Jump to content

Featured Replies

Posted

Da bi sajt bio sto korisniji mislim da bi ova tema bila neizbezna i nezaobilazna.Kako danas u svetu skoro svaki dan odjekne neka bomba,teroristicki akt,ili prirodne nepogode zadese neki deo sveta ,mislim da je pozeljno obavestiti nase eventualne putnike gde moze da ih zadesi ne daj boze takva nesreca.Desilo nas se pre nekih mesecak dana da je odjedanput buknuo rat u Libanu i nazalost niko se sem mene nije setio da o tome obavesti ljude koji su vec bili na tom putu ili blizini a zna li smo da je u to vreme vec bilo nekoliko forumasa u tim krajevima.Daleko sad da ja o tome pametujem,ali bi samo ukazao i dobronamerno kritikovao sve nas na ovom forumu.                                             

• Author

Snezni nanosi u Mongoliji ubilo stotinjak ljudi,a pojacava se intezitet teroristickih akcija Tamilskih tigrova u Sri Lanci,zasad Kolombo najugrozenije mesto .Ono sto plasi je da se nenapadaju samo vojni objekti vec se preslo na civilne,kao voz ,bus itd.Ocekujem od ilegalca savete u vezi trenutne sigurnosti u nasem voljenom Cejlonu. :(

• Author

Posle eksplozije u glavnom gradu Jemena -Sani,od pre nekih 20 tak dana,pucnjava 60 km severno od Sane,rezultat desetine mrtvih.

• Author

Ja to gledam kao potecijalna mesta gde se mora biti obazriv i informisan .A tebi lici na crnu hroniku?

Meni se cini da nema neke posebne potrebe za tim.... Kad neko hoce nekuda da ide, raspitace se za tu konkretnu destinaciju, pa ce dobiti i odgovor, da li ovde na forumu, da li bilo gde na Internetu. Ne znam koliko ima smisla da pisemo takve stvari ovde, niti ih mozemo sve napisati (samo zanemarljivo mali deo) niti ce najveci deo njih biti ikome koristan - na kraju krajeva, za to sluze vesti. Mozda ima smisla pisati tako nesto za zemlje u koje ljudi stalno putuju... ali ne znam koliko ljudi ce da ide u mongolske planine ili u Jemen :)

• Author

Mozda si u pravu,al ide na stetu foruma,bar ja tako mislim.Rekao bih da je korisno za one koji su vec na putu ,i preko foruma mogu da dodju do ovakvih informacija.Nezaboravi,da nas ima i u Sri Lanci,da neki preko leta idu u tom pravcu,pa po Bliskom Istoku sve do J.Amerike,ma ima nas ispod svakog kamena kugle zemaljske ;)a bice nas i u Jemenu ;)i njihova veza sa nama kad odu tamo je tvoj il nas forum ;)i mozda bas u tom trenutku budemo od koristi za njihovu sigurnost.

A da pišemo onda redodno i vremensku prognozu za ceo svet ? Može i to da bude korisno.

Čoveče, postoje sajtovi koji se bave time. I rade to dobro. Možemo da okačimo na ovaj sajt linkove na štajaznam naslove, bbc, aldžaziru (ako već ne postoje), pa koga zanima nek ide pa nek gleda. Verovatno na nekim od tih sajtova postoje i specijlne strane na temu - frke po svetu, iz sata u sat.

Nema potrebe da na jednom sajtu postoji sve što je nekome potrebno. Drugi sajtovi su tu - na jedan klik udaljenosti. I u tome i jeste poenta Interneta.

Stvarno mi nije jasno sta je tu toliko lose da postoji jedan topic  koji se tice bezbednosti i trenutnim desavanjima.

Ako mogu da postoje teme : Ko je sta sanjao, ko je sta jeo, izgubljene pesme, i plasticne kese...... zasto je ova tema toliko strasna i nepotrebna ????

И мени делује тема сасвим ОК, јер једно су новински извештаји о бомбама и диктаторима, а друго је кад се то чује из прве руке нпр. Ако тема заживи - супер, ако не неће бити активна као и многе друге. То је правило свих форума - дајте шансу теми. :spot:

• Author

Posteno da vam kazem zbog vas koji vam ova tema nesto znaci,ostajem na forumu i hvala vam na podrsci.Osecao sam potrebu kao mozda i najstariji forumas(37)ili medju najstarijim  ,vodim racuna na ovakav nacin o svakom clanu foruma sto se tice njegove licne bezbednosti,al onda me je sasekla ta vremenska prognoza i  nacin na koji mi decko obrazloze svoje stavove.Al uvazam i njegov stav,nismo svi isti.Ilegalac,saljem ti burazera i njegovu devojku 21 jula,letom iz Istanbula Air arabiom po ceni od 319 e :),pa mi reci na sta treba da obrate paznju,kako da se transportuju sa aerodroma a da to bude najsigurnije?

Ma okej je da se priča o bezbednosti, al ajd baš da ne copy-paste-ujemo sve vesti o terorizmu i prirodnim katastrofama, može negativno da se odrazi na moral :)  Samo saobraćajki na autoputevima u Srbiji ima svaki dan, pa opet svi mi (ili dobar deo nas) tuda stopiramo :) Ne bih davala šansu temi koja ima preterano katastrofičan prizvuk, prosto mislim da nije konstruktivna. Nekonstruktivne teme poput prepričavanja snova i slatkiša nemaju dozu negativizma u sebi pa zato mogu slobodno da postoje. Ono što smeta u onome što je cejlon započeo je taj nekonstruktivni negativizam.

Sa druge strane, smisleno pričanje o bezbednosti iz prve ruke je nešto što apsolutno treba da postoji na ovom forumu. Držimo se iskustava iz prve ruke, jer njima više verujemo nego bombastičnoj štampi. Na primer, poslednji cejlonov post je primeren, dok oni na koje su ljudi odreagovali ranije nisu sasvim, barem ne van ikakvog drugog konteksta. Dakle, samo selektivno i kritički pristupite temi i sve je okej :)

Podrzavam temu, ali...

Imam kritike na obojicu..

1. Lazar je u fazonu da ako je nj. site - uvek treba da bude kako on misli, barem mi tako deluje

2. A ti Cejlone, respect, ali mislim da si malo paranoja, vidis - ja bih isao najopustnije sad u Liban, i nije mi stvarno nikakava frka od takvih stvari - cak sta vise, mislim da to samo bespotrebno zaplasuje ljude

• Author

Nevidim zamerke ovde Lazaru ,a sad bi isao i ja,al radilo se u trenutku kad nebi isao niko jer se ginulo na ulici.Jel bi isao tad?

U Sri Lanki obicno za vreme nekih velikih praznika krenu autobusi i vozovi da lete u nebo  :(  Predsednik Sri Lanke je obecao da ce potpuno ugusiti pobunu Tamilskih tigrova do kraja 2008. godine tako da se sada vode svakodnevne borbe izmedju SL vojske i Tamilskih tigrova na severu ostrva. Ako se iz Kolomba krece ka nekoj drugoj destinaciji na ostrvu, koristiti mini autobuse umesto vozova ili standardnih autobusa jer je to trenutno jedan od bezbednijih javnih prevoza  u SL. Karta je nesto skuplja, ali... kondukteri veoma pazljivo prate ponasanje putnika tako da se svaka sumnjiva torba pregleda pa se maksimalno smanjuje mogucnost unosenja eksploziva u vozilo. Ako je moguce sto manje boraviti na glavnoj autobuskoj i zeleznickoj stanici! Ili iznajmite skuter po ceni od 250 do 375 dinara po danu  ;) I veoma oprezno u saobracaju!!! Sve u svemu, izbegavati Kolombo i sever Sri Lanke! I nemojte da vas trenutna situacija u Sri Lanki obeshrabri da posetite jedno od najlepsih ostrva na svetu, sada kada je cena prevoza sa Air Arabiom veoma povoljna  :blob:

1. Lazar je u fazonu da ako je nj. site - uvek treba da bude kako on misli, barem mi tako deluje

Buddha je u fazonu - ajde da malo agitujemo i provociramo, zabavno je a 'leba ne jede i vode ne pije  :bag:

Citiram sebe:

Meni se cini da nema neke posebne potrebe za tim.... Kad neko hoce nekuda da ide, raspitace se za tu konkretnu destinaciju, pa ce dobiti i odgovor, da li ovde na forumu, da li bilo gde na Internetu. Ne znam koliko ima smisla da pisemo takve stvari ovde, niti ih mozemo sve napisati (samo zanemarljivo mali deo) niti ce najveci deo njih biti ikome koristan - na kraju krajeva, za to sluze vesti. Mozda ima smisla pisati tako nesto za zemlje u koje ljudi stalno putuju... ali ne znam koliko ljudi ce da ide u mongolske planine ili u Jemen  :)

Meni se čini da je Lazar samo izneo svoje mišljenje ("meni se čini", "ne znam koliko ima smisla", "možda ima smisla za zemlje u koje se često putuje") bez namere da kaže šta treba a šta ne treba.

Da li bi mogao da objasniš iz kog si dela ovog posta zaključio da uvek treba da bude kako Lazar misli zbog toga što je njegov sajt? Baš me zanima.

• Author

Hvala ilegalcu na iscrpnim informacijama ,i javi nam se svremena na vreme sa nekim novim savetima ;)

Sta reći...Mislim da sama ideja nije loša i ne treba je a priori odbaciti. Mislim da je konstruktivnije da iznesemo predloge koji bi bio najkorisniji način da se ova tema obradi. Mislim da nije praktično prikupljati naprosto vesti o dešavanjima, već mislim da bi bilo bolje da npr. pisemo o stvarima na koje treba obratiti pažnju i koje se na određenom mestu mogu očekivati i to najbolje iz ličnih iskustava, jer ono što pročitamo u knjigama nije toliko upečatljivo i sveobuhvatno ili ono što se može čuti u vestima ne mora biti neko pravilo. Npr., meni bi bilo jako korisno da me je neko upozorio da u Turskoj ne nasedam na trikove čistača cipela (u vreme dok je još bilo miliona, zeznuli su me oko novčanica) ili da u Nepalu kradu cipele i po hramovima, u kojima se posetioci izuvaju...Možda bi saveti tog tipa, kao i neki drugi bili zanimljiviji?

meni bi bilo jako korisno da me je neko upozorio da u Turskoj ne nasedam na trikove čistača cipela

Upravo sam ja to hteo da napisem, to je bilo moje jedino 'negativno' iskustvo sto se ove teme tice: cikica mi reche 'O Belgrad, I love Serbia, ortak business in Belgrad' i pozva me na chaj a ja aj kao posto obicaj nalaze da se poziv ne odbija, pristanem i podjem s njim. Odmah me je uveo u dvorishtance svog ducancica, chaj je odmah bio donesen (ochito su se vec uhodali), i ovamo-onamo, ocisti mi on cipele uprkos mom protivljenju, i aj sad za uslugu i chaj da platim 10-15 evra. No, cistaci cipela vam sigurno nece ugroziti licnu bezbednost vec samo vas novcanik. Dakle, nikada ne nasedati na njihove kakve god price, i dobro proceniti osobu ako vas poziva da svratite/prenocite kod nje, jednom sam odbio, jednom prihvatio, i u oba slucaja ispravno postupio.

P.S. Na wikitravel-u postoji odeljak stay safe koji se bavi ovom tematikom. Evo sta kazu za Istanbul, recimo:

http://wikitravel.org/en/Istanbul#Stay_safe

Bilo bi dobro kada bismo sakupili sto vise ovakvih saveta, jer prakticno svugde postoje stvari na koje treba obratiti paznju, a kojih nismo ni svesni. Dobro, u Istanbulu od tih "ljubaznih" cistaca cipela nisam stradao za vise od par evra, no krivo mi je bilo i zbog toga, a u Nepalu sam ostao bez novih cipela-usred budistickog manastira, dok sam bio u unutrasnjem delu hrama, lopov je jednostavno pokupio cipele i ostavio stare patike...zato cipele treba staviti u ranac...Mislim da je korisno znati ovakve stvari, jer pre se tako nesto moze desiti nego bombaski napad...

Evo ja mogu da pocnem sa Brazilom,

Zemlja koja vazi za zemlju sa dosta kriminala i opasnosti, mada ja nisam imao ni jedan problem u toku dvomesecnog boravka.

Pre svega treba se drzati pravila kao i u svakoj zemlji - ne izgledati kao turista, sto se tamo odnosi i na nosenje satova, aparata, izlaganja mogbilnih telefona i markirane robe.

Treba izbegavati kretati se sam  sporednim ulicama  kada padne mrak, kao i odredjenim delovima grada. Jednostavno isto mesto ( recimo stari centar Sao Paola) menja svoj status od sigurnog mesta preko dana - do mesta gde ne treba zalaziti nakon 6 sati.

Pucnjave, kidnapovanja i fizicko nasilje od strane kriminalaca ali i korumpiranih policajaca su cesta pojava ali se u glavnom desavaju u delovima grada gde verovatno necete imati sta da trazite. U glavnom procenti koji govore o tome se odnose na favele koje se nalaze daleko od centra. Medjutim zaista je veliki rizik od dzeparosa na mestima gde je veliki protok turista, kao sto je RIO gde su  zbog morfologije tla i neplanskog razvoja  turisticki delovi i favele prakticno spojeni tako da  tamo zaista treba biti jako oprezan.

Treba imati u vidu da njihova policija i nije bas javni servis koji ljudima stoji na usluzi, tako da  treba  izbegavati kontakt sa njima.  Ne bih da napravim od ovog pravilo, ali ne treba trcati za autobusom. ( zbog velike stope kriminala, policija prilicno ostro reaguje na sve sumljive i ishitrene pokrete)

Sto se tice stopiranja, to  je jednostavno - nema ga!

Prilicno je neprakticno  stopirati po Brazilu,  posto vam niko nece stati iz straha da imate nameru da im otudjite vozilo. Ceste su situacije da vidite auto koji stoji pored puta sa nekom prelepom devojkom koja se trudi da ga popravi - cesto je to zamka za naivne

Takodje pazite kako prelazite ulicu nocu. Za neke raskrsnice postoji nepisano pravilo da se nocu  ne staje na smaforima bas iz istog razloga.

uh ima dosta tih sitnica kojih jednostavno treba biti svestan ali i ne biti opsednut.

Sa druge strane ne treba biti sumljicav prema ljudima koji zele da pomognu ili su jednostavno radoznali da saznaju ko ste..... Mislim da je ovo zemlja u kojoj sam ( do sada ) nasao najvise gostoprimstva i pomoci bez ikakvog razloga ili usluge za uzvrat....