Followers 0

Finland-Sweden-Norway

32 posts in this topic

Zdrastvujte! :smile: Planiram na leto sveti Skandik trio... iako Finska i nije baš u Skandiku. :biggrin: Nekih mesec dana u sve tri zemlje, jul. Još nisam počeo da pravim maršrutu iako sam krenuo sa iščitavanjem. Otprilike bih išao od Helsinkija na sever, pa ušao u Norvešku, pa skroz na jug, pa ušao u Švedsku i ganjao taj centralno-južni deo dok ne poletim iz Malmea. Listao sam par godina unazad, i vidim da otprilike niko ne ide u pomenute zemlje ako nema neki seminar ili da poseti rodbinu. Gadne zemlje za bekpeking, skupe ko djavo. Ajde ako neko ima dobrih saveta, tipa kampovanje, gde se jeftino hraniti, stopiranje kako radi, prevoz, kako radi CS i tako te praktikalije, neka se raspiše slobodno. :smile: Šta posetiti nije bitno, tu su Lonely Planeti, Google, Wikipedia, Unesco i još gomila sajtova. Hvala.

Uf, što si i sam rekao skupe ko đavo zemlje što i objašnjava zašto nema mnogo naših turista (osim seminara i rodbina). Iako sam bio u 2 od 3 (sem Norveške), moj razlog putovanja su bili seminari tako da ne mogu mnogo pomoći sa većinom pitanja. Ali ima jedna interesantna činjenica u vezi sa kampovanjem u Skandinaviji, to je tzv. Freedom to Roam. U praksi to znači da je dozvoljeno kampovanje manje više bilo gde u prirodi (naravno u granici razuma, npr ne u tuđoj bašti ili dvorištu :biggrin: ). E sad ima nekih razlika u svakoj pojedinčanoj državi, ali više informacija možeš naći na stranici Wikipedije.

kampovanje je dozvoljeno u svedskoj i najbolje je leti staviti sator pored mora ili jezera sto sam licno i video recimo na olandu,sad dal ce ti nesto uzeti neko je pitanje jer vole u svedskoj da kraduckaju tako da ne bi bas ostavljao nesto previse skupo u satoru i bolje je kad vec ima par satora u blizini

kampovi nisu bas jeftini previse posebno leti jer je sezona tada al ih mozes koristiti za tusiranje ili pranje vesa  udjes unutra  nadjes tus i cekas da neko otvori vrata jer imaju neki code uglavnom a masine za ves stavis neke pare u njih ...treba samo ne privlaciti paznu previse nekim ogromnim torbama jer ima tu i tamo neko ko pazi okolo tako da nikad ne ulazis tu s torbama il rancema vec bolje samo s nekom kesom il torbicom

za stopirtanje ne verujem da je nesto uspesno jer se svedjani bolje da ih ne orobis posebno ako imas crnu kosu i tamniju kozu i bilo je previse ciganlije sto glumi da su im kola pokvarena pa kao da im pomognes i da ti uvale neko prstenje koje je kao zlato...uglavnom ciganlija prosi na sve strane ispred radnji,novodosli gradjani kalifata u gomilama luta ulicama tako da je za njih svaki potencijalni luzer a u to spadaju i stoperi potencijalna opasnost

ako oces stvarno jeftino da se hranis mozes se recimo dzaba hraniti iz kontejnera pored radnji gde radnje bacaju zapakovanu  hranu kojoj istekne rok trajana to mi rece neki ganci sto je prosio ispred jer mi je bilo dosadno cekajuci nesto pa sam popricao malo s njim jer dosta njih zna srpski jer su uglavnom iz rumunije il bugarske..tako da eto ako ti bude frka znas sta ces:biggrin: a ako si vec nafilovan nekim parama recimo ima u supermarketima nesto kao samoposluzivanje da stavis raznu hranu u posudu recimo nudle pa rakove pa salatu itd i to je po gramima cena ..na kasi izmere uglavnom je 5 e ok za ok obrok i ima akcije s gril piletinom celo pile za 3 e ili normalna cena je oko 5 e a mozes i pola il samo grilovane batake uzeti

voz ni nije previse skup treba samo da gledas koje vreme je jeftinije ici a mozes i na crno pa kad je kontrola samo glumis neku bedu i puste te ni ne isteraju te napolje

trebalo bi da imas karticu jer u busu ne primaju pare i mozda i vozu...ako nemas karticu mozes i pokvarenu pa kao ne radi ti pa ce te pustiti dzaba u bus jer nece da uzmu pare,par puta mi tako bilo ne sto sam teo da ustedim stvarno mi  nije karta radila a retko ko od svedjana ce ti pomoci pa platiti svojom karticom a da mu ti kao das pare jedino stranac neki vise.....ne racunaj previse da ce ti svedjani nesto uopste pomoci,od njih je vrh da ti uopste i odgovore s nekom informacijom  kad ih nesto pitas

u norveskoj je slicno ali komplikovanije jer je izbor za stednju manji jer su i mesta manja kao i ponuda

Hahaha, hvala matori! Upravo je to ono što sam pitao. :smile: Da, ne raduje me uopšte činjenica koju čujem često, a to je da stopiranje nije savršeno  tamo gore. Nemam predstavu šta tačno i koliko (poredeći sa nekom zemljom) znači ''nije savršeno'', ali videću. Ako bude baš loše, da tipa mora čekaš po pola sata i jače na vožnje, neće biti sjajno. Posebno jer treba da pokrijem veliko prostranstvo u mesec dana. Što se skupoće tiče, tu ne treba posebna mentalna priprema jer svi znaju šta da očekuju. :biggrin: Dobra stvar je što postoje Lidl i ostali cheap marketi, pa neće biti potrebe za toliko radikalnim potezima. Nadam se da Couchsurfing radi pristojno. Najviše mi je zbog pranja veša. Ostalo je manja muka. :tongue: Ako se još nečega pametnog i korisnog setiš, javi (te). Inače, čitao sam na netu da po tim zemljama zna da pali kad stopiraš sa zastavicama zemlje oko tebe. Kao nacionalni ponos, trte mrte. Videćemo koliko je to tačno. 

pola sata pa to je super:stop: uglavnom sam kolima tamo pa sam jednom stao nekim stoperima bili su par zensko i musko rekli su mi da su cekali  tri sata da neko stane pa su mislili da ce prespavati tu,sa kolima mi se desilo da mi je nestalo struje jer sam zaboravio farove da iskljucim na parkingu,dva sata sam mahao s kablovima da mi neko da konekciju,stao mi neki arap kad sam ga pito sto mi niko ne staje..kaze zato sto mi je crna kosa pa mi je on stao jer zna da ce tesko ko stati,sledeci put isto pa sam pitao neke zene za parkingu da mi daju struju a one su jednostavno dale gas i otisle,sledeci put mi guma pukla pa mi neke kamiondzije pomogle naravno ne skandinavske vec iz rusije i poljske a zena iz benziske pumpe dolazi da mi kaze da se pomerim s parkinga od pumpe a ja menjam gumu....oterao sam je naravno a ona mi tu preti policijom..uglavnom to i rade prete policijom ako imaju neki problem sto je smesno jer im je policija smesna a i nigde ih nema,primer drugi pitam nekog lika na stanici gde je to i to a on mi kaze da prica s slusalicama s nekim pa da ne moze da prica sa mnom,sledeci primer,drugi put sam trebo da uzmem voznu kartu al nije radila pa sam pito nekog da mi kupi a ja da mu dam pare nije hteo...a neki crnac je to uradio za mene,drugi put sam ispustio voz pa sam otiso u cekaonicu koja se kao ne zatvara nocu jer je zima pa me istero odatle neko obezbedjenje jer se kao sad zakljucava jer  previse ciganlije dolazi da prespava....eto to su ti neki jednostavnio primeri koji pokazuju njihovu humanost i brigu za ljude,da ima i nekih boljih primera ali je sve to u velikoj manjini...finci su bolji s tim kolko sam ih sreo izvan finske jer sam samo u glavnom gradu bio koji ni nije nesto posebno....za njih je bitno samo da ne izgledas muslimanski jer ih mrze i kazu da ih mrze a ne kao svedjani sve nesto izokola na finjaka te mrze a glume da je kao sve super al eto nesto ih sprecava da imaju kontakt s tobom...tako da ako si u finskoj a faca ti je previse muslimanska mogao bi poraditi na nekim promenama:biggrin:...norvezani mi se cini vise karakterniji jer sam jednom stao u neki kamping  tamo gde nikog nije bilo pa sam se prikljucio na struju pa je ujutro dosao neko da mi kaze da gubim al mi nije pretio policijom vec mi deluje da  bi me tukao verovatno:blink:

sve u svemu to su zemlje da mlatis neke pare ili da se zezas po prirodi,kampiras divlje,kanuiras,splavaris, hvatas ribu, bodes neke zivotinje, beres neko zelje i bobice jer je priroda jako pristupacna i nema pravila kao recimo po nemackoj austriji i slicno gde su sve neke zabrane,obelezene stazice ,pravila,svako te spijunira sta tu radis itd  i da sto manje imas posla s ljudima tu

najbolje tu ici s kolima u kojima se moze spavati jer imaju stvarno prelepa mesta za parkiranje dzaba pored jezera,suma itd i s wc  na njima

ne verujem nesto ni u taj cs posebno ako ti pise da si iz srbije,ako im je do balkanaca otici ce u neki geto il neki restoran ako ih vec nemaju na poslu...oni se loze na amerikance,frncuze,spance i ostale iz slicnih zemalja a balkance mozda jedino neka balkanska domacica ugosti koja trazi zemljaka s kojim ce da gleda pink televiziju i da joj nosi kese iz lidla ili mozda neki skandinavski dekica ili bakica koji vole da se igraju s mladim surferima na svojim velikim kaucima:biggrin:

nisam video da neko mase nekim zastvicama jedino ih kace po torbama al to je malo da se primeti prilikom stopiranja tako da je najbolje uzeti neki majicu s ogromnom slikom zastave po zelji...island,australija,usa i slicne prepoznatljive po poverenju jer naravno s srpskom neces daleko dogurati osim ako nemas nameru da zavrsis na nekom trzistu organa ili kao belo roblje jer ce ti sigurno ubrzo  stati neki biznismen s kosova da ti ponudi besplatnu voznju:biggrin:

ves je najbolje po kampinzima prati ali oni su i udaljeniji od centra tako da je bez kola i komplikovanije doci do njih pa jedino traziti lokalni prevoz do njih...ali je to najbolje resenje ako se nemozes uvaliti nigde za to

imas sad pocetkom juna veliki rok koncert koji je zanimljiv i nemoras ici unutra s kartom jer je i napolje zanimljivo, sto zbog atmosfere sto zbog ljudi,u julu imas masu desavanja na jugu i istoku svedske ,u avgustu ima na gotlandu srdnovekovni festival nedelju dana...plaze su kul u svedskoj jer nema puno ljudi niti tona nekih suncobrana i lezaljka za iznajmljivanje jedino voda zna biti hladna...do olanda je lako stici jer ima most preko vode tako da eto ima dovoljno zanimacija ,ja se tu muvam ionako celo leto po razlicitim delovima zemlje pa ti mogu dati neke tipove o nekim desavanjima u zavisnosti gde se nalazis

a

Ti si care, težak kralj, ja plačem od tebe :biggrin::biggrin::biggrin::biggrin::'(:'(:'(:'( Ludji si od trofazne struje. :biggrin:

Ajde što pišeš legendarno, nego što u tome što pišeš ima gomila istine i korisnih informacija. :smile:

Čuo sam od mase ljudi da teški egoisti obitavaju u tim zemljama i da se nešto ne ''prelomljuju'' da pomažu ni svojim ljudima, a kamoli strancima, stoperima. I da je Švedska najgora po tom pitanju, pa Norveška, a Finci su kao ''najbolji''. Proverićemo.

Nisam mislio da vučem srpsku zastavetinu. :'( Nego njihove, u svakoj zemlji zastavu te zemlje, pa mašem njom. Na hitchwiki su pisali kako to mnogo pomaže... mada meni zvuči bezveze, ali ajde, od probe niko nije umro. :biggrin:

Što se kampovanja tiče, da, čitao sam da možeš čak i na privatnom posedu da staviš šator... ok, da nije baš na ulazu u kuću. :smile: A ovo me iznenadi da hteo da te bije lik iz kampa gde si punio uredjaje! :huh: Nekako mi teško da povežem Skandinavce i agresivno ponašanje...

Što se surfinga tiče, takodje pojma ne znam kako radi. Ali gledam da ima milijarde surfera u svakom gradu, a ja Bogu hvala par stotina referenci i frendova, tako da ne verujem da će biti vraški teško naći smeštaj (sem u Oslu, Helsinkiju i Stokholmu).:tongue:

Stop će ostati misterija. Na licu mesta ćemo vidjeti delotvornost raznih taktika, prolaznost kola i postotak uspješnosti. :biggrin:

sta ja znam ne deluju mi kao losi ljudi jer vidim da su zbrinuli brdo migranta sad dal su im hteli stvarno pomoci ili jednostavno samo popuniti praznine u zmelji populacijom jos uvek mi je misterija ,vidim brinu se o invalidima,starcima ja  sam nekako  stekao utisak da se nevode previse osecajima vec vise  logikom i hladne glave,kako su bili neutralni i plus zaradili pare u drugom s ratu tako nisu ni imali neki tezak zivot da bi se i neka osecajnost i razvila dok je s finskom druga prica i s norveskom koja je bila krs zemlja dok nisu nasli naftu

ciganlija je u svedskoj dobro zaradjivala kako sam cuo od prosnje pa ako bi bili losi ne bi im ni davali nista,tako da je njima izgleda bolje da daju nekom neku kintu,uplate neki doprinos umesto da se licno cimaju pruzajuci ruku nekome jer jednostavno ne znaju za to,kad je nekom uvek dobro ni nema potreba da nesto trazi ili daje nekome osim da baci neku kintu jer je ionako ima i previse no i to vreme je proslo jer kako su bili naivni zahvaljujuci previse dobrim zivotom tako su se i opametili jer ciganlija je bila okupirala sve ulaze ispred supermarketa cak i tamo gde nema naseljenih mesta,imigranti misle da su i dalje na bliskom istoku te se tako i ponasaju,somalijanci se mnoze kao pacovi plus sto se retko vide da nesto i rade,kriminal koji velikim delom dolazi od stranaca sve to utice na njihovo ponasanje pogotovo u zemlji gde su manji gradovi i malo ljudi te se to primecuje i najvise a  logika je ako je deset takvih onda je i sto njih slicno tako

da to s zastavom mislim da je tako jer se secam da sam nekog pitao koji  valja neku robu a vidi se da je stranac sto stavlja svedske zastave kad mu nije svedska roba nit je on odatle,kaze da kao to pali kao time pokazuje kako voli njihovu zemlju,postuje ih i to....meni deluje  vise kao neko uvlacenje da bi uvalio nesto al ako pali sto da ne

sto se agresivnosti tise sa svedjanima mozes kako hoces jel se boje i ne zele neke konflitke,s fincima bas ne mozes lako jel ce te premlatiti cisto iz zezanja da vide jel si jaci od njih a ako si jaci od njih onda je i to ok,oni vole da se dokazuju a posebno mrze ako je neko ih svedske jaci od njih,secam se na severu da su usli u saunu i poceli da bacaju vodu da dodje takva temperatura da svi beze napolju a samo oni ostaju i smeju se,norvezani ne deluju mi  previse agresivno al ce ti odgovoriti kako treba i nece se previse povlaciti...a i nisam ja punio uredjaje vec sam parkirao u kampu i uzeo struju da se grejem celu noc do ujutru jer posle sezone tamo nista ne radi te ne mozes ni pitati nikog pa se vodim logikom ako ne mozes pitati nikog ili znas da ti nece dati ti onda ne pitaj vec se posluzi pa vidi sta ce biti, tako da je to valjda neka normalna reakcija od njega...u svedskoj bi me verovatno pustili dok se sam ne iskljucim ili bi pozvali neko obezbedjenje da me otera i kaze kako to nije lepo

sve u svemu je to moje misljenja a tvoje ce doci kasnije,no eto imas neku ideju kako da se ponasas,ako stop ide tesko ja bi uskocio u voz i pravio se lud jel to pali u svedskoj ako ti je vec tesko da das pare za prevoz koji napominjem nije previse skup ako ne ides u udarno vreme ,nesto je oko 20-25 e za  200 -300 km vozom i nema neke velike razlike dal si uzo sad kartu ili pre nedelju dana i ako si na skavsta aerodromu a kasno je pa ti je mrsko ici negde mozes tamo fino prespavati jer je otvoren celu noc sto recimo nije slucaj u nekim drugim zemljama gde te isteraju napolje i sve zakljucaju

to je to uglavnom

Setio sam se. Sim card. Kako sa tim? Da li mogu da kupim jednu (u npr Finskoj) i ako ima na njoj tipa giga-dva net i neki minuti da ih koristim i u Norveškoj i ŠveCkoj? 

Ne vidim zasto ne bi mogao?

Roming cene/tarife u Evropskoj uniji su poprilicno nize nego da sa nasom (srpskom) karticom radis to isto tamo.

Naravno,prvo se raspitaj/pogledaj kolike su cene,pa izaberi provajdera usluga.

Edited by Laza GNR

Bilo je i prica da ce da se ukine roming u EU, ne znam da li je to vec zazivelo, proguglaj.

Da, postoji, saznao već, iscimao Elisu i DNA, operatore iz Finske koji imaju roaming (treći operator nema to). Jedino me zbunjuju nekim stvarima oko dodatnog tarifiranja po MB u inostranstvu, negde to ima, negde ne. Ali postoji neki paket od 30 eur (Elisa) gde imaš mesec dana unlimited interneta u inostranstvu (Swe i Nor u ovom slučaju) i u Finskoj jelte. Plus u Finskoj imaš i neograničene minute i sms, dok u ovim ostalim zemljama plaćaš po ceni finskoj. 30 eur i jeste, a kad pogledaš kakve su cene tamo i šta dobijaš po drugim zemljama za par evra, i nije toliko skupo. :smile:

tesko mi je da poverujem da ce ti neko dati no limit internet i jos da to koristis u drugim skandi zemljama,za sms i razgovor kolko oces da ce ti za svoju zemlju a opet tesko i za izvan...ljudi vise tu ne pricaju previse  vec piskaraju nesto,salju slicice,lajkuju se tako da je internet bitniji od minuta za razgovor i smse plus striming za tv,muziku itd

sve u svemu je najbolje uzeti karticu u svakoj zemlji pa dopuniti kolko sta oces,dace ti je dzaba il za neku manju sumu u radnji il tamo de prodaju cigarete,najjeftinije operatore ces naci tamo gde je najvise crnaca i arapa u okolini

na skavsti aerodromu imas sim kartice dzaba pored izlaza..... lycamobile.se...najjeftiniji operator i ima pakete i za evropu i jeftino je zvati i u inostranstvo pise ti sve na sajtu..jeftinijeg na dopunu nema,inace je ima i po drugim zemljama recimo u nemackoj  a simove uzmes tamo de su crnci i arapi u okolini obicno s nekom dopunom pa platis tolko kolko je i dopuna na njoj

no s obzirom da turisticki ides u te zemlje trebalo bi da si pun para te ne znam sto se uopste smaras s tim glupostima,uzmes fino u srbiji neki teski roming i to je to..neces valjda tri dana traziti sim kartice i proucavati kako da imas net gde oces...neta ionako ima dzaba na dosta mesta,vozna stanica,supermarketi,biblioteke a i tamo gde se uvalis za spavanje verovatno

E superpero, sad me razočara, ode ti u narodnjake i mainstream... :biggrin:

Kako bre što se opterećujem? Pa ako imam pare sad treba da ih bacam, šta? Znaš kako se kaže, zrno po zrno pogača. A i svako neka troši pare kako mu volja. :tongue:

Nisi u pravu. Definitivno može da se koristi taj net u svim zemljama:

Our prepaid subscription is the right choice for you and you can buy it directly from our store. I recommend Rajoitukseton 4G -package for you which includes unlimited data use for a month in the Nordic countries (Finland, Sweden, Norway) as well as in the Baltics. The package is 29,90 euros and you pay it in advance at the time of purchase. 

pa mozda ces potrositi vise para u tim skupim zemljama trazeci sim de da uzmes:biggrin:...dobro ne znam previse o finskoj znam da u svedskoj il norveskoj nema toga osim ako nije nesto novo od ove god, tako da ako je istina onda je to dobar dil ali mi je jednostavno sumnjivo da to daju  bez nekog ugovora na ko zna kolko godina tako da ako uzmes to i koristis napisi tu dal je to istina da znam da uzmem nekolko tih simova pa da pokrijem ceo kontinent za po godine

Čika Pero, pa imaš sve na sajtu. Evo, baš za ovog provajdera što si mi dao, ima na njihovom sajtu. Za 4-5 eur dobiješ par GB koje možiš da trošiš mesec dana. To je opak dil. :smile: Plus su pozivi i sms unutar ŠveCke komplet free.

Edited by Tales

da da  razumem da si uzbudjen od puta pa pogresno tumacis moje reci:biggrin: ..za svedsku ja vec sve znam i ne verujem da neko moze da mi kaze nesto sto vec ne znam a i tu kartu koristim uglavnom jer daje najvise neta za manje para ali ne znam za net bez limita jer toga tu nema tako da ako dobijes u toj finskoj net bez limita za celu skandinaviju za tih 30 e  onda bi me to zanimalo jer mi to i treba...a eto ne mogu bas da verujem da neko to daje pogotovo i za izvan zemlje(ok ne znam tolko o toj finskoj i njihovim paketima) tako da ako budes licno nasao i koristio i to je tako ti onda i javi da znam jer za sada ja sumnjam u to

Edited by superpera

Da se razumemo, meni je par GB ograničenje skoro pa isto kao i bez limita, na nedeljnoj bazi. :biggrin: Zato dolazi do nesporazuma. Naravno, javim ti. Videću šta i kako.

Nova pitanja. Menjačnice - gde menjati pare po Nor/Swe? Da li se menja po bankama ili ih imaju na svakom koraku kao kod nas (u šta sumnjam)? I kako upadate po atrakcijama, radi press ili ušunjavanje ili tražite ticket od nekoga ko je upravo izašao?

:biggrin:

1 hour ago, Tales said:

Nova pitanja. Menjačnice - gde menjati pare po Nor/Swe? Da li se menja po bankama ili ih imaju na svakom koraku kao kod nas (u šta sumnjam)? I kako upadate po atrakcijama, radi press ili ušunjavanje ili tražite ticket od nekoga ko je upravo izašao?

:biggrin:

Ovo važi za Švedsku, ne znam za Norvešku. Izuzetno je skupo menjati pare kod njih pošto su imali i proviziju i fisknu naknadu (bila je oko 5€ kad sam ja bio). Ako ćeš biti pre toga u Srbiji, onda ti je bolje da menjaš ovde. Pored toga mislim da skoro sve možeš platiti karticom (čak imaš situacije kao u prevozu) da ne možeš da platiš stvari u kešu. Osim ako ti banka ne naplaćuje razbojničke naknade i takse (za plaćanje u stranoj valuti ili dizanje na bankomatima) mnogo je bolje izbegavati menjačnice.

On 5/28/2018 at 7:33 AM, Tales said:

Setio sam se. Sim card. Kako sa tim? Da li mogu da kupim jednu (u npr Finskoj) i ako ima na njoj tipa giga-dva net i neki minuti da ih koristim i u Norveškoj i ŠveCkoj? 

Ja generalno po EU koristim mađarsku karticu pošto se ispostavila najjeftinija u Evropi. Generalno su ukinuli roaming što se tiče interneta, ali nažalost ima nekih izuzetaka i dalje. 

http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Prepaid_SIM_with_data na ovoj stranici imaš informacije pojedinačno za svakog operatera u svim državama (generalno su ažurni) tako da možeš nađeš sve informacije koje ti trebaju.

Hvala na odgovoru!

21 minutes ago, deleter said:

Ovo važi za Švedsku, ne znam za Norvešku. Izuzetno je skupo menjati pare kod njih pošto su imali i proviziju i fisknu naknadu (bila je oko 5€ kad sam ja bio). Ako ćeš biti pre toga u Srbiji, onda ti je bolje da menjaš ovde. Pored toga mislim da skoro sve možeš platiti karticom (čak imaš situacije kao u prevozu) da ne možeš da platiš stvari u kešu. Osim ako ti banka ne naplaćuje razbojničke naknade i takse (za plaćanje u stranoj valuti ili dizanje na bankomatima) mnogo je bolje izbegavati me

U jbt, znači Švedska sem po autostopu, ozloglašena i po menjanju para! :biggrin: A koja je fora sa karticama, imam Intesa Visa Electron koju nikada nisam koristio (jbg, volim keš :). Jel skidaju evre sa nje bez provizije kad kupuješ tamo i da li je kurs po kom obračunavaju normalan ili i nije baš? 

Što se mobilnog tiče, radio sam konverzaciju sa Fincima celo veče preko Facebooka. Usporeni su malo, pitam ih prosta pitanja, treba im malo duže da odgovore. Tako da nisam saznao otprilike u sitna crevca, ali se ne plašim, jer slećem u Helsinki koji je prepun radnji ta tri operatera + R kioska na kojima se svašta prodaje, tako da ću to da rešim na licu mesta. Bitna mi je info da postoji i da je moguće da se koristi net tamo. Drugar iz Slovenije mi reče da za 10 eur kupio karticu i imao 3 GB neta za mesec dana, što je baš dzabe - koju je naravno mogao da koristi po celoj Evropi. Ovo ako nekome treba info.

Intesa skida evre bez provizije i menja po kartičarskom kursu (to je najbolji kurs koji možeš naći na svetu) bez dodatne provizije. Ako treba da dižeš pare onda je 2% provizija, minimum 3€.

Što se tiče ovog Finske i roaming-a dobro proveri to da li funkcioniše u ostalim državama, pošto je Finska jedna od država koja je dobila izuzetak od "Roam like at home" pravila, baš zato što su im toliko jeftini paketi za internet.

Ovde je objašnjeno kako funkcioniše po celoj EU (http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/European_Union), a ovo je za Finsku (http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Finland). Koliko sam shvatio iz nekog brzog pregleda, nijedan operater ne uključuje nacionalni internet saobraćaj u roaming, a to šta ti ispričaju prilikom kupovine... pa ja mogu da ti kažem da mi je mađar prodao karticu kojoj nije bio upaljen roaming iako sam mu objasnio za šta mi treba kartica... tako da imam 0 poverenja u to šta oni pričaju :biggrin:

Haha, čime se bave u civilizovanoj EU. Ovo mi više zvuči kao slučaj u Kini. Ali dobro, nema veze, pa nisam ni ja tonac od juče. Odem lepo u svaku zemlju, kupim najjeftiniji paket od 5-7 eur, i imam par GB na raspolaganju 7-10 dana, rešen problem. :biggrin:

Verujem u ovo što pričaš iz razloga što je sve to još u povoju. Evo, čika Superpera još nije ni čuo o tome, znači da je dibiduz novo. :'(

Što se kartičarskog kursa tiče, jel imaš neki link? 

U Kopenhagenu mjenjacnice takodje deru sa provizijama i fiksnom naknadom tako da se uopste ne isplati mijenjati na sitno. Ne znam da li je tako i u ostatku Danske.
U Norveskoj je bilo normalno koliko se sjecam.

1 hour ago, Tales said:

Haha, čime se bave u civilizovanoj EU. Ovo mi više zvuči kao slučaj u Kini. Ali dobro, nema veze, pa nisam ni ja tonac od juče. Odem lepo u svaku zemlju, kupim najjeftiniji paket od 5-7 eur, i imam par GB na raspolaganju 7-10 dana, rešen problem. :biggrin:

Verujem u ovo što pričaš iz razloga što je sve to još u povoju. Evo, čika Superpera još nije ni čuo o tome, znači da je dibiduz novo. :'(

Što se kartičarskog kursa tiče, jel imaš neki link? 

https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates

https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html

Za Intezine kartice (i kreditne i debitne) je 0% conversion fee, ako imaš pare u evrima, ako su u dinarima, onda će ti promeni po svom kursu u evre pa onda po kartičarskom iz evra.

Bravo care! To mi je trebalo. Zaista je ok kurs, mislim da je i generalno to ono što podrazumevamo pod normalan kurs. :wink: Ništa, onda ću da razmenim nešto malo da se nadje, a ostalo ću da plaćam direktno karticom. Super, super! Hvala na info!