Followers 0

Moskva - samostalno

38 posts in this topic

@priganica

Nisam bio ali planiram uskoro. Mogu ti pomoci jedino za prevoz od Moskve do St. Petersburga. Pogledaj Pobeda Airlines, to je ruski LCC. Jeftiniji su od voza( kada sam ja gledao). 

@dr.srle sto se mene tice cijena nije glavni faktor, volio bih da se optimizujem, da se sto manje iscimam, ako avion i voz dodju vremenski ista stvar onda bih izbjegao tu opciju, a dodju na isto koliko sam video.

Pa gdje bas u toku SP u fudbalu da ides, cijene za vecinu stvari ce biti ili vec jesu kretenske, narocito letovi, smjestaj, prevoz izmedju gradova itd posto je sve prilicno popunjeno.

Sto se tice voza ja planiram nocnim od Moskve do Pitera posto imam vremena a tako dobijem i nocenje o istom trosku :smile:

Edited by ThirstyTraveler

Ja cu ici ovim sto putuje 4h karte preko budimpeste sam iskobinovao za 100e tako da ne mislim da je mnogo, smjestaj bar ono sto sam gledao mi se uklapa u budzet, e sad ulaznice i ostale stavke jbm li ga, ne bih znao...

Mislim da ce mi hajp sto se tice SP prijati, tako da nadam se da ce moci sa pristojnom kintom za moje pojmove (kao i svuda drugo po evropi) moci i Rusija da se pokrije. Ja bih isao 5 nocenja Moskva, 3 St.P da li je to mozda pametno drugacije podijeliti... ?

I mi smo isli istom rutom pre tri godine, i mislim da si potpuno u pravu što se troškova tiče. Rusija nije više tako skupa zemlja kao što je nekada bila i cene su više manje slične kao svuda u Evropi. moje mišljenje je da su čak i nešto niže nego evropske. U odnosuna vreme kada smo mi bili rublja je još devalvirala tako da mislim da je sada još povoljnije za nas. Rublje možeš poneti iz Srbije ili tamo menjati. Ima veliki broj menjačnica i prilično su bezbedne. Razlika u odnosu na na nas je što se kurs menja više puta u toku dana, bukvalno kad god prođeš kurs je nešto drugačiji :smile: naravno to su minimalne razlike ali vrlo frekfentne.

Takođe mislim da si dobro podelio vreme u ta dva grada.

A što se tiče ulaznica, moja preporuka je da pre puta dobro isplaniraš obilaske i SVE ulaznice kupiš on-line. Redovi su priično veliki i kupljena ulaznica u džepu je velika prednost. 

Победа airlines

Најјефтинија карта Тиват Москва је oко 150е у јуну, aли са овим ограничењем за пртљаг.

The maximum overall dimensions of the cabin baggage and items listed in clause 135 of FAR-82 shall not exceed 36 x 30 x 27 centimetres

Што се тиче улазница, мени је пре две године једино био проблем Кремљ, остало опуштено можеш да купиш на лицу места ... мада у току мундијала биће гужве.

Edited by Miki_MM1

On 5/18/2018 at 9:12 AM, du-ki said:

A što se tiče ulaznica, moja preporuka je da pre puta dobro isplaniraš obilaske i SVE ulaznice kupiš on-line. Redovi su priično veliki i kupljena ulaznica u džepu je velika prednost. 

Hvala na info-u da li bi ti @du-ki ili @Miki_MM1 mogli da mi date adrese relevantnih sajtova na kojima bih kupio ulaznice ?

Hvala.

kolko dana za moiskvu odvojiti

On 5/16/2018 at 6:36 PM, priganica said:

@superpera hvala na odgovoru, hostele izbjegavam jer ne idem na apsolutni odmor, nosim notebook sa sobam i moram da radim 1-2h i volim svoj komfor zbog vise stvari.

Elem kupuio sam karte i napravio malo drugaciju akciju jer ipak do 20tog moram biti u Srbiji.

Kombinacija je sledeca pa bi mi trebalo par inputa od ljudi koji su vise hands-on:

9ti Jun 5:25 - 9:25 (Budimpesta-Moskva(VKO)) uzeo sam XL sedista da mozda malo odspavam i budem posle check-ina spreman za gijanje.

Bitna stavka je da li neku metro karticu kupiti online, da li karte za kremlj i jos neke stavke uzeti online, kao i koliki je travel time (i koji je best way) od ovog aerodroma u Moskvi do centra?

17ti Jun 10:40 - 12:20 ST PETERSBURG (Led) – BUDAPEST

17ti i 18ti najverovatnije bleja u Pesti i nazad za Srb dakle nista spec.

Pitanje je sad, koliko dana odvojiti za Moskvu, kolio za ST Petersburg (imajuci u vidu ovaj mali broj dana) ? Kojim prevozom ici uz sto manje cimanja od St P do Moskve (video sam brzi voz oko 90usd kartu, pa me zanima gde istu najpouzdanije kupiti i kolike su cene inace) ?

Naravno sve spreporuke, pre svega za gastro zonu (ili stvari koje moraju da se probaju), i neki clubbing ali za Srpski budzet po Moskvi st Petebrurgu su vise nego dobrodosli, kao sta je i po vasem misljenju best bang for the buck od ulaznica i bleje generalno u ova 2 grada.

Hvala puno za sve sugestije.

kolko dana za moskvu odvojiti to samo ti treba da znas..ja sam ostao mesec dana jer mi je bilo kul i jel sam upoznao par ljudi u hostelu koji su me vodali tu i tamo...uglavnom za sdt petersburg mi je bilo dovoljno nedelju dana a za moskvu mi je mesec dana bilo optimalno jer je moskva daleko zanimljivija i po ljudima i po atrakcijama dok mi se u petersburgu ljudi uopste nisu dopali verovatno ih smaraju turisti previse jer tamo dolaze kruzeri pa ljudi izadju da pola dana da se muvaju gradom pa je leti verovatno haos,a od atrakcija je neko ostrvo s tvrdjavom zanimljivo posebno zimi jer se voda smrzne okolo i setnja rekom i gradom je zanimljiva,ermitaz je glupost po meni i lici na svaki veci dvorac s brdo stilskog namestaja i velikih slika samo je za one koje to stvarno zanima

vozna karta do st peter... je bila nesto oko 10/20 dolara zimi ne znam sto je tako skupa leti mozda zbog potraznje, za tu cenu a i jeftinije verovatno mozes i avionom onda, nikad ne bi dao  90 dolara za nocni voz bio brz ili spor za tako kratku destinaciju u nekoj bednoj zemlji a rusija to i jeste ako se ne uzme moskva u obzir, ima neka aplikacija za voz pa mozes videti tacne cene koje uglavnom zavise kog je dana polazak i samo aplikacija na ruskom je ok a ne neke na engleskom koje gledaju da se ugrade u cenu a kartu je naravno najpouzdanije uzeti na stanici dan dva pre,gde bi je  drugde inace pouzdano uzeo...stvarno ti je cudan nacin rezonovanja

gastro zone su glupost jer nemau oni neku dobru hranu,uglavnom brza hrana i neke glupo testo s necim unutra mesom ili sirom im je kao tradicionalno jelo ,sve u svemu je bolje kuvati u hostelu u kuhinji sto recimo u hotelu toga nema nego se cimati trazeci gde jesti

za klubing i ostalo se najbolje informises od ljudi u hostelu ili hotelu,mene su recimo ljudi koji su tu odveli na neka mesta mada me to ni ne zanima previse...ima neki kul kafe bar na nekom soliteru u zoni de su poslovni soliteri na zadnjem spratu i ima kul pogled na grad i deluje skupo unutra to mi se svidelo zbog pogleda posebno nocu koji je bas mocan

dal nosis lap top je nebitno imas u hostelu svoj ormaric za zakljucavanje i retko ko ce ti nesto ukrasti ljudi ostavljaju laptopove i tablete na krevetu il stolu i nikog nije briga i mozes fino raditi da te niko ne uznemirava jer preko dana su uglavnom ljudi napolju...po meni je jako glupo da neko tamo ide u hotel...u hostelu sretnete masu ljudi s kojima mozete postati i dobri prijatelji kao sto je meni bilo jer ih dosta dodje tamo da radi pa bude po hostelima jer su stanovi skupi tako da imate kontakt s ljudima sto zive i rade tu a ne samo s turistima ili kao u hotelu s nikim il samo s nekim na salteru

od aerodroma ima neki voz direktno do metro stanice ima na sajtu aerodroma informacije o tome pa  mozes a netu uzeti kartu jer je nesto jeftinija  za ostalo je bolje na licu mesta,ima za metro neka karta sto se dopuni pa je voznja jeftina s tim i bolje pricaj srpski nego engleski pa ako ne razumeju odmah treba duze pricati i ubacivati vise varijacija reci s istim znacenjima ja sam tako uglavnom pricao i sve je bilo ok,engleski sam malo koristio niti mi je bio previse potreban

best bang za ulaznice je da nosis studentsku kartu ne mora biti prava jedino treba da izgleda ok te s njom imas dobra snizenja za atrakcije..a best blejanje je besciljno muvanje gradom,meni se recimo jako dopalo da se moskvom muvam nocu tamo vamo,totalno je drugi grad nocu sa svim svetlima i atmosferom to mislim na delove grada,parkove,zgrade,mostove,ulice dok je petersburg bio zanimljivi danju muvati se tamo vamo

sve u svemu sam bio zimi i uvek bi pre isao zimi nego leti jer je i lepsa atmosfera i  nema guzvi za sve sto te zanima a i cene smestaja i prevoza su drasticno jeftinije

https://tickets.kreml.ru/en/#id=1&sid=1 

ovo je sa zvaničnog sajta Kremlja 500rub za ulazak u Kremlj, bez posebnih izložbi. Možeš obići ambentalnu celinu unutar zidina i sve crkve ako se ne varam. Nama je to bilo dovoljno, nismo išli u oružarnicu i specijalne izložbe. Cena od oko 7€ stvarno nije visoka!!!

Jedva cekam da se vratim opet u Moskvu! Ostali smo 7dana i to je bilo premalo.Ako vam kazem da smo zadnje vece pred odlazak ostali u gradu do 11 uvece a ujutru rano je bio let,a ceka nas pakovanje,bice vam jasnije koliko nam se dopalo🙂 Svakog dana pjesacenje po 25km(pedometar) Sada cu napisati neke svoje peporuke.

jedino mjesto koje ne  bih opet posjetila je onaj Vdnh park(park dostignuca Sovjetskog saveza) iako je i to bilo zanimljivo za vidjeti ali u poredjenju sa svim ostalim manje zanimljivo a uzima dosta vremena.

Preporuka za Novodevicji manastir,divno mjesto sa predivnim parkom pored,cudotvorne ikone Smolenska i Iverska,dovoljan razlog za poci tamo.Nalazi se u gradu,blizu Luzniki stadiona,i ja sam dosla taksijem od kijevskog vokzala za nekih 5 e.Taksi je inace jefrin ako instalirate onu njihovu aplikaciju Get,skuplji je ako zaustavite,mada je i dalje jeftiniji nego bilo gdje po evropi. Kremlj,nisam ljubitelj istorisjskih muzeja,ali oruzana palata je toliko impresivna da je steta zaobici to,bukvalo tu spoznas koja je to imperija bila i ostala. Tu mozete vidjeti carske kocije,krune,nakit ,odjecu,posudje i sve licne predmete bogaaatoo ukrasene zlatom i dragim kamenjem i posle nekoliko koraka  vise nisam znala sta gledam jer je svaki komad impresivan a oko se prezasiti svim tim.Ista stvar za dijamanstsku sobu,lijepo je vidjeti ali nije me to nesto impresioniralo sem cinjenice da vidis na jednom mjestu toliko dijamanata. Kontorle su jako stroge,pazite da vam se u rancu ne nadje nesto pogresno,tipa britva😉kao sto se nama desilo, no srecom dobro je proslo na kraju. Inace svuda ima policie i kontrole,nisu napdni ali ti na neki nacin i prija jer se osjecas sigurno, nosite sa sobom neki dokument uvjek, kopiju pasosa ili licnu kartu. Moja preporuka je muzej savremene umjetrnosti Garage i Tretjakovska galerija❤️ Impresivno,zajedno sa Gorki parkom koji se tu nalazi, necete se pokajati. Cijene skroz ok,nista skuplje nego u Bgd. Nisam planirala shopping jer sam svuda procitala da ne preporucuju to u Moskvi,da je skupo i los izbor,sto je bilo jakkooo pogresno.Nasla sam puno brendiranih stvari na velikooom popustu, izbor mnogoo bolji nego kod nas (trzni centar Evropejski,kao i gym,doduse on je skuplji ali prosetajte, necete se pokajati, i da ,probajte tamo sladoled od manga🙂 sladoled im je inace super svuda,cijene niske. Mi smo dosta jeli u lancu restorana Varenka,nesto slicno Manufakturi u Bg,zanimljiv izbor,pristojne cijene,male porcije😉 Recimo rucak smo placali nekih 15e za dvije osobe,a vecera raznivrsna za dvije osobe 35e..vec su svi pricali o metrou,samo potvrdjujem pa je jeftin siguran ,sve ok.Smjestaj smo nasli preko airbnb nekih 38e po nocenju,lijepa zona,na 5km od grada,ali posebnonje bilo sto je metro pored zgrade a stan moderan i cist,inace smjestaj je jako raznovrstan i ima dosta stanova i sa nizim cijena ali pogledajte dobro jer njima 3zvjezdicw nije isto sto i nama,i principu ima dost jeftinog smjestaja ali sa socijalistickim enterijerom ..

Jedno pitanje, koliko je dozvoljeno maksimalno zadržavanje u Rusiji sa prijavom boravka ?

Već dosta korisnih informacija i utisaka, 😃 za svaku pohvalu 👍 bravo! Da malo oživim temu. Moj put se odgodio sa maja na sredinu juna, što je možda i dobro jer vjerovatno mogu očekivati još malo toplije vrijeme, ali ne pretoplo. Letovi su rezervisani preko Istambula - Vnukovo, odbrojavanje je počelo! 😉

Sada treba skupiti što više informacija o tome šta mogu stići posjetiti za 8 punih dana (9 noćenja) i napraviti neki plan obilazaka, koji cu prilagoditi svom hobiju - fotografiji.

Ali prije svega prvi korak trenutno je pronalazak smještaja. Vidim da je raspon cijena veliki i da je ponuda raznovrsna. Prema mojim potrebama neki optimum bi bio oko +/- 30, 35 eura za dvoje. Nemam velike prohtjeve, najbitniji su lokacija, blizina metroa, možda nekog tržnog centra ili pristupačnog restorana, čistoća.. Ništa napucano. Jedino što bih izbjegao jesu spavaonice (dormitory) i bitno nam je da imamo sopstveno kupatilo.

Eh sad.. razmišljam šta je najisplativije??? Za što manju cijenu naći sobu sa kupatilom, a hraniti se u nekim od jeftinih ekspres restorana tipa Grabli i Mu-mu i sl. Ili ipak odabrati neki apartman sa kuhinjom makar i malo skuplji od sobe, a kupovati namirnice u supermarketima i u apartmanu pripremati obroke? Možda dođe na isto. Također, što se tiče lokacije je li bolje odabrati jeftiniji smještaj, a da je malo izvan centra (recimo 20-30-40 min metroom) ili skuplji bliže centru? Airbnb je najpovoljniji za privatni smještaj. Ali vidim da na bookingu recimo ima malih jeftinih hotela, cijena počev od 25-30-35e soba sa sopstvenim kupatilom. U nekima je u tu cijenu čak doručak uključen. Ali recimo da su izvan centra locirani, neki malo bliže neki dalje. Koja bi od svega ovoga bila najbolja kombinacija šta mislite? Možda i preporuke za neke smještaje u ovoj cijeni, ili bar distrikte gdje nebi bilo loše tražiti?

Edited by sencci

Ja generalno biram Airbnb jer volim da imam opciju da nesto pojedem prije nego sto izadjem. Nema nista gore nego kad od ranog jutra moras da razmisljas o hrani, to mi visi kao mac nad glavom i odvlaci paznju od bitnijih stvari. 

Centar, ne-centar... nije toliko bitno u Moskvi, bitno je da budes blizu metroa i onda ti je sve na 10-15 minuta, 30 najvise.