Autostop uz Drinu

Pitajte za Viskozu (ako već ne vidite njene dimnjake). Kod Viskoze, posle prelaska pruge (2-3 km od centra), ima raskrsnica na kojoj se desno odvaja put ka obilaznici, a levlji pravac vodi u Banju Koviljaču, i dalje na jug. To je mesto za autostopiranje. 

Inače, oko Loznice i Banje Koviljače postoji tranzit sa zapadne, drinske strane, pa ko putuje iz Šapca/Bogatića za Zvornik nema nikakve potrebe da se zavlači u grad. Tranzit je dovoljno dugačak da nema nikakve svrhe šetati niz njega, iako usput ima skretanje za most/Šepak.

Do Malog Zvornika je koliko-toliko frekventan saobraćaj, a posle je drum dosta prazan. Ko ustopira do kamenoloma malo pre Ljubovije, neka prošeta iza krivine, naleteće na skretanje za most i Bratunac. Na ulazu u Ljuboviju (koja je cela levo od druma) ima još jedna pristojna raskrsnica. Raskrsnice u Rogačici su takođe dosta lepo oblikovane.

Ako idete dalje za Sarajevo u Malom Zvorniku tražite da vas odnesu do pešačkog mosta. Kad pređete most ispod mosta je autobuska stanica, a odatle ima jedno kilometar do kraja grada gde je odlično mesto za autostop dalje.

Autostop za Šabac

1) Iz centra Loznice za Šabac vodi jedna dugačka ulica. Usput nema bogznakakvih prepreka. Ima jedna lagana leva krivina sa širokom šljunčanom ledinom s desne strane (tu su i neki dućani), i to je verovatno najbolje mesto. Spajanje sa tranzitom je ipak prilično dalje.

Posle Loznice, sledeći semafor je u Prnjavoru (viseći!). Ko ide za Bogatić, nek ignoriše skretanje iza Petlovače jer je taj put dosta prazan. Bolje neka iskoristi prevoz za Šabac do Sokine kafane, i onda neka ide oštro levo. A ko ustopira baš za Bogatić, može slobodno i tuda da produži za Srem/Novi Sad/Beogad.

2) Kod starog tržnog centra je odlično mesto za hvatanje prevoza, tik iza semafora ka Šapcu. Poznato je i za stop za kraće relacije do sledećeg mesta. Predlog: prihvatiti svaki prevoz do sledećeg mesta jer u svakom centru postoji proširenje za stop i zaustavljanje. Prnjavor je jedna od boljih veza za Šabac, Beograd i Bogatić. Ako dodjete do Šapca, zamolite da vas odbace do mosta ukoliko idete za Novi Sad ili Beograd. Na početku mosta je stopersko stajalište. Slobodno prihvatite i voznju do rumske raskrsnice ukoliko idete za Beograd, jer je tu uključenje na autoput. Na naplatnoj rampi ćete relativno lako naći prevoz do Beograda.

---

Ako imate svežiju informaciju ili komentar, kliknite ovde

Za pitanja i diskusiju o autostopu, posetite forum