Nakon dužeg promišljanja (i predomišljanja), Klub putnika pokreće podkast pod nazivom "Bantustan". Onima koji su čitali istoimenu knjigu verovatno će biti jasan izbor imena; onima koji nisu, preporučujemo da je pročitaju. Podkast "Bantustan" baviće se dodirima između kultura, granicama, putovanjima, migracijama, identitetima, ukratko - svim onim što nas spaja i razdvaja. Kao i ostale aktivnosti Kluba putnika, ni podkast neće biti ograničen na strogo putničku tematiku: putovanja koristimo kao okvir za razgovore o temama koje smatramo važnim, i kao odskočnu dasku za otkrivanje priča, njihovo oblikovanje i pripovedanje.

Razgovore ćemo uglavnom voditi preko interneta, kako bismo imali pristup što većem broju sagovornika, nezavisno od njihove geografske lokacije. Podkast će, makar u početku, imati samo zvučni zapis. Trudićemo se da snimamo jednu emisiju mesečno, uz mogućnost da u nekom trenutku povećamo frekvenciju objavljivanja. Planiramo i da imamo više različitih voditelja.

U prvoj epizodi, kojom otvaramo ovaj projekat, naša sagovornica je Bojana, volonterka Kluba putnika koja živi i radi u Bagdadu. Sa Bojanom razgovaramo o tome kako se našla u Iraku, čime se tamo bavi, kako izgleda iračka svakodnevica, i šta sami Iračani imaju da kažu o onome što se dogodilo (i još uvek se događa) sa njihovom zemljom. Ovu priču, pod naslovom "Irak - zemlja nesrećnih ljudi", možete poslušati na glavnoj stranici podkasta "Bantustan", kao i na većim servisima za distribuciju podkasta. Ako pak niste vični svemu tome, možete je poslušati i na youtube kanalu Kluba putnika.

Molimo vas da zapratite podkast "Bantustan", kako biste bili redovno obavešteni o narednim epizodama. Takođe vas molimo i da ga podelite sa svakim ko bi mogao biti zainteresovan za ove teme.

Ako imate ideju sa kim biste voleli da razgovaramo u narednim epizodama, sve sugestije su dobrodošle. Isto važi i za svaki feedback - bilo putem formulara za kontakt, na fejsbuku, ili u odgovarajućoj temi na našem forumu.

Prijatno slušanje!