Followers 0

Skoplje / Скопје - utisci&preporuke

4 posts in this topic

Dali ste bili nekada u Skoplju (makedonski Скопје - Skopje bez LJ, albanski Škup, turski Üsküb, latinski Skupi... ), glavnom gradu Republike Makedonije? Ukoliko je vaš odgovor DA onda - kada ste bili (godina, zimi, leti...) Kako vam se dopada? Šta vam se ne dopada? Šta preporučujete ili ne preporučujete za pogledati, jesti, piti? Gde prespavati? Kakav vam utisak ostavljaju skopljani po mentalitetu?

 

300px-Skopje_landmarks.jpg

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio 2010. godine. Kič, kič i još kiča! 

Tada je ovaj projekat Skoplje 2014. bio tek u povoju, a već si se tada saplitao od onih besmislenih spomenika po ulici. Mogu da zamislim kako je sad. 

Makedonci su inače mnogo fini i gostoljubivi. Verovatno jedino parče Balkana gde je ljudima stvarno drago kad čuju da si iz Srbije. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volim da idem na Jug generalno,  jod kad se sedne u voz Bg-Skoplje,uživanje, ima taj neki šmek poseban što se tiče hrane, alkohola itd.

Skoplje ima dve stvari a da Skopljaci nisu ni svesni koje je to bogastvo, nešto veliko, dragoceno, vredno, reku Vardar i Kameni most. Čak ni Beograd nema reku u samom centru grada da prolazi a ni most takve gradjevine i moram da priznam da sam malo ljubomoran. Medjutim, gradjenjem novotarija, reka i most su nekako izgubili na šmeku, osećaju se ugušeni. Vardar natrpan sa svim i svačim,  dzinovskim brodovima, ne može se više osetiti duh vode , "ne može da se razgovara sa vodom".... Obale zatrpane PALMAMA, spomenicima, da PALME kad sam video na obalama ostao sam u šoku. Razumem da je Skoplje primorski grad ali taj stepen idiotizma još nisam video.. Ok, kako se kome svidi. Velike "antičke" gradjevine naprosto guše reku  i Most koji su nešto veliko i vredni divljenje. Mogao bi danima da sedim pored Vardara i posmatram most onda čovek nekako i shvati odakle velikom Ivi Andricu inspiracija da piše o mostovima. Šteta što ste to uništili zarad gluposti. Razumem gradi se,  ali imati takav odnos prema reci i mostu  most zarad nekih skalamerija koje nikada nisu bili gradjeni na tom mestu van pameti. Most je išaran, mnogo smeća oko njega a u reku se svašta baca. Više se divim gradjevinama ostalih iz vremena SFRJ( železnica, pošta itd) nego danasnjim, ali kao sto rekoh stvar je ajde da kažem ukusa. Tvrdjava Kale veliki potencijal ali neiskorišćena. Most, reka i tvrdjava veliko bogastvo za Skoplje i oko tih stvari trebalo je graditi priču.  Tu je i Vodno prijatno mesto za izlet. Umesto spomenika Aleksandru i ekipi bolje da ste spomenik podigli Vlatku Stefanovskom, Leb i So, Darku  Pančevu, Mančevskom imate vi ljudi iz istorije.

Skoplje je od svakog velikog grada maznulo nešto, autobuse od Londona, pa od Pariza, Praga, Beča itd, duga je lista a imate i nešto svoje a niste ni svesni koliko to vredi a nemaju veći gradovi.

Skopsko pivo vrhunsko kad je leto često mislim na njega, u stvari svaki dan mislim na skopsko pivo. Hrana gde god čovek zađje u Čaršiju neće pogrešiti a ima i restoran kod "Zlate"gde je hraba dobra druga obala.Skopljaci su ok, gostoljubivi, hoće da pomognu, tako da volim da odem u Skoplje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0