Sitne potrepštine za putovanje

Da li ste se ikada zapitali šta poneti na letovanje, šta poneti na zimovanje, tj. šta poneti, generalno, na bilo kakvo putovanje? Bez obzira na vrstu putovanja na koje polazite, postoji nekoliko sitnica koje zauzimaju veoma malo prostora, a zgodno ih je imati negde u torbi.

Umesto deset majica, dvadeset gaća, i dvadeset pari čarapa za dvadeset dana, dovoljno je poneti dve-tri majice, po tri para gaća/čarapa, i malo praška za veš u kesici. Kako stignete u neko mesto gde planirate da provedete dva-tri dana, napunite lavabo vodom, operete veš, i okačite ga da se osuši. Plastična kesa služi da se začepi slivnik lavaboa, a konopac uvek ima gde da se razapne.

Švajcarski perorez. Tu su i nož, i otvarač za konzerve i flaše, i male makaze, i testerica, i ko zna šta sve još. Ume da se pokaže neverovatno korisnim u najneočekivanijim situacijama. Nije zgoreg imati i neki malo veći nož, nikad se ne zna :)

safety pin flashlight šibice konopac

Već pomenuti kanap. Osim za sušenje veša, može da vam posluži i da vežete pocepani ranac ili patiku, kao i u gomili drugih situacija kojih čovek nikako ne može da se seti dok se ne dogode.

Mala baterijska lampa, najbolje lampa sa trakom koja se stavi na čelo. Umesto sijalica, takve lampe obično imaju diode, koje troše veoma malo struje i mogu da traju prilično dugo. Možda će u vozu ili autobusu biti mrkli mrak, a vi ćete poželeti da čitate ili pronađete nešto u rancu. Možda ćete biti u hostelskoj spavaonici za dvadeset ljudi, i poželeti da odete do toaleta ne paleći svetlo u prostoriji. Možda ćete šetati među ruševinama nekog drevnog grada, i videti mračan tunel koji vas neodoljivo privlači ;) U svim ovim situacijama, biće vam veoma žao ako pri ruci ne budete imali minijaturnu baterijsku lampu.

Sredstvo protiv bolova (brufen, kafetin itd). Uvek postoji šansa da vas zaboli zub na kampovanu u nekakvoj nedođiji, ili na višednevnom putovanju vozom kroz Sibir. Sredstvo protiv stomačnih tegoba može vam uštedeti mnoge neprijatne trenutke.

kompas čepovi za uši katanac, padlock švajcarska brica headgear

U zavisnosti od toga kuda idete, različiti putnici preporučuju sledeće:

šibice (posebno ako idete u divljinu; bolje su od upaljača, al' ne smeju da se kvase),

novine (za potpalu, sušenje patika, zaštitu od vetra (stavite ih ispod majice),

čepovi za uši (za bučne hotele / vozove sa hrkačima, ako imate lak san),

mali katanac (da zaključate ranac dok se krećete kroz gužvu),

krema ili puder (za ojede od dugog hodanja),

platnena maramica (ne samo za nos, nego i za podvezivanje u slučaju povrede),

vlažne maramice (za pranje ruku bez vode i sapuna),

zihernadla (zakačite jednu za ranac, ko zna kad će zatrebati),

nekoliko najlon kesa (za različite namene),

igla i konac (za sitne popravke),

sveska i olovka (uvek ima neka pametna misao da se zapiše... ili vreme polaska voza),

tanka kišna kabanica, mali kišobran (ko zna kakvo će biti vreme),

kompas (ne samo za lutanje po divljini, nego i za snalaženje po ogromnim gradovima).

papuče (možda ćete izgledati kao razmaženko, al bar nećete svaki čas nazuvati patike da odete do wc-a, ili gacati bosi po prljavim tuš-kabinama zajedničkih kupatila)