Posted December 4, 2021 (edited) Хвала пуно на изванредном одговору. 11 hours ago, noskich said: Moje je misljenje da ili ides na tu varijantu socijalne drzave posto vec imas decu, ili posto si mlad i deca su mala, ako ti je cilj da napravis sto vise novaca, a verovatno te benefite socijalne drzave neces ni koristiti, onda bolje idi na lokacije gde je porez minimalan oko 10% ili manje, a ima dosta posla za profesionalce u velikim kompanijama, tipa Singapur, Hong Kong, Dubai, Bangkok... Покушаћу да нађем неке пословне портале за наведене земље да видим каква је понуда и потражња тамо. On 12/3/2021 at 3:49 PM, ppetrovic said: Najelegantniji način koji mogu da ti preporučim je da nađeš neki graduate degree u Kanadi i upišeš ga i završiš za godinu - dve i onda nađeš posao dok si na “domaćem terenu”. Хвала пуно на одговору. О мастерс студијама ми је већ падала идеја на памет - поготову у Атлантским провинцијама јер оне 'кубуре' са популацијом уопштено. Edited December 4, 2021 by Петар Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2021 Idi na onaj njihov sajt za imigraciju pa izboduj samog sebe pa vidi kako stojiš generalno. Na osnovu toga ćeš najbolje moći da proceniš da li ti cimanje sa graduate degree studijama u Kanadi pravi značajnu razliku ili ne. Poigraj se malo sa odgovorima na njihova pitanja, to ti je najjednostavniji način da vidiš ima li smisla cimati se ili ne. Ko zna, možda na kraju krajeva i nađeš neki studijski program koji ti zapravo pomogne u razvoju karijere. Koliko vidim, već imaš business degree iz US-a što je samo po sebi vrlo korisno, a radiš u IT-u, prosto imaš najbolju moguću kombinaciju što se tiče profesija i to ti omogućava daleko veću fleksibilnost i karijernu mobilnost, pa gledaj da to iskoristiš što više možeš. Moglo bi se reći da ti malo i zavidim pošto se i ja već neko vreme "izmeštam" u menadžment i bežim iz IT-a jer mi je dozlogrdilo više sve Samo hrabro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2021 15 hours ago, ppetrovic said: Elegantnije od toga ne može. Što se tiče konkretno Kanade i kanadske diplome na fakultetu, ovo što si rekao ne stoji. Kanada iz nekog razloga drastično bolje vrednuje diplome stečene na kanadskim univerzitetima, radno iskustvo unutar Kanade se takođe boduje mnogo povoljnije nego radno iskustvo van zemlje, itd. Donekle mogu da razumem zašto je to tako, ali odnekle i ne mogu, jer neko ko završi menadžment na MIT Sloan ili London School of Economics je definitivno mnogo bolje kvalifikovan za taj posao nego da je diplomirao bilo gde unutar Kanade, a takvi ljudi se obično zapošljavaju u vrlo ozbiljnim firmama i nose sa sobom vrlo ozbiljno iskustvo koje itekako može biti mnogo "jače" od kanadskog. Od ovakvog sistema bodovanja šteti samo Kanada, ljudi će prosto emigrirati negde drugde ako vide da od Kanade nema ništa. Ipak, kad si na studentskoj vizi već unutar zemlje, logika ti nalaže da već u toku studija ideš na prakse, seminare i volontiranja i krećeš da stičeš kakvo - takvo radno iskustvo dok si još uvek tamo, a to ti onda vrlo često otvara mnoga vrata za početak. Ne znam kako je u Kanadi konkretno, ali USA i Nemačka ti daju godinu do godinu i po dana ostanka unutar zemlje od datuma diplomiranja da nađeš posao ili dodatno usavršavanje u zemlji, a to je često i više nego dovoljno vremena da se snađeš i kreneš da radiš. Da li je situacija drugačija u drugim zapadnim zemljama, ne bih znao. Što se tiče sklapanja braka, za Kanadu pouzdano znam da je jako bitno gde se brak sklopi. Ako dođeš u Kanadu preko vereničke vize i venčaš se unutar Kanade sa nekim ko je već kanadski državljanin, možeš da ostaneš da živiš sa partnerom odmah, ali ako se venčaš negde drugde u inostranstvu, moraš da čekaš nekoliko godina pre nego što možeš da uđeš u zemlju. Ovo znam pouzdano jer lično poznajem nekoliko ljudi koji su se zeznuli i pravili svadbe u Srbiji "da ih vidi familija" i koji su nakon toga morali da čame 3 - 5 godina pre nego što su mogli da kroče u zemlju. Ja sam bas i napisao da su lokalno radno iskustvo i lokalne kvalifikacije u anglosaksonskim zemljama über alles (evo dole citat). Najvaznije je lokalno iskustvo, iznad kvalifikacija, kvalifikacije su tu kao tick, ako ih nemas ne valja, ali ako ih imas onda tick pa se gleda iskustvo. Ne kazem da je nemoguce putem studija dobiti papire i zaposliti se, sve sto kazem je da je jednom recju neizvesno. Moze biti, ali ne mora da znaci. Kao sto sam i napisao pre dosta je do srece, kakva su imigraciona pravila u trenutku kada diplomiras (posto se menjaju u proseku svakih 6 meseci), kakvo je stanje u privredi, ako imas tu nesrecu da diplomiras u recesiji, tesko ces se snaci itd. Da, postoji i neka forma graduate vize koja ti daje jos oko godinu dana da se snadjes, ali opet kazem nije lako krenuti raditi u struci na takvim mestima, konkurencija je neumoljiva. Takmicis se i sa lokalcima i sa globalnom ponudom svetske radne snage. Mislim da je razlog zasto se mnogo emigranata opredeljuje za Kanadu, Australiju i Novi Zeland je bodovni sistem. Bodovni sistem je super jer ti odmah za 10 minuta pokaze da li se kvalifikujes ili ne, i ako se kvalifikujes u momentu prijave onda 100% dobijas papire kad tad. Medjutim, problem sa bodovnim sistemom je sto se jako brzo menja, a da bi neke smislene poene dobio na studijama treba ti makar 2 godine. Znaci, ogroman je znak pitanja kakva ce pravila biti kada diplomiras nazalost. Medjutim emigrirati negde gde nema bodovnog sistema je jos veca nepoznanica, uopste nemas nikakvu predstavu ni da li ces papire dobiti, ni kada. Bodovni sistem ti makar uliva nekakvu (polu-laznu) sigurnost. On 12/4/2021 at 8:51 PM, noskich said: U anglosaksonskim zemljama se pri prijavi za posao ne gleda blagonaklono na kandidate na studentskim vizama jer oni ne mogu da rade puno radno vreme i po pravilu nemaju lokalno radno iskustvo koje je esencijalno. Nece poslodavci da razmisljaju o tome da li ces raditi vise od X sati koji su ti limit pa da budu u problemu, radije ce zaposliti nekoga ko nema takva ogranicenja. 13 hours ago, Петар said: Хвала пуно на изванредном одговору. Покушаћу да нађем неке пословне портале за наведене земље да видим каква је понуда и потражња тамо. Хвала пуно на одговору. О мастерс студијама ми је већ падала идеја на памет - поготову у Атлантским провинцијама јер оне 'кубуре' са популацијом уопштено. Mislim da najvazniju stvar nisi napisao, a to je sta ti pokusavas da postignes emigracijom u Kanadu? Koji ti je cilj i zasto bas Kanada? Koliko ti vremena ostaje do dobijanja drzavljanstva u Nemackoj? Mozda bi bilo pametnije da prvo dobijes nemacki pasos pa tek onda da gledas nesto drugo ako ti nije ostalo mnogo vremena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2021 On 12/5/2021 at 11:38 AM, noskich said: Ne kazem da je nemoguce putem studija dobiti papire i zaposliti se, sve sto kazem je da je jednom recju neizvesno. Moze biti, ali ne mora da znaci. Kao sto sam i napisao pre dosta je do srece, kakva su imigraciona pravila u trenutku kada diplomiras (posto se menjaju u proseku svakih 6 meseci), kakvo je stanje u privredi, ako imas tu nesrecu da diplomiras u recesiji, tesko ces se snaci itd. Da, postoji i neka forma graduate vize koja ti daje jos oko godinu dana da se snadjes, ali opet kazem nije lako krenuti raditi u struci na takvim mestima, konkurencija je neumoljiva. Takmicis se i sa lokalcima i sa globalnom ponudom svetske radne snage. Mislim da je razlog zasto se mnogo emigranata opredeljuje za Kanadu, Australiju i Novi Zeland je bodovni sistem. Bodovni sistem je super jer ti odmah za 10 minuta pokaze da li se kvalifikujes ili ne, i ako se kvalifikujes u momentu prijave onda 100% dobijas papire kad tad. Medjutim, problem sa bodovnim sistemom je sto se jako brzo menja, a da bi neke smislene poene dobio na studijama treba ti makar 2 godine. Znaci, ogroman je znak pitanja kakva ce pravila biti kada diplomiras nazalost. Medjutim emigrirati negde gde nema bodovnog sistema je jos veca nepoznanica, uopste nemas nikakvu predstavu ni da li ces papire dobiti, ni kada. Bodovni sistem ti makar uliva nekakvu (polu-laznu) sigurnost. Čovek je programer i radi u IT-u, što je univerzalno deficitarno zanimanje i teško da bi ostao kratkih rukava gde god da se pojavi kao imigrant. Lično poznajem 10 ljudi koji su završili studije u inostranstvu iz mnogo manje privlačnih oblasti (raznorazne politike, sociologije i tome slično) i svi do jednog su uspeli da trajno ostanu tamo gde su diplomirali, tako da su šanse da on ne nađe svoje mesto pod suncem sa iskustvom u IT-u i diplomi iz menadžmenta de facto nepostojeće jer to je bukvalno najbolja moguća kombinacija zanimanja i kvalifikacija koja otvara mnoga vrata na praktično svakom mestu. Graduate diploma iz bilo koje od te dve oblasti može samo da pomogne i dodatno ojača već ionako vrlo jak "proizvod". Sistemi bodovanja umeju da budu problematični i da te diskvalifikuju u samom startu, ali kao što rekoh, čovek vrlo verovatno ima razlog zašto hoće baš u Kanadu a nije dužan da se pravda bilo kome ovde na forumu, jedino ga zanima kako da emigrira u Kanadu i na nama je da mu predočimo opcije koje ima i za koje znamo da rade posao. Sve ostalo nije u našem domenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2021 (edited) On 12/6/2021 at 2:43 PM, ppetrovic said: Čovek je programer i radi u IT-u, što je univerzalno deficitarno zanimanje i teško da bi ostao kratkih rukava gde god da se pojavi kao imigrant. Lično poznajem 10 ljudi koji su završili studije u inostranstvu iz mnogo manje privlačnih oblasti (raznorazne politike, sociologije i tome slično) i svi do jednog su uspeli da trajno ostanu tamo gde su diplomirali, tako da su šanse da on ne nađe svoje mesto pod suncem sa iskustvom u IT-u i diplomi iz menadžmenta de facto nepostojeće jer to je bukvalno najbolja moguća kombinacija zanimanja i kvalifikacija koja otvara mnoga vrata na praktično svakom mestu. Graduate diploma iz bilo koje od te dve oblasti može samo da pomogne i dodatno ojača već ionako vrlo jak "proizvod". Sistemi bodovanja umeju da budu problematični i da te diskvalifikuju u samom startu, ali kao što rekoh, čovek vrlo verovatno ima razlog zašto hoće baš u Kanadu a nije dužan da se pravda bilo kome ovde na forumu, jedino ga zanima kako da emigrira u Kanadu i na nama je da mu predočimo opcije koje ima i za koje znamo da rade posao. Sve ostalo nije u našem domenu. Dobro ti poznaješ 10 koji su našli, ja poznajem preko 10 koji su ili studirali IT ili došli sa IT iskustvom pa ili nisu mogli da nadju posao ili su našli posao ali nisu mogli da srede papire. Ova druga opcija je redja, ali postoji, jedan drugar je tako radio u start-upu koji nije mogao da mu obezbedi papire. Ničije šanse ne bih bezuslovno proglašavao 100% sigurnim. Kako da se emigrira u Kanadu može da se nadje na Guglu za 5 minuta. Po meni je korisnije nešto što ne može da se nadje, a to je diskusija o ciljevima. On ako ima lični razlog za odlazak tamo kao što su familija ili bliski prijatelji to je jedna stvar, ali ako hoće Kanadu zbog potencijalno boljeg kvaliteta života nego u Nemačkoj, možda je u zabludi. Možda i nije, u zavisnosti od toga šta hoće, tome diskusija služi da se to utvrdi. On 12/7/2021 at 8:44 AM, bam-bam said: ... Studije po strani, realnost je da su skoro bilo gde menadžeri i budzovani lokalni, dok su stranci emigranti stručnjaci-sljakeri. Recimo računovođe, programeri, inženjeri. Dok su lokalni direktori, menadžeri itd. Naravno nije ni to pravilo sveto pismo, ali uglavnom je tako sa izuzecima, na primer bliski istok gde ima dosta i stranaca budzovana jer lokalni imaju toliko para da ih čak mrzi i da budu menadžeri. Ima tu i terminološke zabune, jer je recimo pozicija projektnog menadžera uglavnom sljakerska pozicija, program menadžer zavisi, može nekad biti šljaker, može biti budzovan. Executive director je prava budzovanska pozicija. Znači nije sve to baš 100% striktno ali sustina je da emigranti šljakaju a lokalni 'menadzerisu' i skidaju kajmak. Da bi emigrant postao budzovan tu treba finih oko 10-ak godina u proseku za nekoga ko kreće od nule pod uslovom da ima sreće i naravno truda. Edited December 12, 2021 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2021 Pozdrav interesuje me koje su moje sanse da uspem u Kanadi, imam 26 godina, a bukvalno nemam nikoga tamo koga znam pa mi je potrebno vase misljenje. Zavrsio sam dve srednje skole, Tehnicar za kompjutersko upravljanje (rad na CNC masinama, 3D programiranje i do zadnjeg slova sve sto je vezano za iste) i Tehnicar vuce (masinovodja i trebalo bi u skorije vreme da dobijem sertifikad od ceske firme, taj sertifikat je priznat bukvalno svuda u Evropi). Koji su uslovi da bi se apliciralo za vizu i koliko sve to kosta. Slucajno sam nasao sajt immigrantcis.com pa me interesuje kakav je to saj, cija je to agencija, da nije neka prevara i iskustvo drugih ljudi ako je neko aplicirao preko tog sajta. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2021 On 12/7/2021 at 3:08 PM, noskich said: Studije po strani, realnost je da su skoro bilo gde menadžeri i budzovani lokalni, dok su stranci emigranti stručnjaci-sljakeri. Recimo računovođe, programeri, inženjeri. Dok su lokalni direktori, menadžeri itd. Naravno nije ni to pravilo sveto pismo, ali uglavnom je tako sa izuzecima, na primer bliski istok gde ima dosta i stranaca budzovana jer lokalni imaju toliko para da ih čak mrzi i da budu menadžeri. Ima tu i terminološke zabune, jer je recimo pozicija projektnog menadžera uglavnom sljakerska pozicija, program menadžer zavisi, može nekad biti šljaker, može biti budzovan. Executive director je prava budzovanska pozicija. Znači nije sve to baš 100% striktno ali sustina je da emigranti šljakaju a lokalni 'menadzerisu' i skidaju kajmak. Da bi emigrant postao budzovan tu treba finih oko 10-ak godina u proseku za nekoga ko kreće od nule pod uslovom da ima sreće i naravno truda. Kao što si i sam napisao, dosta zavisi od konkretne pozicije i od grane menadžmenta o kojima pričamo. Na zapadu su C-level i VP/SVP pozicije ("direktori", što bi neki vrhunski teoretičari menadžmenta na ovom forumu rekli, jel'te) uglavnom rezervisane za lokalce pošto oni najbolje poznaju domaće okolnosti, rođeni su i odrasli u zemljama gde postoji nekoliko vekova "kapitalističke tradicije" i imaju vrlo duboka domenska znanja i kako je njihov posao direktno vezan za budućnost kompanije, logično je da će u većini slučajeva biti lokalci. U Istočnoj Evropi je recimo situacija vrlo često obrnuta - zapadnjaci dolaze za ogromnu kintu i smenjuju se na po 4 - 5 godina ne bi li uspostavili kakav - takav red i ostavili za sobom poslovnu kulturu i interne procese tako da lokalci vremenom preuzmu poslovanje, i kao što sam rekao na drugoj temi pre par meseci, mi tek treba da iškolujemo prvu pravu generaciju menadžera koji znaju šta rade. S druge strane, ako si operacioni menadžer, ti bajo ne da nisi direktor nego si klasičan middle management dron, i tu su opet vrlo često lokalci u pitanju jer oni najbolje poznaju lokalni mentalitet, pravne okvire, lokalnu poslovnu kulturu, lokalnu administraciju i sve one male stvari koje ne možeš da pročitaš u brošurama i studijama slučaja a koje mogu da prave razliku u poslovanju na kratak i srednji rok. Tu sveži emigranti jednostavno nemaju šta da traže, osim ako nisu proveli bar 5 godina u toj zemlji i bili eksponirani na prethodnim poslovima ka svim ovim stvarima koje sam gore nabrojao. Middle management pozicije vrlo često jesu čista šljaka, naročito u početku, ali i ne moraju da budu, i vrlo često su početna tačka i ulaznica za dalje napredovanje u hijerarhiji i corporate ladder - u. Opet, neko je product menadžer i tu već nema pravila - donosiš vrlo konkretno domensko znanje upareno sa menadžmentom i nije redak slučaj da strendžeri čine preko 50% product timova, naročito u tehnološkim kompanijama. Pokretač teme ima nekoliko iskustva u ITu i "zapadno" iskustvo u Nemačkoj, plus diplomu iz menadžmenta i kao takav ima i više nego dobre šanse da sebi izgradi karijeru gde god poželi, uz manje ili više cimanja oko emigracije. Ono što takođe mogu da mu preporučim je da razmotri varijantu MBA studija u Kanadi, ako je pri stavu da mora da se ide tamo, koji god da je razlog. Kanada obično nije prva asocijacija na kvalitetne MBA studije, ali verujem da ima da se probere štogod kvalitetno. MBA je najčešće sledeći stepen "razvoja" bez obzira da li neko dolazi iz menadžmenta, inženjeringa, medicine ili čega god drugog. Viđao sam svakojake primere, što će reći - itekako se može, bez obzira na profesionalni background. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2021 Jel to imamo novi tandem na forumu koji će da se progoni po raznim temama? Nadam se da ne... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 15, 2022 da li neko ima nekakvu informaciju u vezi agencije globalhire ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites