datum: 23. April 2006. (uskršnja nedelja)
učesnici: Marina, Slobodan, Dragan, Milica, Vukašin i još jedna Milica

Krenuli smo jednom u životu da vidimo i to čudo. Iako skoro celog svog života živimo u Kikindi i ova manifestacija se održava već 16-ti put mi nijednom nismo otišli da vidimo i to seosko čudo. Mokrin je malo veće selo, možemo reći varošica sa svojih 5.918 stanovnika i ima čak 2 svetska prvenstva.

mokrinkuda sad?

Prvenstvo borbe guskova je ove godine bilo zabranjeno zbog pojave virusa ptičijeg gripa a prvenstvo u tucanju farbanim uskršnjim jajima se ove godine održavalo nešto drugačije nego uobičajeno. Ove godine su se takmičari takmičili i u kategoriji guščijih jaja.

mokrin prvenstvomladost protiv iskustva

Naravno, bile su tu standardne kategorije - deca i odrasli takmičari su se takmičili u tucanju kokošijim jajima. Dok su se Milica i Vukašin prepirali ko će pobediti Slobodan je sve verno preneo u foto format dok je slušao moja uputstva kako, šta, gde, kad da pritisne, zašto da namesti tako i zašto ne može ovako...

mokrin prvenstvoand the winner is....

Po meni je najzanimljivije bilo slikati decu okolo. Bili su toliko slatki, umazani sladoledom ili šećernom vunom, sa velikim lizalicama i raznoraznim mačevima i igračkama koje se prodaju na svakom vašaru. A da je ovo bio vašar, bio je!

mokrin prvenstvo1) zar nije rođen za musketara? 2) Najbolja stvar na svetu.... sediš tati na ramenima jedeš šećernu vunu i prljaš tati kosu... sreća sreća radost!

Pogledali smo izložbu dečijih radova u lokalnoj osnovnoj školi na temu Uskrsa, provukli se kroz gužvu i otišli da pogledamo i najnoviji turistički izum dovitljivih Mokrinčana. To je jedna veoma stara slatka kućica sa jednom sobom za spavanje, jednom sobom koja služi kao kuhinja i velikim dvorištem. Sa sve bunarom u dvorištu iz kojeg teče čista izvorska voda, što je prava retkost u kikindskoj opštini.

mokrin etno kućakuća iz dvorišta

mokrin etno kućarazboj

Vlasnica popularno nazvane Etno kuće nas je primila sa osmehom i ponudila da nam ispriča kratku pričicu o svemu kako se nekad živelo i šta su ljudi imali a šta nisu. Pod kućice je i dalje od blata i nekad davno se pomazivao sa kravljom balegom i vodom i to se radilo svake nedelje. U sobi stoji velika kaljeva peć a cela kuća je kao veliki airconditioner. Leti je unutra hladno, a zimi toplo. Kuća je od nabijene zemlje. U sobi se nalazi jedan veliki starinski krevet, trpezarijski sto sa stolicama i razboj. Svaka devojka je u staro vreme pre udaje morala da zna da tka kako bi istkala sebi odeću za svadbu i za miraz. Na podu su stare krpare sa predivnim šarama. Velika greda koja stoji na sredini tavanice duž cele kuće je ta koja drži celu tavanicu i krovnu konstrukciju.

klub putnikaćupovi za mleko na kaljevoj peći

mokrin etno kućaU kuhinji stoji ručno izidan šporet. Opet je svaka žena kao deo kućnih obaveza morala da zna kako da izida šporet.

U zidu postoji rupa, nešto nalik na policu u kojoj su stajale čaše, čašice i buteljka sa rakijom i vinom.

Cela kuća je okrečena krečom i on je taj koji drži strukturu zidova. Kuća mora da se kreči bar jednom godišnje.

Ta kuća je takozvana siromašna kuća, u njoj je nekad živela siromašna porodica. Naravno bogataške kuće su imale više soba.

Na kraju, posle cele te priče i naravno dodatka priče o njenoj eko bašti ponudila nas je sokom i kolačima.

Na slici iznad vidite pendžer :)

mokrin etno kućaA za sam vrhunac, pravi duh Uskrsa koji čeka njihove unuke...