03. 12. 2005. Phetchaburi, Cha Am. Profesor Opas, moj cenjeni domacin svake subote ujutro drzhi chas engleskog u hramu u turistichkom gradicu Cha Am, na samoj obali mora u provinciji Phetchaburi. Ove subote odluchio sam da mu se pridruzhim i iskoristim priliku da se brchnem malo po moru. U toj nameri pridruzhili su mi se komshinica Georgina (Djerdji), profesorica engleskog iz Madjarske, i njena devetnaestogodishnja kcerka Zita, opushteno drushtvo. Od Chom Bunga do Cha Ama koji je udaljen dobrih 100 i neshto kilometara potrebno je promeniti 3 autobusa a ukupna cena koshtanja tog prevoza iznosi 300 dinara u jednom pravcu. Vreme ni ovog puta nije bilo na mojoj strani (sivilo, izmaglica duzh mora), shto me nije sprechilo da se dobro smochim u talasima i uzhivam na plazhi. Pored toga Cha Am je poznat po veoma ukusnim i frishkim morskim plodovima koje mnogobrojni prodavci sluzhe duzh kilometrima duge plazhe. Tako sam velichanstveno uzhivao na obali mora u preukusnim krabama, shkampima i pohovanim lignjama... Aroj maak! Sve zajedno 90 bahti, odnosno 160 dinara. Isplatilo se! Plazha u Cha Amu kojom defiluju mnogobrojni konjanici, jashuci na sisarima koji u popunosti opravdavaju znachenje imenice "konjanici" je l' da... Za odredjenu sumu novca mozhete projahati malo plazhom. Mene je recimo zanimalo shta rade sa otpadnim materijalom jer nisam primetio nikakve tragove :)

Tajlandjani smatraju da je vrlo nekulturno pokazivati obnazheno telo pa makar i u kupacem kostimu. Zato se na javnim plazama kupaju sa sve odecom. Na slici majka sa decom u talasima.

Popodne u pola puta pri povratku u Chom Bung, uhvatio nas je neki "zimski" pljusak shto me je samo dodatno iscrpelo i u isto vreme olakshalo tezhnju da se dobrano naspavam za sutrashnji, dugo ochekivani put u provinciju Kanchanaburi na severu.

_________________________________________________________________

04. 12. 2005. Kanchanaburi. Predobri Univerzitet Muban Chom Bung Rajabhat je posebno za mene organizovao posetu prelepoj pokrajini severno od Ratchaburija, poznatoj po nacionalnim parkovima, kampovima za slonove i pruzi koju su za vreme IISR svojom krvlju izgradili saveznichki zarobljenici... Pored mojih domacina Opasa i Ruang, drustvo su mi pravili Georgina, Zita i profesorica kineskog jezika koja je nedavno stigla u Chom Bung iz Tajvana. Prva destinacija - Prasat Muang Sing, drevni grad-tvrdjava, sada istorijski park odushevio me je mistichnoshcu kojom zrachi, prosharan motivima iz veoma chudne smeshe drevnog budizma i indijske mitologije. Rano sunchano jutro je pojachalo utisak...

Nakon toga prvi put sam probao sladoled na tajlandski nachin - koskosovo mleko, slatki pitinach, zhele, drobljeni led i nekakav slatki i dobri sirup. Musavi smo se uputili ka sledecoj destinaciji - Nacionalnom parku Erawan.