Posted October 9, 2008 Wayloh kako si napisao to sa pasosem ti se desilo "letos"? Znaci tek kada je pocelo da se radi sa novim pasosem. Mozda u Paracinu nisu stavili informacije tada, a sada bi to trebalo vec da bude jasno odvojeno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 9, 2008 Ja ga jos nisam izvadila, ali treba skoro, stari mi istice. Inace, jedva cekam da cujem od onih koji su ga vec izvadili kako evropljani reaguju na nas novi pasos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2008 Za novi pasos i dalje mora da se zakazuje termin za podnosenje dokumenata. Ja sam dobio termin za preko mesec dana od dana kada sam trazio. Sada vidim to je negde oko nedelju dana. Znaci danas zakazes, i dobijes termin za sledecu nedelju da podneses zahtev. Da li je tako svuda nisam siguran, kod mene jeste. Rekose mi u SUP-u da je vrlo malo interesovanja trenutno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 Ja upravo cuh da su neki imali silnih problema prilikom ulaska u UAE sa novim pasosem jer navodno tamo niko nije obavesten o tome. Trebalo bi da sa njim putujemo lakse, a da na kraju ne ispadne obrnuto? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 Da, bash je bila ta vest na b92. Doduse, izgleda da je zakazala njihova birokratija ali, anyway, putnici koji budu koristili tranzit i izlazili da udahnu "svez emiratski vazduh", neka obrate paznju. Ukratko, jednu nasu drzavljanku koja tamo zivi i radi, nisu pustili da udje u Emirate. To se dogodilo na aerodromu u Dubaiu. Ona je imala oba pasosa, vazeci srpski (novi crveni) i stari plavi (gde joj je bila emiratska viza od ranije). Oduzeli su joj oba pasosa na granici uz obrazlozenje da misle da je u pitanju falsifikat posto u njihvom racunaru stoji podatak da su se pasosi menjali, ali da je sada umesto jugoslovenskog, nasim gradjanima potreban pasos Srbije i Crne Gore. I, srpski (bez onog dodatka CG) im se ucinio kao nevazeci, pa su doticnu gospodju drzali odredjeno vreme. Posle su reagovali iz nasih konzulata u Kuvajtu i Egiptu (btw, jos jedna epohalna glupost - postoji nas konzulat u Kuvajtu a ne postoji u Emiratima za kojim itekako ima potrebe), pa su joj na aerodromu transferisali vizu u novi pasos. Dakle, svi buduci putnici ka nekim destinacijama gde se ne krece dosta nasih ljudi sa novim pasosima, treba da budu spremni i na ovakve stvari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 To moze da bude samo propust vlade Srbije jer izgleda da nisu poslali specimene (odnosno uzorke) novog pasosa mnogim drzavama? Letos je bio takav problem u Holandiji neke ljude nisu pustili upravo jer nisu dobili uzorak pasosa. Rekli Holandjani da znaju za novi srpski pasos ali da nemaju pojma kako izgleda. Izgleda da neko u vladi pravi selekciju gde pasos da se posalje a gde ne. Po principu ovde ljudi vise putuju pa njima saljemo novi pasos na uvid a ovde putuju mnogo manje pa toj drzavi ne treba da se salje? Sto znaci ko putuje u zemlje EU nece imati problema recimo ali onaj ko putuje u Kirgistan, Gabon ili tako neku nepoznatu destinaciju moze da ocekuje komplikacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 Doduse "Duke of UN", Vuk Jeremic je odmah napomenuo da su se specimeni novih pasosa istog trenutka poslali u 191 zemlju. Sad, gde je zapelo, ko zna?! Ali, da ce slicnih situacija u buducnosti biti - bice ih. Bas me interesuje kako ce proci "africki dvojac" tj. Marina i Sloba, kada budu prelazili marokansko-mauritanijsku granicu, Marina sa srpskim, a Sloba sa jugoslovenskim pasosem. Zelim im lagodan i brz prelazak Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 ali onaj ko putuje u Kirgistan, Gabon ili tako neku nepoznatu destinaciju moze da ocekuje komplikacije. u kirgistanu i okolini su bile komplikacije i sa starim pasošem tako da može samo dobro da dođe da ime zemlje koja piše u pasošu postoji u kompjuterskoj bazi država planete zemlje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2008 Sa starim plavim pasosem bija je fora da su postojale dve varijante. Rana varijanta iz tamo '98-99. i ove novije od 2002. na ovamo. U prvoj varijanti je ime drzave bilo "SR Jugoslavija" a drzavljanstvo "jugoslovensko". U ovoj drugoj ime drzave ostalo isto a drzavljanstvo promenjeno u "Srbija i Crna Gora". Sad ne mogu da tvrdim da li su svi dobijali ovakve pasose, kod mene je bilo tako. Imao sam prvu varijantu pasosa izdatu 1999. sa tim pasosem nikad nisam imao problema i sa njime sam bio u Kirgistanu i Tadzikistanu. Posle sam imao dva pasosa ove druge varijante (izdati 2003. i 2006.) e sa njima sam tu i tamo imao problema. Recimo na carini mi kazu "ime drzave SR Jugoslavija, drzavljanstvo Srbija i Crna Gora, dolazis iz Srbije - ko si i odakle si ti uopste". Valjda ce sada takve komplikacije da budu izbegnute. A sto se tice kompjuterskih baza u mnogima ce da stoji tipa "Yugoslavia", "Yugoslav federation", "FR Yugoslavia", a Srbije nigde nece biti. Tako da ce tu opet biti problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 31, 2008 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=31&nav_category=12&nav_id=326442 Izgleda da cu ipak morati da stanem u red sa silnim bakutanerima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 31, 2008 Veceras ona Slavica kakogodseprezivala, vecita "skupstinarka" izjavila da ce Skupstina uciniti sve da se vazenje starih pasosa produzi do kraja 2009. ako do toga ipak nekim dobro nam znanim cudom ne dodje, starima prestaje vazenje 31.12.2008. I jos nesto, plavi se vise ne izdaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 31, 2008 auuuuuuuuuu...jel su guzve po mupu po bg-u???zna li neko? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2008 U Novom Sadu su vec odavno.Ljudi pocinju da se okupljaju ponekad vec u 3, 4 ujutru. Ko dodje recimo u 6, moze da se desi da je prekobrojni za taj dan i da mu uopste ne prime dokumenta i zahtev, pa sutra mora ponovo, ali onda jos vise ranije dodje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2008 pa dobro kako ja onda da se vratim u zemlju 2og januara 2009 ako mi pasos istekne dva dana pre toga?! imam povratnu kartu za 2.januar. ufffgff kako sam besna sad! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2008 Iskreno mislim da ce onima koji imaju boravak u nekoj drugoj zemlji biti dozvoljeno da se vrate iako su pasosi prestali da vaze. Ali, ipak neka neko proveri. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2008 auuu..pa cekajte ljudi ta guzva znaci da ce pasosi ipak trajati do kraja 2008 ili ..zna li neko??? ili svi vade iz predostroznosti....zna li neko za bg??? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2008 Pa za sada se jos ne zna. Treba da ih produze,ali mozda ih i ne produze. Ko bi ih znao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2008 Ja sam juce predao zahtev za pasos. Cekao sam nekih dva sata ukupno. Nije bilo guzve. Vise se ne zakazuje bar kod mene u SUP Stari Grad (Beograd), dodjes stanes u red i cekas. Uglavnoj je uvek po 5 ili 6 osoba ispred tebe. Pasos ce biti gotov za 10 dana. Najinteresantnija u redu je bila jedna bakica koja vadi pasos prvi put posle raspada bivse SFRJ jer se nada da ce ukuniti vize i sa novim pasosem otputovati u Italiju u soping garderobe kao sto je to radila osamdesetih godina 20. veka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2008 Divim se najiskrenije optimisticnoj bakici iz reda i nadam se da necu biti sredovecna zena koja za nekih dvadeset godina ceka u redu za pasos nadajuci se skorom ukidanju viza. Kako je krenulo nacekacemo se jos dok dodjemo na tu belu sengensku listu i tako ja odbrojavam mesece i za malo manje od godinu dana slavicu punoletstvo svom stajanju u redovima za kojekakve vize ili odustajanje od putovanja zbog nemogucnosti dobijanja istih... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 2, 2008 Valjda ce bakica da dozivi ukidanje viza. Do tada neka kod Italijana trazi vizu i kao razlog putovanja navede "soping", mozda je i puste. Prvo je bila prica beli sengen do sredine sledece godine, sada je vec do kraja sledece godine ili one tamo. Sledece godine ce opet biti druga prica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Čuste li ljudi? Skupština juče ipak izglasala važenje starih pasoša do kraja 2009. Dakle, nema frke, sad opušteno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Čuste li ljudi? Skupština juče ipak izglasala važenje starih pasoša do kraja 2009. Dakle, nema frke, sad opušteno... Amin. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Da li si siguran u to? Ja sam danas surfovao po sajtu b92 i video da se na forumu jos provlaci ta dilema. Ako imas neki link gde se potvrdjuje ta vest, hajde postavi ga, plz. Mislim, ne sumnjam da ce se vaznost plavih pasosa doista produziti do kraja 2009., ali u ovoj zemlji neko i na toj stvari zeli da sakupi bedni politicki poen !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Čuo sam na radiju. Vozio sam, ne znam tačno koja je stanica bila, 202 ili B92, ali sam dobro načuljio uši. Reče spikerka da su produžili važenje starih pasoša do 31.12.2009. jer zbog "subjektivnih okolnosti i objektivnih slabosti" (moja interpretacija) se kasnilo sa početkom izdavanja novih te iz tih razloga se rok produžava za godinu dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Ok, ok, u svakom slucaju hvala ti na azurnosti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites