Čuli ste – Putnička škola se ove godine održava u latvijskom primorskom gradu Liepaji. Sadržaj škole, upute i prijave su u toku. Sada su (slatke) muke kako se otisnuti sa jadranskih na baltičke obale i prevaliti put od oko 2 000 km. Doduše, ne treba zaboraviti ni povratak, ako se baš mora. Ovaj tekst će vam pokušati idejno trasirati putanje u jednom pravcu a na vama je da ih razmotrite, prilagodite sebi i date se u potragu za ažurnijim informacijama.

Dobra vijest je da, za razliku od prošlogodišnje Putničke škole u Portugalu, lokacija ovogodišnje vam u svakom momentu nudi realniju i manje iscrpniju kopnenu varijantu. Jeste to pozamašan put. Ali, onima koji ne mogu naći povoljne i odgovarajuće letove o kojima ćemo takođe pisati, prostranstvo ostaje otvoreno u svakom trenutku i moguće je manje ili više biti fleksibilan sa vremenom i novcem. A ima šta da se vidi i usput.

Za one koji bi palcem do Baltika, teško možemo razraditi nekakav „plan“, osim da poželimo srećan put. Ipak, naša urednica Nikolina je opisala svoja iskustva stopiranja od Zagreba do Vilniusa i natrag u temi "Autostop do Litvanije". Opis je na ovom linku. Bacite pogled na naš autostoperski vodič kako biste lakše krenuli, a web stranica Hitchwiki vam je dobar autostoperski vodič van Balkana. Idete kroz zemlje koje su zahvalne za autostop. (Poljska je divna za autostop!) Navratite i na forum Klub putnika gdje baltičko autostopersko okupljanje polako otpočinje. Ako je, pak, putovanje na dva točka tj. biciklom vaš izbor, pročitajte naš vodič, i vetar u leđa!

Ne zaboravite i na sve popularniji koncept zajedničkog dijeljenog prevoza i servisa poput Tražim-nudim prevoz, Bla Bla Car-a. Sezona je godišnjih odmora i turisti žele da olakšaju svoj budžet a vi se povoljno možete dovući na neku sjevernu tačku.

liepaja 02LIePAJA JE ZA VRIJEME SSSR-A BILA TEŠKO MILITARIZOVANA LUKA I ZATVOREN GRAD, ČAK I ZA OBLIŽNJE STANOVNIŠTVO. FOTO: WIKIMEDIA

Očekivano, direktan autobus ili voz sa naših prostora za Baltik ne postoji. Biće neophodno da napravite nekoliko konekcija. Ništa strašno. Mogućnosti su mnoge, relativno veliko prostranstvo, putničke želje i budžeti različiti. Slijedi opis maksuz rute iz Beograda i Zagreba a da li ćete i gdje stati, hoćete li skrenuti... Imajte na umu da se navode svjesni vidovi prevoza; niz novih i nepoznatih rješenja je uvijek moguć.

Putovanje na Baltik vozom ili busom će najčešće podrazumijevati dolazak u Varšavu preko Budimpešte ili Beča. Nekoliko vozova i buseva svakodnevno saobraćaju ovim rutama.

liepaja 03Tabelarni pregled nekih buseva i vozova iz Beograda i Zagreba za Varšavu, preko Budimpešte

Vozne karte između Beograda i Budimpešte nemate potrebe rezervisati – iste kupite pred polazak, trebalo bi da uvijek bude mjesta u vozu a cijene su svakako fiksne. Za sve detalje posjetite stranicu Srbija Voz-a. Nešto je drugačije sa vozom Zagreb-Budimpešta. Moguće je da cijene variraju a karte se ne mogu bukirati putem interneta, barem ne iz pravca Zagreba. Česta je situacija da razlika u cijeni između jednosmjerne i povratne karte bude minimalna. Kontaktirajte za sve detalje. Situacija sa autobusima prema Budimpešti, pogotovo iz Zagreba je povoljna – cijena je uglavnom stabilna i rezervisanje nije neophodno. Za autobuske linije iz Beograda prema Budimpešti posjetitu stranicu BAS-a ili Fudeks-a, a za linije iz Zagreba tu su stranice AKZ-a i Flixbus-a. Iz Budimpešte za Varšavu imate dva voza. Za povoljnu cijenu morate izvršiti rezervaciju putem MAV web stranice. Polski bus nudi jeftine autobuske linije između mađarske i poljske prestonice, mada je moguće da i Eurolines/Volanbusz ima neku akciju. Vodite računa o vremenu potrebnom za transfer sa željezničkih stanica u Budimpešti i autobuske stanice. Takođe, kao opciju između Budimpešte i Varšave možete dodati i prelepi Krakov, sve za 10-ak evra iz Budimpešte sa Flixbus-om ili Polskim bus-om, u jednom pravcu.

Alternativno, do Varšave možete i preko Beča. Naši manji gradovi su u nekim situacijama bolje povezani sa Bečom nego sa samim sobom. Iz Beča za Varšavu možete vozom kojeg bukirate preko stranice OBB (za nižu cijenu neophodna ranija rezervacija) ili Polskim bus-om.

liepaja 04Plaža u Liepaji. Foto: Flickr, Rolands Udris

Kada ste u Varšavi, na kobili ste. Nalazite se pred vratima baltičkih zemalja i za nekoliko sati ste u Litvaniji. Geografski posmatrano, najbliži veći grad na Baltiku vam je Kaunas. Iz Kaunasa možete busom za Klaipedu odakle (mini)busevima stižete u Liepaju. Međutim, mnogo više autobusa saobraća za Vilnius iz Varšave i broj dostupnih autobuskih kompanija se povećava: pored pomenutog Polskog bus-a (naziv za Kaunas: Kowno), tu je i Lux Express i Eco Lines. Autobuske karte između Varšave i Kaunasa/Vilniusa možete rezervisati kako biste dobili povoljnije cijene ali i u slučaju da ih kupujete na licu mjesta, pred polazak, ne bi trebalo da cijena drastično skače. Kada se nađete u Kaunasu ili Vilniusu, rezervacije vam nisu neophodne za nastavak puta do Liepaje. Lokalni vozovi i (mini)busevi redovno saobraćaju na relacijama Vilnius – Kaunas, Kaunas – Klaipeda, Klaipeda –  Palanga – Liepaja. Što ste ranije u Kaunasu ili Vilniusu, veća je šansa da opušteno stignete do Liepaje istog dana. Kao i na Balkanu, tako i na Baltiku ne postoji objedinjeni online prikaz svih lokalnih (mini)buseva ali je sasvim sigurno da ih ima dovoljno, pogotovo tokom ljetne sezone. Ova stranica nudi dosta informacija o autobuskom unutrašnjem prevozu u Litvaniji ali nije sigurno koliko je pouzdana. Da ne bude zabune, Liepaja je u Letoniji/Latviji. :)

liepaja 05Šematski prikaz kopnenog transporta Varšava - Liepaja

Ljubiteljima vozova nije isključena mogućnost da nastave put kolosjekom iz Varšave mada je manji zaobilazak neophodan. Željeznički saobraćaj na Baltiku se nalazi u situaciji između katastrofe i ugodnog iznenađenja. Jedina povremena željeznička linija koja povezuje Poljsku i Litvaniju je nedavno uvedeni međunarodni voz između Bjalistoka i Kaunasa koji saobraća vikendom i red vožnje možete vidjeti na sajtu litvanskih željeznica. Iz Varšave do Bjalistoka vozom (PKP Intercity) ili Polskim bus-om. Željezničke karte kupujete na licu mjesta.

liepaja 06„Drvo duha“ u Liepaji, posvećeno kultnom bendu „Livi“ (Foto: Liepaja Travel)

Ne dajte da vas zbuni brdo informacija. Tokom kreiranja sopstvene kopnene rute, možda je praktičnije da krenete sa suprotne strane tj. od Kaunasa i sa pretpostavkom da u tom gradu želite biti u jutarnjim satima. Kada otpočnete sa planiranjem, klupko će se odmotavati i iskristalisaće se oni vidovi prevoza koji vama najviše pogoduju. Evo kako otprilike, vremenski i novčano, izgleda put od Beograda do Liepaje sa jednodnevnom pauzom u Varšavi:

liepaja 7 update
Primjer kopnene rute Beograd – Liepaja sa dužim zadržavanjem u Varšavi

Sa cijenom od oko 70 evra u jednom pravcu i dva do tri dana putovanja, kopneni put nije neprivlačan. Naprotiv! Ipak, mnogi bi radije avionom. Ili barem da se vrate avionom. S obzirom na variranje cijena avionskih karata, teško je dati preciznije budžetske informacije. Kao i sa kopnom, tako i sa nebom – Balkan i Baltik nisu direktno povezani i putovanje standardnim komercijalnim avio-kompanijama, osim što može dobro da košta, vjerovatno zahtjeva i konekciju. Komercijalne letove možete tražiti na brojnim pretraživačima, jedan od njih je Skyscanner.

Niskobudžetne avio-kompanije lete prema Baltiku, ali ne i sa naših prostora. Air Baltic, koji se predstavlja kao niskobudžetna ali po cijenama je uglavnom daleko od toga, održava sezonsku liniju između Rijeke i Rige. Air Baltic je i jedina kompanija koja ima liniju iz Rige za Liepaju. Pretražite njihov sajt i probajte naći letove iz Liepaje ili Rige za Beč, Budimpeštu ili neki okolni grad. Ponekad je let iz Liepaje preko Rige jeftiniji od direktnog leta iz Rige.

Osim Rige, aerodromi koji su najbliži Liepaji su Kaunas i Vilnius. Važna napomena: od 14.07. do 17.08. međunarodni aerodrom u Vilniusu će biti u fazi rekonstrukcije i samim time van funkcije. Svi letovi se preusmjeravaju na aerodrom u Kaunasu a neke kompanije su i suspendovale pojedine letove. Tako da na kraju, ostaju nam aerodrom u Rigi i aerodrom u Kaunasu.

liepaja 08Dvodnevni Liepaja Summer Sound festival se ove godine održava krajem jula

Kaunas je trenutno i low cost centar na Baltiku, koriste ga i Wizz Air i Ryan Air i moguće je praviti niskobudžetne konekcije. Letovi nisu baš jeftini u julu i avgustu, postoji teorijski rizik da nećete uvezati negarantovane konekcije, razmak između letova je često nepodoban a tu je i cijena prtljaga koja zna biti mnogo veća od same karte. Pretražite sajtove pomenutih kompanija i igrajte se – možda nešto i ubodete. Ovo su neke od avionskih niskobudžetnih linija koje je teorijski moguće uvezati:

Wizz Air:

BEG: Beograd – Larnaka – Kaunas; Beograd – Memingen – Kaunas; Beograd – Dortmund – Kaunas; Beograd – Pariz (Beauvais) – Kaunas; Beograd – Eindhoven – Kaunas; Beograd – Štokholm (Skavsta) – Kaunas; Beograd – Geteborg – Kaunas.

INI: Niš – Dortmund – Kaunas; Niš – Memingen – Kaunas; Niš – Eindhoven – Kaunas.

TZL: Tuzla – Bilund – Kaunas; Tuzla – Dortmund – Kaunas; Tuzla – Memingen – Kaunas; Tuzla – Eindhoven – Kaunas; Tuzla – Geteborg – Kaunas; Tuzla – Štokholm (Skavsta) – Kaunas;

TGD: Podgorica – Memingen – Kaunas

Ryan Air:

ZAD: Zadar – Kopenhagen – Kaunas; Zadar – Berlin – Riga; Zadar – Brisel (Charleoi) - Riga

INI: Niš – Milan (Bergamo) – Riga; Niš – Berlin – Riga

TGD: Podgorica – Berlin - Riga

Naravno, moguće je praviti kombinacije između Wizz Air-a i Ryan Air-a. Kombinatorika traži vremena ali može uroditi plodom. Za neljubitelje potencijalno rizičnih low cost konekcija, zaključak je da su kopneno najbliži aerodromi koji imaju direktnu niskobudžetnu avionsku vezu sa Baltikom: Milan Bergamo (Wizz Air za Kaunas i Ryan Air za Rigu) i Memingen (Wizz Air za Kaunas).

Niskobudžetnom avionskom kreacijom možete prevaliti barem dio puta. Jedna od opcija je let za Berlin pa Polskim bus-om za Varšavu odakle nastavljate kopnom za Baltik. Za putnice/ke iz Sarajeva i Podgorice, savjet je da pogledaju Wizz Air do Budimpešte. Ovog ljeta počeo je saobraćati Wizz Air iz Splita za Varšavu i Katovice.

liepaja 09Luka u Liepaji za razliku od luke u Rigi ne ledi tokom zime. (Foto: Intervac Home Exchange)

Nemoguće je procjeniti i predstaviti sve povoljne i ugodne transportne opcije; namjera je da će vam ove informacije pomoći da smislite i izaberete svoj put. Nisu razmatrane trajektne veze baltičkih zemalja sa  Švedskom i Njemačkom. Predrasuda je da bi ta putanja mogla biti dosta  komplikovana i skupa, ali je ipak moguća – da znate. U Liepaju se može doći i preko ruske eksklave Kalinjingrad preko Varšave ili Gdanjska a sasvim je moguća i ruta preko Ukrajine i Bjelorusije. Nije ni Rusija isključena međudestinacija ako nađete povoljan let.

Ostalo je da se prijavite na ovogodišnju Putničku školu, skapirate prevoz i krenete.

Vidimo se na Baltiku!