Evo ga neki okvirni plan puta. Ehm, dakle, prvo mape:

plan.jpg


Dakle, ta plavo-teget linija oznacava da idemo ka nashem krajnjem cilju, Jerevanu. Usputna zadrzavanja nas dvojice su u Istanbulu na par dana, u Ankari dok ne uhvatimo voz za Kars, poslednju stanicu u turskoj do koje ide pruga. Od Karsa, idemo u Gruziju, preko Tbilisija, do Jerevana. Od Jerevana pocinje druga faza, tj eto ta boja se menja u tu ljubicastu ili koja je god to boja, i tako, ide se po Jermeniji, Gruziji, i posle po Turskoj koliko se stigne.


Napomena: ovo je tek okvirna ideja tog puta. ko zna shta sve moze da ispadne u medjuvremenu, i gde cemo mi uopshte da odemo. znachi, za sada je otprilike ovako, a dalje videcemo.


Ove isprekidane linije znache da eventualno idemo i tamo, ali opet kazem, bilo kakve linije za sada su eventualne :)
E sada, malo detaljnije o tome gde bi da idemo. Da spomenem, nismo ovo josh detaljno usaglasili, tako da je ova pricha uglavnom moja verzija plana (ja, Marko) :) dakle, u Gruziji bi trebalo da prodjemo kroz taj Akhaltsikhe, ali ako ne moramo da prespavamo tu, necemo. Procicemo i kroz Gori, za koji vazi ista prica. U Tbilisiju, pa, hm, trebalo bi da imamo nekog hosta sa Hospitalityclub-a, ako ne, snacicemo se nekako. Od Tbilisija do Jerevana, hm, videcemo i to, tj, postoje vozovi, ali je cena bitna, pa sada, u zavisnosti od cene, resicemo i taj problem :) Ili voz, ili nesto alternativno.


U Jerevanu racunam da bi se zadrzali dan dva, a u Jermeniji bi ja voleo da vidimo jermenske manastire, preciznije onaj u mestu Echmiazdin (iz 302. god. n.e. ako se ne varam, najstariji hriscanski manastir na svetu), onda Geghard (nazvan po tome sto je tu bilo smesteno koplje kojim je Hrist proboden, inache kompleks crkava uklesanih u stene), Garni (helenistichki hram i jos puno toga) gde ce u to vreme da se odrzava volonterski kamp pa ce nas oni valjda primiti kao goste :), a mozda odemo i na lednicko jezero Sevan. To je otprilike to, a da, isli bi ako stignemo, i do manastira u Haghpatu i Sanahinu, koji su 'nesto noviji' manastiri iz 12-13tog veka i predstavljaju vrhunac jermenskog srednjovekovnog crkvenog graditeljstva.


Nakon Jermenije, Jerevana, vracamo se u Gruziju gde bi, ako vec nismo videli Tbilisi, ostali tu dan dva, a trebalo bi da odemo do Kazbegija na severu, naravno, sto se mora na tom mestu, da se uspemo do crkve svetog trojstva iznad gradica, uslikamo vrhove Kavkaza, i vratimo u Tbilisi istog dana ili sutradan. Otisli bi i u Kutaisi, posetili par manastira u gradu (Bagrati&Gelati), odakle bi isli za Mestiju, eventualno ako bude jeftinog prevoza, otisli u Ushguli ili Chazhashi gde su te chuvene Svan kule, onda u Batumi na Crnom moru uz verovatno nocenje (cisto sto imamo jeftin smestaj u gradu) pa natrag u tursku do Karsa.


E potom, ako ima vremena i volje i para, a i tehnickih mogucnosti, ne bi bilo lose da se poseti Dogubeyazit (maltene sa suprotne strane Ararata od Jerevana), a kasnije i po neko mesto u Kapadokiji.


Po meni, Turska je ipak ovde opcija, zavisi u mnogome od toga kako cemo proci u Jermeniji/Gruziji, pa kako bude bice :) Sad, ja sve ovo napisah, i mape sam pripremio pa gledajte, ali Jovana nisam nishta pitao, pa ono, uzimajte sve ovo napisano sa rezervom =] dodushe, valjda je to to.

Polazimo u nedelju 16. jula, da bi bili u Sofiji 17tog izjutra. Voz do Istanbula krece uveche oko 19h, tako da imamo celi dan u Sofiji za shoping i tako propratne aktivnosti, a u Istanbulu ostajemo uz pomoc dobrodushnih HC chlanova.


Do Istanbula nas je cetvoro, tj, Ja i Jovan, njegova Marija i Marko, na forumu Chivitli. Od Istanbula bi trebalo da se razdvajamo, ali zivi bili pa videli :)

epa tako, i josh da napomenem da ako neko zeli da novchano pomogne ovu akciju, moze to da ucini tako sto ce mi ostaviti poruku u komentarima, sa telefonom i email adresom, pa cemo se dogovoriti. Pomoc je naravno dobrodosla i u materijalnim dobrima, tako da primamo pre svega osnovne zivotne namirnice (palentu, musli, pastete u konzervama, sardine, alkoholna pica) ali i proizvode visheg nivoa obrade (razna kamp oprema, Ni-MH AA baterije ali da su nove, SD kartice, itd itd). Ako odlucite da nas potpomognete, mozete to uciniti u Beogradu, Nishu i Novom Sadu, te sto se toga tice, ne bi trebalo da ima problema. unapred hvala za bilo sta.

epa tako za sad...

Marko