Posted November 8, 2008 Ako imas neki link gde se potvrdjuje ta vest, hajde postavi ga, plz. Evo ovde: http://www.vesti.rs/izvor/Usvojene-izmene-zakona-o-putnim-ispravama.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2008 Eh, sad cu ja da ispadnem zakeralo i tragac za iglom u plastu sena iliti dlakom u jajetu. Ali, u vesti na koju vodi link iz prethodnog posta, ne pise da je Skupstina Republike Srbije usvojila ovaj zakon. Tu stoji samo da je, na predlog Vlade, skupstinski odbor podrzao, u nacelu, Predlog za izmenu Zakona, bla, bla, bla... Po ovome, Skupstina tek treba da usvoji ovaj zakon. Kao sto napomenuh u nekom od prethodnih postova, nema sumnje da ce se taj zakon i usvojiti. Samo, pitanje je dana, odnosno - zasto da vam jos malo ne tanjimo zivce ako smo iole u mogucnosti :potty: ?!?! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Ma ono što meni ide na živce je to što oni sad pričaju o "promeni zakona", a svuda je advokatirano mesecima da važenje starog pasoša jeste do kraja 2009. Kad bi pitali bilo koga ko zakon nije direktno pročitao kako je protumačio informacije vezane za novi pasoš, ta mučena osoba rekla bi da mu stari važi do kraja sledeće godine. Kao da su mamlazi retro-aktivno odlučili da je rok ipak 2008, pa nam sad kao, "čine uslugu". Up theirs. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Eh, sad cu ja da ispadnem zakeralo i tragac za iglom u plastu sena iliti dlakom u jajetu. Ali, u vesti na koju vodi link iz prethodnog posta, ne pise da je Skupstina Republike Srbije usvojila ovaj zakon. Tu stoji samo da je, na predlog Vlade, skupstinski odbor podrzao, u nacelu, Predlog za izmenu Zakona, bla, bla, bla... Po ovome, Skupstina tek treba da usvoji ovaj zakon. Kao sto napomenuh u nekom od prethodnih postova, nema sumnje da ce se taj zakon i usvojiti. Samo, pitanje je dana, odnosno - zasto da vam jos malo ne tanjimo zivce ako smo iole u mogucnosti :potty: ?!?! Globe trekker je u pravu. Jos uvek nije "na skupstini" donesen zakon o produzenje pasosa do 31.12.2009. Zakon je u skupstinskoj proceduri i molimo se bogu (svi) da bude izglasan ove godine. Ako se zadesite u inostranstvu sa nevazecim pasosem, ako mu je istekla vaznost, mozete se vratiti u maticnu zemlju. Ali nemojte me pitati pod kojim uslovima. Moguce je da u konzularnom predstavnistvu Srbije dobijete dokument za prelaz preko granica tj putni list. Isko kao kad , ne daj Boze, ostanete bez pasosa. Ako su nasi skupstinski deputati iscrpeli teme ko je kome ljubavnica, ko je kome sta ukrao itd. iskreno se nadam da ce izglasati zakon o produzenju vaznosti sadasnjih (YU) pasosa. Ako to ne urade na vreme, rizikuju da nas na desetine hiljada ne dogjemo u voljenu Srbiju i ne ostavimo pozamasnu sumu eura, dolara, funti, franaka. A to je ,priznacete, odlicam motimda proguraju zakon. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Ne mogu da verujem, mada bih morala, da nam se ovakve stvari desavaju! Pa kakva bela sengenska lista, daleko smo mi od zdravog razuma. Neka mi neko (odnosno svima) da informaciju sta se zbilja desava sa nasim gradjanima koji posle 31.12.2008. treba da izadju iz zemlje u kojoj su se zatekli, a da to nije Makedonija, Bosna i Crna Gora, za njih nam koliko ja znam i dalje ne treba pasos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Za Makedoniju ti, ipak, treba pasos. I plus obavezno zdravstveno osiguranje na ulasku u tu zemlju . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Ljudi sta se bunite? Kao prvoo u red po nove pasose. Kao drugo cak i u slucaju da ispadne da stari pasosi vaze samo do kraja godine ako se neko nadje u inostranstvu sa tim "nevazecim" pasosem ne bi trebalo da bude problema. Prvo valjda stranim zemljama treba da se posalje neko obavestenje da ti stari pasosi vise ne vaze a za to valjda treba neko vreme. Dalje postoji medjunarodni zakon po kome se nevazeci pasosi tretiraju kao vazeci sve do datuma navedenog u pasosu. Osim ako pasos nije vec zakonski ponisten, odnosno ako na njemu ne stoji onaj pecat da ne vazi ili je fizicki ostecen. Znaci ko ima vec ponisten plavi pasos ne moze sada sa njime da se seta okolo. Pogledajte recimo Irak. Mnogi Iracani koji zive van Iraka nisu dobili nove pasose od 2003. godine. Zato su americke, okupacione ili koje vec vlasti tamo donele odluku da svi iracki pasosi kojima je istekao rok vazenja imaju produzeni rok vazenja za 10 goina. Iracani sa tim pasosima putuju (barem onoliko koliko mogu). U Rusiji i dalje postoji zakon po kome nosilac starog SSSR pasosa moze da udje u zemlju po uslovom da je u tom pasosu kao prebivaliste navedena adresa na sadasnjoj teritoriji Rusije. Znaci ako se neko nadje sa starim pasosem van zemlje posle 31.12.2008. ne bi trebalo da bude problema sa izlaskom iz strane zemlje. Pitanje je da li ce biti problema da se sa tim pasosem udje u Srbiju posto ih proglase za "nevazedje". Cak i da EU odluci da skine vize (sto je pod velikim ?) oni mogu jednostavno da kazu ko ima novi pasos taj ide bez vize a ko ima stari taj ide sa vizom ili tako nesto. Slucaj sa Crnom Gorom recimo. Rusija im je ukinula vize ali nisu rekli ko ima novi CG pasos taj moze bez vize a ko ima stari pasos taj mora sa vizom. Ministar Dacic je izlgeda napravio neku racunicu u fazonu ajde nekoliko miliona ljudi na nagrne po nove pasose X 25 evrica svako od njih to su pare. Ali slaba racunica posto po statistici izgleda da u Srbiji 11,8% punoloetnih stanovnika poseduje pasos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 MajoNS, Panonski i ini novosadisti, molim vas za informaciju koja je sad procedura za NOVI pasos? - da li se zakazuje? - koliko (ako) se ceka za zakazivanje? - da li kad (ako) dobijes zakazani termin i onda cekas i koliko? - kad konacno predas zahtev koliko cekas da dobijes njegovo velicanstvo PASOS Srbije? Fala svima koliko god vas ima. (bivsi novosadist ali ne u srcu) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 - da li se zakazuje? Kako gde, zavisi od grada do grada. Negde nema zakazivanja, samo dodjes i stanes u red i cekas, pa kad stignes. Ostavljeno na slobodno odlucivanje lokalnom SUP-u izgleda. Negde ima zakazivanja, dodjes i kazu ti dodji tada i tada. Mozda je to i bolje barem znas kada treba da dodjes i znas termin. Znaci nema cekanja nego samo dojdes kada ti je "zakazano". - koliko (ako) se ceka za zakazivanje? Samo zakazivanje je bezbolno u fazonu dodjes kazes hocu novi pasos, oni ti kazu kada mozes da dodjes i upisu te u spisak i to je to. - da li kad (ako) dobijes zakazani termin i onda cekas i koliko? Ceka se od dana zakazivanje zavisno od toga koliko ima onih pre tebe koji su zakazali. Ako ih ima mnogo cekas vise i obrnuto. Kada sam ja zakazao dali su mi termin tek za vise od mesec dana, sada vidim dobija se termin oko deset dana. Izgleda da je odredjeno da se jedna stranka "obradjuje" oko sat vremena tako da znaci maksimalno mogu da zavrse osam ljudi dnevno. Kada dobijes zakazani termin (datum i vreme) dodjes i kazes imam zakazano. Znaju oni jer se vodi spisak i svi su lepo upisani. Kad udjes procedura predaje dokumenata i slikanje zavisi od spretnosti sluzbenika, neko to uradi brze a neko sporije. Ja licno sam zavrsio za manje od pola sata, ali morao sam da idem tri dana uzastopno da zavrsim sve sto treba - znaci tri dana po deset minuta. - kad konacno predas zahtev koliko cekas da dobijes njegovo velicanstvo PASOS Srbije? Zakonski rok izdavanja pasosa je 30 dana. To znaci da u roku tih 30 dana pasos mora da ti bude izdat. Obicno se zavrsi malo ranije recimo 3 nedelje ali sve to zavisi kolika je potranja. Neka stignu pre a nekad kasnije. Znaci ove informacije su uopstene, moras da odes tamo gde planiras da podneses zahtev i vidis kako je i sta je. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Za Makedoniju ti, ipak, treba pasos. I plus obavezno zdravstveno osiguranje na ulasku u tu zemlju . Nisam znala, bila sam pre cetiti godine, tada nije trebalo. cak i u slucaju da ispadne da stari pasosi vaze samo do kraja godine ako se neko nadje u inostranstvu sa tim "nevazecim" pasosem ne bi trebalo da bude problema. Prvo valjda stranim zemljama treba da se posalje neko obavestenje da ti stari pasosi vise ne vaze a za to valjda treba neko vreme. Dalje postoji medjunarodni zakon po kome se nevazeci pasosi tretiraju kao vazeci sve do datuma navedenog u pasosu. Osim ako pasos nije vec zakonski ponisten, odnosno ako na njemu ne stoji onaj pecat da ne vazi ili je fizicki ostecen. Znaci ko ima vec ponisten plavi pasos ne moze sada sa njime da se seta okolo. Pogledajte recimo Irak. Mnogi Iracani koji zive van Iraka nisu dobili nove pasose od 2003. godine. Zato su americke, okupacione ili koje vec vlasti tamo donele odluku da svi iracki pasosi kojima je istekao rok vazenja imaju produzeni rok vazenja za 10 goina. Iracani sa tim pasosima putuju (barem onoliko koliko mogu). U Rusiji i dalje postoji zakon po kome nosilac starog SSSR pasosa moze da udje u zemlju po uslovom da je u tom pasosu kao prebivaliste navedena adresa na sadasnjoj teritoriji Rusije. Znaci ako se neko nadje sa starim pasosem van zemlje posle 31.12.2008. ne bi trebalo da bude problema sa izlaskom iz strane zemlje. Pitanje je da li ce biti problema da se sa tim pasosem udje u Srbiju posto ih proglase za "nevazedje". Ako u Srbiji postoji mogucnost za valjda, mozda i slicno , moje iskustvo je da se to uvek resi preko ledja gradjanstva, odnosno posednika pasosa u ovom slucaju, licno sam zainteresovana jer mi je covek napolju, otisao jos davno, a vraca se 2.januara jer je do 1.januara pod ugovorom. Zato se i raspitujem, jer me hvata panika najblaze receno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 @pedjalon Sto se tice Novog Sada, mislim da sam nedavcno napisala kakva je situacija, al` ajd` ponovo. Dakle, dodjes zarana, oko pola 5 i 30, 6, cekas u redu dok se SUP u Kraljevica Marka ne otvori, onda uzmes cedulju ako si te srece da si dosao med prvid 40 ili koliko vec primaju i dodjes u zakazano vreme istog dana. U medjuvremenu odes kuci da malo odspavas, ali ne previse da ne izgubis red. Drugarica mi je bila pre desetak dana i sve je funkcionisalo po gore opisanom principu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Ako u Srbiji postoji mogucnost za valjda, mozda i slicno , moje iskustvo je da se to uvek resi preko ledja gradjanstva, odnosno posednika pasosa u ovom slucaju, licno sam zainteresovana jer mi je covek napolju, otisao jos davno, a vraca se 2.januara jer je do 1.januara pod ugovorom. Zato se i raspitujem, jer me hvata panika najblaze receno... Resenje za slucaj nuzde: otarasis se pasosa na neki nacin, odes u ambasadu, kazes pasos je izgubljen, ukraden, pojela ga koza, ili sta vec. Tamo dobijes putni list koji vazi 7 dana i lepo se vratis kuci. I nema problema da li ti je pasos stari ili novi. Osim toga Nova godina i Bozic, mnogi nasi koji rade napolju tada dolaze kuci da malo odmore i svi oni imaju stare pasose. I sta onda nece Dacic da dozvoli ljudima da izadju iz zemlje? Izdavanje novih pasosa u inostrantvu nije ni pocelo osim sto je Djelic malo uzeo medijske paznje u Parizu ili gde vec. Znaci kako god se pogleda stari pasosi moraju da vaze jos neko vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 @pedjalon Sto se tice Novog Sada, mislim da sam nedavcno napisala kakva je situacija, al` ajd` ponovo. Dakle, dodjes zarana, oko pola 5 i 30, 6, cekas u redu dok se SUP u Kraljevica Marka ne otvori, onda uzmes cedulju ako si te srece da si dosao med prvid 40 ili koliko vec primaju i dodjes u zakazano vreme istog dana. U medjuvremenu odes kuci da malo odspavas, ali ne previse da ne izgubis red. Drugarica mi je bila pre desetak dana i sve je funkcionisalo po gore opisanom principu. Hvala Majo, ali situacija se menja iz "casa u sas", cuh da i na drugim mestima a ne samo K.M. se prijavljuje, sta li? Izvinjavam se ostalima sto pitam za novosadske prilike (ne prilike). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2008 Koliko ja znam i dalje samo u KM za pasose. Ako neko ima friskiju informaciju javljajte. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2008 ja sam zvao sup u petrovaradinu i rekli su mi da izdaju biometrijske pasose,a isto mislim i za sup na detelinari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 24, 2008 Ulazak u Srbiju moguc je i bez pasosa (tj. sa isteklim plavim pasosem, ukoliko dodje do toga). To pise u clanu 4 trenutno raspolozivog zakona o putnim ispravama, koji se moze naci na sajtu ministarstva unutrasnjih poslova. Ali, sto se izlaska iz Srbije tice, ko zna sta ce biti ukoliko ne produze vazenje pasosa... http://www.mup.sr.gov.yu/domino/zakoni.nsf/zakon%20o%20putnim%20ispravama.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 25, 2008 Kao sto se dalo pretpostaviti: NEMOJTE DA IZGUBITE NOVI PASOŠ 25.11.2008. 10:28 - Građani koji izgube nove pasoše moraće na nove da čekaju minimum mesec dana. Za novi zahtev neće biti dovoljna samo izjava o gubljenju dokumenta, kao do sada, kaže za Radio 021 šefica Odseka za putne isprave u Novosadskoj policiji Slobodanka Osmajić. ''Gubitak putnih isprava prvo se prijavljuje u Policijskoj upravi, uplaćuju se potrebne takse za objavljivanje u Službenom glasniku i posle dobijanja neophodnog rešenja zahtev za novi pasoš se može podneti ponovo'', objašnjava ona. Osim troškova za objavljivanje dva oglasa o izgubljenom dokumentu, potrebno je ponovo izraditi neophodna dokumenta, a zatim ponovo nekoliko dana čekati u redu ispred SUP-a. Prema rečima Slobodanke Osmajić, trenutno se u policijskim ispostavama na području grada dnevno obradi od 100 do 150 zahteva za nove pasoše. (A.V.) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2008 Kako god okrenesh pasos sljaka ko blesav. Jest da cudno gledaju Zlobicu i mene kad dodjemo sa dva razlicita pasosa iz iste zemlje ali do sad nisam imala nikakvih problema a gledali su mi ga na madjarskoj granici, na italijanskom aerodrumu i na marokanskom aerodrumu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2008 Meni u Rusiji nisu ne gledali, mislili da je ruski. Izgledaju vrlo slicno, morao sam da im kazem da pogledaju malo bolje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2008 Citam danas malo komentare na b92 i naletim na jednu stvar koja nas moze interesovati. Posto niko nije bio nacisto dokle se stalo sa produzenjem vaznosti starog, plavog SRJ pasosa, evo kakvo je trenutno "prolazno vreme": "Svi oni koji misle da je vazenje starih paosa produzeno - varaju se. To je tek tacka 12. na dnevnom redu, a ovaj zakon oko koga se sada raspravlja je tacka 5. Zakon stupa na snagu tek 8. dana po objavljivanju u Sluzbenom glasniku. To znaci da rok polako istice, a da ne govorimo da je bilo najava da ce se ova sednica prekinuti i nova zakazati oko budzeta. Sve u svemu, hiljade ljudi koji nece moci da dodju u svoju zemlju ili koji ce doci pa ostati bespomocno zaglavljeni, kao i svi oni koji su hteli normalno putovati za praznike i cak dobili vize za ulazak u tudje zemlje - treba da budu svesni sta im njihova rodjena zemlja radi i ko je za to kriv. Toliko i prijatno vam gledanje skupstine. (..., 9. decembar 2008 09:28)" Btw, copy-pasteovao sam ceo komentar, tako da se bez ikakve moje namere pomalo provlaci i politika. Sve u svemu - blagi uzas!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2008 Vec neko vreme se u javnosti provlaci ta informacija da nema sanse da pasosi kao tema uopste stignu na red do kraja godine, a kamoli da se zakon donese, i pocne da vazi... Ali neko je na forumu pisao o tome koja je procedura, kada se tako sta desi, upravop ja sam bila uplasena posto mije covek u inostranstvu a dolazi kuci tek posle Nove godine, ali u zemlju ce moci da udju oni sta starim pasosima , samo sto posednici starih nece iz zemlje moci da izadju dok nove ne nabave... A da nam gorepominjani rade, vala nam rade... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2008 ja tj mi se isto pitamo posto planiramo da idemo u rumuniju za novu godinu ,a vec smo ostavili pasose (stare) u konzulatu.Mislim da iako isteknu nije moguce da ce neko da vam zabrani ulazak u Srbiju sa starim pasosem odmah posle nove godine,sam se treba praviti lud i pokazivati na datum isteka pasosa (u mom slucaju 2013.). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2008 U Srbiju moze da se udje sa nevazecim pasosem, cak i bez pasosa ako se na granicnom prelazu utvrdi nekako da si drzavljanin Srbije. Problem je izaci iz zemlje posle 31.12.2008. ako nasa famozna skupstina ne produzi vaznost pasosa na vreme. A to je trenutno moj problem. Necu imati vremena da izvadim novi pasos u Srbiji a ovde nije ni poceo da se izdaje u konzulatu. Eh Srbijo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2008 I moj. Stim sto sam ja planirao da ostanem u "domovini" do 5 jan. a onda sa istim, starim, pasosem na turneju Hrvatska, Slovenija, Italija, Malta i nazad u Budimpestu. Pokusao sam ja, nije da nisam, da podnesem zahtev za novi pasos ali nije bilo sanse da udjem u famoznih 20 komada. Propadose mi i uverenja. Ima skupstina jos punih 13 dana. Ja se pouzdam u dobre duse nasih izabranih predstavnika i halavost istih jer treba puno deviza da donesu "radnici na privremenom radu u inostranstvu". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2008 Radnici ce devize doneti i sa starim pasosima, tako da to gospodi poslanicimai nije neki podstrek. Nego ti lepo razapni satorce ispred nadleznog ti MUPa pa nekako udji u famoznih dvadeset i da te glava ne boli. Sto pre to bolje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites