1 hour ago1 hr Pozdrav svima,Želeo bih da pokrenem diskusiju o fenomenu koji polako proždire suštinu onoga što većina lljudi smatra putovanjem, a koji bih ja nazvao Destination Modelling. Drugi odgovarajući naziv bi bio Checkbox Tourism.Sve je više onih koji daleke zemlje ne posećuju da bi ih upoznali, istražili i doživeli avanture već ih koriste isključivo kao besplatnu scenografiju za sopstveni modni editorijal. Ti ljudi sebe smatraju putnicima, ali realno gledajući to su pokretni bilbordi koji svet posmatraju kroz vizir sponzorskog ugovora.Moja teza je jednostavna: Putovanje prestaje da bude avantura onog trenutka kada postane posao a poslednja stvar sa kojom želite da se zanimate na putu je da ste isključivo opterećeni kreiranjem sadržaja za društvene mreže.Pitanje je vrlo prosto: Da li ti ljudi uopšte vole da putuju ili samo vole da budu viđeni? Da im sutra ugase Instagram, da li bi ikada mrdnuli od kuće? Čisto sumnjam da bi iko od njih platio let biznis klasom ili hotel od pet zvezdica iz sopstvenog džepa, svojim teško zarađenim parama, a ne sponzorskim ugovorima. Onog trenutka kada nestane besplatna karta, njihova "velika ljubav prema svetu" bi isparila brže od magle.Ja sam vremenom shvatio da što manje fotkam, to više zapravo vidim i osećam samo putovanje a i od dosta drugih ljudi koji putuju po svetu mnogo više od mene čujem isto. Čak sa dosta destinacija nemam nijednu fotku i to uopšte nije neki problem. Imam i gomilu slika sa raznih putovanja u zadnjih 10+ godina koje bukvalno nijednom nisam otvorio a nisam ni objavio otkako sam se vratio sa putovanja. To je najbolji dokaz da ono što zaista vredi živi u meni, u mojim uspomenama, a ne u nekom tamo "oblaku" ili na tuđem feed-u.Za mene su 'fejk putnici' svi oni kojima je bitniji kadar od doživljaja i kojima destinacija služi samo kao kulisa za prodaju magle odnosno filtrirane estetike. Oni sem arhive sadržaja, ispeglanih haljina i nalaženja ugla gde se ne vidi realnost destinacije (ili deponija iza njih), nemaju apsolutno ništa drugo od tog puta. Niti su osetili to mesto, niti su ga razumeli – samo su ga iskoristili kao besplatnu scenografiju.Gde vi povlačite granicu? Da li je i vama dosta takvih što koriste planetu kao privatni studio za slikanje dok glume neku dubinu i avanturu? Realnost pravih putovanja je međutim dosta drugačija: tako može jedan klasičan bekpeker da priča u nekom hostelu o svom Tinder dejtu i pikanterijama koje su mu se desile, drugi spominje svoje iskustvo odlaska u swinger klub u Tokiju pošto je sreo jednu devojku na ulici koja ga je zamolila da joj bude društvo te večeri i priča o svojoj najboljoj noći u životu (istinita priča), treći spominje fatalan proliv na ulici punih ljudi u Vijetnamu i hitnom rešavanju nastale situacije, čevrti pak spominje svoj fatalan proliv u tuk tuku u Pakistanu i izvinjavanju vozaču zbog nezgode, fejk turisti prave savršen selfi u nekoj krpici koja je potpuno nepraktična za putovanje i broje zemlju br. 122 samo da bi štiklirali checkbox.I za kraj, čisto da napomenem – svoja putovanja finansiram isključivo sam. To je ta sloboda koju nijedan sponzorski ugovor ne može da zameni. Moja sećanja ne zavise od odobrenja nekog menadžera prodaje, niti moj put služi da otplati ratu za hotel tako da ne moram da predstavljam paralelnu realnost na putovanjima, i mogu da se pojavim u bilo kojoj četvrti ili mestu bez straha za neki sponzorski ugovor a najbolje od svega je da mogu da radim šta ja hoću, jer nisam na zadatku da napravim neki sadržaj. Putujem jer volim, a ne jer moram da isporučim 'content'.Svi mi dobro znamo kako to zapravo izgleda: koliko smo preznojeni, prljavi, izgorele kože, u prašnjavoj odeći i patikama na raznim destinacijama, dok su ovi Instagram "turisti" uvek savršeno ispeglani i sređeni kao da su u studiju, a ne u realnom svetu.Gde su vaše uspomene i avanture sa putovanja - u vašem srcu ili na Instagramu i da li Destination Modelling uopšte može biti uživanje u putovanju kada ste uslovljeni time da smete objaviti samo filtriran, ispeglan i nerealan sadržaj jer morate na Instagramu glumiti neku fiktivnu osobu koja vi u stvarnom životu niste?