Followers 0

Imigracija u Kanadu

59 posts in this topic

Pozdrav!

Želela bih da se raspitam kakve su mi mogucnosti da se preselim u Kanadu.Imam mnogo rodjaka i prijatelja u skoro svim provincijama i tamo su mi svi (sem blize rodbine) tako da je moj zivot nezamisliv u Srbiji.

Po struci sam ekonomista,imam zavrsen faks,radim 20 godina u istoj firmi,imam automobil,stan,i jos nekih sitnijih nekretnina

Imam i dete koje bi trebalo da ide u srednju skolu tamo.

Engleski nam nije problem,nivo znanja B2 a mozda i vise

Ne znam sta jos moze biti presudno,imam li uopste ikakve sanse?

Bilo kakav savet ili iskustvo bi mi bilo od velike pomoći.

Sanse nisu bas velike, posto srpski ekonomski fakultet ne znaci nista ovde. To u prevodu znaci da kao 'nezavisni imigrant' ne mozes racunati na puno bodova potrebnih za odobravanje useljenicke vize. Takodje, cak i ako dobijes vizu, radeci van struke (ekonomske u tvom slucaju) neces se bas usreciti ovde. Naravno, ovo drugo bi predstavljalo nesto manji problem ako rodjaci bas zele mnogo da pripomognu u pocetku. 

Generalno u Kanadi imas 3 izbora:

- Tvoja struka je IT i imas dosta iskustva. Odlicno.

- Mozes da priustis sebi da se ispocetka skolujes ovde. Nije lose, barem vidis svetlo na kraju tunela.

- Nije ti problem da radis van struke (tzv. odd jobs; razvozenje pice, voznja kamiona...). Good luck with that.  

Uh,sad sam se bas obeshrabrila,mislila sam da mi fakultet bar nesto znaci.A ima li sanse da nostrifikujem ispite ili mora bas sve ispocetka?

Rodjaci bi pomogli,brat mi je cak ponudio da me zaposli kod druga dok ne nadjem bolji posao.Radila bih u struci,plata i ne bi bila velika,ali za pocetak sasvim dovoljno.Znaci li nesto to sto cu imati ponudu?

Volela bih da mi se dete skoluje tamo,da li se drzavna skola placa? Mislim na srednju

Koji ispit iz engleskog moram imati polozen ili neki dokaz za nivo znanja? Znaci li detetu nesto Cambridge-ov PET-B1 nivo ali ga je polozio sa B2 i uskoro planira da polozi FCE.Citala sam nesto o IELTSU,ali nisam sigurna.

Većinu informacija što se tiče imigracije u Kanadu ćeš naći na internet stranici njihove službe za imigraciju (koja je moram reći izuzetno organizovana i puna informacija).

Pored toga njihov najveći program za useljenje trenutno je Express Entry (skilled worker program). Ovde imaš više detalja.

7 hours ago, Ashlee said:

Uh,sad sam se bas obeshrabrila,mislila sam da mi fakultet bar nesto znaci.A ima li sanse da nostrifikujem ispite ili mora bas sve ispocetka?

Naravno da znači fakultet nešto i trebali bi da ga priznaju kao takav. Međutim iako će značiti prilikom dobijanja imigrantske vize, što se tiče posla većinom će zavisiti koliko je tražen tvoj posao i tvoje prošlo iskustvo (kao i svuda), ono što je otežavajuća okolnost u Kanadi je da su skoro svi njihovi imigranti visoko školovani pa je i konkurencija izuzetno jaka. Isto kao i za prošle informacije, sa malo guglovanja može se naći dosta oko ove teme, ali evo npr. spisak najtraženijih zanimanja u 2017 godini.

Problem je u tome sto je vecina zanimanja u Kanadi regulisana. Ne mozes raditi kao inzenjer, medicinska sestra ili elektricar ako nemas licencu. Kako dobiti licencu, to zavisi od vrste zanimanja. Da li se zelis prekvalifikovati ili studirati ponovo, izbor je na tebi.

Sto se ekonomista tice, ako zele da se skoluju, uglavnom izaberu da par godina studiraju 'accounting'. Nisam ekspert za tu struku, ali znam da postoji vise nivoa, pa koliko dugo studiras...takav ti je i status kad zavrsis. 

To ti je prica o kanadskoj imigraciji. U ambasadi se tvoje visoko obrazovanje boduje, ali kad dodjes ovamo ustanovis da ti diplomu uopste ne priznaju. Zato kanadski taksisti i raznosaci pica imaju uglavnom zavrsen fakultet, a mnogi i doktorat, plus puno godina iskustva. Ako su vredni i zele se doskolovati, taj posao je samo privremen (tzv. odd job).

Ukoliko su rodjaci spremni da te izdrzavaju dok se skolujes, onda si ipak u malo boljoj situaciji u odnosu na sve koji dodju ovde a da nikoga svoga nemaju.

On 2/9/2018 at 10:38 PM, Ashlee said:

Volela bih da mi se dete skoluje tamo,da li se drzavna skola placa? Mislim na srednju

Koji ispit iz engleskog moram imati polozen ili neki dokaz za nivo znanja? Znaci li detetu nesto Cambridge-ov PET-B1 nivo ali ga je polozio sa B2 i uskoro planira da polozi FCE.Citala sam nesto o IELTSU,ali nisam sigurna.

Srednja skola je besplatna, fakultet se placa. Sto se imigracije tice, procenjuje se znanje engleskog samo nosioca aplikacije. Dete nema nista s tim.

Mozda je to promenjeno, ali u moje doba nivo znanja jezika proveravao je sluzbenik za vreme intervjua u ambasadi.

Pozdrav svima,

Kakve su mi sanse sa dobijem vizu i posao u Kanadi ili SAD-u sa diplomom Istorije umetnosti stecene u Srbiji? 

Please don't dicouradge me, it's my only hope 🙈

Pozdrav svima,

Zanima me kakva je procedura za dobijanje radne vize i kolike su šanse da budem odbijen? Trenutno upisujem 4. godinu studija i planiram da diplomiran najkasnije do septembra 2019. U Torontu imam doborstojeću porodicu kod koje bih mogao da živim, ne interesuje me( barem za sada) posao u struci. Voleo bih da odem u Kanadu na godinu ili dve da usavršim jezik ( trenutni nivo znanja- položen ispit FCE british councilla), i provedem neko vreme Van Srbije. Dakle, radio bih bilo koji posao, jer ne bih bio egzistencijalno ugrožen. Izivinjavam se ako vam ovo deluje banalno, ali zaista ništa ne znam sem procedure koja piše na sajtu ambasade za izdavanje viza, te Vas molim ukoliko znate nešto i imate iskustva da mi napišete koliko ovo zvuči izvodljivo?

Hvala u napred!

Na sajtu kanadske ambasade imas kao neki upitnik na osnovu kog se procenjuje da li imas sanse,to ti je najsigurnije,ako ne mozes da nadjes reci pa cu ti poslati link.Realno FCE ti ne znaci nista,oni priznaju samo IELTS 

Kakve su šanse porodici mladoj (32, 33 godine odrasli i dete od 2 godine) da dobiju iseljeničku vizu? Koje su opcije? Hvala 💜

Pozdrav,zanima me dal neko moze ukratko da mi kaze kolike su prosecne plate u Kanadi i koliko je potrebno za zivot(skroman bez rasipanja). :) 

Pozdrav svima. 

Moja ćerka je dobila od imigracionog vizu za preseljenje kod oca u KANADU i putuje 27.2., ali nas dve muči jedna stvar. 

Ona je 2003. godiste i u Beogradu je drugi srednje. 

Pokvarila je ocene sad u prvom polugodistu, ali njeno znanje iz matematike i engleskog je odlično. 

Da li neko moze da mi da informaciju da li su ocene koje ona nosi iz BG (prvi razred je završila vrlo dobrim, ali sad na polugodistu ima 8 keceva) POKAZATELJ u koju generaciju će upasti u Torontu, ili je JEDINO VALIDAN TEST IZ MATEMATIKE I ENGLESKOG kako sam ja čula. 

Volela bih ako neko KO IMA DETE 2003 moze da mi da SMERNICE šta njihova generacija radi trenutno iz matematike, jer se za engleski ne plašimo. 

HVALA PUNO SVIMA UNAPRED 😍

Veliki pozdrav svima.

Imam savrsen Uciteljski fakultet, smer vaspitac, godine iskustva, licencu nasu, bebca I muža koji se bavi gradjevinskim poslovima.

planiram da polazem ielts jer sam pri faxu zavrsila modul egleskog jezika kao drugi smer te to Ne bi trebalo da bude problem.

zanima me Kako aplicirati za odredjeni posao u struci I dobiti papire za porodicu?

svako iskustvo je dobrodoslo, a procitacu I ostale komentare kad stignem.

hvala svima!!

On 11/4/2018 at 3:08 PM, MladenT said:

Pozdrav,zanima me dal neko moze ukratko da mi kaze kolike su prosecne plate u Kanadi i koliko je potrebno za zivot(skroman bez rasipanja). :)

Pogledaj sajt https://ca.indeed.com/salaries ima po kategorijama a i proseke za pojedine kompanije. Nadam se da ti ovo pomaze!

On 1/24/2019 at 4:18 AM, JasminaIlic said:

planiram da polazem ielts jer sam pri faxu zavrsila modul egleskog jezika kao drugi smer te to Ne bi trebalo da bude problem.

Pozdrav, IELTS ti je bukvalno najbitnija stvar koju ces morati polagati, jako dobro se pripremi i izadji tek kad si sigurna da si spremna. Bodovi koje ovde dobijes ti se racunaju u vise sekcija.

Ovde mozes probati da vidis da li mozes da dobijes poziv ili ne

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp

Da bi te pustio do kraja moras staviti da si polozila ENG pa za pocetak stavi odokativno ocene.

Ja smatram da jako dobro znam ENG i dobio sam slusanje 8, citanje 9, pisanje 6 i razgovor 6.5, prosek od 7.5 / C1

On 10/29/2018 at 3:23 AM, Elf said:

Kakve su šanse porodici mladoj (32, 33 godine odrasli i dete od 2 godine) da dobiju iseljeničku vizu? Koje su opcije? Hvala 💜

Probajte da popunite ovo http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp

Zdravo! Momak i ja planiramo da lrenemo u proceduru resavanja kanadske iseljenicka vize i moze li nas neko usmeriti koji su pocetni koraci i sta je to sve potrebno kako bismo krenuli u tu pricu? Moj momak (30godina) je zavrsio stednju skolu ali ima bogato iskustvo u komercijali 5 godina, a ja (30godina)sam zavrsila vojnu akademiji i imam diplomu menadzera u odbrani, odnosno oficir vojske Srbije. Imam radni staz u vojsci 7 godina.

@Isidora88 jedino ti da probas da vidis da li bi ti priznali diplomu sa vojne akademije, kroz Educational credential assessment program https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/documents/education-assessed.html

Ovde mozete pogledati kakve su Vam sanse i koliko bodova imate https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/come-canada-tool-immigration-express-entry.html

Recimo da trenutno treba 445, engleski stavite odokativno da bi Vas formular pustio dalje.

Srecno!

Zdravo. Molim vas za mišljenje.. Bračni par, 37god., dvoje djece. Supruga je profesor engleskog jezika, 12 god zaposlena u struci. Ja sam bez fakultetske diplome, radim kao freelancer 10+ god, kao photo editor i izrada/ odrzavanje web prezentacija, bez bilo kakvih papira, diploma, sertifikata.. Između ostalih, radim za dvije firme u Kanadi, od kojih je jedna veoma razvijena i prepoznata u svojoj bransi. Dakle, od njih bi sigurno dobili "preporuku" bilo koje vrste. Kakve su nam šanse, odnosno možete li nas uputiti na prvi, pravi korak. Hvala.

Potražite odgovor u predhodnom postu.

Na stranici kanadskog emigracione agencije.

Dobar dan svima,

Moje ime je Aleksandar, zavrsio sam Prirodno matematicki fakultet u Novom Sadu, smer profesor matematike. 
Da li postoji dobra sansa da cu dobiti radnu vizu za Kanadu i koja je procedura? Da li mi je prvo potreban posao pa onda tek da apliciram za vizu? Sto se tice engleskog jezika da li treba da polazem testove, jer na fakultetu smo imali B2 nivo, a i dosta dobro znam jezik.

Razmisljam da se preselim tamo sledece godine pa bih sad poceo sa pripremama, i koje gradove preporucujete da gledam?

Hvala unapred, i sve najbolje!

Imas sanse preko ekspress entry skill (treba da imas i oko $12, 000 u banci). Zavisi i od toga koja ti je finansijska situacija, da li imas nekog u Kanadi itd. 

Mozda mozes da pogledas i guglujes paid international fellowship/cultural exchange/internship Canada, s obzirom da verovatno nemas radno iskustvo (jos), pa jednom kada si tamo pokusas da se snadjes za neko trajnije resenje (uglavnom ako imas do 30-35 godina). Ili da guglujes international math teacher / visa sponsored jobs canada....

IELTS ispit ce ti verovatno trebati za radnu vizu. U svakom slucaju idi na sajt kanadske ambasade, prouci tipove viza koje nude, imas tamo i sajtove preko kojih mozes da postavis svoj cv i trazis sponzorisani posao u Kanadi (vecina ljudi nema bas nesto uspeha sa tim, ali nikad se ne zna). Bio je stalno neki oglas za voznju kamiona u Kanadi i za kuvare sa obezbedjenjem radne vize, licno stvarno ne znam, nemam iskusva sa tim.

Za gradove ti zavisi - svako ce ti reci drugacije. Provincija Kvebek recimo vazi kao laksa za emigraciju, ali uglavnom govore francuski. 

Mozes i da se prijavljujes i za green card za Ameriku svake godine besplatno od oktobra do novembra (diversity visa lottery). 

Srecno!

Edited by prolaznik

Hvala puno na odgovoru.

Radio sam godinu dana u srednjoj skoli kao profesor matematike i razredni staresina. Tako da tu imam iskustva. Imam 26 godina. Moracu znaci test engleskog da odradim. Da li bi mi posao ukoliko ga pronadjem online u Kanadi ubrzao proces vize? I da li treba da prodjem zdravstvene testove. Urbanija mesta i englesko podrucje me jedino zanima. Hvala jos jednom na odgvoru i preporukama. 

Pozdrav.

Edited by Aleksandar016

Ne znam pravo da ti kazem, poslednji put kada sam ja gledala bilo je minimum 2 godine iskustva u poslednjih 5 godina u profesiji (skilled category) za koju se konkurise. 

Naravno, ako bi nasao nekog voljnog da te sponzorise, znaci samo da razjasnim za svaki slucaj, ne da radis online kao profesor matematike nego trazis poslodavca online za posao koji je u Kanadi. Ne znam koje su ti sanse  da nadjes sponzora za radnu vizu  samo sa bachelor, ali mozda ces imati srece (mozda trenutno imaju nestasicu tog kadra). 

Ako si bio dobar student, istrazi internacionalne stipendije za postgraduate u Kanadi, mislim da su tu vece sanse. Zdravstveni  testovi su ti na kraju, kada si vec sve ostalo sredio  (nasao poslodavca itd.)