Putovanje u juznu Ameriku

146 posts in this topic

On 3/11/2019 at 11:43 PM, VuckovicMarie said:

Pozdrav!
Suprug i ja planiramo za Čile na leto, idemo kod prijatelja mojih roditelja na neko vreme. Ono sto me zanima jeste, da li traže da imamo povratnu kartu kad idemo na tamo? Tu informaciju sam nalazila na dosta sajtova vezanim za Čile, ali ne u smislu da Čile ima takav zakon, već da avio-kompanije imaju pravo da nam odbiju ulazak u avion ako nemamo povratnu ili nesto drugo bukirano (na temu kako izlazimo iz Čilea). Ono što su mi rekli prijatelji mojih jeste da su oni (još pre pitaj boga koliko godina) otišli za Čile sa kartama u jednom smeru i sve je ispalo ok, pa me interesuje da li se nešto menjalo, ako je neko u toku, da li uopšte da razmišljamo na temu povratnih karata, jer ne znamo tačno kad se vraćamo, a čula sam od kolege na poslu da može ponekad da bude jako skupo pomeriti datum povratne avionske karte kad se jednom rezerviše termin.
Sve ovo deluje jako zbunjujuće, pa bih bila zahvalna ako neko ima kakvu informaciju na ovu temu.

Ako ne traži ta država, neće tražiti ni avio kompanija. Avio kompanije su pooštrile provere jer one sada snose troškove deportovanja. Tako su bar meni objasnili.

Mi smo krajem 2017 (novembar i decembar) putovali po J. Americi. Imali smo karte Beograd - Bogota i Santjago - Beograd. Dakle ulaznu kartu u Kolumbiju i izlaznu iz Čilea. Pošto smo put planirali od danas za sutra, lokalne avionske karte smo kupovali dok smo bili tamo, ali smo od početka imali tu za Santjago - Beograd.

Na aerodromu u Beogradu nas niko ništa nije pitao. Doduše, let je bio za Kolumbiju, ne Čile.

Na prvoj avio relaciji Bogota - Kito su nam baš pravili problem, jer nismo imali kartu iz Ekvadora. Čak su i neke supervizore i konzulat zvali. :blink: Posle se taj supervizor izvinjavao zbog nekompetentnosti svojih zaposlenih, jer smo imali tu kartu iz Santjaga za Beograd.

I iz Kita za Santjago su pitali za povratne karte takođe. Ali, pošto smo imali bukiran let do Beograda, to je bilo OK.

Dakle, na svim aerodromima su nas pitali za povratne karte, sem beogradskog. Možda zato što imamo srpske pasoše? Predpostavljaju valjda da ćemo doći "kući".... Nekad. :biggrin:

Pošto mi živimo u Singapuru, i često putujemo po regionu, ovde nam uvek traže povratne karte ili singapursku boravišnu dozvolu, sem kad letimo za Beograd. Opet, verovatno jer imamo srpski pasoš. Mada, prošle godine su nam tražili prvi put i iz Beograda, za Singapur. 

Ne mogu da kažem sa sigurnošću, jer nismo konkretno leteli iz Beograda za Santjago, ali iz mog generalnog iskustva sa avio kompanijama, meni se čini da su veće šanse da ti traže tu povratnu kartu nego da te puste bez nje.

17 hours ago, Dragance said:

Kupi karte i pre, ne moras cekati mesec dana :) Inace, ima nekih "lowcostera" koji lete i za tamo, recimo, Level, koji je cerka-firma Iberije, leti direktno iz Barselone za Santjago i cene karata u jednom smeru oko 220 evra, negde u avgustu, vrlo verovatno da su samo sa rucnim prtljagom. Mozes te karte pronaci i na samom sajtu Iberije, pa videti detalje.

Ako po sletanju u Cile bas budu insistirali na povratnoj karti, tj, datumu kad ces izaci iz Cilea, kazi rodjacima da ti rezervisu, recimo, autobusku kartu Santjago-Mendoza i posalju da imate to. Pa posle zaista i iskoristite te karte, nece da skodi :) 

Avgust nam je malo kasno, posto mi planiramo u junu da idemo (nase leto, zaboravih da kazem :D), ali ideja za autobusku kartu je super! Hvala puno na ideji. :D Pogledacu svakako za ovu avio kompaniju koju si pomenuo, kapiram da onda valjda nije veliki problem naci Srbija-Barselona kartu jeftinije sa ovim lowcost varijantama.

8 hours ago, marica said:

Ako ne traži ta država, neće tražiti ni avio kompanija. Avio kompanije su pooštrile provere jer one sada snose troškove deportovanja. Tako su bar meni objasnili.

Mi smo krajem 2017 (novembar i decembar) putovali po J. Americi. Imali smo karte Beograd - Bogota i Santjago - Beograd. Dakle ulaznu kartu u Kolumbiju i izlaznu iz Čilea. Pošto smo put planirali od danas za sutra, lokalne avionske karte smo kupovali dok smo bili tamo, ali smo od početka imali tu za Santjago - Beograd.

Na aerodromu u Beogradu nas niko ništa nije pitao. Doduše, let je bio za Kolumbiju, ne Čile.

Na prvoj avio relaciji Bogota - Kito su nam baš pravili problem, jer nismo imali kartu iz Ekvadora. Čak su i neke supervizore i konzulat zvali. :blink: Posle se taj supervizor izvinjavao zbog nekompetentnosti svojih zaposlenih, jer smo imali tu kartu iz Santjaga za Beograd.

I iz Kita za Santjago su pitali za povratne karte takođe. Ali, pošto smo imali bukiran let do Beograda, to je bilo OK.

Dakle, na svim aerodromima su nas pitali za povratne karte, sem beogradskog. Možda zato što imamo srpske pasoše? Predpostavljaju valjda da ćemo doći "kući".... Nekad. :biggrin:

Pošto mi živimo u Singapuru, i često putujemo po regionu, ovde nam uvek traže povratne karte ili singapursku boravišnu dozvolu, sem kad letimo za Beograd. Opet, verovatno jer imamo srpski pasoš. Mada, prošle godine su nam tražili prvi put i iz Beograda, za Singapur. 

Ne mogu da kažem sa sigurnošću, jer nismo konkretno leteli iz Beograda za Santjago, ali iz mog generalnog iskustva sa avio kompanijama, meni se čini da su veće šanse da ti traže tu povratnu kartu nego da te puste bez nje.

To da avio kompanije snose trosak, to sam skapirala, jer mi se cini da bas zato i traze povratnu, da ne moraju oni to da plate, vec da te samo prevezu, jer, koji bi poslodavac isao sebi na stetu, u ovom slucaju da te preveze o svom trosku ako moze da proda tu kartu.
S druge strane, mozda vas je zapravo izvuklo to sto ste imali Santijago- Beograd kartu, jer da niste, nisam sigurna..

No, kao sto rekoh, svaka informacija znaci i hvala na detaljnom opisu. :D

7 hours ago, VuckovicMarie said:

Avgust nam je malo kasno, posto mi planiramo u junu da idemo (nase leto, zaboravih da kazem :D), ali ideja za autobusku kartu je super! Hvala puno na ideji. :D Pogledacu svakako za ovu avio kompaniju koju si pomenuo, kapiram da onda valjda nije veliki problem naci Srbija-Barselona kartu jeftinije sa ovim lowcost varijantama.

To da avio kompanije snose trosak, to sam skapirala, jer mi se cini da bas zato i traze povratnu, da ne moraju oni to da plate, vec da te samo prevezu, jer, koji bi poslodavac isao sebi na stetu, u ovom slucaju da te preveze o svom trosku ako moze da proda tu kartu.
S druge strane, mozda vas je zapravo izvuklo to sto ste imali Santijago- Beograd kartu, jer da niste, nisam sigurna..

No, kao sto rekoh, svaka informacija znaci i hvala na detaljnom opisu. :D

znas sta, meni su vise puta trazili povratnu kartu kad sam leteo iz bga za evropu, ali posto sam nastavljao dalje, onda je bilo ok...

generalno, za bilo koju destinaciju mogu da traze povratnu kartu, a i ne moraju...to nije nista specificno za chile ili j. ameriku na primer...

kao sto rece, dragance, kupljena bus karta je takodje dobra stvar, cisto da pokazes za svaki slucaj....

To da avio kompanije snose trosak, to sam skapirala, jer mi se cini da bas zato i traze povratnu, da ne moraju oni to da plate, vec da te samo prevezu

Nije stvar u trosku prevoza, vec u kaznama za prevoz putnika bez odgovarajuce dokumentacije (koje su u hiljadama evra/dolara po putniku).

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Istina.. nije mi to palo na pamet.. No, svakako cemo da idemo sa idejom autobuske karte. Jos jednom, hvala vam svima na detaljima i pomoci. 😁

Ja sam iz Venecije preko Amsterdama došla u Santiago.. Usput kasnio mi let, pa nisam stigla na onaj za Chile, pa sam prenoćila u AMS i sutra veče odletela... Nije mi tražena povratna karta. Jesu me pretresli ovde na aerodromu jer je kuče zalajalo na moj ranac, mirisao je na mandarine... Ali pojedene su pre sletanja, hvala Draganče. 

Atakama je lepo prošetana, Santiago doduše još uvek samo Las Condes, Valparaiso i okolna mesta na Pacifiku su viđena, sutra Patagonija a onda neki deo Argentine... Nije sve po planu, plaža je neplanirano otela dane... 

Ako nekoga nešto zanima sa lica mesta, ovde sam do aprila. 

Sumiram u glavi, nikako da napišem, pokusavam da odvojim i napisem ono sto možda nije napisano ili ono sto je bitno od onoga sto vec ima, da ne pretrpavam.

Rentiranje vozila u Atakami definitivno preporucujem. I to malog vozila. Do Mesečeve doline, do  doline smrti, čak se  kajem sto nismo i do gejzira njime. Van uredjenih delova pustinje moguće je ici peske ili biciklom, autom nije, nije ni kamionetom i ne vidim nikakav smisao rentirati kamionet ovde. Neke ture nije moguće putem interneta rezervisati za dete ispod 10godina, ali na licu mesta jeste. Treba se pripremiti na temperaturne razlike dan-noć, kao i na visinsku razliku, sama Atakama je na skoro 3000m nadmorske visine, a gejziri na skoro 5000. Mi nismo imali problema ali neretko smo sretali ljude koji imaju nesvesticu, ... Posetu gejzirima pamtiću po smrzavanju u šorcu i majici na -10 stepeni.

U Santiagu preporučujem smeštaj u Las Condesu, sređen kraj, lepi parkovi, San Cristobal, pogled...generalno u centru ili u nekim drugim krajevima i nema nesto za videti. Restorani su odlični, morska hrana fenomenalna. Putevi su odlični, cena je otprilike 1e/10km, nema gužvi, na par mesta bilo je policije, ali brzina svih vozača je daleko iznad ograničenja.

Vinskih tura u okolini Santiaga ima na svakom koraku, cene od 20 do 180e, koliko sam ja gledala, za ljubitelje vina verovatno fantastičan doživljaj, meni je i najkraća bila dovoljna, i tada sam imala utisak da nekome oduzimam mesto.

Poseta Pacifiku je neizbežna...treba videti i osetiti snagu i moć okeana. Valparaiso spomenut od više članova, Vina del Mar , mesto pored, idealno za letovanje...plaža, šetalište, hoteli,...

Put ka Patagoniji dobar, išli smo njime do Villarice. Ovde je jedan deo puta pod kamerama iz razloga što je domaće stanovništvo dugo godina pravilo štetu zeljoposednicima, palili žito, pa i kamione, mašine itd...Klasno raslojavanje i da ne pričam o tome, ali bes postoji i izliv istog takođe. Kako je sada to uređeno s Čileanske strane Kordiljere, a sa Argentinske nije, i gore pomenuto se preselilo na drugu stranu. U ovom delu ima dosta tura za vulkan, deca ne mogu, za vodopade takođe mada to je moguce i sami, ima termalnih banja i max boravak je ograničen na 3h.

Granica iz Čilea ka Argentini negde kod vulkana Lanin. Nakon ulaska u Argentinu je makadam koji traje 10-tak km. Do Bariloche-a ima oko 300km i na ovom delu nema ni jedna pumpa. Dakle, ni pumpa, ni prodavnica, ni restoran, bilo šta. Google je pokazao da ima 2, ali jedna je bila zatvorena, nigde nikoga, druga kao da ne postoji već ko zna koliko vremena. Generalno, google je pokazao prilično manjkavosti u informacijama na putu kroz Argentinu.

Bariloche i nacionalni park Nahuel HUapi je za preporuku, sa mapama, sa rutama ali i besciljno. Izuzetne lepote prirode, jarke boje, gotovo nestvarno, zaista lepo, sređeno, turistima podređeno.

Patagonijska pustinja jeste kilometri peska, naftnih polja i ničega više. Neretko se pojavi makadam, put u rekonstrukciji, loš put itd.  Neretko nema mreže, nema  signala, ...Ali, ovde ima dovoljno pumpi, a na pumpama hrana, voda, mreža, inernet. Predeo Neukuen je zanimljiv jer su ovde pronađeni fosili dinosaurusa, te na tu temu postoji više muzeja, koje vredi obići. Cene su simbolične, ali treba proveriti radno vreme. Koga to ne zanima, ili nije zainteresovan da i to preveze nemam preporuku da ovuda i ide. Isto važi i za put dalje ka Mendozi. Lepote prirode, rastinje, ali toga ima i dole po Patagoniji.

Andi su poseban užitak, pogotovo put Mendoza-Santiago, gde nije toliko visoko (najviše 3500m nadmorske visine), serpentine, most iz vremena Inka, zanimljivo prošetati. Sa par mesta vide se vrhovi Akonkagve, može se planinarskim putem do jednog dela - park i jezero Horcones, a odatle već trebaju propusnice.

Generalno, utisak je da je sve mnogo dalje nego što se odavde činilo, da se videlo mnogo manje od planiranog, ali ima tu i onoga da smo mi prvenstveno uživali. Dakle ,moglo se videti i više, ali smo na pola odlučili da zaokružimo jedan deo a onda ledenu Patagoniju pa i Atlantik ostavimo za drugi put.

Ako nekoga zanima nešto što izostavih, tu sam.

Drugari, planiram put u juznu (centralnu, kako god) Ameriku u novembru otprilike. Uskoro cu kupiti avio kartu (verovatno u jednom pravcu za sad :) ). Iscitao sam dosta toga, al ukratko da napisem plan pa ako moze neko da da neki savet. 

Planiram da ostanem nekih 45-60 dana minimum, mozda i duze. Od zemalja koje sam cvrsto resio da cu da posetim su Meksiko i Kolumbija. Prvo, najjeftiniju opciju koju sam za sad pronasao je iz Dizeldorfa do Kankuna (oko 300e ispada u jednom pravcu). Pa ako neko zna za povoljniju rutu bio bih zahvalan. Druga stvar za koju bi mi savet zatrebao je preporuka za jos neku zemlju u okruzenju. Kriterijumi su mi da je pogodno za surfovanje i razumne cene alkohola :D Meni je plan prvo bio Kostarika, al sam iscitavajuci teme skapirao da nije bas idealna destinacija trenutno. 

Jel zaglavljen mozda jos neko u Cileu? :) ovo je jebeni pakao na aerodromu, vecina letova otkazano. Ja kupio dve karte Santiago - Lima, i izgleda da cu poduvati za oba leta. Bukvalno mi usrase put sa ovim protestom

Da, trenutno je haoticna situacija u Santjagu, gledaj da stupis u kontakt sa aviokompanijom i trazis da te prebace na neki drugi let, ili neki drugi dan. Svakako to ne bi trebalo da radis o sopstvenom trosku. 

Moji prijatelji su baš skoro bili u Kostariki i proveli se fantastično. Eto. @nikod23

Srećno sa protestom, ali ne znam za državu, na svetu, ne samo u Južnoj Americi, da nije podogđena nekim protestom (ili ratom) :( 

Uf izvukoh se nekako. Uglavili me na taj jedan let na kraju. Izgubih samo jedan dan zbog ovoga, tako da nije strasno, samo cu se izmaltretirati dodatno. I moracu da se ganjam sa jetsmartom za refund karte, zovem debile ceo dan na call centar i niko se ne javlja. 

A pritom, u celoj ovoj zbrci sam ladno uspeo da izostavim prvu 0 na broju pasosa. Bukvalno izvalim to taman pred salter gde treba se cekiram i ostavim prtljag. Srecom, nisu obratili paznju na to uopste

Pozdrav ljudi, postoji li neka opcija da se ode sad u Juznu Ameriku, konkretno Kito, Ekvador. Gledam letove, cene su skroz ok, ali svi letovi su iz zapadne Evrope, tipa Madrid, Pariz, Amsterdam, ali za sada ne mozemo tamo. Devojka mi je tamo, odlepismo vise. Ima li neko neku ideju, dolazi u obzir i 5 presedanja, ako treba na Rusiju i Kinu, pa odatle preko Pacifika...

Edited by TheUKnight

On 10/5/2020 at 10:22 PM, TheUKnight said:

Pozdrav ljudi, postoji li neka opcija da se ode sad u Juznu Ameriku, konkretno Kito, Ekvador. Gledam letove, cene su skroz ok, ali svi letovi su iz zapadne Evrope, tipa Madrid, Pariz, Amsterdam, ali za sada ne mozemo tamo. Devojka mi je tamo, odlepismo vise. Ima li neko neku ideju, dolazi u obzir i 5 presedanja, ako treba na Rusiju i Kinu, pa odatle preko Pacifika...

preko pariza mozes da letis, ako ostajes u tranzitu, i sa uradjenim pcr testom....u ekvador moze da se udje ...znaci kupi let bg-pariz, pa pariz do kita, ali mora da bude isti aerodrom u parizu , i da ne bude vise od 24 h vremena koliko bi ostao u bescarinskoj zoni....do pariza mozes i iz budimpeste, jer mozemo da tranzitiramo i kroz madjarsku, i to kolima, kombijem cime god.....

Ima li ovdje neko iz BiH da je vadio vize za Juznu? Da li mora da se vadi tamo gdje su i napisali na zvanicnim sajtovima ili mogu recimo vizu za Peru da izvadim u Ekvadoru?

Uzeo sam povratnu kartu do Rio de zaneira, nekih mesec dana ce mi trajati put. Poslednja stanica je u planu da bude Buenos Aires (odande cu hvatati let nazad do Rija pa kuci). E sad, sta ne bih smeo da propustim da obidjem u tom kraju sveta? :)

skoro je neko pisao o tromedji Brazila, Paragvaja i Argentine, al ne mogu nadjem gde je to pisano. Moj neki grub plan, posto ne volim previse da planiram, je da busom od Rija polako krenem uz obalu ka Urugvaju i da posecujem poznatija turisticka mesta. Pa ko je putovao tuda i ima neke preporuke neka pise :)

Uf, mesec dana je bas puno vremena. A i ima toliko stvari, da ih je tesko nabrojati. Probaj barem da se malo pripremis, guglaj, napravi orijentaciono barem top listu mesta koje bi zeleo da vidis, pa ti onda mogu dati neke savete i insajderske detalje :) U kom periodu putujes? Busevi u Brazilu su ok, ali razmotri i avione, ogromne su to razdaljine.

Inace, sama tromedja ti nije nista specijalno, ali jesu Iguasu vodopadi, koji su u neposrednoj blizini. To definitivno ne smes propustiti.

Juce sam uzeo karte, a idem 20.02- 22.03. Danas izvalio da slecem kasno uvece na zadnji dan festivala u Riju :) Da sam znao pa da bukiram let malo ranije, al jbg sad. Guglacu do februara vec, nego sam mislio neke preporuke cisto. Ono sto kapiram da cu da obidjem je Montevideo posto mi je usput. Santos isto verovatno.. E sad, ne znam da l da zalazim u centralni deo Brazila, prasume neke i tako to? 😂

Iz Montevidea možeš u Koloniju i onda odande brodom u Buenos Aires. U Argentini obavezno vodopade Iguazu i glečere u El Kalafate. Ako imaš vremena obiđi Saltu i Huhuj, ali za to ti treba ozbiljno planiranje, jer je kružna tura sa noćenjem u različitim mestima.

I porazmisli o avionima, imaš low costove JetSmart i FlyBondi. Neće te izaći 5 evra karta kao u Evropi, ali ćeš proći jeftinije.

13 hours ago, nikod23 said:

Juce sam uzeo karte, a idem 20.02- 22.03. Danas izvalio da slecem kasno uvece na zadnji dan festivala u Riju :) Da sam znao pa da bukiram let malo ranije, al jbg sad. Guglacu do februara vec, nego sam mislio neke preporuke cisto. Ono sto kapiram da cu da obidjem je Montevideo posto mi je usput. Santos isto verovatno.. E sad, ne znam da l da zalazim u centralni deo Brazila, prasume neke i tako to? 😂

Stizes taman na vreme da vidis i osetis i karneval. Na ulicama on pocinje oko 2 meseca ranije a i ne zavrsava se nuzno tim poslednjim danom, tamo je uvek festa. Ako te bas zanima da ides na Sambodrom i vidis onaj defile, mozda je malo kasno, ali valjda vikend ili dva posle karnevala ima defile pobednika i u Riju i u Sao Paolu, pa mozes sa tim eventualno da pokusas, ma da su uglavnom skupe karte i teze dostupne.

Ne znam sta ti je cilj putovanja i koji su ti afiniteti. Samo na potezu SP-Rio ti mogu navesti toliko stvari da komotno mozes provesti mesec dana i da ti bude super. Ako ti je do prirode i plaza, vodopada, egzotike, toga ima svuda. Da bi video "prasume", ne moras dalje od Rija. Citav priobalni pojas od Rija do Santosa cine tzv. atlantske kisne sume, gde imas i par nacionalnih parkova, tako da ces vec tu videti dovoljno divljine i egzotike. Sto se plaza tice, proguglaj Cabo Frio i okolinu, kao i Ilha Grande, sto svakako preporucujem. Treba videti i Paraty, tu u okolini ima jako puno lepih plaza, kao i oko Ubatube. Ilhabela je isto lepa, doduse malo vise fensi. Malo u zaledju imas Np Itatiaia, sa vrhovima od skoro 3000m, tu ima puno lepih malih mesta, lepe prirode, vodopada... U mestu Aparecida ti je druga najveca katolicka crkva na svetu, posle one u Vatikanu. Mozes je videti i iz busa, ako ides autoputem Rio-SP. Ako ces malo istorije, onda kreni ka Minas Geraisu, pa vidi Ouro Preto i Congonhas, recimo. U Minasu imas i plantaza kafe, logicno, pa i to moze da ti bude zanimljivo. Ako ces nesto malo vise evropski, svrati u Campos do Jordão, onako, fensi planinsko mesto, kao lici na Svajcarsku, ali sa tropskim prizvukom i puno lepe prirode u okolini i tematskih parkova i fensi smestaja. U mestu Pouso Alegre imas restoran "Kafana", ako te bas pukne nostalgija :D I naravno, ima jos gomila malih i zanimljivih mesta, ali da ne piskaram sad sve.

Sto se citavog Brazila tice, Foz do Iguaçu sa vodopadima pod obavezno. Te neke prasume u centralnom Brazilu sto ti zamisljas, mogle bi da budu Pantanal, najveci sistem mocvara na svetu, vredi videti. Mislim da su letovi obicno za Campo Grande, pa odatle mozes busem do manjih mesta odakle krecu ture. Znam da ljudi idu u Bonito, proguglaj. Mozes avionom i u Manaus, na 3-4 dana, da odradis neku turu u dzungli, to je jedinstven dozivljaj. Ako te zanima opet nesto jedinstveno a neizvikano, preporucujem Maranhão i Nacionalni park Lençóis Maranhenses. Mozes i u Santarém, Alter do Chão tamo ima odlicnih recnih plaza na jednoj od pritoka Amazona, Tapajos. Ili u Nacionalni park Chapada Diamantina. Na severoistoku imas drugacije pejzaze, drugacije plaze, uglavnom su to manja mesta oko Fortaleze, Natala, Resifea, Salvadora... Od malo uredjenijih i poznatijih mesta, mozes recimo pogledati porto de Galinhas ili Maragogi. Brazilija, kao glavni grad je arhitektonski zanimljiva, izgradjena je planski da bude glavni grad, Belo Horizonte je lep na svoj nacin... Ogromna je zemlja. Treba samo i voditi racuna da li je taj period u kom ides idealan za posete svim ovim navedenim mestima. Na jugu opet imas drugacije stvari, verujem da vredi obici Florianopolis, Curitiba vazi za lep grad. U okolini Porto Alegrea imas gradic Gramado, to ti je onako bas fensi i turisticki, ali imas okolo i nekih vinograda i za obici i slicno.

Zaustavicu se ovde, a ti guglaj. I racunaj da ce sve da bude ozbiljan logisticki poduhvat, pa se dobro pripremi. Bezbednost je posebna stavka, ali o tom drugom prilikom.

Edited by Dragance

Uu top, hvala puno obojici.. ovaj vodopad u Argentini deluje zanimljivo bas (Iguaza). A Dragance za ove preporuke cu morati detaljnije kad budem pri kompu da pogledam pa da se odlucim, al hvala puno na postu. 

A koje je tvoje misljenje o bezbednosti, kad si vec spomenuo? Ja sam proveo neko vreme u Peruu, Kolumbiji i Meksiku i smatram da su relativno bezbedni, nije sad evropski ili azijski nivo ali po meni nista sad preterano oko cega bi trebalo da brinem.

Ako si vec tumarao tim navedenim zemljama, onda si dovoljno upucen. U sustini, ne isticati se, ne nositi skup sat, nakit, ne pokazivati mnogo fotoparat, telefon. Ne nositi puno para sa sobom, kao ni vazna dokumenta, vec kopije, kad god je moguce. Relativno je uobicajeno da te zadesi neka nevolja i da ti neko pridje sa nozem, pistoljem i zatrazi sve sto imas, ili da ti bukvalno otme nesto iz ruke, dzepa. U takvim slucajevima, najbolje je ne opirati se i ne junaciti se, takvi nasilnici se ne libe da upotrebe oruzje, a to je svakako poslednje sto zelis. Zato, nosis malo vrednih stvari sa sobom, pa ako ti i traze nesto, das im sta imas i produzis dalje, glava je ipak najvaznija.

On 11/25/2022 at 3:30 PM, Dragance said:

Ako si vec tumarao tim navedenim zemljama, onda si dovoljno upucen. U sustini, ne isticati se, ne nositi skup sat, nakit, ne pokazivati mnogo fotoparat, telefon. Ne nositi puno para sa sobom, kao ni vazna dokumenta, vec kopije, kad god je moguce. Relativno je uobicajeno da te zadesi neka nevolja i da ti neko pridje sa nozem, pistoljem i zatrazi sve sto imas, ili da ti bukvalno otme nesto iz ruke, dzepa. U takvim slucajevima, najbolje je ne opirati se i ne junaciti se, takvi nasilnici se ne libe da upotrebe oruzje, a to je svakako poslednje sto zelis. Zato, nosis malo vrednih stvari sa sobom, pa ako ti i traze nesto, das im sta imas i produzis dalje, glava je ipak najvaznija.

dragance, imam par pitanja za tebe...trebalo bi da budem u riju nekoliko dana, malo pre karnevala ( bio sam vec na karnevalu 7 dana, secas se kad sam ti se javljao za onaj zub sto me mucio ;) )....anyways, dovoljno sam vec puta bio, obisao sve ove glavne delove grada vise puta, i bara težuku.....pa bi da odem malo okolo...da li mozda imas da mi preporucis neke plaze ili neka mesta sa one druge strane zaliva, ili neka ostrva okolo do kojih nije mnogo tesko otici...neko mi je pricao da stanovnici rija idu tamo na plaze, da su mnogo opustenije...

takodje treba nekako iz rija da stignem do paratija, ali nemam bas puno vremena, ne znam da li vredi svracati i do ilha grande, sta mislis, koliko se tu gubi vremena na prebacivanje do ostrva? i ako slucajno znas neke brazilske sajtove za transport, posto posle od paratija treba da odem na aerodrom u sao paolo, onaj veliki, a uopste nema prevoza jbt..ima nesto vozi se tipa 10 sati, jednom dnevno, bar sto sam ja nasao......mislio sam da im je parati jace letovaliste hipstersko :) i da ima brdo aurtobusa za tamo,  a i nije bas daleko od sao paola...

Ilha Grande je super, s tim sto gledaj da gadjas dane kada nije vikend. Odavde se rade ture koje kostaju (ili su kostale oko 150-200 reala) gde te pokupe, odvezu do Angra dos Reis, i odatle imas turu brodicem, a ako hoces da ides na samo ostrvo, idi do Angre, i odatle u Vila do Abraão (u principu najzivahnije mesto na Ilha Grande). Paraty je malo dalje od Rija ali generalno nije "jace letovaliste", pogotovu ne za ljude iz SP, koji vise idu u gradove koji su na obali drzave SP (tzv Litoral de SP), a u Paraty se vise ide zbog kolonijalne arhitekture, i kao nekog romanticnog vajba. Mada generalno Carioce idu vise u Região dos Lagos (Cabo Frio, Arraial do Cabo, i ko ima vise love Búzios) sto je 180km severno odavde.

Iz Paraty-ja ima polazaka za SP i to vise dnevno (idi na clickbus.com.br) ALI, svi poslasci su na Terminal Tiete u samom São Paulu, a aerodrom se nalazi u Guarulhosu sto je tipa Pancevo ali odatle mozes da uzmes Uber do aerodroma, ne bi trebalo da je skupo a imas i direktnu liniju autobusa do aerodroma, al opet je bolje ici Uberom, jer zaista nije skupo a i sigurnije je.

Nadam se da sam ti pomogao :)

18 minutes ago, praguc said:

Ilha Grande je super, s tim sto gledaj da gadjas dane kada nije vikend. Odavde se rade ture koje kostaju (ili su kostale oko 150-200 reala) gde te pokupe, odvezu do Angra dos Reis, i odatle imas turu brodicem, a ako hoces da ides na samo ostrvo, idi do Angre, i odatle u Vila do Abraão (u principu najzivahnije mesto na Ilha Grande). Paraty je malo dalje od Rija ali generalno nije "jace letovaliste", pogotovu ne za ljude iz SP, koji vise idu u gradove koji su na obali drzave SP (tzv Litoral de SP), a u Paraty se vise ide zbog kolonijalne arhitekture, i kao nekog romanticnog vajba. Mada generalno Carioce idu vise u Região dos Lagos (Cabo Frio, Arraial do Cabo, i ko ima vise love Búzios) sto je 180km severno odavde.

Iz Paraty-ja ima polazaka za SP i to vise dnevno (idi na clickbus.com.br) ALI, svi poslasci su na Terminal Tiete u samom São Paulu, a aerodrom se nalazi u Guarulhosu sto je tipa Pancevo ali odatle mozes da uzmes Uber do aerodroma, ne bi trebalo da je skupo a imas i direktnu liniju autobusa do aerodroma, al opet je bolje ici Uberom, jer zaista nije skupo a i sigurnije je.

Nadam se da sam ti pomogao :)

e super za prevoz do sao paola, sad cu da pretrazim.....bio sam i u buziosu i u paratiju, ok. su, nista spec po mom sudu, ali u parati idem da posetim drugara , tako da svakako moram da odem :) ...nego , mislio sam da krenem iz rija dole ka jugu, pa da svrnem na ilha grande, i posle odatle produzim za parati....taj deo vatanja prevoza od Angra dos Reis do Paratija me brine hehe....necu ici vikendom, bice sreda ili cetvrtak u pitanju....da li znas link neke od tih transportnih kompanija koje voze te rute za ilha grande?

a da li bi mogao da mi preporucis neke plazice blize riju, gde bih mogao da odem tokom dana i vrnem se brzo....cuo sam da ima nekih ostrvaca oko samog rija gde idu lokalci, a i preko zaliva, Itacoatiara taj kraj?.....

sad sam gledao na onom sajtu, iz paratija do sao paola mi izbacuje samo 2 polaska, jedan nesto oko podneva i jedan uvece oko 10..ali vozi se po 7 sati, da li je moguce da je to toliko daleko?

Edited by bam-bam