Kada smo, avgusta meseca, Azore fotkali za Instagram, shvatili smo da ni sa jednim od ponuđenih filtera ne izgledaju bolje nego "au naturel". 

Ovaj arhipelag sačinjen od devet ostrva smešten je negde u sred Atlantika. Njegovi stanovnici tvrde da žive u "centru sveta", što geografski gledano i ne može da se ospori. Iako pripada Portugalu i samim tim Evropi, često smo se dok smo ih istraživali zapitali na kojoj se planeti zapravo nalazimo. 

Azori su zeleni i plavi, filovani okamenjenom lavom, endemski i vulkanski, kriju jezera u sada uspavanim kraterima, vodopad u kom je temperatura 28 stepeni Celzijusa, plantaže čaja, vulkanske pećine, termalne prirodne izvore i bazene, dvadesetčetiri vrste delfina i kitova, vodu koja ključa i isparava svuda oko vas...

Ako bismo merili od dna okeana, Azori bi bili najviše planine na svetu.

Najveće ostrvo S. Migel površine je 750 kvadratnih kilometara, dok se najmanje, Korvo (Corvo) može obići peške za jedan dan.

Bez mnogo priče, predstavljamo vam ovom prilikom fotografije ostrva Sao Migel (São Miguel) i Terceire (Terceira). I za kraj, ostavljamo najbolje vesti - od ove godine niskobudžetne avio kompanije Rajaner (Ryanair) i Izidžet (Easyjet) lete iz Lisabona, Porta i Londona do Ponta Delgade.

Za više informacijama o ovom arhipelagu posetite naš forum.

Tekst: Nataša Gološin
Fotografije: André Cester