Followers 0

Imigracija u Kanadu

59 posts in this topic

Mene zanima kako ja mogu sa USA Pasosem da se preselim u Kanadu da zivim kod decka?

STa treba da radim, videla sam da ima Express Entry ali ne znam nista o tome, cak mi samo treba work permit ili Permanent Resident. Ima neko neki savet?

Imam samo Fax Ekonomski zavrresn nemam neki strucan kadar, moj decko ima svoju gradjevisku firmu.

Ovo je stvarno za bedačenje. Mi pokušavamo da se izvučemo iz blata, a ovde neko sa USA pasošem te još više ubedači.

Valjda ima stranih sajtova, pa čitajte ili postavite pitanje. Ako ovde ima toliko Amera, onda moram da se odjavim, jer sam zalutala.

16 minutes ago, petrovna said:

Ovo je stvarno za bedačenje. Mi pokušavamo da se izvučemo iz blata, a ovde neko sa USA pasošem te još više ubedači.

Valjda ima stranih sajtova, pa čitajte ili postavite pitanje. Ako ovde ima toliko Amera, onda moram da se odjavim, jer sam zalutala.

Pa pise isto kao za sve pasose, sta fali sto pitam ovde. Nisam ja kriva sto imam USA pasos. 

Ne verovatno koliko si zavidna! 

Isti kriterijumi su sa Srpskim pasoses i sa Americkim. 

U pravu si. Svako ima pravo da postavi pitanje.

Da probam da odgovorim. Najlakse bi bilo da te decko sponzorise za 'permanent resident' status. Dakle, posto niste u braku, to je tzv. 'common law' veza.

7 minutes ago, cayo said:

U pravu si. Svako ima pravo da postavi pitanje.

Da probam da odgovorim. Najlakse bi bilo da te decko sponzorise za 'permanent resident' status. Dakle, posto niste u braku, to je tzv. 'common law' veza.

Da common Law se teze dokazuje od braka, a kakve su sanse za dobijanje posla za zene ili work permit?

I to sponzorisanje  sta znaci tacno?

Nekako imam utisak da je msukarcima lakse da dobiju posao pa i onda papire za porodicu, a zenama je teze?

Edited by Giovanna024

Family class, spajanje porodica. Svakako je malo teze nego da si u braku, ali common law je i dalje regularna veza. Imigracioni sluzbenici ce svakako traziti dokaze da je veza 'genuine'. 

2 minutes ago, cayo said:

Family class, spajanje porodica. Svakako je malo teze nego da si u braku, ali common law je i dalje regularna veza. Imigracioni sluzbenici ce svakako traziti dokaze da je veza 'genuine'. 

A neka sansa za Work permit? 

Mislim sta da radim bez posla tamo i da cekam da prodje 3 godine common Law veze?

Ako te decko sponzorise, pa postanes permanent resident, ti mozes da radis od prvog dana. Nakon tri godine provedene u Kanadi, imas pravo da apliciras za kanadsko drzavljanstvo.

Just now, cayo said:

Ako te decko sponzorise, pa postanes permanent resident, ti mozes da radis od prvog dana. Nakon tri godine provedene u Kanadi, imas pravo da apliciras za kanadsko drzavljanstvo.

Hvla Puno😸

Postovanje. Sta je potrebno da uradim,tj.za koju vizu da apliciram..? Vozio sam kamion (over the road), po celoj usa pune 3 godine. Inace sam prof.fizickog, ali bi se i dalje bavio transportom. U Kanadu bi otisao sa namerom da ostanem. Da li je plus ,sto sam iskusni kamiondzija sa validnom usa vozackom dozvolom? Hvala

Postovani, nov sam na ovom forumu i u poslednje vreme se sve vise interesujem za imigraciju u Kanadu iako sam mozda premlad za to. Samim tim, gledao sam dosta na netu na tu temu i iz neke radoznalosti aplicirao na jednom imigracionom sajtu. Oni su me odmah kontaktirali, cak me i zvali na telefon, s tim sto se ja nisam javio ali smo nastavili da kontaktiramo putem mejla. Naravno, moj najveci strah je bio da je sve to mozda ilegalno i prevara, dok me oni uveravaju da je sve po zakonu i da saradjuju sa kanadskom vladom. https://www.canadacis.org/about-us/ ovo je njihov sajt, pa bih molio da ako neko nesto zna o njima, da me malo vise uputi o tome. Hvala unapred, pozdrav.

8 hours ago, Losmi97 said:

Postovani, nov sam na ovom forumu i u poslednje vreme se sve vise interesujem za imigraciju u Kanadu iako sam mozda premlad za to. Samim tim, gledao sam dosta na netu na tu temu i iz neke radoznalosti aplicirao na jednom imigracionom sajtu. Oni su me odmah kontaktirali, cak me i zvali na telefon, s tim sto se ja nisam javio ali smo nastavili da kontaktiramo putem mejla. Naravno, moj najveci strah je bio da je sve to mozda ilegalno i prevara, dok me oni uveravaju da je sve po zakonu i da saradjuju sa kanadskom vladom. https://www.canadacis.org/about-us/ ovo je njihov sajt, pa bih molio da ako neko nesto zna o njima, da me malo vise uputi o tome. Hvala unapred, pozdrav.

Osim sto ce da ti uzmu pare za to sto mozes sam da uradis, nista drugo neces extra dobiti. Sve info imas na netu, uglavnom prvo treba da polozis engl da vidis na kom si nivou i to odredjeni prograam, ako imas diplomu faksa, jos bolje mastera i mladji si od 30 godina, moguce da ces imati dovoljno bodova. Ne mogu da nadjem detaljno poruku koju mi je drugarica pisala o svemu tome, ali imas razne programe za imigraciju, federalne, provincijske, razliciti su uslovi naravno.

Znam da u Bgd-u postoji advokatska kancelarija koja pruza usluge savetovanja i popunjavanja formulara. Zaboravila sam kolika je cena prvog sastanka. Znam da su jednoj porodici nesto pogresno popunili i odbili su ih. To je bilo pre uvodjenja novog programa Express Entry.

Ista porodica je otisla preko Compass Canada. Ne znam da li su jos uvek aktivne gospodje poreklom iz neke od zemalja bivseg SSSR-a , ali sredivanje i obucavanje za razgovor sa predstavicima opstine Manitoba iznosi 9000 e, placanje u 3 rate. Toliko znam, jer sam zbog pomenute cifre odustala, a rodjaci koje imam su prestali da me zovu da dodjem kod njih.

2012. imala sam spremljena dokumenta za apliciranje, ali je tog leta Kanada stopirala proces na 2 godine i zapocela novi program i uvela novi kriterijum.

Sve koje znam su otisli po starom programu.

Pozdrav,ja bi zeleo da se iselim za Kanadu,zanima me kakve su sanse za zavarivace da dobiju iseljenicku vizu za porodicu,jel probao neko kao majstor metalske struke ili kako suprevizor,hvala na bilo kakvoj informaciji

Poštovani, 

Posedujem nacionalnu (srpsku) licencu fudbalskog trenera. Trenutno sam na seminaru za dobijanje UEFA C licence i samim tim bih svugde u svetu mogao da apliciram za posao. Što se engleskog tiče, rekao bih da sam neki medium level. Ono što mene zanima, da li bih sa tom međunarodno priznatom licencom mogao dobiti posao i koje bih još uslove morao da ispunim kako bih u Kanadi legalno radio? Nisam oženjen, imam 32 godine, i ako bi mi brak olakšao dolazak u Kanadu, to bi mi bio najmanji problem jer sam u dugogodišnjoj vezi sa devojkom i svakako planiramo brak.

Hvala svima na izdvojenom vremenu. Pozdrav iz Beograda. 😊

Pozdrav,da pitam sta je sve potrebno od dokumentacije za iseljenicku vizu za Kanadu?Zivim u Srbiji u malom gradu,imam 45 god. moj sin 28 ne mozemo naci posao nikako,zivim kod roditelja koji su penzioneri sa minimalnim penzijama,ne moze se vise izdrzati ovde pa sam se pitala,kako otici preko?

Pozdrav svima,

Da li neko moze da mi kaze da li je dobra opcija uzeti prvo radnu dozvolu pa onda tamo raditi na tome da se dobije imigraciona? Cuo sam da je tako brze i manje papirologije.

Programer sam i radim za kanadsku kompaniju koja zeli da me sponzorise da odem tamo sa porodicom.

3 hours ago, StoleFaca said:

Pozdrav svima,

Da li neko moze da mi kaze da li je dobra opcija uzeti prvo radnu dozvolu pa onda tamo raditi na tome da se dobije imigraciona? Cuo sam da je tako brze i manje papirologije.

Programer sam i radim za kanadsku kompaniju koja zeli da me sponzorise da odem tamo sa porodicom.

Malo ti je konfuzna ova formulacija.

Ako je ta kanadska kompanija voljna da te sponzoriše da odeš tamo sa porodicom, to obično u razvijenom svetu znači da će ti oni dati da potpišeš novi ugovor sa radnim mestom u Kanadi. Na osnovu toga ti ćeš dobiti dozvolu za rad a samim tim i dozvolu za boravak u Kanadi. To obično sve sredi firma. Obično firma sredi i papirologiju za spajanje porodice, tj. boravišnu dozvolu za tvoju ženu i maloletnu decu i/ili punoletnu ako još uvek studiraju. Obično ti firma plati i put do tamo, kao i članovima porodice i smeštaj za prvih mesec-dva dana, agenta za pomoć oko traženja stana i sl. Mada taj "paket" za seljenje uglavnom zavisi od toga koliko si im neophodan, koliko je velika firma i koliko si ti dobar pregovarač.

E sad, šta tačno u ovom tvom postu znači:

- "zeli da me sponzorise da odem tamo sa porodicom"

- "uzeti prvo radnu dozvolu pa onda tamo raditi na tome da se dobije imigraciona", šta misliš pod tim imigraciona dozvola?

Pozdrav svima. 

Interesuje me par stvari u vezi sa dobijanjem radne/iseljenicke vize za Kanadu i nadam se da neko moze da mi da dobar savet. 

Radim u IT struci dve godine, pre toga sam zavrsio prekvalifikacije za IT. Verenica radi vise od 5 godina kao finansijski menadzer u IT firmi i zavrsila je Ekonomski fakultet ( koji nije bas priznat u Kanadi, ali se nadam da radno iskustvo moze pomoci ).

Verovatno mozemo proci bodovanje u Express entry ali bih radije pronasao posao prvo pa preko zaposlenja trazio vizu. 

Da li neko zna za neku agenciju koja moze da pomogne pri pronalazenju posla u ovim bransama ili da mi kaze kako tacno funkcionise Tech Pilot program koji imaju pojedine provincije? 

Hvala mnogo

Da li neko može da mi kaže koji nivo IELTS testa je potreban da medicinska sestra nostrifikuje diplomu u Kanadi? Negde sam čuo da je dovoljan General Overall 6,5, negde čitao da treba 7,0, a ponegde da čak traže Academic 7,0?

Добар дан.

Имам:
- Америчку дилому (Bachelor degree in management) са једног приватног универзитета у окилини Чикага.
- Задње 3 године радим као програмер у Немачкој и добио сам њихову плаву карту.
- Имам довољно уштеђевине за почетак
- Енглески није проблем пошто сам завршио факултет у Америци - поред тога причам и шпански течно.
- Имам жену (средња стручна спрема само) и двоје мале деце.

Јуче сам испунио упитник за Express Entry али нисам имао довољно бодова 🤪.

Како доћи до посла пошто једино тако изгледа да је могуће обезбедити услове за имиграцију?
Све портале за посао које сам посетио до сада, па чак и самих локалних провинција, углавном траже људе који су већ тамо и који имају папире???

Хвала унапред!
Петар

Najelegantniji način koji mogu da ti preporučim je da nađeš neki graduate degree u Kanadi i upišeš ga i završiš za godinu - dve i onda nađeš posao dok si na “domaćem terenu”.

Znam za par takvih slučajeva i mislim da osim toga ili ženidbe ne postoji druga varijanta a da ne uključuje nadrealno cimanje.

Uz rizik da je to samo moja percepcija koja nema utemeljenje u realnosti, ali u Kanadu se jako teško ulazi “spolja” bez obzira na kvalifikacije. Radio sam za sebe bodovanje pre par godina čisto informativno i nisam bio ni blizu dovoljno bodova iako mi je zanimanje na spisku deficitarnih zanimanja i imam brdo godina iskustva i većinu drugih “predispozicija”.

Potpuno nerealno uzevši u obzir da se u EU i kojekude spuštaju kriterijumi za kvalifikovanu radnu snagu uveliko, godinama unazad.

Ne ulazim u to zašto hoćeš u Kanadu ako si već u Nemačkoj, sigurno imaš svoje razloge. Srećno :-)

22 hours ago, Петар said:

Добар дан.

Имам:
- Америчку дилому (Bachelor degree in management) са једног приватног универзитета у окилини Чикага.
- Задње 3 године радим као програмер у Немачкој и добио сам њихову плаву карту.
- Имам довољно уштеђевине за почетак
- Енглески није проблем пошто сам завршио факултет у Америци - поред тога причам и шпански течно.
- Имам жену (средња стручна спрема само) и двоје мале деце.

Јуче сам испунио упитник за Express Entry али нисам имао довољно бодова 🤪.

Како доћи до посла пошто једино тако изгледа да је могуће обезбедити услове за имиграцију?
Све портале за посао које сам посетио до сада, па чак и самих локалних провинција, углавном траже људе који су већ тамо и који имају папире???

Хвала унапред!
Петар

Po meni su, za nekoga ko moze da bira, anglosaksonske zemlje najgora varijanta. Razumeo bih da neko napusta Srbiju, pa hajde gde god moze da prodje, ali ti ides iz Nemacke. To kazem zato sto u anglosaksonskim zemljama orijentaciono placas porez 30-40% a zauzvrat dobijas veoma malo. Treba ti privatno zdravstveno osiguranje, treba da placas fakultet sebi ili deci, socijalno je bedno, porodiljsko bolovanje je smesno ili ga nema, cene nekretnina su sulude i bez ogranicenja itd. vrlo malo vidis koristi od tog poreza. On jeste nizi nego u kontinentalnoj Evopi, ali zato tamo zaista imas koristi od njega, ne placas zdravstveno i obrazovanje, imas socijalu cak i ako izgubis posao ili dobijes dete, jako je socijalno stanovanje itd. 

Moje je misljenje da ili ides na tu varijantu socijalne drzave posto vec imas decu, ili posto si mlad i deca su mala, ako ti je cilj da napravis sto vise novaca, a verovatno te benefite socijalne drzave neces ni koristiti, onda bolje idi na lokacije gde je porez minimalan oko 10% ili manje, a ima dosta posla za profesionalce u velikim kompanijama, tipa Singapur, Hong Kong, Dubai, Bangkok... Posto su deca mala jos imas fore dok ne budu skolski uzrast, a i tada ako budes dobro zaradjivao, imas opciju internacionalnih skola. A na svim ovim pomenutim lokacijama mozes da unajmis dadilju za decu za simbolicnu cifru. 

Anglosaksonske zemlje bi mogle biti OK ako vec imas fantasticnu ponudu za posao u ruci. Recimo neke moje bivse kolege/prijatelji su tako otisli u London, direktno na veoma dobro placene poslove. Ili da si doktor specijalista koji moze tamo dobiti licencu. Oni prave bezmalo milione, samo dok se dobije ta licenca i zavrse studije/prakse/specijalizacije/stekne iskustvo treba preko deset godina bez problema. 

Ali da ides tamo bez ikakve ponude na slepo, to bih preporucio samo nekome ko nema drugu opciju.

19 hours ago, ppetrovic said:

Najelegantniji način koji mogu da ti preporučim je da nađeš neki graduate degree u Kanadi i upišeš ga i završiš za godinu - dve i onda nađeš posao dok si na “domaćem terenu”.

Znam za par takvih slučajeva i mislim da osim toga ili ženidbe ne postoji druga varijanta a da ne uključuje nadrealno cimanje.

Uz rizik da je to samo moja percepcija koja nema utemeljenje u realnosti, ali u Kanadu se jako teško ulazi “spolja” bez obzira na kvalifikacije. Radio sam za sebe bodovanje pre par godina čisto informativno i nisam bio ni blizu dovoljno bodova iako mi je zanimanje na spisku deficitarnih zanimanja i imam brdo godina iskustva i većinu drugih “predispozicija”.

Potpuno nerealno uzevši u obzir da se u EU i kojekude spuštaju kriterijumi za kvalifikovanu radnu snagu uveliko, godinama unazad.

Ne ulazim u to zašto hoćeš u Kanadu ako si već u Nemačkoj, sigurno imaš svoje razloge. Srećno :-)

Ne bih nikako studije ili brak nazivao "elegantnim" varijantama. Rec je o veoma neizvesnim opcijama. Kada upises studije ili sklopis brak, to ti dugorocno ne garantuje nista. Moze tvoja struka da se skine sa liste deficitarnih zanimanja, mozes da ne uspes da nadjes posao, svasta moze. A puknes par godina zivota, nemale novce i imas career gap koji je ogroman. 

U anglosaksonskim zemljama se pri prijavi za posao ne gleda blagonaklono na kandidate na studentskim vizama jer oni ne mogu da rade puno radno vreme i po pravilu nemaju lokalno radno iskustvo koje je esencijalno. Nece poslodavci da razmisljaju o tome da li ces raditi vise od X sati koji su ti limit pa da budu u problemu, radije ce zaposliti nekoga ko nema takva ogranicenja. 

Za brak papiri se ne dobijaju odmah, treba tu dosta vremena da prodje, nekada i do 4-5 godina, a svasta moze da se desi do tada, nevezano da li je brak pravi ili lazni - za novac. 

Napustiti posao i sredjen status u Nemackoj zarad studija ili braka u Kanadi je po meni ogromna kocka.

Ja sam tako bio otisao na studije i cista je sreca bila da sam uspeo na osnovu njih da dobijem papire i kasnije nadjem posao u struci i napravim karijeru. Tokom samih studija od 2 godine u vise navrata su bili menjali pravila i po njima nisam mogao da ostanem, i onda cista sreca, na kraju studija sam mogao. A nakon studija traziti posao u struci nije nimalo naivno, konkurencija je zestoka. I tu treba mnogo srece i truda.

Edited by noskich

8 hours ago, noskich said:

Ne bih nikako studije ili brak nazivao "elegantnim" varijantama. Rec je o veoma neizvesnim opcijama. Kada upises studije ili sklopis brak, to ti dugorocno ne garantuje nista. Moze tvoja struka da se skine sa liste deficitarnih zanimanja, mozes da ne uspes da nadjes posao, svasta moze. A puknes par godina zivota, nemale novce i imas career gap koji je ogroman. 

Elegantnije od toga ne može.

Što se tiče konkretno Kanade i kanadske diplome na fakultetu, ovo što si rekao ne stoji. Kanada iz nekog razloga drastično bolje vrednuje diplome stečene na kanadskim univerzitetima, radno iskustvo unutar Kanade se takođe boduje mnogo povoljnije nego radno iskustvo van zemlje, itd.

Donekle mogu da razumem zašto je to tako, ali odnekle i ne mogu, jer neko ko završi menadžment na MIT Sloan ili London School of Economics je definitivno mnogo bolje kvalifikovan za taj posao nego da je diplomirao bilo gde unutar Kanade, a takvi ljudi se obično zapošljavaju u vrlo ozbiljnim firmama i nose sa sobom vrlo ozbiljno iskustvo koje itekako može biti mnogo "jače" od kanadskog. Od ovakvog sistema bodovanja šteti samo Kanada, ljudi će prosto emigrirati negde drugde ako vide da od Kanade nema ništa.

Ipak, kad si na studentskoj vizi već unutar zemlje, logika ti nalaže da već u toku studija ideš na prakse, seminare i volontiranja i krećeš da stičeš kakvo - takvo radno iskustvo dok si još uvek tamo, a to ti onda vrlo često otvara mnoga vrata za početak. Ne znam kako je u Kanadi konkretno, ali USA i Nemačka ti daju godinu do godinu i po dana ostanka unutar zemlje od datuma diplomiranja da nađeš posao ili dodatno usavršavanje u zemlji, a to je često i više nego dovoljno vremena da se snađeš i kreneš da radiš.

Da li je situacija drugačija u drugim zapadnim zemljama, ne bih znao.

Što se tiče sklapanja braka, za Kanadu pouzdano znam da je jako bitno gde se brak sklopi. Ako dođeš u Kanadu preko vereničke vize i venčaš se unutar Kanade sa nekim ko je već kanadski državljanin, možeš da ostaneš da živiš sa partnerom odmah, ali ako se venčaš negde drugde u inostranstvu, moraš da čekaš nekoliko godina pre nego što možeš da uđeš u zemlju. Ovo znam pouzdano jer lično poznajem nekoliko ljudi koji su se zeznuli i pravili svadbe u Srbiji "da ih vidi familija" i koji su nakon toga morali da čame 3 - 5 godina pre nego što su mogli da kroče u zemlju.