Followers 0

Kazna u pasosu na Grckoj granici

20 posts in this topic

Dragi ljudi, prekoracio sam boravak u Grckoj u malo cudnim okolnostima. Naime, nije da sam ostao duze, nego sam se pogresno preracunao i usao 10 dana pre isteka. Na izlasku iz Grcke, u pasosu mi lupili kaznu od 600 eura, nisam imao dovoljno para da je platim, pa su mi rekli da kada ponovo budem dolazio u Grcku moram platiti kod njih. Nemam zabranu.

Zanima me da li ova kazna vazi samo za Grcku ili je u za celi Sengen. Odnosno, da li mogu putovati u drugim drzavama sengena?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, zax36 said:

Naime, nije da sam ostao duze, nego sam se pogresno preracunao i usao 10 dana pre isteka. 

Ne razumem ovo, da li bi mogao da pojasnis malo? Ako nisi ostao duze i prekoracio pravilo 90/180, za sta su te onda kaznili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prethodno sam boravio u EU punih 90 dana, ali sam ponovo usao u Grcku pre nego sto mi je istekao rok cekanja od 90/180. Postavicu i sliku pecata iz pasosa :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/30/2018 at 6:53 AM, zax36 said:

Prethodno sam boravio u EU punih 90 dana, ali sam ponovo usao u Grcku pre nego sto mi je istekao rok cekanja od 90/180.

Malo je cudno da su te uopste i pustili da udjes,ako si usao "pre vremena" (?).

Vidim na onoj slici na Dropbox-u da imas ulazni pecat 6.6. (i izlazni 2.9.).Ali ne kapiram kako su mogli da te puste u Grcku,ako si "ispucao" vec sve dane u Sengenu?

Jedino ako nisi usao,a da si tog dana (6.6.) imao jos preostalih dana u Sengenu,pa da si ostao duze nego sto ti je bilo dozvoljeno.To je onda prekoracenje dozvoljenog boravka,ne "raniji ulazak".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prethodno sam ispucao tacno 90 dana. Bio sam u Svajcarsku 78, zatim u Grcku 12 dana, to je tacno 90.

Cekao sam ponovo, ali sam se zeznuo u racunici, te usao 10 dana pre resetovanja 90/180.
Grci su me pustili regularno, prilikom povratka su mi rekli da nije zbog trenutnog boravka, vec  prekoracenja iz proslosti.
Momak na granici je hteo da me pusti, ali jedna zena na salteru mi je trazila 600 eura i to odmah. Nisam imao toliko para, pa mi je bahato rekla da znam da letujem, a nemam para za kaznu, lupila taj pecat i dala mi kaznu na papiru. Rekla je da kada budem ponovo dolazio u Grcku, moram platiti kaznu pri ulasku.

Nisam platio kaznu, vec sam angazovao advokata. On je uputio zalbu, ali odgovora nema ni dan-danas.
Upravo taj momak na granici (Grk, granicar) mi je rekao da ne placam kaznu, vec da angazujem advokata da se ukine, zbog tako reci i njihove greske sto su me pustili da udjem.

Zanima me samo da li mogu da putujem u drugim zemljama sengena sa ovom kaznim u pasosu. Moram za dve nedelje poslovno u Nemacku.
Raspitao sam da li mogu platiti kaznu kod nas, preko banke, ali nije moguce, zato sto nema racuna, nego moram bas na tom granicnom prelazu.

Hvala

Edited by zax36

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obično ne preporučujem ali mislim da ako želiš u Nemačku, (ili neku drugu zemlju Šengena), da izvadiš novi pasoš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

takođe sam ostala u Grčkoj duže nego što je trebalo, možda nekih  10ak dana, i dobila sam zabranu ulaska 3meseca (koja je istekla) i kaznu od 600evra... Da li ta kazna važi za sve zemlje EU  ili samo za Grčku? I da li je neko pisao žalbu o ukidanju kazne?       Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo,

Pisao sam žalbu, ali dan-danas nema odgovora iz Grčke. Odnosno advokat je pisao i poslao. Kaznu nisam platio, putovao sam u Švajcarsku bez problema, a inače Swiss smatraju najozbiljnijom državom šengenskog sistema. Rizikovao sam i da im postavim pitanje direktno, jer sam primetio da taj pečat sa kaznom samo pogledaju i okrenu novu stranicu kako bi udarili novi pečat za ulazak u državu. 

Razlika je da ja nemam nikakvu zabranu, već samo kaznu. Vaša zabrana od 3 meseca je malo čudna, jer upravo toliko treba da se 90/180 oslobodi.

Ako imaš nekoga u EU, skeniraj pasos i neka pitaju na aerodromu šta ti je činiti, da li možeš putovati u tu drzavu. Ja sam tako uradio i dobio zeleno svetlo

Edited by zax36

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, zax36 said:

...jer sam primetio da taj pečat sa kaznom samo pogledaju i okrenu novu stranicu ...

Vrlo neuobicajno,moram reci.

Obicno granicnu policiju momentalno "trgne" kada vide bilo kakvu zabranu ulaska (tj. takav pecat u poasosu) i mislim da uvek pitaju osobu sta je i kako je to nastalo (makar se zabrana ne odnosila na njihovu zemlju).Sigurno je to nesto sto "bode oci" u sigurnosnom smislu i da bi bila profesionalna greska da to previde.Prosto mi neverovatno deluje da su samo tako pogledali i kao "Sta,zabrana ulaska u Grcku/Sengen zonu?Ma ajde,nije to nista...":huh:

Al ajde,ako kazes da je tako bilo...

@bosek92: ne razumem na osnovu cega ti racunas da pises zalbu za to?Mislim,koji bi ti osnov zalbe bio?

Preksrsio si zakon te zemlje ocigledno,ne vidim gde bi imao potporu u zakonu da im pises zalbu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delimično si u pravu, jer su me Mađari pitali zbog pečata, ali nakon provere su me pustili. Inače, ako imaš neku zabranu ili nešto sumnjivo odmah im se pojavi na ekranu prilikom skeniranja pasoša. Švajcarci i Nemci samo pogledaju pečat i okrenu stranicu.
Opet kažem, stvar je u tome što je kod mene bila zabuna, jer su Grci bili spremni da mi napišu i zabranu. Nakon kratkog ubeđivanja sa njima, ponovo su sve pečate prebrojali na onom sajtu za računanje boravka u šengenu, pa je ispalo da sam i ja i oni u pravu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/22/2018 at 1:13 AM, zax36 said:

.... ponovo su sve pečate prebrojali na onom sajtu za računanje boravka u šengenu, pa je ispalo da sam i ja i oni u pravu.

Pa...ne znam kako da obe strane budu "u pravu",ako su protivrecne? :)

Gledajuci tvoje dane,tj. onu sliku sa Dropbox-a...usao si 6.6. i izasao 2.9.To nije 90 dana,vec 89 dana (25 u junu,u julu i avgustu po 31 i jos 2 u septembru).Znaci,bio ti je ostao jos jedan dan u Sengenu,kada si usao u Grcku drugi put (to sto kazes da si se zeznuo,pa usao 10 dana ranije).

Moje nagadjanje je da su te grcki granicari pustili da udjes,verujuci da ces ostati jedan dan (koliko ti je bilo i "ostalo" od 90 dana).Mislim da tehnicki nisu mogli da ti zabrane,jer imas prava na jos taj jedan dan.Tj. nije da su te njihovom greskom pustili da udjes "ranije".Ali si ti umesto toga ostao 10 dana,koliko sam shvatio?

Tako mi deluje da je bilo.

Ako je tako bilo,onda su oni u pravu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel moze da se plati na granici kazna? Ja sam isto dobila kaznu od 600 eura, danas sam zvala ambasadu i rekli su mi da moram da platim pre odlaska u zemlju, a na granici su mi dali samo papir i upisali u pasos, nikakav ziro racun mi nisu dali i rekli mi da moram da platim kad naredni put dodjem u Grcku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ne platiš u roku od 3 meseca, moraćeš platiti 1.200 €

Moraš platiti na granici kada budeš ponovo išla tamo.
Otišao sam da platim kaznu, a kada su mi rekli da je sada 1.200, okrenuo sam se i vratio nazad - nisam imao toliko para. Tako da mi kazna još uvek stoji - udvostručena :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali zbog ove situacije nisam mogla da odem. Granicar mi je rekao da je 600 e kad god zelim da predjem, ne razumem zasto bi se udvostrucila, planiram sada da idem kada otvore granice

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0