Na kraju sveta leži ostrvo Lamu - pet dana

Datum putovanja: 1988. godina

 

Večita želja čoveka da zaustavi vreme i sklopi lični vremeplov bila je inspiracija mnogih SF filmova, romana ili bar priča ispod jorgana. Ovo je pismeno trčanje unazad na jedno mesto koje bi svojim izgledom i atmosferom moglo da posluži kao odgovarajuća scenografija za usidreno vreme.

Ostrvo Lamu je mesto koje treba što pre videti, i ostaviti mu dovoljno godina da protekne i ostane isto. Tačno pre 20 godina, skitajući po sinajskom poluostrvu, čuo sam zanimljivu priču o zaboravljenom ostrvu negde na severu istočne obale Afrike . Ostrvce zagnjureno u Indijski okean, na kraju sveta. Sklonjeno van svih puteva. Odmaknuto od vremena. Nisam odoleo…

I onda, ovih dana, ovo čudo od globalizacije i internet surfovanja ponovo me je vratilo u dnevnik sećanja.lamu island map

Prva fotografija, kada putem bilo kog petraživača pronadjete stranicu posvećenu ostrvu Lamu, istovetna je sa slikom iz mog albuma. Čeprkajući po ostalim informacijama shvatio sam da se i posle ovih naših tužnih i teških 18 godina (od 1990) tamo ništa nije promenilo. Možda smo mi ostali na zemlji, a ostrvo odlutalo velikom brzinom i tako ostalo mladje od nas. Listajući stranice foto-albuma i skrolirajući stranice na internetu, skoro da sam izgubio osećaj koje fotografije odakle potiču.

Šlagvort za uspomene.

Kada stignete u Afriku, konkretno u Najrobi, prvo što se pitate jeste ko vas je slagao da je Afrika topla i sunčana. Naravno da to i zavisi u kom vremenskom periodu posećujete ovaj kontinent - kontinent pračoveka. Avgust mesec pripada sezoni malih kiša i uobičajena temperatura je izmedju 18-23 stepena, sa retkim padavinama (i to se verovatno promenilo). lamuNaravno, morate znati da se Najrobi nalazi na skoro 1.800 m nadmorske visine, što je pravi izazov za one koji bi se biciklima namerili na put prema Mombasi (0 mnv), luci na obali Indijskog okeana. Kakav bi to put bio, nizbrdo (down hill). O tome možda neki drugi put.

Da biste stigli do ostrva Lamu, najjednostavnije i možda najelegantnije je putovanje vozom. Prvo treba stići do Mombase. Voz je strast viktorijanskog perioda. Ukoliko uspete da rezervišete mesto (karta je koštala 20 $ u jednom pravcu) u vagonu za spavanje, pružiće vam se prilika da večerate u ambijentu salona  za ručavanje iz romana Agate Kristi. Imate malo vremena da uživate u kariju koji će vam servirati hindu kelneri, i koji ćete pojesti odupirući se želji da sačuvate bar jedan delić srebrnog escajga kojim ćete se služiti. Diskretna muzika, satenske zavesice, kari, hindu kelner, srebrni escajg, svilene tapete unutrašnjosti vagona i društvo koje ne možete birati. Iz ‘sna’ vas budi diskretna zvonjava koja znači kraj jednosatnog obroka i odlazak na spavanje. Laku noć planinskoj klimi i dobro jutro tropskoj i vlažnoj oblast Indijskog okeana. 

Mombasa je sledeća stanica puta. Ako želite da vidite stotine usidrenih poluzarđalih prekookeanskih brodova (koji su ujedno dali život ovom gradu i uticali na njegov procvat početkom 19. veka) otiđite da posetite tvrdjavu Fort Jesus i stari grad. I ako uz to stignete da se sklonite od iznenadnog pljuska pod  strehu terase nekog od desetine restorana, sa koje pogled jedino beži na pučinu velikog mora ostavljajući vas u nedoumici kako je ovo izgledalo kada je ovuda old fort in mombasaprolazio Vasko de Gama i njemu slični...

Možda vas popijeni čaj u pet i pogled na drvo Baobab podstakne da se zapitate šta je pomislio Mali Princ kada je prvi put video ovo drvo - okrenuto naopačke. Legenda kaže da je bog stvarajući svet posadio drvo Baobab na jednom mestu, a sutradan ga je našao na drugom. Ponovo ga je vratio na isto mesto i rekao mu da se ne miče. Drvo je bilo neposlušno i opet je skitalo. Sledećeg dana Tvorac se naljuti, okrenu drvo naglavačke i evo krošnje koja pre liči na korenje i od čije krošnje, za hlad, vajde nema. Baobab može živeti i do 2000 godina - možda iz tvrdoglavosti.

Ako vas ne zarobe čari noćnog lučkog grada kakav je Mombasa, ili želja da posetite  mesto iz “zanimljive geografije”- obližnji  Zanzibar, autobus za Lamu, via Malindi, čeka na vas. Postoje tri načina da iz Mombase stignete na Lamu. Brodom, ako imate dovoljno vremena ili dovoljno novca (u to vreme je to bila cifra od oko 60 $ u jednom pravcu), ili malim avionom, leteći tik iznad neprelegednih krošnji mangrove šume. Ja nisam imao ni dovoljno para, ni vremena.