Posted December 12, 2022 (edited) On 12/8/2022 at 4:56 PM, bam-bam said: dragance, imam par pitanja za tebe...trebalo bi da budem u riju nekoliko dana, malo pre karnevala ( bio sam vec na karnevalu 7 dana, secas se kad sam ti se javljao za onaj zub sto me mucio )....anyways, dovoljno sam vec puta bio, obisao sve ove glavne delove grada vise puta, i bara težuku.....pa bi da odem malo okolo...da li mozda imas da mi preporucis neke plaze ili neka mesta sa one druge strane zaliva, ili neka ostrva okolo do kojih nije mnogo tesko otici...neko mi je pricao da stanovnici rija idu tamo na plaze, da su mnogo opustenije... takodje treba nekako iz rija da stignem do paratija, ali nemam bas puno vremena, ne znam da li vredi svracati i do ilha grande, sta mislis, koliko se tu gubi vremena na prebacivanje do ostrva? i ako slucajno znas neke brazilske sajtove za transport, posto posle od paratija treba da odem na aerodrom u sao paolo, onaj veliki, a uopste nema prevoza jbt..ima nesto vozi se tipa 10 sati, jednom dnevno, bar sto sam ja nasao......mislio sam da im je parati jace letovaliste hipstersko i da ima brdo aurtobusa za tamo, a i nije bas daleko od sao paola... Malo kasnim sa odgovorom, ali bice od koristi i dalje, jos nisi otisao Za plaze s druge strane zaliva nemam neki predlog, pretpostavljam da mislis na Niteroi. Znam da tamo ima nekih solidnih plaza (nisam bio), ali nije to bas tako blizu za skoknuti. Za plaze bih preporucio da ides na Ilha Grande i u Paraty i okolinu. Zapravo, citava ta obala do Santosa (Costa Verde) ima gomilu sjajnih plaza. Ali, sve je to jedan ozbiljan logisticki poduhvat kako stici dotle i kako stici do plaza. Jer, ipak je to Brazil i malo je haoticno, a znanje portugalskog, ili barem spanskog korisno Busem mozes od Rija do Angre, za nekih 3h. Mislim da je prevoznik Viação Costa Verde, imaju puno polazaka tokom dana. Od stanice u Angri do mesta odakle polaze brodici za Ilha Grande mozes i peske, mozda 20ak min, a mozes i taksijem. Ja sam uvek isao peske. Izadjes sa stanice, pa levo, uz obalu. Tamo ces vec videti taj terminal i polaske, sve je haoticno, bio je nekad neki stari terminal, sad valjda ima novi, koji je blizi stanici, vidno je obelezen, pa verujem da je lakse snaci se. Na samom ostrvu, mozes da ides peske do dobrih plaza, 2-3h obelezenim stazama kroz sumu, ili mozes brodicima. Ima i raznih opcija da uplatis daily tour oko ostrva, pa te vozaju ceo dan po okolnim plazama. To je mozda super stvar da ih upoznas, pa kasnije da ides na onu koja ti se najvise svidi. Najbliza tom gradicu Abraão je plaza Abraãozinho, mozda pola sata peske. Ona je ok za prvi dan, jer ces verovatno stici u rano popodne, pa je kasno za druge plaze. Malo dalje, uzbrdo pa nizbrdo, je Praia das Palmas. U produzetku mozda, ukupno 2 i po sata od pocetka stizes do Praia Lopes Mendes. To je jedna od najpoznatijih tamo i lepa je, ma da zna da bude talasa. Drugom stazom mozes i za plazu Dois Rios, treba oko 3h peske, ona je isto bas lepa, sa dve reke koje se ulivaju na suprotnim krajevima plaze. Meni omiljena je Parnaioca, ali do nje ima bas puno peske (6h), ali moze se brodicem. Uglavnom su sve plaze bez ikakve infrastrukture, pa valja poneti hranu i pice. Doduse, ima uglavnom nekih prodavaca pica i grickalica, poneki "barzinho" ili restorancic, tako da se moze snaci. Oko Paratyja takodje imas lepih plaza, ali do njih se ide prevozom + peske. Najpoznatija i najpristupacnija je Trindade. Ima lokalna stanica u Paratyju odakle polaze busevi za tamo, pa se moras snaci. Velika je plaza, ima dosta mesta, ima infrastrukturu, ali i gomilu ljudi. Uglavnom, ima mesta za sve. Meni se vise svidja Praia do Sono i obliznje Antigos i Antiguinhos. Tamo je malo vise hipi vajb, ali sva ta stara ribarska mestasca na plazama su zapravo male evangelisticke zajednice, uglavnom sa crkvicom u centru i konzervativnim stanovnicima. Do tih plaza mozes busem, istim putem kao i za Trindade, ali put se odvaja za naselje Laranjeiras, pa za tamo ide i poseban bus . Od krajnje stanice imas jos oko 45min peske stazom kroz sumu. Tamo uglavnom ima jeftinih kampova, bukvalno uz samu plazu i mozda poneka kucica za iznajmljivanje. Moze se stazama i ka daljim plazama ili nekim drugim atrakcijama (Cachoeira Saco Bravo), ali za neke mozda nije lose imati vodica. Ima i gomila drugih lepih plaza, ali do njih se ide uglavnom camcem ili uz dosta pesacenja (Itanema, Martim de Sá...). Od Angre imas nekih lokalnih buseva za Paraty, ne znam sad napamet, ali svakako se moze. Posle od Paratyja najbolje hvatati neki prevoz prvo za São José dos Campos (recimo Primar Turismo busevima), jer odatle imas buseve direktno za aerodrom Guarulhos dosta cesto, na svakih 1-2h, prevoznik je Passaro Marron. Mislim da je to mnogo bolje nego da ides za São Paolo Tietê, pa odatle za Guarulhos, bespotrebna danguba. A putuje se dugo, prvo jer jeste daleko, a drugo jer se dobrim delom ide "autoputem" Rio-Santos i prolazi kroz sva turisticka mesta usput, gde je ozbiljan krkljanac u saobracaju. Ali, barem su pejzazi lepi. Jos savet sto se kupovine karata za bus tice, gledaj da ih uvek kupis unapred. Vidim da sad sve vise nude online kupovinu, ali ne znam da li moze i sa nebrazilskim karticama da se pazari, probaj. U svakom slucaju, uglavnom se i nakon online kupovine karte moraju naknadno podici na salteru, uz licni dokument. Nikako ne savetujem dolazak neposredno pred polazak busa i kupovinu karte. Redovi su veliki i kupovina traje, jer unose sve podatke iz tvog dokumenta u sistem, pa kad si stranac sa cudnim imenom, dok se opasulje, to traje i traje i redovno se zakasni na bus, ili nema vise slobodnih mesta Svaka autobuska kompanija ima svoj poseban salter na stanici i samo na njemu mogu da se kupe karte za njihove polaske. Dakle, vazno je unapred se raspitati kojim ces kompanijama putovati i pozeljno bar 1-2 dana unapred svratiti do stanice i (po)kupiti karte. U busevima uglavnom napanje klimu, pa nije lose uvek imati nesto dugih rukava i nogavica pri ruci, narocitio za duzi put. Jos jedna opcija za transport je BlaBlaCar, koji tamo dosta dobro funkcionise. Mi smo ga koristili par puta, kako kao putnici, tako i kao vozaci, pa proveri i te opcije. Mozes za pretragu da koristis i sajtove kao recimo buscaonibus, buser, buson, checkmybus... Edited December 12, 2022 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2022 9 hours ago, Dragance said: Malo kasnim sa odgovorom, ali bice od koristi i dalje, jos nisi otisao Za plaze s druge strane zaliva nemam neki predlog, pretpostavljam da mislis na Niteroi. Znam da tamo ima nekih solidnih plaza (nisam bio), ali nije to bas tako blizu za skoknuti. Za plaze bih preporucio da ides na Ilha Grande i u Paraty i okolinu. Zapravo, citava ta obala do Santosa (Costa Verde) ima gomilu sjajnih plaza. Ali, sve je to jedan ozbiljan logisticki poduhvat kako stici dotle i kako stici do plaza. Jer, ipak je to Brazil i malo je haoticno, a znanje portugalskog, ili barem spanskog korisno Busem mozes od Rija do Angre, za nekih 3h. Mislim da je prevoznik Viação Costa Verde, imaju puno polazaka tokom dana. Od stanice u Angri do mesta odakle polaze brodici za Ilha Grande mozes i peske, mozda 20ak min, a mozes i taksijem. Ja sam uvek isao peske. Izadjes sa stanice, pa levo, uz obalu. Tamo ces vec videti taj terminal i polaske, sve je haoticno, bio je nekad neki stari terminal, sad valjda ima novi, koji je blizi stanici, vidno je obelezen, pa verujem da je lakse snaci se. Na samom ostrvu, mozes da ides peske do dobrih plaza, 2-3h obelezenim stazama kroz sumu, ili mozes brodicima. Ima i raznih opcija da uplatis daily tour oko ostrva, pa te vozaju ceo dan po okolnim plazama. To je mozda super stvar da ih upoznas, pa kasnije da ides na onu koja ti se najvise svidi. Najbliza tom gradicu Abraão je plaza Abraãozinho, mozda pola sata peske. Ona je ok za prvi dan, jer ces verovatno stici u rano popodne, pa je kasno za druge plaze. Malo dalje, uzbrdo pa nizbrdo, je Praia das Palmas. U produzetku mozda, ukupno 2 i po sata od pocetka stizes do Praia Lopes Mendes. To je jedna od najpoznatijih tamo i lepa je, ma da zna da bude talasa. Drugom stazom mozes i za plazu Dois Rios, treba oko 3h peske, ona je isto bas lepa, sa dve reke koje se ulivaju na suprotnim krajevima plaze. Meni omiljena je Parnaioca, ali do nje ima bas puno peske (6h), ali moze se brodicem. Uglavnom su sve plaze bez ikakve infrastrukture, pa valja poneti hranu i pice. Doduse, ima uglavnom nekih prodavaca pica i grickalica, poneki "barzinho" ili restorancic, tako da se moze snaci. Oko Paratyja takodje imas lepih plaza, ali do njih se ide prevozom + peske. Najpoznatija i najpristupacnija je Trindade. Ima lokalna stanica u Paratyju odakle polaze busevi za tamo, pa se moras snaci. Velika je plaza, ima dosta mesta, ima infrastrukturu, ali i gomilu ljudi. Uglavnom, ima mesta za sve. Meni se vise svidja Praia do Sono i obliznje Antigos i Antiguinhos. Tamo je malo vise hipi vajb, ali sva ta stara ribarska mestasca na plazama su zapravo male evangelisticke zajednice, uglavnom sa crkvicom u centru i konzervativnim stanovnicima. Do tih plaza mozes busem, istim putem kao i za Trindade, ali put se odvaja za naselje Laranjeiras, pa za tamo ide i poseban bus . Od krajnje stanice imas jos oko 45min peske stazom kroz sumu. Tamo uglavnom ima jeftinih kampova, bukvalno uz samu plazu i mozda poneka kucica za iznajmljivanje. Moze se stazama i ka daljim plazama ili nekim drugim atrakcijama (Cachoeira Saco Bravo), ali za neke mozda nije lose imati vodica. Ima i gomila drugih lepih plaza, ali do njih se ide uglavnom camcem ili uz dosta pesacenja (Itanema, Martim de Sá...). Od Angre imas nekih lokalnih buseva za Paraty, ne znam sad napamet, ali svakako se moze. Posle od Paratyja najbolje hvatati neki prevoz prvo za São José dos Campos (recimo Primar Turismo busevima), jer odatle imas buseve direktno za aerodrom Guarulhos dosta cesto, na svakih 1-2h, prevoznik je Passaro Marron. Mislim da je to mnogo bolje nego da ides za São Paolo Tietê, pa odatle za Guarulhos, bespotrebna danguba. A putuje se dugo, prvo jer jeste daleko, a drugo jer se dobrim delom ide "autoputem" Rio-Santos i prolazi kroz sva turisticka mesta usput, gde je ozbiljan krkljanac u saobracaju. Ali, barem su pejzazi lepi. Jos savet sto se kupovine karata za bus tice, gledaj da ih uvek kupis unapred. Vidim da sad sve vise nude online kupovinu, ali ne znam da li moze i sa nebrazilskim karticama da se pazari, probaj. U svakom slucaju, uglavnom se i nakon online kupovine karte moraju naknadno podici na salteru, uz licni dokument. Nikako ne savetujem dolazak neposredno pred polazak busa i kupovinu karte. Redovi su veliki i kupovina traje, jer unose sve podatke iz tvog dokumenta u sistem, pa kad si stranac sa cudnim imenom, dok se opasulje, to traje i traje i redovno se zakasni na bus, ili nema vise slobodnih mesta Svaka autobuska kompanija ima svoj poseban salter na stanici i samo na njemu mogu da se kupe karte za njihove polaske. Dakle, vazno je unapred se raspitati kojim ces kompanijama putovati i pozeljno bar 1-2 dana unapred svratiti do stanice i (po)kupiti karte. U busevima uglavnom napanje klimu, pa nije lose uvek imati nesto dugih rukava i nogavica pri ruci, narocitio za duzi put. Jos jedna opcija za transport je BlaBlaCar, koji tamo dosta dobro funkcionise. Mi smo ga koristili par puta, kako kao putnici, tako i kao vozaci, pa proveri i te opcije. Mozes za pretragu da koristis i sajtove kao recimo buscaonibus, buser, buson, checkmybus... dragance, hvala na ovim inormacijama, mnogo si mi pomogao....sad cu lagano da gledam te sajtove za buseve , pa da vidim kako da odradim celu kombinaciju....do jaja sto imaju blablacar, ja ga i ovde cesto koristim....necu imati bas toliko vremena da obilazim i ilha grande i plaze oko paratija, mislim da cu imati sveukupno 4 dana za oba mesta, s tim da sam vec jednom bio u paratiju, mada na kratko, ali ipak, znam da se snadjem....tamo mi zivi ortak, pa idem da ga posetim ponovo....verovatno cu sa njim i njegovom zenom obici neke od tih plaza, ima on dobar auto ....nego dal mislis da mi je ok. da odvojim 2 dana za ilha grande sa sve putem od rija? realno, i nemam vise vremena....ili da otkacim ilha grande ako mislis da je to malo vremena, i lepo natenane da provedem vreme u paratiju i okolini Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 Ja volim Ilha Grande i svakako preporucujem da odes. Za 2 dana mozes da odradis osnovno. Ujutru krenes iz Rija za Angru, 3h voznje, pa peske do luke, pa brod, stizes na ostrvo popodne. Cim sidjes, odmah potrazi neku agenciju i bukiraj turu camcem za sutradan, "Volta à Ilha" ili tako nesto slicno se zove (mozes cak i unapred da nadjes neku agenciju i unapred probas da dogovoris, preko whatsappa, jer whatsappom se tamo sve zavrsava). Odes do smestaja i imas vremena da odes na neku obliznju plazu, recimo Abraãozinho, 30-40min peske, kad sidjes u luku, levo, pa uz obalu i stazom kroz sumu, kreni, pa koja ti se plazica svidi, tu ostani. Sutradan odradis turu camcem, od 9-10h do 17h, tako ces videti i obici skoro sve najbolje plaze. Prenocis i ujutru hvatas prvi brod za Angru, pa na bus za Paraty. Kad budes dosao u Angru iz Rija, raspitaj se na stanici za bus za Paraty, najbolje i kupi kartu odmah. Ma da, mislim da tu neki lokalni bus ide, sto staje usput kojekude, mislim da sam jednom isao. Treba videti samo odakle tacno polazi i mozda se karta kupuje kod vozaca, nisam siguran. Isto i kad stignes brodicem na Ilha Grande, raspitaj se kad je prvi polazak brodom ujutru za nazad za 2 dana i rezervisi kartu u nekoj od agencija. Sto se Paratyja tice, ako imas lokalnog "vodica" sa autom, mozes stosta videti i obici za 2 dana, mnogo lakse nego da zavisis od buseva. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 1 hour ago, Dragance said: Ja volim Ilha Grande i svakako preporucujem da odes. Za 2 dana mozes da odradis osnovno. Ujutru krenes iz Rija za Angru, 3h voznje, pa peske do luke, pa brod, stizes na ostrvo popodne. Cim sidjes, odmah potrazi neku agenciju i bukiraj turu camcem za sutradan, "Volta à Ilha" ili tako nesto slicno se zove (mozes cak i unapred da nadjes neku agenciju i unapred probas da dogovoris, preko whatsappa, jer whatsappom se tamo sve zavrsava). Odes do smestaja i imas vremena da odes na neku obliznju plazu, recimo Abraãozinho, 30-40min peske, kad sidjes u luku, levo, pa uz obalu i stazom kroz sumu, kreni, pa koja ti se plazica svidi, tu ostani. Sutradan odradis turu camcem, od 9-10h do 17h, tako ces videti i obici skoro sve najbolje plaze. Prenocis i ujutru hvatas prvi brod za Angru, pa na bus za Paraty. Kad budes dosao u Angru iz Rija, raspitaj se na stanici za bus za Paraty, najbolje i kupi kartu odmah. Ma da, mislim da tu neki lokalni bus ide, sto staje usput kojekude, mislim da sam jednom isao. Treba videti samo odakle tacno polazi i mozda se karta kupuje kod vozaca, nisam siguran. Isto i kad stignes brodicem na Ilha Grande, raspitaj se kad je prvi polazak brodom ujutru za nazad za 2 dana i rezervisi kartu u nekoj od agencija. Sto se Paratyja tice, ako imas lokalnog "vodica" sa autom, mozes stosta videti i obici za 2 dana, mnogo lakse nego da zavisis od buseva. hvala dragance, znaci ipak savetujes da ne propustam ilha grande ;), ok..mi smo jednom brodom bili, tj. bacili sidro ispred ilha grande, i krenuli su camci da odvoze ljude na kopno, secam se da je bila neka kul plaza, ne nesto velika, tj. uska je bila, drvece se nadvijalo nad plazom..iza je maltene bila tropska suma samo sa stazicama kroz nju..medjutim, bili su poprilicno veliki talasi, i krenuli su sve veci, i onda su nas brzo zvali da se vratimo na brod camcima, jer da smo ostali duze, posle ne bi mogli da se vratimo...secam se da je bilo bas - tropski, eto tako bih opisao...ali eto, video sam samo tu jednu plazicu, malo se okupao ( voda je bila i prilicno prljava zbog talasa) i od onda sam razmisljao da se vratim tamo i obidjem to mesto malo bolje.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 (edited) Sve plaze u tom delu su uglavnom takve, zut ili beo pesak, tirkizna voda i tropsko zelenilo u pozadini, uglavnom uz malo ili nimalo infrastrukture. Zavisno od polozaja plaze ili vremenskih prilika, moze da bude i talasa, naravno, pa tad bude malo mutna voda. Na izolovanijim plazama i van spica sezone se vrlo cesto desava da budes i sam na plazi. Meni je to raj i sloboda. Paraty, Ilha Grande i Ubatuba su mi bili najbliza i najdraza mesta sa plazama, bio sam bas dosta puta i sigurno da preporucujem uvek Edited December 13, 2022 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 Mislim da ti je Dragance sve odgovorio :). Ja bih samo dopunio sto se tice plaza oko Rija, blize gradu su Prainha i Grumari, s tim sto tamo se uglavnom ide kolima, nisam siguran da ima opcija busem, i mora da se ode rano, jer imaju limit kola koje propustaju tuda (vikendom uglavnom uvek mora ranije). Ako jos nesto zatreba, samo reci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2022 1 hour ago, praguc said: Mislim da ti je Dragance sve odgovorio :). Ja bih samo dopunio sto se tice plaza oko Rija, blize gradu su Prainha i Grumari, s tim sto tamo se uglavnom ide kolima, nisam siguran da ima opcija busem, i mora da se ode rano, jer imaju limit kola koje propustaju tuda (vikendom uglavnom uvek mora ranije). Ako jos nesto zatreba, samo reci. hvala puno, pogledacu kako moze da se stigne tamo....ici cu radnim danima, nece valjda biti tolike guzve... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2022 Ima li ovdje neko iz BiH da je vadio vize za Juznu? Da li mora da se vadi tamo gdje su i napisali na zvanicnim sajtovima ili mogu recimo vizu za Peru da izvadim u Ekvadoru?Jeste išli u Peru ?Mene zanima Peru i Bolivija takodje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2022 Ja putujem u Kolumbiju početkom Januara i zbog situacije otkazujem Peru pa ću verovatno u Boliviju. Da li je obavezna vakcina protiv žute groznice za Boliviju? 💉 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2023 Pozdrav svima! Zelela bih da odem u Brazil (Rio) na neodredjeno vreme. Treba mi saputnik. 🙏♥️ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2023 (edited) @gixxer Jeste, potrebna je vakcina protiv zute groznice, bio sam prosli mesec u Boliviji . Cisto da znas, ako za Boliviju uzimas vizu na granici (Ne u konzulatu) trazice ti dokumenta, poput rezervacije hotela, izvoda iz banke itd na samom aerodromu. Doduse meni onako deluje kao da je lista prilicno random, ali fakat da nije kao hej ja dosao dajte mi vizu na lepe oci bez ikakve papirologije. Edited March 1, 2023 by praguc Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2023 Evo ukratko da bacim koji komentar na ono sto sam prosao za 40ak dana puta i da se opet zahvalim Dragancetu na savetima Ruta je bila Rio de Janeiro - Ilha Grande - Sao Paolo (dan samo) - Foz du Iguazu- El Calafate - Buenos Aires - Montevideo - Porto Alegre - Florianopolis - Rio. Na pocetku sam bio mnogo isparanoisan pricama oko Rija i bezbednosti, na kraju je sve proslo bez ikakvog incidenta. Moje neko misljenje je da jeste nebezbedniji grad u pitanju, ali ako odsedate i pretezno boravite u imucnijem delu grada (Leblon-Ipanema npr), a za izlete koristite uber i budete iole normalni, mislim da su jako male sanse da Vam se nesto dogodi. Opet, ako ste sami i zensko, ne znam kakva je tu situacija, pa se od toga ogradjujem. Ja sam par puta zaglavljivao i peske skitao po Lapa zoni i okolo nekih 1-1.5km i stvarno nocu se moze svasta videti ali nije bilo nikakvih problema. Ilha Grande bi obavezno preporucio ko se nalazi u blizini, malo ostrvce, dosta mirno, lepe plaze, a opet uvece se ima gde sesti, popiti pivo i malo proveseliti . Florianopolis, isto lepo, klasicno letovaliste.. jedino eto, ja se malo ispalio pa sam smestaj bukirao na pogresnom mestu (Jurere beach), negde online naleteo na clanak koji preporucuje to mesto za odsedanje, a 10x bolje (zivlje) je recimo Canasvierias. Pa eto, ako neko cita ovo, a ide tamo neka uporedi ta mesta i proceni. Mada tu Jurere beach nikom ne bi preporucio, mala je dosta, uvece nema mesta za izlazak.. Doduse, to je sve uberom jako blizu i povoljno. Ovo ispalo vise pisanje o Brazilu, ali o Buenos Airesu samo sve pohvale imam (samo voditi racuna o razlicitim kursevima na aerodromima, menjacnicama, razlika ume da bude i 2x sto mi je bas neverovatno), Calafate i Iguazu vodopadi isto, vredi videti svakako. Eto, toliko ukratko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 8, 2023 1 hour ago, nikod23 said: Evo ukratko da bacim koji komentar na ono sto sam prosao za 40ak dana puta i da se opet zahvalim Dragancetu na savetima Ruta je bila Rio de Janeiro - Ilha Grande - Sao Paolo (dan samo) - Foz du Iguazu- El Calafate - Buenos Aires - Montevideo - Porto Alegre - Florianopolis - Rio. Na pocetku sam bio mnogo isparanoisan pricama oko Rija i bezbednosti, na kraju je sve proslo bez ikakvog incidenta. Moje neko misljenje je da jeste nebezbedniji grad u pitanju, ali ako odsedate i pretezno boravite u imucnijem delu grada (Leblon-Ipanema npr), a za izlete koristite uber i budete iole normalni, mislim da su jako male sanse da Vam se nesto dogodi. Opet, ako ste sami i zensko, ne znam kakva je tu situacija, pa se od toga ogradjujem. Ja sam par puta zaglavljivao i peske skitao po Lapa zoni i okolo nekih 1-1.5km i stvarno nocu se moze svasta videti ali nije bilo nikakvih problema. Ilha Grande bi obavezno preporucio ko se nalazi u blizini, malo ostrvce, dosta mirno, lepe plaze, a opet uvece se ima gde sesti, popiti pivo i malo proveseliti . Florianopolis, isto lepo, klasicno letovaliste.. jedino eto, ja se malo ispalio pa sam smestaj bukirao na pogresnom mestu (Jurere beach), negde online naleteo na clanak koji preporucuje to mesto za odsedanje, a 10x bolje (zivlje) je recimo Canasvierias. Pa eto, ako neko cita ovo, a ide tamo neka uporedi ta mesta i proceni. Mada tu Jurere beach nikom ne bi preporucio, mala je dosta, uvece nema mesta za izlazak.. Doduse, to je sve uberom jako blizu i povoljno. Ovo ispalo vise pisanje o Brazilu, ali o Buenos Airesu samo sve pohvale imam (samo voditi racuna o razlicitim kursevima na aerodromima, menjacnicama, razlika ume da bude i 2x sto mi je bas neverovatno), Calafate i Iguazu vodopadi isto, vredi videti svakako. Eto, toliko ukratko daj bre napisi malo o montevideu, kako je sad tamo? Ma ljudi se za Rio isparanoisu, ja sam stalno setao nocu i po Lapa, ajd. ok. to je turisticki deo, nego i po centru, i Botafogo, Flamengo, gore onaj deo na severu iza uke- Santo Cristo, tamo je bas siromasno dosta..a vozio sam i bajs do stare Marakane, do Bara Težuka, i naravno svuda po Ipanemi, Kopakabani, Leblonu, Flamengu..i nisam imao neprijatnoati sem jednom kad su me klinci jurili u centru posto je bajs bio Trek, pa su videli natpis..dobro, i jednom kad mi je lopov zavukao ruku u zadnji dzep, al to je bilo na karnevalu...i ortakinji uzeli mob sa lica na kopakabani, ja bio s njom, ali nas je okruzilo njih 5-6 sa utokama, pa nismo mogli nista..isto bio karneval...ali tih par ekscesa i ne racunam puno, jer sam se toliko setao nocu gore dole, a nikad mi se nije nista desilo.. jbg, ja imao u januaru i prva polovina februara potpuno pripremljenu turu, sve kupljeno i placeno, karte, smestaji itd, vrlo slicna tvojoj, samo sto je jos trebalo da idem u Santiago 7 dana, i malo na sever Chilea, ali bez Iguasua, Kalefatea i Porto Alegrea, i razbolim se, sve mi propalo ( sem smestaja koji sam uspeo da vratim preko airbnb)..jbg..zato te cimam da pricas malo hehe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2023 El Calafate je bas malo mestasce, taj centralni deo je lepo skockan, glavna ulica i sa obe strane restorani, barovi, prodavnice.. Mislim da ne treba vise od 20 minuta da se prepesaci ceo taj zanimljivi deo gradica. Mi smo tamo isli zbog glecera naravno, Perito Moreno se zove. To je otrpilike izlet od 5-6 sati, glecer je udaljen nekih 80 km od Calafatea. Ima i masa drugih izleta, nacionalnih parkova okolo, ali ortak i ja smo bili previse lenji za vise od toga.. Ja sam se ponadao da mogu naleteti na pingvine tu, ali mrka kapa od toga. Tu sam mozda isto pogresio, mogao sam da odem jos malo juznije do Ushuaia, to bi mozda bio neznatno skuplji i duzi let nekih 1-2h. Tu se mogu isto videti gleceri, ali i pingvini Tako da eto to je mozda savet isto, ali u blizini El Calafate ima isto dosta toga obici ko je u fazonu planinarenja i slicno. Za Montevideo, ne znam sta bih ti rekao, nista sad toliko vredno pomena, rekao bih klasican juznoamericki gradic. Ali je pritom dosta skup, po meni cene su ono zapadnoevropske. Pivo u baru je 5-6e prosek, meni je to uvek glavni orijentir za cene Naravno i ostalo sve je dosta skuplje u odnosu na Argentinu npr. U principu ako si u Buenos Airesu, moze se otici na neki izlet, ali sad nekome da preporucujem da ide tamo sa namerom to ipak ne, moje misljenje naravno. Ako bi mogao da uporedim, Santiago (Cile), neuporedivo zivlji i zanimljiviji grad po meni. A to za Rio sto kazes, meni nekako deluje da su te scene da te sacekaju sa utokama i slicno nisu moguce recimo u Ipanemi ili Leblonu? Mozda se i varam, otkud znam. Zato sam i rekao ko je uvece tamo stacioniran, u izlasku mislim da je siguran pa kao u Beogradu recimo. E sad, Kopakabana, Lapa i ti drugi delovi kapiram da su vec vece sanse da se upadne u nepriliku.. Takav sam ja utisak stekao makar. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2023 23 hours ago, nikod23 said: El Calafate je bas malo mestasce, taj centralni deo je lepo skockan, glavna ulica i sa obe strane restorani, barovi, prodavnice.. Mislim da ne treba vise od 20 minuta da se prepesaci ceo taj zanimljivi deo gradica. Mi smo tamo isli zbog glecera naravno, Perito Moreno se zove. To je otrpilike izlet od 5-6 sati, glecer je udaljen nekih 80 km od Calafatea. Ima i masa drugih izleta, nacionalnih parkova okolo, ali ortak i ja smo bili previse lenji za vise od toga.. Ja sam se ponadao da mogu naleteti na pingvine tu, ali mrka kapa od toga. Tu sam mozda isto pogresio, mogao sam da odem jos malo juznije do Ushuaia, to bi mozda bio neznatno skuplji i duzi let nekih 1-2h. Tu se mogu isto videti gleceri, ali i pingvini Tako da eto to je mozda savet isto, ali u blizini El Calafate ima isto dosta toga obici ko je u fazonu planinarenja i slicno. Za Montevideo, ne znam sta bih ti rekao, nista sad toliko vredno pomena, rekao bih klasican juznoamericki gradic. Ali je pritom dosta skup, po meni cene su ono zapadnoevropske. Pivo u baru je 5-6e prosek, meni je to uvek glavni orijentir za cene Naravno i ostalo sve je dosta skuplje u odnosu na Argentinu npr. U principu ako si u Buenos Airesu, moze se otici na neki izlet, ali sad nekome da preporucujem da ide tamo sa namerom to ipak ne, moje misljenje naravno. Ako bi mogao da uporedim, Santiago (Cile), neuporedivo zivlji i zanimljiviji grad po meni. A to za Rio sto kazes, meni nekako deluje da su te scene da te sacekaju sa utokama i slicno nisu moguce recimo u Ipanemi ili Leblonu? Mozda se i varam, otkud znam. Zato sam i rekao ko je uvece tamo stacioniran, u izlasku mislim da je siguran pa kao u Beogradu recimo. E sad, Kopakabana, Lapa i ti drugi delovi kapiram da su vec vece sanse da se upadne u nepriliku.. Takav sam ja utisak stekao makar. ja nisam video pingvine u Ushuaiji, nesto se ne secam da ih ima tamo.. pingvine sam video na ostrvu Magdalena kod Punta Arenas u Chileu...Kapiram da ih ima na vise mesta ,ali ovde je sigurno da ce ih biti... A za Montevideo, bio sam tamo dosta puta, to je jedan od moja 3 omiljena grada na svetu, a jedan od ta 3 je i moj grad, Beograd.....obozavam Montevideo, samo sam te pitao u fazonu, sta se radi sad tamo, jer nisam bio vec 5 godina, a sad u januaru je trebalo da odem ponovo, na mesto zlocina .......u Santiagu nisam bio, sad je trebalo da odem prvi put heheh..jbg...drugi put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2023 Meni lokalci tamo u Calafateu rekli da ih ima dole, mozda ima neki rezervat? Ne znam stvarno, nisam guglao previse.. a znam da ih ima kod Punta Arenas, nego ja vise isao zbog glecera, a sad vidim na mapi da ima i neki Alberto de Agostini nacionalni park koji je relatativno blizu PA, a ima i glecera tamo.. tako da eto to je mozda i najbolja opcija. A zbog cega ti je Montevideo omiljen grad? Mislim ja sam tamo zahvatio ponedeljak-sredu, bez vikenda, i posle 6-7 dana bahacenja u BA pa mozda ima to uticaja. Al stvarno nisam primetio neku sad ludnicu po gradu, desavanja i slicno. Mislim ako imas ekipu neku tamo, drugare kapiram da je skroz drugi dozivljaj, al tako je svuda kad imas drustvo. Ne kazem, lep, cist, uredan grad, ali po meni je sve to i BA, samo po meni neuporedivo zivlji i sa vise desavanja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2023 18 hours ago, bam-bam said: A za Montevideo, bio sam tamo dosta puta, to je jedan od moja 3 omiljena grada na svetu, a jedan od ta 3 je i moj grad, Beograd.....obozavam Montevideo, samo sam te pitao u fazonu, sta se radi sad tamo, jer nisam bio vec 5 godina, a sad u januaru je trebalo da odem ponovo, na mesto zlocina .......u Santiagu nisam bio, sad je trebalo da odem prvi put heheh..jbg...drugi put A ja baš htedoh da kažem kažem kako je Montevideo jedan od najdosadnijih gradova Južne Amerike. 😅 Mali, prljav, prazan... Ima ne jedan, nego više lepših gradova u Srbiji. To je bio moj utisak iz 2-3 posete. No, naravno sve je to subjektivno. Nekome je to eto opet omiljeni grad (mada sretao sam i putnike kojima je Lima najlepši grad! 😳). Bio sam u Montevideu leti, januar-februar i imao sam utisak da nigde nikog nema, kao Beograd krajem jula, kad svi koji mogu odu negde napolje. Samo žega, zatvorene radnje, đubre na ulicama... No nakon posete Panami i San Hoseu u Kostarici, Montevideo ne deluje toliko dosadno.😅 Buenos Ajres mi je s druge strane, omiljeni grad Južne Amerike. Ali BA je realno, za dve klase iznad Montevidea. Santiago je isto odličan grad. Malo se žale na zagađen vazduh, ali ko dolazi iz BGa, taj će prodisati u Santjagu.😅 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2023 (edited) Meni je Montevideo bio zanimljiv i fin grad. Ali, mislim da je to veoma subjektivna procena iz moje tadasnje perspektive. Dosao sam iz malog grada u Brazilu, gde sam duze vremena ziveo, pa mi je delovao sredjeno, urbano i bezbedno. Zanimljivo mi je bilo da posetim istorijski stadion Centenario, iz licnih, fudbalskih afiniteta, a to je bilo bas negde otprilike i kad je u Srbiji snimljen film "Montevideo, Bog te video", pa je bilo jos poprilicno aktuelno. Drugo, bio sam bas u vreme najvaznijeg vikenda karnevala (da, i Urugvaj ima dobar karneval), krajem leta, bilo je prilicno zanimljivo, leprsavo, koloritno, puno ljudi. Otkrovenje mi je bilo i jedinstveno urugvajsko tanat vino, koje smo pijuckali uz zalazak Sunca na njihovoj Rambli. Zanimljiv je i citav ambijent, posmatrati lokalce, dok bukvalno svaki od njih nosi pod jednom miskom termos tople vode, a u drugoj drzi "solju" iz koje posebnom slamcicom ispija mate caj i pritom jos tegle neke stolice, lezaljke, torbe u istim tim rukama, neverovatno vesto baratajuci svime. Rekao bih, zboga matea su fizicki evoluirali na jedan poseban nacin Takodje su mi iz Urugvaja, tacnije, gradica Colonia del Sacramento, ostale u secanju slike teske, sive boje La Plate, koja poprima srebrni odsjaj, dok nebo gori na zalasku, a na horizontu se jasno vide siluete oblakodera Buenos Airesa s druge strane. Verovatno bi mi dozivljaj samog Montevidea i Urugvaja bio drugaciji da sam skoknuo samo na dan-dva iz Argentine i Buenos Airesa, kako zapravo mnogi i rade. A igrom sudbine, u tom BA jos nisam ni bio, pa ne mogu ni da poredim, a mislim da sigurno i nije za poredjenje. I sigurno da bi mi sad odlazak tamo delovao drugacije iz ove aktuelne, evropske perspektive. Ali, grad ima i lepih strana, to sigurno. Edited April 11, 2023 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 11, 2023 (edited) pa ja sam u Montevideo uvek isao ili pre Buenos Airesa, ili posle...tako da sam bas mogao da imam utiske i iz jednog i iz drugog i potpuno racionalno sagledam oba... Ne znam, to je moj subjektivni dozivljaj, tamo bi mogao da zivim...a malo je mesta na planeti gde bih mogao da zivim....Aj kad sam vec krenuo, pored Montevidea bih jos mogao da zivim u Barseloni, i Bankoku i Vankuveru, ali ne toliko dugo kao u ova prva 2 ...i naravno, Koh Phangan tokom zimskih meseci ( mada to nije grad, al nema veze). Mislim da je jedan od glavnih razloga zasto mi se svidja Montevideo to sto me jako podseca na Beograd, a i ljudi su nekako specificno opusteni, kao sto rece Dragance, ima tu nesto do matea, koga bukvalno svi cevce po ceo dan...I naravno, jako im je razvijena kulturno-umetnicka scena.... Buenos Aires mi je, sa druge strane, nekako glomazan, proguta te, nema tu toplinu Montevidea, koji je dosta manji grad... @Wazza a Kosta Rika, pa i San Hose, je po meni najnaduvanija zemlja na kugli zemaljskoj, ona je jedan od najociglednijih primera sta reklama moze da uradi...a u stvari je prilicno prazna i dosadna....bukvalno zemlja napravljena za one fake hipstere, yogiste i new age bogataske ložane..i neka ih tamo, kad su glupi Edited April 11, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2023 On 4/11/2023 at 11:09 AM, bam-bam said: @Wazza a Kosta Rika, pa i San Hose, je po meni najnaduvanija zemlja na kugli zemaljskoj, ona je jedan od najociglednijih primera sta reklama moze da uradi...a u stvari je prilicno prazna i dosadna....bukvalno zemlja napravljena za one fake hipstere, yogiste i new age bogataske ložane..i neka ih tamo, kad su glupi Da potpišem, od reči do reči. 👏🏼 A što se tiče Urugvajaca i matea, to je bukvalno ono što ja prvo pomenem kad se povede priča o Urugvaju - ti ljudi imaju samo jednu funkcionalnu ruku, druga je uvek zauzeta termosom.😅 A kulture u Urugvaju, kao ni u Argentini sigurno ne fali. 😊 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 15, 2023 Argentinci isto piju mate, rekao bih da je tajna urugvajske opuštenosti u tome što je uživanje određene biljke legalizovano 😉 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites