Naša knjiga Bantustan, prvi put objavljena 2015. godine, sada je dostupna na engleskom jeziku. Ovo je ujedno i prvi izdavački projekat koji Klub putnika realizuje na globalnoj sceni, i zato nam je potrebna vaša pomoć.

Bantustan je ilustrovani putopis, roman, atlas i enciklopedija. Bantustani su bili rezervati za crne Afrikance, za vreme aparthejda u Južnoj Africi; u ovoj knjizi, bantustani predstavljaju mehure u kojima svi živimo. Svi protagonisti knjige neprestano se bore da izađu iz ovih višeslojnih mehura – ega, porodice, zajednice, klase, rase, religije, etniciteta, jezika, nacionalnosti – i uspostave kontakt sa ostatkom sveta. Bantustan sadrži 32 velike ilustracije (od čega su 19 mape), kao i 25 manjih ilustracija. Domaća verzija Bantustana doživela je tri izdanja i odavno je rasprodata, a elektronsko izdanje nalazi se u javnom domenu, i može se besplatno skinuti kao pdf fajl, sa ove adrese. Štampa novog domaćeg izdanja trenutno nije u planu (nemojte nas pitati da li će biti – ne znamo). Veći deo prihoda od domaćeg izdanja Bantustana doniran je za školovanje dece u Keniji, preko dve organizacije: Osiligi, koja radi sa decom iz naroda Masaja, i Hatua Likoni, koja radi sa decom u Mombasi.

Bantustan na engleskom jeziku dostupan je kao štampano i elektronsko izdanje.

bantustan tablet

U pitanju je samizdat program (Amazon self-publish), gde kompanija Amazon štampa i isporučuje knjigu. Knjiga je većeg formata (17 x 24.5 cm) i ima 360 stranica, a cena je formirana tako da bude svakome pristupačna: kada se pokriju troškovi štampe, Amazonova usluga i porez, Klubu putnika ostaje 1.5 evro po papirnoj knjizi, i 90 evro-centi po elektronskoj.

Engleski Bantustan predstavlja naš pokušaj da uradimo upravo ono o čemu Bantustan govori: da izađemo iz naše balkanske čaure, iz okvira naše kulture i jezika, i prodremo do ostatka sveta. Voleli bismo da ova knjiga stigne do internacionalnih čitalaca, da pronađe one koji će je ceniti i kojima će nešto značiti, kao što ih je pronašla na Balkanu

Međutim, to je veoma teško, pre svega zbog toga odakle dolazimo. Pre nego što smo se opredelili za Amazonov samizdat program, poslali smo rukopis nekolicini izdavača i književnih agenata na Zapadu. Jedna izdavačka kuća poslala nam je iskren odgovor: “Knjiga je inovativna, kreativna i zanimljiva, ali nepoznati, nenagrađivani autori iz malih zemalja jednostavno nisu stvar koju mi možemo uspešno plasirati našim čitaocima; priča o tri lika sa Balkana koji putuju po Africi, ma koliko kvalitetna bila, suviše je daleka prosečnom čitaocu sa Zapada, i kao takva predstavlja izdavački rizik.”

Zbog toga nam je potrebna vaša pomoć. Svaki prodat primerak i svaki review na Amazonu podižu rejting knjige, i približavaju nas onoj kritičnoj tački u kojoj će Amazon sam početi da pokazuje i preporučuje knjigu drugim korisnicima. Tu tačku je izuzetno teško dostići, ali nije nemoguće. Evo kako vi – vi koji ovo čitate, baš vi, niko drugi – možete doprineti tome.

1) Kupite knjigu. Svaka kupovina povećava rejting knjige. Ako već imate domaći Bantustan, možete kupiti engleski, poneti ga na svoje sledeće putovanje i nekome pokloniti. 
2) Ostavite komentar na Amazonu. (Za ovo morate biti redovan korisnik).
3) Recite svojim prijateljima iz inostranstva. Lična preporuka je najmoćnije oruđe – i jedino koje imamo. 
4) Razglasite još više. Znate li neku organizaciju, grupu, onlajn ili oflajn zajednicu, mejling listu, forum na kom se okuplja internacionalno društvo, putnici, volonteri, studenti? Ako znate, i ako njihova pravila to dozvoljavaju, podelite link. 

  • Ako nekoga obaveštavate o postojanju knjige, pošaljite im link na engleski sajt knjige, kako bi mogli odabrati lokalni Amazonov sajt za svoju zemlju, i upoznati se sa pričom: www.bantustanbook.com
  • Ako živite na Balkanu i želite da naručite štampani primerak knjige za sebe, najbolje ga poručite sa španskog Amazona, jer je tamo poštarina najniža za Balkan (oko 6 evra): Bantustan.
  • Knjigu možete poručiti na tuđu adresu bilo gde u svetu: ako želite da je poklonite nekome ko živi u inostranstvu, samo je poručite na njihovu adresu, i knjiga će biti dostavljena tamo.

Vaša pomoć jedini je način da priča o Bantustanu – priča o Klubu putnika, o Balkanu i Africi, o bantustanima, o zidovima i granicama, o svima nama – izađe van zidova i granica među kojima je nastala, i probije se do ostatka sveta.

Za sva pitanja, tu smo.