Autor: Ernst fon Hese-Varteg (1912)
Skenirao: Konstantin Novaković (kostan)
Preveo: Vasko Lukinić (vasco-putnik)

Knjigu "Svetska čuda" (Die Wunder der Welt) objavio je 1912. godine austrijski putopisac Ernst fon Hese-Varteg (Ernst von Hesse-Wartegg). Ova knjiga, stara tačno sto godina i štampana goticom, sadrži brojne fotografije nastale širom planete. Za slučaj da neko ne zna nemački i ne čita goticu, preveli smo tekstove ispod fotografija, a dodali smo i poneku geografsku odrednicu.

svetska čuda

Buda u steni kod Kiatanga, Kina. Strmina visine trideset metara koju je, po narodnom verovanju, priroda oblikovala prikazavši lice Bude.

svetska čuda

Manastir Mar-Saba, koji je 483. godine osnovao Sveti Sava Osvećeni, grčki monah, sveštenik i svetac iz Kapadokije. Nalazi se u Judejskoj pustinji, Zapadna obala, Palestina.

svetska čuda

Grob kralja Mide nalazi se u Turskoj, kod sela Yazilikaya, između gradova Eskišehir i Afijon.

svetska čuda

Evin grob kod grada Džeda, u Saudijskoj Arabiji.

svetska čuda

Sveti kamen Kaba (Ćaba) u Meki, Saudijska Arabija.

svetska čuda

Pagoda Čajitijo u Burmi na visini od 1.200 m nalazi se u brdima Kelasa, u distriktu Švegjin; sadrži relikviju Bude Gotame.

svetska čuda

Oluja u brdima Alagala na Cejlonu (Šri Lanka).

svetska čuda

Bramani se klanjaju svetom biku iz Majsora u Indiji, isklesanom iz jednog kamenog bloka.

svetska čuda

Formiranje oblaka posmatrano sa ivice kratera Fudžijama, u Japanu.

svetska čuda

Nemoj slušati, nemoj govoriti, nemoj gledati ništa loše: živahni prikazi majmuna iznad kapije mauzoleja čoveka po imenu Tokugava Lejasu, koji je osnovao šogunat Tokugava (Tokugawa). Mauzolej se zove Tošogu (Toshogu) i nalazi se u mestu Niko, u Japanu.

svetska čuda

Jedan deo Keopsove piramide, Egipat. Strane piramide oblikovane su kao stepenici visine od šezdeset centimetara do metar i po, koji se sužavaju nagore. Prosečna veličina kamenih blokova veća je od jednog kubnog metra.

svetska čuda

Grobnice Mameluka u okolini Kaira, Egipat. Ono što je 1912. godine bilo okolina Kaira, danas, sto godina kasnije, je njegov centar.