Projekt "Poslije Schengena" prikazuje stare granične prijelaze među državama Europske Unije.

Nakon Schengenskog sporazuma, većina je ovih kontrolnih točaka ostala napuštena i van funkciju, dopuštajući nam da se iz sadašnjosti zagledamo u prošlost. Potiče na razmišljanje, pogotovo sad kada se o projektu EU ozbiljno rapravlja.

Prije Schengenskog sporazuma, ova mjesta su razgraničavala teritorije i na njima je svaki putnik trebao stati i pokazati svoje dokumente, a sad izgledaju kao napuštena mjesta koja se nalaze u limbu prostora i vremena, van upotrebe i van vremena za koja su stvorena, budući da su te države otvorile svoje granice za slobodno kretanje ljudi.

Granični prijelazi imju funkciju geografskih granica, ali također imaju i ulogu prisile jer sprječavaju slobodno kretanje ljudi između dviju država. To su mjesta koja, uz kartografsku dimenziju, pružaju povijesne, ekonomske i političke uspomene.

Ove stare točke graničnih prijelaza polako nestaju; neke su renovirane i prenamijenjene za druge svrhe, neke su vandali uništili, a neke samo propadaju zbog prolaska vremena. Za nekoliko godina više neće biti mogućnosti za sagledati ove snažne znakove i simbole nedavne europske povijesti.

Kratice:

H - Mađarska;

A - Austrija;

PL - Poljska;

CZ - Češka;

E - Španjolska;

F - Francuska;

P - Portugal.

Autor teksta i slika je Ignacio Evangelista. Više o njemu možete pronaći na njegovoj web stranici.