04

Kad bi Instagram sljedbenici bili valuta, ulični fotograf Brandon Stanton iz Humans of New Yorka bio bi bogat čovjek.

Znan i voljen zbog svojih pronicljivih fotografija Njujorčana zajedno s njihovim odgovorima na filozofska pitanja, Stanton je primijenio njegov nefiltrirani pristup na svijet i nedavno završio svoju svjetsku turneju s UN-om, svugdje hvatajući trenutke siromaštva svakodnevnih života.

Stantona su tražili da napravi svjetsku turneju kako bi promovirao UN-ove milenijske ciljeve za razvoj za 2015. godinu, plan koji bi trebao iskorijeniti krajnje siromaštvo i izlječive bolesti.

To je velik, ambiciozan plan, ali svaki dan dolazi do napretka – a Stanton koristi svoj utjecaj da potakne na akciju i svjesnost, putujući 40000 kilometara kako bi podijelio priče siromašnih ljudi koje je upoznao na putu.

Što bi doma pomoglo u rješavanju siromaštva?

01

Šahist u Jubi (Južni Sudan), govori fotografu Brandonu Stantonu: "Ono što nam najviše treba je sigurnost. Bez sigurnosti, ništa ne funkcionira. Mi ovdje igramo šah u ovom trenutku samo zato što, na ovom mjestu, imamo mrvicu sigurnosti. Ali to je samo upravo sada—samo u ovom trenutku. U ovoj državi, ništa nije bilo sigurno na duži period. U Americi, postoji sigurnost. I to je zašto Amerika funkcionira.

Što je najvažnija stvar koju te je majka naučila?

Član(ica) ove obitelji u Kampali, glavnom gradu Ugande, odgovara: "Ako kupiš hranu, trebaš ju uvijek podijeliti s nekim."

Pričaj nam o vašem nogometnom timu.

03

Ovi igrači iz Južnog Sudana su rekli Stantonu: "Naš tim se zove Mladi Dečki. Odrasli smo u ovom kvartu, stoga smo htjeli lokalnoj djeci dati nešto za raditi nakon škole. Kupili smo im lopte i tenisice s našim vlastitim novcem, i na dane utakmica, idemo okolo i moljakamo lokalne crkve da nam daju prostor za igru. Želimo ih držati veoma zauzetima tako da nemaju vremena za loše stvari. Ne želimo vidjeti nikog iz našeg tima da luta ulicama. Treniramo svaki dan. Djevojke treniraju kad mi imamo slobodne dane."

Pričaj nam o sebi.

04

U Kinšasi (DR Kongo) ovaj čovjek je rekao Stantonu: "Studiram niskogradnju. Kongo treba sve: mostove, ceste, zgrade, bunare. Ova država je kao radionica."

Pričaj nam o svojim snovima.

05

Ova žena u New Delhiju (Indija) je rekla Stantonu: "Nemam nikakvih snova. Koji je smisao? Siromašna sam. Nemam nikakvih vještina. Perem suđe u kuhinji—to je ono što ja radim. Ali sviđaju mi se djevojke s kojima radim. Zabavljamo se zajedno. Ja pričam viceve. One pričaju viceve. Sretna sam—to mi je u naravi."

Što vam je najveća nada kao majci?

06

Stanton je u Meksiku postavio ovo pitanje majci ovo pitanje. Ona je odgovorila: "Da vrijednosti kojima ga ja učim nadvladaju utjecaj ulice u kojoj živimo."

Pričaj nam o svojoj djeci.

07

Kenijska majka je u Nairobiju rekla da njena djeca stalno plešu zajedno i da vole "činiti najsmješnije stvari" kao npr. "pretvaranje da kuhaju." Kad ju je Stanton upitao oko čega se brine, rekla je: "Njihovo zdravlje. Svako malo se razbole od hladnoće i prašine. Ponekad prašina bude toliko loša da izgube glas."

Što želiš biti u životu?

08

U Jammuu (Indija), ova žena odgovara Stantonu: "Bit ću astronaut. Tamo postoji drugi svijet. I ja hoću ići tamo."

Što ti je najveći cilj u životu?

09

Ova žena u Chi Linhu (Vijetnam) je odgovorila: "Da si priuštim živjeti."

Članak preuzet sa www.one.org.

Napomena: Brandon je svojim projektima izazvao kako pozitivne tako i negativne reakcije. Kako bi naši čitatelji imali uvida u različite strane Brandonovog rada, redakcija Kluba putnika preproučuje ovu kritiku; ona se konkretno odnosi na projekt The Humans of New York, ali većina argumenata vrijedi i za ovaj projekt.