Followers 0

Šengen - novo pravilo za dužinu boravka (90/180)

1,144 posts in this topic

Naši mediji su uveliko preneli vest da se uvode nova pravila za ulazak ne-EU državljana u Šengen zonu i stavili akcenat na važnost pasoša od 10 godina.  Vrlo maloumno i tipično srpsko novinarstvo: u Srbiji pasoši se izdaju sa maksimalnom važnošću od 10 godina, tako da se ta vest ne odnosi na nas, a pritom je stvorila zabunu među putnicima.

Ono što je bitno, a što tipično srpski maloumni novinari nisu preneli, a to je da se menja jedno drugo bitno pravilo, a koje se odnosi na kalkulaciju maksimalnih 90 dana boravka u 180 dana.  Evo pojašnjenja na srpskom:

Uvek gledaš poslednjih 180 dana, zaboravi na to kad si prvo ušla, promenilo se pravilo. Dakle, izbrojiš koliko si dana provela u poslednjih 180 i znaćeš da li ti je ostao neki dan ili nije. Klizni je period, dakle svakog dana gledaš poslednjih 180 dana.

Evo linka ka kalkulatoru koliko možete ostati: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

Za  detalje možete pogledati : http://www.relocatemagazine.com/immigration-a-visas/immigration-a-visa-news-main/8610-new-regulation-amends-definition-of-authorized-stay-in-schengen-area-and-required-passport-validity

Edited by Duya
Izbačen engleski, ubačen Chijev srpski

Јел може ово укратко на српском?

Нисам најбоље разумео ово за кратак боравак у ЕУ. Шта ако сам тих 5 дана тамо, од тог првог уласка ми се рачуна 180 дана? Значи, могу петнаестак пута да улазим и излазим из ЕУ (по 5 дана, например), у том 180-одневном року, док не сакупим тих 90 дозвољених дана, а после ми креће нових 180 дана у којих поново имам толико пута право да боравим тамо?

Зар тако није и досад било, и шта се ту променило?

Zar je tako teško skontati? Čitam već godinama po forumu o famoznih 90/180, i prosto ne mogu da verujem, kao da se radi o molekularnoj biologiji... :stupid:

Šta tu ima tako komplikovano? Gledaš poslednjih 180 dana, u okviru kojih ako imaš 0-89 provedenih dana u zemljama Šengena, pali ponovo, ako imaš 90 ili više onda sedi malo i strpi se, popij Zaječarac sa društvom.  pijjj (nadam se da me neće admini banovati zbog reklame najboljeg srpskog piva  ;D )

ja imam jedno pitanje, ja se uvek vodim onom 90 dana u poslednjih 180 ali sad imam drugi problem, tj pitanje...jel se to odnosi samo na zemlje sengena ili na sve zemlje osim svoje ? konkretno ja sam bila u Moldaviji 2 meseca (imala sam vizu za avgust i septembar ) sada sam u Transnistriji ( oktobar inovembar/takodje sa vazecom vizom ) i kad 3 decembra krenem kuci idemo kolima preko Ukraine,  Rumunije , Srbije ( ja sam iz CG) jel mogu da imam neki problem na Ukrainskoj ili Rumunskoj granici ? ja mislim da ne mogu jer u ruminiju sam bila samo jedan dan 1 avgusta a Ukrainu sam bila 2 dana samo do sad ? ali ispravite me ako gresim i ne napadjte me ako je pitanje glupo  :-[

(nadam se da me neće admini banovati zbog reklame najboljeg srpskog piva  ;D )

Posle Jelena ;)

Nego,anitamanita,ni Ukrajna,ni Rumunija (a ni Moldavija) ne pripadaju Sengen zoni,pa ne bi trebalo to da te brine ;)

Moraju ljudi da razliku da je jedna stvar pripadati Evropskoj Uniji,a druga pripadati Sengen zoni.

Da li neko moze da mi pomogne ? Radi se o tome da sam 2013 god "potrosila " svih dozvoljenih 180 dana u sengen zoni ,vratila se 23.11.2013 .. e sad,da li mogu putovati recimo u janurau 2014. da iskoristim sledecih 90 dana (posto je nova godina) ili moram cekati do 23.02 kad istice razmak od 90 dana od prethodnog putovanja ??

Iz onog sto sam procitala na engleskom ,shvatila sam da se racuna period od  prvog ulaska u sengen zonu uopste,znaci od prvog pecata prilikom prelaska granice .. sto bi znacilo da bez obzira na novu god ,moras cekati istek od 90 dana pauze u zemlji boravka .

Da li sam u pravu ili u krivu ?? Ako moze neko da pojasni ..

Uvek gledaš poslednjih 180 dana, zaboravi na to kad si prvo ušla, promenilo se pravilo. Dakle, izbrojiš koliko si dana provela u poslednjih 180 i znaćeš da li ti je ostao neki dan ili nije. Klizni je period, dakle svakog dana gledaš poslednjih 180 dana.

Ovo sto je Chivitli rekao to je to, i dodje mi da predlozim da se sve drugo brise sa ove teme jer stvara zbrku, sem onog kalkulatora. Jer to je to i tako je jednostavno da mi ne ide u glavu kako ljudi to ne mogu da shvate.

Sve je laganica sa ovim kalkulatorom koji daje uvid o dužini ostanka  ;)

Matematika za školarce  ;D

Posto se ovde vekovima raspravlja o tome da li EU carinici imaju pregled koliko smo dana proveli u Sengen zoni,napisacu moje iskustvo u vozu za Budimpestu 06.januara. Elem, ja se bas nisam mnogo trcala oko tog izracunavanja,jer povuci potregni ja se uvek uklopim u nekih 50,60,70 dana i to je to. Ali ,citala sam o tome ovde. Znaci,udje Madarski policajac u vagon, uzme pasos, provuce,pita gde idem i nista vise. E sad,ja htela da ga pitam kakvu on ima informaciju o tome da li ce nam ponovo uvesti vize....tuc,muc...engleski, srpski.... :? :?....i on kaze "Ne treba vama viza....." ja njemu kazem  da znam da mi ne treba sada,ali da pitam da li ce nam uvesti.....on ponovo provuce moj pasos i kaze :" VI imate jos 75 dana"....i tu zavrsimo pricu jer se prakticno nismo razumeli. Ja ga pitam da li ce nam uvesti vize, a on meni koliko dana mogu bez vize jos da boravim. Mene je to dovelo do zakljucka da oni ipak IMAJU EVIDENCIJU o tome koliko je ko dana boravio. 

To smo već apsolvirali. Imaju evidenciju, ali samo za ulaze/izlaze preko Mađarske, za sad ne postoji na nivou šengena (no izgleda da će i to biti uskoro).

Ok, pretpostavljam,ali prvi put sam sad "videla" potvrdu toga da Madjari imaju evidenciju,pa sam samo htela da potvrdim onima koji mozda nisu procitali ili nisu sigurni!

U avgustu 2012 kad sam ulazio u Madjarsku ulazi u autobus Madjarski policajac visokog ranga,tipa neki cinovi na uniformi kao oficirska i smeska se.Lik iza mene koji ima Austrijsku vizu kaze onako tiho joj ne samo ovaj.Ja pretrnuo jer sam tada jednom prekoracio pa sredjivao sa  Madjarima,nije ni bitno.Ulazi i kupi pasose i smeska se i ode,nema ga 20 min i vraca se vozac i proziva nas 7/8 i ja medju njima i u kancelariju.Proziva jednog po jednog i pita za pare,vizu itd i odlaze i mene ostavlja zadnjeg,dosao ja na red on meni viza,ja reko nemam vizua on meni provuce ispred mene i kaze dodji ovamo,ja dosao na ekranu moji izlasci i ulasci i on meni bio si u zadnjih 6 meseci 4 meseca moras nazad i da sedis kuci 3 meseca sad,i sve me pita koliko novca imam par puta a ja ne kapiram da kaze sa tim plati pa vozi,ja glupan sve njemu ne razumem ne razumem i pravim se lud,kaze on meni jos jednom ne razumes stvari napolje i zabrana,ja reko ok gotovo zabrljao sam.U to ulece vozac i vuce ga rukom unutra i kaze mu pusti decka ima porodicu tamo castice te.Ja skapiram i izvadim i castim uz njegove reci,glupo je da ostali putnici cekaju samo na tebe i mozes da budes koliko hoces,to je jedan jedini put da sam napravio glupost,uglavnom hteo sam da kazem da su madjari polovinom 2012 imali kontrolu ulazaka i izlazaka i da to nije od skora a druga stvar sto su korumpirani

Da, da...posle sam iščitala to sto si pisao ranije i tako je sve. I da imaju evidenciju,a i korumpirani su brate. Ono sto je mene iznerviralo je ono Dačićevo blebetanje....mi cemo pojacati kontrolu,bla,bla...ma kakvi,bas nista. Inace ja uvek (bas zato sto sto mi je jako bitno da ne dobijem nikavu zabranu, gluvo bilo) strogo vodim racuna: karticu zdravstvenog osiguranja, Viza kartica, kopija cerkinog "trajnog boravka",jos malo parica,nista pice, nista cigarete,nista sumnjivo...i jbt. opet strepim i od Madjarevog pogleda!

Ja sam pisao o tome i 2012 da imaju evidenciju a meni niko nije verovao,doduse tada nije bila ta evidencija u onim kucicama kao sada gde sede policajci vec u kancelariji gde su im silni kompijuteri,tako da obican policajac nije mogao u to vreme da te proveri tako,msm mogao je ali da ode u tu kancelariju jer u kucicama nisuimali taj kompijuter,sad se modernizovali i znaju,ali npr ako te zaustave u nemackoj ili negde drugo ne mogu da provere sta je u Madjarskom kompijuteru jer nisu povezani.onda se oslanjaju na pecate dublje u eu

Pozdrav svima! :pij:

Da li je neko imao situaciju da mu na izlazu iz Madjarske niti lupe pecat niti skeniraju pasos (a naravno ni u Srbiji se pecati ne lupaju na ulazu u domace pasose)? Sta u tom slucaju? (U  gent konzulatu kazu da ne znaju da je najbolje da odem do granice da pitam :hihi:)

Da li je neko imao probleme zbog ovoga?

Ja sam imao :spot:,tada si u problemu a i ne mora da znaci sve ti zavisi od sledeceg ulaska,trebao si odmah da reagujes al dobro.Mozes opet komotno da udjes a mogu da te izvuku napolje pa da castis malo i to je to.Meni zadnji put kad sam ulazio lupio pecat od predhodnog dana,isao sam u pola jedan nocu a nije okrenuo datum na novi dan pa sam se raspravljao sa njima i jedan pametan dosao i precrta stari pecat i lupi od tog dana,sanse su ti 50/50 da ces proci lepo ili ces se objasnjavati

Nemas dokaz kad si ozasao,mada sumnjam da te nije provukao kroz skener,ajde pecat zaboravio al provukao te je sigurno,ako keste nemas problema

Ma jok nije ni uzimao pasose cak nije ni bio u kucici nego je stajao napolju i :mah:

A nemam dokaz, kolima

Iskreno da ti kazem,ta tvoja prica mi ne pije vodu,moze da se desi da ne provuku kroz citac ili da zaboravi pecat ali da ti samo mahne i da prodjete to je ne moguce.I kad se desi da ne provuce ili pecat to moze da se desi uglavnom kada ides busom i guzva je pa zaludeo i on od posla ali kolima da ti mahne nema sanse.Ne ide mi nikako u glavu to ili je on bio drogiran tada

Evo idemo na granicu, ako me ima u sistemu ja ti dam 1000e, ako nema ti meni. Moze? :maddd: Naravno da nije mahala drogirana, stajala je odmah do kola ali nije imala nikakvu opremu (osim ako joj nije rfid skener ispod jakne) ni ono njihovo koferce ni pecat samo je bacila pogled i rekla u redu u ovom stilu youtube.com/watch?v=IYyZu2ZY-t8&feature=youtu.be&t=2m4s A ne razumem kako si onda ti imao isti problem?

Inace to je bilo kad su bile one guzve pre 2 nedelje pa su mozda radili u nekom posebnom rezimu mada po pravilu i u posebnom rezimu moraju da lupaju pecate.

Ja sam 30.12.13 otisao i vratio se 02.01.14 kolima,sam i zaustavili me,jedino to sto sam rekao da nije datum promenuo pa sam se raspravljao sa njim a njega mrzi jer je guzva al sam se izborio za svoje.Nije mi jasno i pored njihove korumpiranosti i svega kako je smela tako samo da te pusti da izadjes,stvarno mi nije jasno,a meni se to desilo ali namerno da ne dobijem pecat i da me ne skenira pocetkom 2012 jer sam hteo malo duze da budem u eu,nije ni bitno i u povratku kad sam se vracao izvukli su me iz busa jer nemam pecat,kazem ti sanse su ti 50/50 da ce te dirati tj da ces objasnjavati,zabranu i ta sranja ti za to ne mogu dati jer je njihova greska al eto objasnjavaces se sa njima MOZDA pola sata,sat oko toga a ne mora da znaci,sve zavisi kakav ti je horoskop taj dan