[43°04'57.6", 17°56'40.3"]

Neko mora da je oklevetao Derviša Ahmeda, čudaka i čudotvorca. Jedni izvori kažu da je uhapšen i pogubljen, drugi da je nekuda otišao, a treći da su ga ubili Jevreji jer je prešao na islam, i da se prezivao Haviljo.

Sarajevski paša iskoristio je ovo da pohapsi viđenije Jevreje. Među njima je bio i rabin Moše Danon. U apsu se zavetovao Bogu da će – izvuče li živu glavu – otići na hodočašće u Jerusalim.

Priča o spasenju zatvorenika je nejasna i postoji više verzija. Bilo kako bilo, Bog je ispunio svoj deo pogodbe i rabin se našao na slobodi. Iz Sarajeva je krenuo na jug, ka Dubrovniku, koji je tada bio velika luka. Dok je sedeo u Mehaginoj kafani u Stocu i pio jutarnju kafu, iznenadno je umro. Tu je i sahranjen, u najdaljoj tački do koje je stigao, tog proleća 1830.

Kasnije su tu sahranjena i dva austrijska vojnika jevrejske veroispovesti. I oni su umrli u Stocu, a kako u mestu nije bilo jevrejskog groblja pokopali su ih pored rabina. Prvi je Arnold a drugome se ime izbrisalo.

Rabinov grob bio je sveto mesto za nekada brojne bosanske Sefarde, o čemu je spevano mnogo pesama na njihovom maternjem, španskom jeziku. Stihovi su podelili sudbinu svog naroda – većina nije preživela.

En Mostar fueron sentados
Varones pocos bien encontrados
Con firmamentos fueron atados
Por visitar Rav Danon

U Mostaru seđaše
Par uglednih muževa
S nebom zavet sklopiše
Da obiđu Danona

Grob se nalazi u dvorištu porodice Medar.

Dok bude Bog htio, ja ću to paziti i održavati isto kao da je to moje. Ja ih smatram svojim velikim prijateljima, kao što i jesu prijatelji, a ovo je šteta, prvo šteta za opštinu i one koji vode ovaj grad i za državu: Ovo je haos ovdje. Da nije mene, ovo bi sve srušeno bilo, ovo se nizašta ne bi znalo. A sad evo nam načelnika i evo nam lica našega stolačkoga. Pred spomenikom kulturnim BiH ovdje gdje leži jedan pošteni, veliki rabin, oni su dotjerali ove od smeća i trehnuli ih tu pred kapiju.

Mensur Medar, intervju za Radio Slobodna Evropa, 2011.