datum: jul 2006.
 

Ako ikada budete putovali u Jordan, obavezno posetite Wadi Rum. Činiće vam se da to mesto beži od vas, da nikada nećete stići, da je tamo nemoguće ili preskupo otići. Sve ovo nije ni daleko od istine. Jordan je zemlja sa lošim javnim prevozom, autobus putuje samo od Amana do Akabe. Kada stignete u Aman biće vam žao što ste tu, grad izgleda kao gomila kutija od obuće haotično naređanih po nepravilnim ulicama. Ako imate dovoljno nesreće da putujete leti, neće vas ubiti vrućina, već sivo-smeđi pejzaž. Čini se da ovaj grad nema ništa za vas – toga su svesni i žitelji Jordana, o tome pišu novinari u lokalnom časopisu na engleskom jeziku, koji nervozno čitate u autobusu, jer je jordanska viza koštala 10 jordanskih dinara (tepaju im džej-di), a postoji i izlazna taksa koja košta 5 džej-dija. Jedan džej-di košta 1,2 evra.

putopis Petra

Stižete u grad, na autobuskoj stanici vas spopadaju sa svih strana, prilazi vam smeđi tip i nudi pomoć. Vičete da ne treba, pita da li ste prvi put u Amanu, vama se omakne da kažete da jeste. Uspevate da se iščupate, vadite Lonely Planet, tražite ulicu koja vodi do hotela Princes Palace, čuli ste da je jeftin i čist.

putopis wadi rum
zamak Amra

Ulica je siva, duga, baz jasnih orjentira, bez latiničnih putokaza, iako znate malo arabike, to ovde ne pomaže, jer se ulice seku pod čudnim uglovima. Zaustavlja se taksista, nudi prevoz, traži samo dva džej-dija, unosite stvari, predstavlja se kao Muhamed i vozi vas u hotel, priča o valuti, o Amanu, daje vam spisak nekih tura po Jordanu i broj mobilnog.

U hotelu vam pokazuju jednu skupu sobu, drugu prihvatljivu, dvokrevetnu, jedanaest jordanskih dinara noć, sa zajedničkim kupatilom. I ranije ste čitali da se po Jordanu skoro svuda mora putovati taksijem. Vraćate se u sobu, poraženi, ne možete ni do Mrtvog mora, a kamoli do Wadi Ruma.

Devojka vam je već nervozna - ona se, za razliku od vas, bar istuširala. Silazite na ulicu i pozivate Muhameda sa jednog uslužnog telefona, koji je, zapravo, mobilni telefon - dva JD. Muhamed stiže za pola sata, spremni ste, usput kupite jednog Pakistanca, voze vas na Mrtvo more, prolazite više kontrola, pasoši moraju da budu spremni, blizu su Zapadna obala i Palestina.

Srećno uskačete, pokušavate da potonete, stvarno nije moguće, mažete se blatom, pečete se na suncu. Ulaznica za plažu je 5 JD. Vraćate se u hotel, noću se čuje pucnjava, izgleda sa Zapadne obale.

putopis wadi rum