Brdoviti gradovi imaju jednu prednost: njihovi vidikovci omogućavaju nam da jednim pogledom obuhvatimo ogromnu površinu. Duboko pod sobom vidimo linije ulica, parkove, građevine, topografiju koja nam je inače nevidljiva, a koja je na mapi suviše papirnata i nestvarna. Koristeći našu Putničku kuću u Atini, donosimo vam vodič za urbano planinarenje ovim gradom. Sva ova brda nalaze se u centru i do njih (kao i na njih) možete stići peške.

1. Likavitos

Sa svojih 300 mnv jedno od najviših atinskih brda. Pogled od 360 stepeni, na ceo Atički basen. Na vrhu se nalazi crkvica i restoran, a nešto niže je mali amfiteatar. Sunce ubija, ali srećom neko je gore posadio stablo masline pod kojim se možete sakriti.

pogled sa likavitosaSlika: Pogled sa brda Likavitos.

Možete se popeti glavnim (asfaltnim) putem koji vodi skoro do samog vrha, a možete ići i jednom od bezbroj stazica kroz borovu šumu. Samo idete nagore i nećete pogrešiti. Uspon je lakši nego što izgleda, oko pola sata hoda od podnožja. Ponesite vodu i nešto za na glavu. Mi smo se penjali iz ulice Sarantapichou. Najbliža stanica metroa je Panepistimio.       

LikavitosSlika: Likavitos, pogled sa brda Pnika.

2. Strefi

Brdo na Egzarhiji, nazvano po porodici kojoj je nekad pripadalo. Ovo brdo nekada je bilo kamenolom, a sredinom 20. veka porodica Strefi ga je poklonila gradu. Nadmorska visina 150 m. Za razliku od Likavitosa, ovo brdo je uređen park, sa stazama, klupama i – naravno – malim amfiteatrom. Znatno je niže, ali pogled je jednako dobar – po nekima, još i bolji. Kad dođete do ivice parka, na vrhu ste za 15 minuta. Park ima nekoliko ulaza. Od metro-stanice Omonia možete ići ulicom Themistokleus ili Emanouil Mpenaki. Obe ove ulice dovešće vas pravo do parka.       

brdo strefiSlika: Brdo Strefi, najviša tačka i pogled na brdo Likavitos.

3. Areopag

Areos pagos, Aresova stena. Nadmorska visina 114 m. U antičko vreme, ovde se nalazio sud. Areopag je odmah pored Akropolja. Metroom odete do stanice Thissio. Ulicom Apostola Pavla idete sve do velikog proširenja i račvanja. Skrenete levo (sa desne strane ulice je kiosk). Ovaj put vodi do ulaza u Akropolj. Nekoliko desetina metara dalje ugledaćete ogromnu stenu sa starim stepenicama uklesanim u kamen, kao i sa novim, metalnim. Ova stena posebno je popularna predveče.

areopagSlika: Pogled sa brda Areopag.

4. Filopapu

Brdo nedaleko od Akropolja, ali nešto više i neuporedivo veće od Areopaga. Nadmorska visina 147 m. Metro stanica Thissio, pa ulicom Apostola Pavla (Apostolou Pavlou) sve do velikog proširenja i račvanja. Pored kioska skrenete desno. Kada dođete do crkvice, preko puta nje videćete kamenu stazu sa stepenicama. Pratite stazu sve do vrha brda. Na vrhu se nalazi antički spomenik posvećen Filopapuu, princu Komagenskog kraljevstva. Spomenik je sagrađen u 2. veku n.e, na mestu gde se nekad nalazila grobnica mističnog pesnika Muzaja (brdo se nekad naziva i Mouseion). Brdo Filopapu je ogromno, i ako želite da ga obiđete celog – zajedno sa šumom-parkom koji se pruža po njegovim obroncima i podnožju – biće vam potrebno oko dva sata.

Brdo FilopapuSlika: Na vrhu brda Filopapu.

5. Pnika

Ili, na engleskom (dakle i na mapi), Pnyx. Nadmorska visina 97 m. Uputstva ista kao za brdo Filopapu, samo što ne skrećete levo kod crkvice, nego desno odmah posle nje, i posle par desetina metara opet desno. Staza vodi sve do vrha brda. Na ovom brdu, stari Atinjani okupljali su se kako bi raspravljali o važnim političkim pitanjima. Brdo Pnika udaljeno je tačno 1 km od Akropolja. Na brdu se nalazi kamena govornička platforma sa uklesanim stepenicama, pred kojom se pruža velika zaravan za slušaoce. Tu su i neprepoznatljivi (ali označeni) ostaci Zevsovog oltara, sunčanog sata i još koječega.

PnikaSlika: Govornički podijum na brdu Pnika.

6. Akropolj

Najpoznatije atinsko brdo. Nadmorska visina iznosi 156 m, a paket-karta koja obuhvata nekoliko obližnjih arheoloških lokaliteta košta 12 evra. S obzirom da Akropolj nikako ne možete promašiti, ne dajemo posebna uputstva za stizanje. Nalazi se odmah pored brda Areopag i u neposrednoj blizini brda Filopapu i Pnika.

AkropoljSlika: Akropolj, pogled sa brda Pnika.