Followers 0

schengen

69 posts in this topic

Mozes da ides u koju god zemlju sengena hoces ali se  ne mozes vratiti u zonu sengena kad iz nje izadjes.

hm...ali zar ne moras prvo uci u Madjarsku ako imas njihov sengen?

Ne moras, Schengen je Schengen i mora da vazi za sve drzave Schengena! Znaci bilo koja schengenska viza vazi za bilo koju clanicu Schengena i nebitno je koju granu ces prvo da predjes.

Joj, sunce bi me ogrejalo :pivoooo:

Koliko protracenih para do sada... poslednji put u februaru gledam one Nemce kako mi uzese 35 evra iako spadam u kategoriju " olaksanih" i ne smem i da se zalim.. da se ne naljute pa ne daju vizu..

U isto vreme moj rodjeni brat na drugom salteru sa istim pismom nije nista platio.. Valjda njegovoj šalterusi nije zagoreo rucak  :psuje:

Kako cu ja da ustedim kad imam preko 25 godina.... faks proslost a posao sadasnjost  :psuje:

geia, caos ljudi :)  klanj::

idem na letnji kurs :kamp: /sa BEST-om :) / u grcku u julu, dakle dobicu pozivno pismo od njih.. zatim u avgustu planiram da opet idem u grcku na letowanje ali na 15dana preko turisticke agencije, dakle imacu i od njih vaucer za smestaj.. 

sta mislite, na koliko bih mogla da dobijem sengen? da li bi mogla na 6 meseci ???  ipak sam student smartass, a owo spada u owe wizne olaksice.... 

GRCI??? 6 meseci??? jos malo pa da se obrnem kada sam procitao. Bolje trazi na 3 i budi srecna ako dobijes i ta tri.

I jos da budes srecna ako ti ne naplate, jer su meni za volontere prosle godine naplatili.. :psuje:

Ako prvi put trazis vizu trazi onoliko koliko ti treba! Prvo trazi vizu za letnji kurs a posle trazi opet za letovanje! Dakle trazi 2 vize! Niko ti nece dati vizu duzu od mesec dana! Dakle ... nemoj da rizikujes da te odbiju!

pa cula sam neke price kako su neki ljudi na istu foru dobili tako vize.... pa rekoh da pitam jer nisam do sad ni jednom trazila individualnu...

naravno da ne bih da rizikujem..  nono  a da trazim na 2 meseca? 

Ja ne preporucujem duze od mesec dana ... mada je i to duuuuugooo! Najbolje je da trazis dva puta vizu ... skuplje ali gotovo sigurno dobijas!

Slazem se sa Kikom. Tako je napametnije. Posebno sto je sad dzabe (valjda). A svejedno tesko da ces ici jos jednom za ta 2 meseca, pa ti se na isto svodi

Ljudi ovo sa Madjarskim sengenom je super! Juce sam dobila madjarski sengen na godinu dana, multi, sa pravom na 45 dana boravka u EU u roku tih godinu dana, i naravno vazi za putovanje po celoj EU-proverila sam u konzulatu. A sve sto sam predala je potvrda o zaposlenju, stari pasos i osiguranje na jedan dan (potpisujete izjavu da ce te svaki sledeci ulazak u EU uplatiti osiguranje). Inace vizu sam trazila u Subotickom konzulatu, pa neznam da li postoji neka politika da Suboticanima ili Vojvodjanima mozda daju na ovako dugacak period sengen...? U svakom slucaju nema vise gnjavaze za sengen narednih godinu dana! :)

A studentima sam cula da izdaju na 3/6 meseci.

Mene zanima moze li  recimo neko ko je prijavljen u Beogradu na bilo koji nacin da aplicira za Madjarski sengen u Subotickom konzulatu jer znam da su mnogo prijatniji, manja je guzva i kako sam cula traze manje dokumentacije? Unapred hvala.

Ne može. Moraš da budeš prijavljena na teritoriji Vojvodine...

Dakle, preregistruj se na Novi Beograd ili Zemun!  :spot:

aj kad pomenu poljsku konkretno, jel ti slao nekad neko odatle pozivno pismo? posto su slali mojoj drugarici, i super se proveli dok ga nisu izvadili. da bi neko iz poljske poslao pozivno pismo potrebno je da: poseduje nekretninu u svom posedu; ima dovoljno veliku platu da moze da te izdrzi sa _zaboravih_koliko_ali_vise_nego_sto_bi_iko_normalan_trazio. ne znam da li se nesto promenilo, to je bilo pre godinu dana...

Da,da bi drzavljanin RP dobio pozivno pismo,mora da u uredu podnese skoro sve,osim rentgenskog snimka celog tela :roll:

Mora da je vlasnik nekretnine (stana,kuce) u koju ima gde da te smesti,i kako bi to dokazao,

moj pozivatelj mi je rekao da za sve vreme koliko je vlasnik te kuce 20+ godina

TAKAV NAJVISI I NAJVAZNIJI dokaz da je on stvarno vlasnik kuce mu nikada nije trebao,

bili su dovoljni neki drugi dokumenti,ali za pozivno pismo ne,samo primaju taj "najozbiljniji"

Pored toga sto se osoba koja poziva obavezuje da ce platiti sve eventualne troskove koji mogu da proizidju iz boravka osobe koju poziva(pocev od kazne sa prelazak pesackog na crveno,pa do troskova pritvora i deportacije)

treba i da pokaze da je finansijski sposobna za tako nesto,ako do toga dodje.

U prevodu to znaci ako se vozite gradskim autobusom bez karte,i uhvati vas kontrola,

i vi licno nemate,ili ne zelite da platite kaznu (samo na licu mesta,posto nemate stalan boravak)

tada oni zovu pandure,pa se dalje preko kojekavih organa kontaktira vasa ambasada,i osoba koja je za vas odgovorna(onak ko vma je poslao pozivno pismo)

i na kraju se cela suma umnozi,i sve to ta osoba mora da plati,ako vi nemate!

Takodje ta osoba treba da pokaze da mu od mesecnih prihoda,posle placanja racuna,i ostalih redovnih troskova zivota,sopinga i sl.

ostaje minimum 800PLN mesecno,onako,da ima,

cime moze da pokrije trosak boravka gosta i obezbedi mu minimum egzistencije.

U prevodu to je kao kao bi covek trazio kredit,pa mora da pokaze da on tu ratu kredita moze bez problema da izdrzi.

Na sve to naravno dolazi i trosak samog podnosenja i izdavanja pozivnog pisma,

sto ne znam tacno koliko kosta,ali kao sto znamo,svaki dokument nesto kosta,

te kosta i samo pozivno pismo,i svi prateci papiri i dokumenti koje treba izvaditi kako bi se pokazali/predali uz zahtev za izdavanje pozivnog pisma.

A naravno to sve treba i neko da podnese,dakle da se mlati po kancelarijama,

a posle uspesnog podnosenja treba dosta da se naceka dok zvanicnan dokument i dobije u ruke.

Moj prijatelj zvao telefonom,i kazu mu ceka se oko dve nedelje,i taman kada smo se obradovali,

on ode,i gospodja mu kaze bice gotovo 2. Septembra,tj. za mesec dana.

Naravno cela procedura zavisi od ureda do ureda,te negde moze potrajati krace,a mozda i duze.

Cela prica nama verovatno i ne zvuci kao posebno cudna,i neuobicajena,

ali za prosecnog poljaka,poljakinju je veoma cudna,pogotovo za mladju populaciju,

koja em nema bas jasnu predstavu sta je to viza,i kako sve to uopste funkcionise.

Poneko ce se mozda setiti da im je mozda otac ili majka o tome pricao/la

te ce reci "da,i kod nas je tako bilo,ali sve ce to u redu kad udjete u uniju" (2014 ili ko zna..)

Na pominjanje "pozivnog pisma" ce vecina stvoriti sliku o nekom pismu,koje se svojerucno napise,

ili bas ako treba da bude ozbiljno,odstampa i podpise,

li ako je bas bas ozbiljno,i to je nekakav zvanican dokument,

onda treba samo otici u neki tamo ured,i reci kako ja,taj i taj,zelim da pozovem tog i tog ..

Znaci cela prica se svodi na to da pozivno pismo nije neki tamo bezvezan papiric,

i da za onog ko vam to radi predstavlja prilican zadatak,i izdatak,

te nemojte se iznenaditi kada vam neko prvo ponundi slanje takvog pisma,a kasnije nista ne bude od toga.

Ako neko i namerava da odrzi rec,verovatno ce vam to uraditi sad i nikad vise,

osim naravno ako vam taj neko nije stvarno dobar prijatelj,koji ce vam to uraditi kad god od njega to zatrazite.

Tako da ona prica "treba mi snegen,a imam neku poznanicu iz Poljske koju sam upoznao na letovanju,mogla bi ona da mi posalje pozivno pismo" nije bas najpametnija ideja,

jer i cak da vam je ta poznanica "obecala" da ce vam u slucjau potrebe ona poslati pozivno pismo,

verovatno nije znala u sta se upusta..

Zakljucak je da izdavanje pozivnog pisma zauzima drugo mesto na listi najkomplikovanijih i najdugotrajnijih birokratskih procedura,

odmah posle izdavanja nove licne karte u ovoj nasoj republici ..

Pozzzz

Igor.