Planine koje mame, uspele su josh jednom da nas povedu pod svoje snezne vrhove. Ovog puta odlucili smo se da posetimo Almarasan i veliko Almatinka jezero. Dan je poceo prilicno optimisticno:  Suncan, vedar, a koliko 10 sati ranije Alatau je dobio novi snezni pokrivac!


Almarasan je ime vikend naselja, nedaleko od Almate, u istoimenoj dolini kojom protice Almatinka  (druga Almatinka), u kome pretezno bogati ljudi kupuju ogormne placeve, ogradjuju se ogradama i postavljaju skupocenu elektroniku da ih stiti. Drugi deo doline je u okviru nacionalnog parka, tako da se autobusom nije moglo dalje od granice istog. I tu je pocelo nase putesestvije, ili bolje 16-kilometarsko uspinjanje ka jezeru. Posle nekih 5 ili vise sati, uspentrali smo se do jezera (2500m n.v.),  usput se grudvajuci :)

Ovo jezero je zapravo nastalo kao rezultat zemljotresa, koji je survao jedan od obliznjih vrhova u ovu nekada glecersku dolinu. Kasnije, za vreme SSSR-a prilaz jezeru je kultivisan i danas se koristi kao rezerva vode. Ima nekih par km sirine i duzine.

Prvobitna ideja je bila da se izvrsi "pipanje Kirgizije", koja se zapravo nalazi na svega par km iza jezera, medjutim, umorni zenski deo druzine nije bio odusevljen ovom idejom. U medjuvremenu postalo je vraski hladno 10-15 C pa smo morali da upalimo vatru. Svajcarac Elijas koji je svo vreme negodovao sto stojimo u mestu, jednostavno je sam otperjao u pravcu najblizeg 4000 metarskog vrha.

Kasnije se i veci deo grupe uputio u pravcu Kirgizije kako je prvobitno bilo planirano, medjutim kad smo se nasli na oko 3000m n.v. postalo je stvarno jezivo hladno, i neprijatno, pa smo se odluchili na manje mazohisticku setnju do opservatorije "Tien Shan".  U povratku smo zbog hladnoce i umora veceg dela grupe pozvali nekoliko Niva 4wd koje su nas docekale na polovini puta. Svajcarca smo zdravog i zivog pronasli u gradu.

Arasan kupatila

Arasan je mozda najbolje mesto za opustanje i rekreaciju u Almati. Za posetu ovom ogromnom zdanju koje sadrzi pravu zbirku razlicitih  sauna, bazena  i kupatila, definitivno smo se odlucili posle smrzavanja na Almarasanu, vec sledeceg jutra, nas petorica. Muska i zenska kupatila su odvojena, pa su devojke iz straha od ne znam cega jednostavno odustale od posete ovom kraljevstu higijene. Prvo mo se zaputili u Istocnjacko kupatilo, tj. saunu gde smo se, kao od majke rodjeni, fino kuvali na nekih 60-tak C.  Ljubazni Palestinac koga smo upoznali tamo preporucio nam je da odemo do  Finskog i Ruskog kupatila, sto smo kao pravi nezajazljivi turisti uradili odmah posle dvocasovnog tretmana u istocnjackom kupatilu. U ova dva kupatila smo se posteno "osurili" posto su temperature u istim bile oko, i rekli su nam cak i preko 100 C. Usput smo, da ne zaboravim, pili vreli crni caj sa medom :D. Svi znakovi prehlade posle ovih tretmana jednostavno su nestali :)
Izasli smo iz ovog kupatila, i laki kao 5 oblaka odlebdeli do najblizeg od nasih prebivalista gde smo napravili Srpsku zurku, i nazdravili Sljivovicom uz muziku rodne mi grude :)
Na zdravlje i na veselje!