Za manje od mesec dana, van svih naših očekivanja, otputovalo je celo prvo izdanje.

1000 “Bantustana” otputovalo je poštom ili automobilom, autobusom i vozom, u torbi ili ruksaku, do susednog kvarta ili preko granica, i tako obišlo pozamašno parče našeg govornog prostora: Pazin i Pančevo, Čakovec i Čačak, Opatiju i Lopatnicu. Od Tuzle do Tetova, od Zadra do Ibra. Nekoliko knjiga čak je otišlo ljudima koji ne znaju naš jezik – nepoznatim ljudima iz Norveške, Estonije, Mađarske, Albanije, Poljske – koji su želeli da podrže Klub putnika, ili su ih crteži zaintrigirali.

Mnogi su nas pitali: zašto je delite tako jeftino? Je l' ima tu neka caka? Ima, govorili smo. Treba da je širite dalje.

Mnogi su nas pitali: zašto je delite tako jeftino? Je l' ima tu neka caka?

Ima, govorili smo. Treba da je širite dalje. Da je čitate, da je delite svojim prijateljima. Da knjiga putuje i povezuje ljude, baš kao što je to činilo i putovanje o kome knjiga govori. To putovanje rodilo je niti između minijaturnih ljudskih čestica sa Balkana i Afrike. Ti konci pleli su se izvan odnosa moći, horizontalno, bez uticaja političkih, diplomatskih, medijskih i trgovačkih elita. Od čoveka do čoveka. “Bantustan” je priča o tim nitima: o toj krzavoj liniji koja, poput znaka Kluba putnika, sudara i povezuje usamljene ljude-tačke diljem zajedničkog globusa.

Zato neka i knjiga putuje, kao što i svi mi putujemo, i neka knjiga o vezama i sama povezuje.

Pre par dana odštampali smo drugo izdanje. Predstavićemo ga 13. i 14. 6. na Afro festivalu Muzeja afričke umetnosti, od 10 ujutru do kraja programa. 13. 6. u subotu napravićemo književno popodne u maloj sali Muzeja.

Pre par dana odštampali smo drugo izdanje.

Predstavićemo ga 13. i 14. 6. na Afro festivalu beogradskog Muzeja afričke umetnosti. Od 10 ujutru do kraja programa vodićemo mali štand, gde ćemo prodavati knjige i družiti se sa čitaocima. 13. 6. u subotu napravićemo književno popodne u maloj sali Muzeja. Pričaćemo o knjizi, o sumnjama i strahovima koji su je pratili, o postupku obrade dokumentarnog materijala, o končićima koji nastavljaju da se pletu.