Klub putnika je ovog proleća napunio petnaest godina. Za naš petnaesti rođendan imamo lepu vest – naša knjiga Bantustan od danas je u javnom domenu, besplatno dostupna u elektronskoj verziji.

Za ovih petnaest godina kroz Klub putnika je prošlo mnogo ljudi, od kojih je svako dao svoj pečat, ostavio svoj lični trag. Udruženje je prolazilo kroz različite faze, menjali smo strukturu i način funkcionisanja, izgled i adresu sajta, vizije i misije, naziv i logotip. Menjali smo se i mi sami. Međutim, postoji nešto što se za sve ove godine nije promenilo.

Nisu se promenile osnovne ideje od kojih je sve počelo: ideja rada zasnovanog na ličnom entuzijazmu, i slobodnog deljenja.

Najveći plod tih ideja jeste sajt na kome se upravo nalazite, zbirka na kojoj su sarađivale stotine autora, koja danas sadrži hiljade tekstova. Putopisi, uputstva, rečnici, antropologija, lingvistika, kartografija, filozofija, intervjui, ilustracije, eseji, fotografije, zvučni zapisi, dnevnici, poezija, filmstrip i još mnogo toga – sajt je s godinama postao toliko velik da više niko ne zna šta sve sadrži. Najveći deo toga su sadržaji koji su se – bilo da su pisani za Klub putnika, ili su u pitanju stari sadržaji koje smo digitalizovali i priredili – ovako prvi put našli na internetu. Nadamo se da je internet time postao makar malo bolji.

Jedan deo toga stavili smo među korice. Naša prva knjiga, Neutabanim stazama, izašla je pre deset godina i odavno je rasprodata. Besplatnu elektronsku verziju možete preuzeti ovde: Neutabanim stazama.

Naša druga knjiga, Bantustan, izašla je pre pet godina. I ona je rasprodata. Elektronska verzija od danas je besplatno dostupna kao deo javnog domena. Knjiga je zaštićena licencom Creative Commons 4.0 (autorstvo, nekomercijalno, bez prerada, međunarodna), što znači da je možete čitati i slobodno deliti, ali ne i menjati ili prodavati. Bantustan je mozaička, ilustrovana priča o jednom dugom putovanju i ljudima koje smo na njemu sreli. Svi mnogobrojni likovi u knjizi mogu se posmatrati kao njeni autori. Oni su knjigu poklonili nama. Mi je poklanjamo vama.

Naša treća knjiga, Divlji gradovi, izašla je krajem prošle godine i trenutno je u prodaji. I ona će se s vremenom naći u javnom domenu, kada pokrijemo troškove štampe.

Bantustan, mapa TanzanijeMapa Tanzanije. Svako poglavlje Bantustana ima svoju mapu.

Danas, kao i od prvog dana, sav naš rad je volonterski i neprofitan. Koristimo ovu priliku da zahvalimo svima koji su u bilo kom trenutku dali svoj doprinos Klubu putnika, a time i opstanku ideja na kojima je zasnovan.

Koristimo priliku i da vas ohrabrimo da pokrećete sopstvene projekte zasnovane na ličnom entuzijazmu i slobodnom deljenju. Da ne odustanete ni u jednoj od svih onih bezbrojnih tačaka u kojima je tako lako odustati. Nije bitno koliki će biti udeo vašeg rada u velikoj slici vremena u kome živimo. Bitno je da taj udeo postoji.

Ovde možete preuzeti besplatnu e-verziju knjige Bantustan. Čitajte. Skitajte. Istražujte. Razmišljajte i, makar ponekad, stvarajte.

Ako vam se naš, vaš ili bilo čiji rad dopadne – podelite.

--

Više informacija o projektu Bantustan – o samom putovanju, procesu nastanka knjige i njenom značenju – možete pronaći ovde:

Zašto smo otišli u Afriku?
Šta krije mapa Tanzanije?
Šta predstavlja mapa s korice?
Gde je sve otišao Bantustan?
Bantustan: Kako se spajaju tačke

Bantustan - mapa NajrobijaBantustan – mapa Najrobija