Ponekad shvatimo da smo jednostavno fotografisali previše stvari odjednom. Drugim rečima, na fotografiji postoji i ono što smo hteli, i ono što nam tu uopšte nije potrebno. Tada je zgodno jednostavno iseći fotografiju tako da na njoj ostane samo ono što želimo.

Fotošop omogućava sečenje fotografije pomoću alatke "Crop", koja se nalazi u gornjem horizontalnom meniju, i to ovde:

Image -> Crop

Evo kako izgleda ceo proces.

1) Iz vertikalnog menija odaberete Rectangular Marquee Tool (drugi odozgo).

2) Njime na fotografiji napravite pravougaonu selekciju, tako što kliknete bilo gde, vučete i držite miš, a zatim pustite. Sve što je izvan tog pravougaonika, biće uklonjeno.

3) U gornjem horizontalnom meniju idete na Image -> Crop

Fotografija koju ste tako dobili sadržaće samo ono što se nalazilo unutar pravougaone selekcije.

Imajte na umu da dobra fotografija ne sadrži što više nepovezanih elemenata, nego manji broj elemenata koji stoje u nekom međusobnom odnosu i čine skladnu celinu. Dobra fotografija ne treba da bude pretrpana suvišnim detaljima koji je razvodnjuju i odvlače pažnju od onoga što čini njenu suštinu.

Ukoliko smo fotografisali više nego što treba, alatka za sečenje koju obezbeđuje Fotošop omogućava nam da rešimo ovaj problem.

Primer:

fotošop, photoshop

Žene koje sede i žena koja stoji i naginje se nad njih čine dobru kompoziciju, u koju se odlično uklapa plava tabla sa imenom i brojem ulice. Međutim, žene sa leve strane slike narušavaju kompoziciju. Vidi se jedna šaka bez vlasnika, jedna žena koja stoji i gleda na drugu stranu (pa time odvlači pogled i pažnju posmatrača sa onoga što je na slici glavno), kao i žena koja stoji u velikim praznim vratima i uopšte ne učestvuje u onome što čini glavni sadržaj slike.

Uz malo sečenja, ili "kropovanja", dobijamo daleko efektniju sliku. Žene koje su stajale sa leve strane više nam ne odvlače pažnju, tako da devojčica zamišljenog izraza lica tek sad prvi put dolazi do izražaja. Odsecanjem levog dela slike, kompozicija koju čine žene koje sede, žena koja se naginje i plava tabla dospevaju u centralni deo fotografije, koja tako ima lepu ravnotežu. Istovremeno smo odsekli i donji deo fotografije, u kome se nalazilo brdo nepotrebnih detalja, koji su opet odvlačile pažnju i razbijale fotografiju.

fotošop, photoshop

Odsecanjem donjeg dela slike takođe su uklonjeni nepotrebni detalji, a time je postignuto i da se proporcija stranica slike ne naruši previše, kao i da se glavni sadržaj dodatno gurne u prvi plan.