Šetate gradom – svojim ili nekim drugim – i telefon vam zazuji u džepu. Na ekranu piše: Nalazite se u blizini priče. Želite li da je saznate? Onda možete kliknuti i upoznati se s pričom sa kojom upravo delite prostor (ali ne i vreme), ili je ignorisati i produžiti kuda ste krenuli.

Šta su Mape nevidljivog Balkana

MNB je kolekcija geotagovanih mikropriča.

Sve priče su se zaista dogodile.

Geotagovi

Svaka mikropriča određena je geografskim koordinatama.

U toku je izrada (besplatne) aplikacije za telefone koja će nam, dok šetamo nekim gradom, javljati kada prođemo pored mesta za koje postoji mikropriča. 

Kada nam aplikacija prijavi da se nalazimo u blizini mikropriče, možemo je pročitati ili preslušati.

Priče tako napuštaju police i premeštaju se u otvoren prostor. Nevidljive, čekaju da naiđemo na njih. Gradovi postaju košnice mikropriča koje se otkrivaju putovanjem.

Umesto okretanja stranica, hodanje.

Mikropriče

Mikropriča je vrlo kratka priča, od najviše 1.800 slovnih mesta. Svaka mikropriča predstavlja zapis o nekom istinitom događaju. To može biti anegdota, crtica, zapažanje, sećanje, zanimljivost, biografski podatak ili nešto drugo.

Mikropriče se ne bave velikim, opštepoznatim događajima. One govore o malom i nevidljivom, marginalnom i zaboravljenom.

Nove priče stalno se dodaju u bazu. Istog trenutka, pojavljuju se na ulicama.

Ko piše mikropriče

Vi. Ako znate neku zanimljivu priču, pošaljite nam je na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Možete je napisati (najviše 1.800 slovnih mesta) ili nam poslati informacije i ostaviti nam da ih uobličimo.

Pročitajte naše Uputstvo za saradnike.