto se tice ostanka u DR, ako bi da se zenis ima kandidatkinja kol'ko hoces! Salim se. U stvari i ne salim se, pre neki dan mi je bila jedna komsinica da me pita da li imam nekog brata ili druga jer bi se ona udavala za belog coveka. 

Ako te interesuje poljoprivredna proizvodnja u ovoj zemlji, pogledaj ovaj video, njih vredi posetiti. Moj muz je saradjivao sa tom zadrugom, i jako je zadovoljan, mi cemo verovatno u februaru ili martu ici tamo. 

Drugo sto apsolutno preporucujem je Bahia de las Aguilas na jugu. 

El Limon i Cayo Levantado verovatno vec imas u planu :)

Pozdrav Pcelice i hvala za info u vezi zadruge.Zainteresovan sam da vidim razne stvari pa i ovu,a za Bahia de las Aguilas znam i naravno za El Limon,Pico Duarte,27 Charcos de Damajagua,El salto alto, 7 saltos i jos mnogo drugih mesta.
Voleo bih da vidim kako nalaze Larimar jer sam imao prilike da ga drzim u ruci (rodjak mi je zlatar) i svideo mi se mnogo,pa ko zna mozda budem pokrenuo i neki Export..

Sto se tice zenidbe,pa sta znam..Tu se ne moze reci nikad,a i znajuci mene kao osobu koja ni sudski poziv ne odbija... :-)  :-)

A sto se tice njihovog brkanja nas sa Rusima,nije nista strasno..Mnogo su bolje informisani uveren sam nego pojedinci u Evropi.Dacu ti jedan primer:
Pre nekoliko meseci ja u Spaniji i u kaficu mi pridje devojka (Engleskinja-predaje engleski u skoli) ,upoznajemo se i ona me pita:
Ona:Where are you from?
Ja: I say for myself that I'm world citizen,but I'm from Serbia.. :-)
Ona:Aaah,Syyyriaaa..How you managed to escape and how you managed to cross so far and get here in Jerez?
Ja:No,no,no Seeerbiiiaaa,you know Europe,Balkans...
Ona: Aaah,YEA :-) Sibeeeriaaa...
Ja: Mhm?Ah yea,yea..Siberia..Can you tell me what you drink so I can take same for me? :-)

Mogu da se raspitam vezano za larimar, jer ja ne znam gde je "the source". Slazem se da je divan! 

Imam ja jedno pitanje za tebe, posto mi se cini da si dosta iskusniji putnik od mene ;) Imas li ideju za ne tako skupu varijantu za odlazak na Kubu iz DR? Mi hocemo da idemo za Uskrs, i uglavnom sto sam nasla su karte od oko 450 eura povratna, a bas bi bilo dobro da mozemo da nadjemo nesto jevtinije :)

Nije hicja za larimar.. :-) Dolazim sledece nedelje,ali naravno dobro dodje ako nesto saznas..Onako opusteno..  :-) 

E sto se Kube tice,zanimljivo je to da ja i nisam mnogo mislio o Dominikani,koliko o tome kako da najbolje,najbrze i povoljnije stignem na Kubu(davna zelja) pa sam prostudirao razne rute i solucije(avion,brod,plivanje..  :-)  ) i dogovorio se sa prijateljicom iz Dominikane da idemo zajedno i da tamo iznajmimo kucu na plazi u Havani kod njenih prijatelja za 125$ po osobi na mesec dana(250$ ukupno) i da nam to bude baza odakle cemo da istrazujemo sve delove ostrva..

Na kraju prvo rekoh da vidim DR,u Haiti-u ponesto i onda sam isplanirao da odem na Kubu preko Curacao-a jer je karta DR-Curacao bila oko 130$ a onda Curacao-Cuba 120$ sto je dosta jeftinije nego ici iz DR.Mada ko zna,mozda u nekoj luci budem nasao nekog i mozda "ustopirao" neki brod do Trinidada i Tobaga,Kube i dr..
Moja drugarica je ocajna i cesto kaze "sa ovog prokletog ostrva (Hispanjola) covek ne moze da pobegne i da hoce koliko je skupo" :-)  i mogu ti reci da sam bas neprijatno iznenadjen sa njihove strane jer stvarno preteruju.
Mislim da je najbolje ici preko Meksika(Cancun) za Kubu jer postoje i solucije za brodsko putovanje sto je sasvim OK jer nije daleko a i karta je isto dosta jeftina kada se uporedi sa drugima..

Inace probaj Skyscaner.com , AzAir , Adioso, Opodo,Fly4Free.com (ovaj ima dobre ponude uvek,pa cak i "last minute) pa javi ako nesto povoljno nadjes..

Pozdrav pcelice  i pozdrav narode...

Naravno da sam stigao u Dominikaniu jos 27.01 Concordom bez ikakvih pitanja,problema sa imigracijonom policijom zbog karte u jednom pravcu(caskanje sa policajkom,mali smesak i eto mene unutra :-) , ali posto posedujem stari i skroman telefon i posto u delu(Bavaro,Friusa) u kome sam ja bio nema internet cafe-a sto me je malo iznenadilo,mada se i nisam mnogo trudio da trazim i koristim racunar i tehnologiju uopste..
Kao sto vec rekoh dosao sam ovde da malo uzivam (sto i cinim trenutno  ),upoznam ljude,vidim lepe stvari i mesta ..
Trenutno sam u Santo Domingu kod prijateljice i bicu tu par dana pa produzujem za Las Terenas i El Lemon pa posle Cabarete....
Inace vec prvog sledeceg dana po mom dolasku sam bio na razgovoru za posao koji mi je sredila tetka (koja je inace "pastora") moje prijateljice,sve dobro proslo ali posto nemam dokumenta "cedula" u ovom trenutku,ostavili smo to za neki drugi put kada vidim malo od svega..

Takodje upoznah mnogo ljudi sa nasih prostora,od kojih su neki starosedeoci  a neki ovde tek par godina.Posredstvom jednog "drugara" koga sam stekao ovde i upoznao preko njegovih roditelja koji imaju restoran u Bavaru a koji zive ovde 11 godina,radio sam kratko kao bartender (po prvi put s druge strane shanka  ),dobija sam i druge ponude da budem prodavac namestaja i dr,ali posto se ne placa nesto i posto ne bih da trosim ni tudje a ni svoje vreme,nisam se zadrzao dugo na tom poslu a drugi nisam ni prihvatao.

Inace zivot i cela situacija ovde mi se svidja i mislim da sam se dosta uklopio,ali moram reci da mi je dosta pomoglo to sto se vrlo dobro sluzim spanskim jezikom,svestan sam situacije i upoznat sa mnogim forama na kojim varaju postene ljude i turiste,pa kao putnik i maltene lokalac vrlo lako izlazim na kraj za mogucim cimanjima..
Takodje,dobijam bar jednu bracnu ponudu dnevno,pa cak i onako na ulici u prolazu..  Svidja mi se ovde sto su ljudi opusteni i veseli ali mi se ne svidja to sto dosta njih od 15-95 god koriste neki vid opijata..Najgore mi je kada vidim "motokoncja" koji je kao u oblacima,sav lud i brz,uvek zuri negde,pa cak i kada nema musteriju.. 
Uopsteno,Bavaro,PC i taj deo tamo su malo skuplji za zivot jer ipak je to trenutno najaci turisticki deo sa najvecim potencijalom pa je s toga i razumljivo...
Sve u svemu,svidja mi se ovde..Mozda budem odlucio da ostanem posle putovanja i radim kao nastavnik u nekoj skoli ili ako sredim papire mozda i u nekom drugom mestu gde se moje vestine i sposobnosti mogu iskoristiti,mada nije nista o glavu i hitno.. :-) 

Ako ima neko od putnika ili nasih ekspata koji kojim slucajem imaju vremena da se upoznamo,popijemo ponesto i malo procaskamo,neka se jave,a ja odoh da jos malo uzivam u svojoj avanturi,da istrazim jos malo i vidim sta se ima videti lepo i naravno sve to uz ne izostavni smeh,pesmu,igru i sve u svemu dobar provod.. :-) 

Salud i nos vemos.. :-)

Evo da se javim nakon sto je sve proslo :)

Da, povratna karta je zaista bila 300€. God bless Eurowings. Budući da imam BiH pasoš, Njemci su me jedva pustili. Zapravo, već su mi pustili torbu u avion, prošao sam security check i pozvan sam nazad na check in preko razglasa. Ubjeđivao sam se sa četiri zaposlena i supervizora da mi zaista ne treba viza. Da mi nisu već ranije pustili torbu, vjerovatno bi me vratili. Jer, zaista, na stranici ministarstva vanjskih poslova BiH piše da mi treba viza koja se vadi u Beču. 

Tokom cijelog puta od 11 sati, razmišljao sam šta smuljati u Punta Cani kako me ne bi vratili nazad. Međutim, graničar je samo pogledao u pasoš, pokušao bezuspješno izgovoriti ime Bosna i Hercegovina i uz osmijeh opalio pečat uz riječi enjoy. Odmah sam se zaljubio u narav Dominikanaca :smile:

U Dominikanskoj sam proveo 25 dana i potrošio ukupno 600 dolara. Napravio sam rutu Bavaro - Santo Domingo - Las Terrenas - Samana - Las Galeras - Santiago - Karneval La Vega - Cabarete - Santo Domingo - Punta Cana. Osnovni savjet za sve koji putuju u DR - cjenkajte se! Cjenkajte se za sve, pa čak i za šta mislite da ne bi trebali. Niti jednom nisam platio punu cijenu usluge ili proizvoda. Ako vam kažu da je motoconcho 3 dolara, vi mu dajte dolar (što je realna cijena te rute). Dominikanci su navikli da iskorištavaju gringose, koji su navikli da plaćaju sve što im se kaže. Suvenir na plaži sam kupio za 100 pesosa, a početna cijena je bila 700. Dva jastoga sa krompirom sam dobio za 700, a početna cijena bila je 1400.

Od najljepših iskustava izdvojio bih gledanje kitova u Samani, spuštanje niz Damajagua vodopade, treking do El Limon vodopada i karneval u La Vegi. Sve sam ovo odradio bez zvaničnih tura, i zaobilazio agencije. Samim tim, troškovi su bili minimalni. Spavao sam u apartmanima preko airbnba - iznajmim dvije noći zvanično i dogovorim se za još jednu ili dvije sa vlasnikom apartmana oči u oči, uz određen popust. Također sam radio isto sa hostelima i naravno koristio sam i couchsurfing.

Što se tiče samih Dominikanaca, apsolutno su mi se dopali. Opušteni, prijateljski nastrojeni ljudi. Možete se s njima zezati, pričati, popiti koje pivo ili čašicu ruma. Nisam imao nikakvih neprijatnih iskustava tokom cijelog putovanja, a hodao sam i uvečer kroz grad, ubacivao se u lokalne prevoze, autostopirao, izlazio u lokalne klubove. Sve u svemu, odlično iskustvo.

Prostitucija je široko raširena, pogotovo u Sosui i Las Terrenasu. Tu ćete uvečer samo nailaziti na prostitutke, a ukoliko dobro izgledate, dobacivat će vam riječ "gratis". Noćni život mi je bio najbolji u Santiagu i Santo Domingu, gdje su lokalci normalni i obrazovani ljudi, a prostitucija ima svoje kvartove.

Najljepše plaže su apsolutno u Samana području. Oko Las Terrenasa i Las Galerasa nalaze se bajkovite plaže. Ali budite oprezni u okolici Las Galerasa jer su učestale oružane pljačke turista u šumama. 

Čitao sam vaše odgovore i vidim da i vi imate poprilično ugodno iskustvo. Meni je lično ovo jedna od najljepših i najugodnijih država u kojima sam do sada bio. I planiram se vratiti opet, jer sam baš uživao :) 

Edited by medogrmalj

Wow! Pa ti si se bas super proveo!! Kaze moj muz (koji je Dominikanac) da si pravi lokalac bio ;) 

Sigurno ti je bilo prelepo na izletu za posmatranje kitova, mi ne mozemo da idemo jer imamo bebu, tako da moramo da sacekamo par godina za tu avanturu.. Takodje i 27 vodopada nismo mogli da idemo, a zadesili smo se tamo prosli vikend.

Prosli vikend zapravo smo proveli u agroturistickoj farmi koju sam preporucilia vec Finca la Protectora, i moram da priznam da je preeelepo mesto, mozda jedno od najlepsih! U planini , u prirodi, suma samo okolo i brda, ljudi fenomenalni, hrana preukusna i zdrava, kafa nikad bolja, i kakao, oh taj kakao! 

Vec smo planirali da organizujemo grupe iz Evrope za tzv iskustveni turizam sa ovom farmom. Lokacija je odlicna, moze se na izlet jos vise u planine, ali i na plazu, u mesto Isabela (gde je Kolumbo osnovao prvo naselje), do vodopada, do Haitija..

Ali pre svega, ekipa koja vodi taj agroturisticki i ekoturisticki projekat su sjajni ljudi :)

Pozdrav narode :-)

Pre par dana se ( preko Brisela :-) ) vratih kuci kako bih posetio porodicu i uskoro zapoceo novu avanturu i novo putovanje,ali sada na drugi kraj sveta,pa rekoh da iskoristim malo slobodnog vremena i podelim neke informacije i savete za buduce putnike koji se namerace da idu za Dominikanu.

Na zalost ja nisam uspeo da posetim Pico Duarte, Bahia de Aguilas i Haiti,pa sam to ostavio ja se nadam za kraj ove ili pocetak sledece godine kada nameravam da se vratim tamo i posetim stare i nove prijatelje sirom zemlje i moju Dominikansku porodicu u Friusi-Bavaru.
Ubrzo nakon mog poslednjeg posta ovde nastavio sam put Samane,Las Galeras-a,playa Rincon,El Lemon vodopadi,Las Terenas,Playa Coson,Lago Dudu,Cabarete,La Vega (zbog karnevala),Jarabacoa,Costanza,Santo Domingo,Friusa-Bavaro i na kraju pravac EU-Brisel (karta 160evra sa taksama)..
Nigde nisam placao za smestaj vec sam za spavanje koristio hostel(Cabarete-GRATIS), couchsurf,moj sator a najcesce sam spavao kod raznih devojaka koje sam upoznao u nekom mestu ili tokom puta.
Iako mi je napomenuto vise puta kao izuzetno opasno i nesto sto se nikako ne radi,ja sam ipak kampovao na pojedinim mestima(Playa Rincon i Coson) jer toboze pljackaju turiste po sumama :blink:!?Naravno,kao i uvek ja o tome ne marim puno pa se nisam mnogo obazirao na price vec sam uzivao koliko god sam mogao u tim "nebezbednim" mestima i situacijama.
Sto se tice autostopa,on je moguc u pojedinim delovima isto kao i couchsurf ,mada pojedini dominikanci imaju obicaj da lupaju cene(pa APP-ako prodje,prodje) stranim turistima u nadi da ce izvuci od njih sto vise pa tako ne ocekujte da ce svuda sve teci glatko,mada nista strasno ukoliko vam nije cim da izdvojite malko vremena i "pogodite" se u vezi cene za bilo sta.

El Lemon,Playa Rincon,Jarabacoa,Lago Dudu i Salto de Aguas Blancas (Constanza) su mesta koja su se meni bas svidela i ostavila najlepse utiske,ali opet to je neko moje misljenje kao coveka koga prevashodno zanimaju prirodne lepote i koji zeli da upozna kulturu i ljude u zemlji u koju putuje i zivi kao lokalac.
Naravno ne treba zanemariti ni Playa Las Galeras koja je isto prelepa,Playa Bocachica blizu Santo Dominga i dr..
Najbolje je koristiti "javni" prevoz jer je jeftin i na pristojnom nivou (obavezno jaknu i pantalone,trenerke obuci (staviti nesto oko glave za svaki slucaj) kada se putuje istim jer ponekad ume da bude vrlo hladno jer vozaci podese temperatutu kao u zamrzivacu koja je ne promenljiva do cilja.
Konkretno ja sam kartu SD - Samana platio 300 pesosa,Las Galeras-Playa Rincon 110 pesosa(motokoncjo),Playa Rincon-Samana-El Lemon 150 pesosa(100+50pesosa- 2 guague),El Lemon-Las Terenas 50 pesosa,Nagua-Lago Dudu 50 pesosa i dr.
Ostale deonice (krace i duze) sam prelazio autostopom(Lago Dudu-Cabarete,Las Terenas-Coson-Nagua...) a nekad su me ljudi pitali da im se pridruzim(Constanza,Jarabacoa,La Vega..)
Stvar koja mi se ne svidja je ta da pojedinci pokusavaju ne da ti naplate nesto duplo,vec peto-duplo,takodje ne svidja mi se sto svi mnogo pricaju da je nebezbedno(cesto sam prolazio u 3,4h ujutru kroz razne "lose" krajeve i nista mi bilo nije,cak mi je jedna "prijateljica noci" pravila drustvo u setnji do omiljenog kioska sa hranom gde je ona nakon sto smo podelili sendvich,ostala da "radi" a ja otisao domu svom'(mislim kod CS drugarice :-) )..
Takodje upoznah jednog lika iz Prijepolja sa kojim igrom slucaja(nisam odande,ali Prijepolje je pak malo) imam dosta zajednickih prijatelja od kojih su mi neki i komsije ovde :-) .

Sto se tice nasih ljudi koji tamo zive,moram sa zaljenjem reci da su dobra vecina teska g**na,neka "na nivou",druga pak pokusavaju ostaviti utisak "baje","velikog gazde,bizniSera" ,a ima i onih koji su stvarno izuzetno predusetljivi i srdacni,uvek spremni da popiju kafu,udele savet,podele korisne informacije,no takvi su izuzetno retki.
Kao sto rekoh,vecina nesto krije,glumi bez potrebe nesto,ali sta ces,100 ljudi,100 cudi,100 zena 200 ...Ovaj da..,200 pesosa(negde jeftinije) je inace standardno 0.5L pivo u boljim klubovima u SD-u,Bavaru :-) ,a 1 evro je oko 50 pesosa.
Ukoliko ste komunikativni,govorite vise stranih jezika posao cete naci lako,mada vam savetujem da se raspitate kako da dobijete "radnu vizu" na 2 (dve) godine i sa njom odete tamo jer u hotelima vas nece primiti jer nece da rizikuju veliku kaznu ma koliko vi bili dobar radnik i koliko znanje posedovali.
Konkretno ja sam jos dobio posao u Call Centru gde mi nije bila potrebna viza za rad,dobio sam platu od 800 eura+40 eura mesecno za topli obrok+30 eura za prevoz,ali sam odlucio da ne prihvatim taj posao vec da moje mesto ustupim nekom drugom,a ja jos malo "vidim sveta" ,jer nije sve u novcu a i tamo negde je mnogo stvari koje jos nisam video i kao sto rekoh planiram put istoka (gde bih radio malo (mesec-2-Kina) cisto da nadoknadim i da imam za dzeparac.. Za skoro 2 meseca na bancenje,hranu,transport,poklone,par stvari(garderoba,obuca),suvenire,mobilni,izlaznu taksu..., sam potrosio oko 370eura(zaradio nesto novca dok sam radio na par mesta-par dana).

Eto,to bi ukratko bilo to,ako se setim jos neceg(i kad budem imao vremena) dodacu ovde,a vi slobodno pitajte,tu sam da pomognem.
Pozdrav