Zamolite li meštane da vam kažu koja je dobra plaža u Atini, čućete tiradu o tome kako plaže u gradu ništa ne valjaju, kako su sasvim nepodnošljive i kako se oni tamo ni mrtvi ne bi kupali. Potom sledi  dugotrajno objašnjenje kako da stignete do neke plaže koja „nije dobra, ali može da prođe“, a što podrazumeva makar dva i po sata gradskim prevozom u jednom smeru. Na pola tog objašnjenja već ste zauvek odustali od odlaska na plažu. Ne očajavajte! Klub putnika vam donosi kratko i jasno uputstvo kako da stignete do plaže u Atini.

1. Zelenom linijom metroa idete do stanice Faliro. Izađete i krenete ka stadionu Olimpijakosa (prepoznaćete ga po crvenoj metalnoj konstrukciji) i siđete stepenicama tako da vam stadion ostane sa desne strane. Nastavite pravo pored stare raspadnute fabrike konaca.

stara-fabrika

2. Prođete pored fabrike i nastavite istom ulicom sve dok ne ugledate ovo:

skretanje

Umesto da nastavite glavnim putem, skrenete levo (pored ovog plavog grafita), kroz nekakav parking koji se nalazi ispod puta, a zatim metalnim nadvožnjakom pređete prugu i put. Tako stižete na busku stanicu Afetiria Neo Faliro, koja je istovremeno i okretnica autobusa broj 20.

nadvoznjak2
Na sredini ove slike vidite metalni nadvožnjak, a plavi kvadratić označava stanicu na kojoj treba ući u bus broj 20.

3. Izađete na stanici Navtikos Omilos. Par desetina metara dalje je supermarket Vasilopulos (kupite vodu!) Preko puta je crkva koja je na nižem nivou pa joj se vidi samo vrh.


To je, dakle, ta crkva kojoj se vidi samo krov. Iza nje su plaža i ostrvo.

4. Pređete put, ka crkvi. Onda idete još par metara u pravcu kretanja busa i odmah skrenete nizbrdo. Ovaj put će vas odvesti do plaže. Ubrzo ćete ugledati ostrvo.

Do ostrva imate 60-70 metara kroz vodu. Samo ostrvo je dugačko... odokativno, jedno 200 m.

5.  Do ostrva postoji gaz. Ako ne uspete da ga vidite, pitajte nekoga da vam pokaže. Dubina vode na gazu je oko metar i po. Izujte se, vežite patike pertlama za ruksak. Sve to stavite na glavu. Hodajte. Pazite na ježeve.      


Šta ima na vrhu ostrva? Ovo.

Ostali korisni podaci:

Kad dođete do ostrva, kozja staza do najviše tačke je desno.

Ostrvo se zove Kumunduru, ili grčki Κουμουνδουρου.

Nema hlada.

Karta za prevoz je ista za metro i za bus, i traje 70 minuta. Košta 1,2 evra. Dakle do plaže i nazad stižete za 2,4 evra.

s-vrha-na-plazuJoš jedan pogled sa vrha ostrva.

Preko puta ostrva, odmah pored plaže, nalazi se urušena napuštena vila, do koje se možete popeti uz stenu. Tamo ima hlada, a deluje da bi se mogao raširiti i šator. Obišli smo je celu i nikoga nismo sreli. Druga strana vile izlazi na ulicu, ali se između nalazi visok zid sa komadima stakla na vrhu, i zamandaljena kapija.

stara-vilaStara vila preko puta ostrva.

Vreme potrebno za stizanje do ostrva: 1 sat od Putničke kuće.

Satnica autobusa broj 20: http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p20