Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Mislim da nije praktično prikupljati naprosto vesti o dešavanjima, već mislim da bi bilo bolje da npr. pisemo o stvarima na koje treba obratiti pažnju i koje se na određenom mestu mogu očekivati i to najbolje iz ličnih iskustava, jer ono što pročitamo u knjigama nije toliko upečatljivo i sveobuhvatno ili ono što se može čuti u vestima ne mora biti neko pravilo.

Dobra ideja. I meni je to palo na pamet, da sastavimo neki tekst tipa "nevolje na putovanjima i kako ih izbegavati" koji bi bio onako... ne zemlja-specifičan, nego uopšten. Kako izbeći konflikt (uglavnom oko novca - kada neko traži više nego što je prvobitno dogovoreno, neće da vrati kusur, ubeđuje nas da nešto nije moguće ako se ne plati, itd) ili, u slučaju da je konflikt neizbežan, kako ga najbezbolnije i najbezbednije razrešiti. Plus uopšteni saveti o najčešćim prevarama, podvalama, otimačinama itd... Trenutno sam preumoran da napišem nešto suvislo, al dodavaću ponešto narednih dana, kako mi bude padalo na pamet. Saveti bi mogli biti ilustrovani konkretnim primerima iz iskustva.

Ajd da probam :) Putnika ćemo zvati putnik, onog koji pokušava da nas prevari ćemo slikovito nazvati podlac.

Prevare na putovanjima

1) Neko vas ubeđuje da nešto ne postoji, tj da samo on može da reši vaš problem.

Taksisti u Siriji će uvek dati sve od sebe da vas ubede kako je poslednji autobus upravo otišao, kako do sutra nema ništa, te vam je jedini izlaz da sednete u njihov taksi (no bus, bus go, no bus, taxi, taxi...). Ili vas neko ubeđuje da na tom i tom putu nije moguće stopirati, da nema šanse da vas neko pokupi, pa vam je jedino rešenje da uđete u negov minibus, dolmuš, maršrutku itd. Ili vas ubeđuju da u tom i tom mestu ne postoji jeftiniji hotel.

- U ovom slučaju, potrebno je samo ne biti lakoveran i brzoplet. Dobro se raspitati, pitati više ljudi, otići na drugo mesto. Biti maksimalno sumnjičav. Ove prevare obično nisu organizovane, nego su rezultat preduzimačkog duha pojedinca koji je video ovcu za šišanje. Dakle, pitati na više mesta.

2)  Neko vas ubeđuje da je potrebno da platite za nešto što je zapravo besplatno.

Na primer carinici (gruzijski, kineski, beloruski itd) objašnjavaju kako mora da se plati nekakva taksa za izlazak iz zemlje. Ili vam u voz na ukrajinskoj granici uđe čika u crnom odelu, zajedno sa carinikom, izvadi aktovku punu nekih formulara, i kaže "higijenska kontrola - 20 evra". Ili vam kod nekog arheološkog lokaliteta u Egiptu, za koji je ulaz besplatan, dođe neki lik i pokuša da vam naplati ulaznicu (jednostavno stoji pored ulaza i pravi se da naplaćuje karte).

- Ukoliko su carinici u pitanju, situacija je osetljiva, jer vrlo lako mogu da vas ne puste da uđete u zemlju. Sa njima je ponekad bolje upotrebiti strategiju kuknjave i jadikovke (nemam para, imam jedva za hranu, Srbija sirotinja, ajde pola od toga) - pošto znaju da rade nešto ilegalno, često su spremni na cenkanje. Ja sam recimo eskivirao pomenutu ukrajinsku "higijensku kontrolu" tako što sam izvrnuo sve džepove da im pokažem da nemam ništa, i onda im dao kreditnu karticu na kojoj je bilo nula evra (zaista nisam imao ni dinar, vraćao sam se kući).

Kod ljudi koji pokušavaju da vam naplate nekakve ulaznice, treba imati na umu da je njima frka što tu stoje, i da bi lako mogli da završe u zatvoru. Ukoliko je situacija sumnjiva, tj znate ili očekujete da je ulaz besplatan a lik izgleda kao da je upravo završio kopanje po kontejneru, najbolje je tražiti nekakav papir ili nešto slično. Ili ga zbuniti - da li dajete popust za studente? Itd itd :)

3) Nešto je ponuđeno kao besplatno, a onda ispada da se plaća

Turčin ili Kinez vas pozove na čaj u neku kafanu, a posle ispadne da šoljica čaja košta 10 evra i da to ni vaš gostoljubivi domaćin nije znao, nego je eto i on morao da plati paprenu cenu (naravno, on će svoje pare dobiti nazad, plus deo vaših para). Isto može da bude problem i kod autostopa - dovezu vas na destinaciju, pa onda traže pare, i to neku nerealnu cifru.

4) Onaj koji vam je pružio uslugu traži više para nego što je na početku dogovoreno, ili, ukoliko na početku ništa nije dogovoreno, traži neku nerealnu cifru.

Mi smo imali problem sa mongolskim taksistom, uprkos svoj predostrožnosti. Nije imao znak "taksi" ali je imao fancy taksimetar. Pitali smo ga koliko košta vožnja do tamo i tamo, pokazao je na taksimetar. Kada smo ušli, nije ga uključio. Kada smo mu rekli da ga uključi, pokazao je na kilometar sat - kao, on gleda koliko kilometara pređe, pa tako određuje cenu. Naravno, na odredištu je tražio neke (za Mongoliju) velike pare, i bio je veoma spreman da se tuče, čak me je uhvatio za kaiš od ranca kada smo pokušali da se udaljimo. Na sreću, bilo je to u relativno prometnoj ulici, pa sam zaustavio gomilu prolaznika, koji su prišli da vide šta se dešava, i na kraju je taksista odustao i prihvatio onoliko koliko smo mu ponudili.

5) Neko odbija da vam vrati kusur, depozit u hotelu, itd

U Kini smo se suočili sa takvim problemom - recepcionar nije hteo da nam vrati depozit. Čak je bio i veoma drzak i nevaspitan, i konačno mi okrenuo leđa i nastavio da gleda TV bez obzira na to što sam ja još uvek govorio. To okretanje leđa je bilo velika greška, jer mu je na stolu stajao veliki digitron, koji sam prisvojio kao kompenzaciju za štetu. Posle jedno 20ak minuta urlanja, mahanja rukama, pretnji itd (svako na svom jeziku) uspeli smo da se dogovorimo, pa je on dobio svoj digitron, a ja moje pare.

E sad, u slučajevima 3, 4 i 5 nije zgoreg imati na umu sledeće:

- Podlac se u 99% slučajeva lako prepoznaje - dovoljno je da mu dobro osmotrite njušku. Ljudima se namere često mogu dosta tačno pročitati sa lica. Takvi ljudi obično se ponašaju isuviše prijateljski i gostoljubivo, servilno, i jako insistiraju na nečemu (recimo, da sednete kod njih na čaj) čak i ako vide da niste raspoloženi za to. Drugim rečima, sve njihove reči i aktivnosti sračunate su da vas uvuku u klopku. Dakle - samo dobro proučiti osobu koja vam je prišla, i obratiti pažnju na to da li ta osoba na nečemu jako insistira.

- Podlac je uglavnom i sam vrlo nesiguran, iako to pokušava da prikrije. On vas ne poznaje, ne zna ko ste, ne zna šta umete, za šta ste sposobni, šta imate u džepu, koliko ste snažni, koliko daleko sme da ide dok ne pređe crtu (on ne želi da pređe crtu, jer iako je možda jači od vas i iako možda može da vas savlada, vrlo je moguće da se ni on neće baš jeftino izvući iz okršaja, a ne isplati mu se da toliko rizikuje, radije će vas ostaviti i potražiti manje opasnu žrtvu, kakvih među turistima ima koliko voliš). Ukoliko, pak, primeti da ste zbunjeni, nesigurni ili ne daj bože uplašeni, gotovi ste - nema šanse da ga se otresete. Zato valja nastupiti odlučno i veoma samouvereno, ali nikada agresivno.

- Agresivan nastup se ne preporučuje jer ćete pre ili kasnije naići na nekoga ko je zaista spreman da vas povredi. Zato se sve vreme treba samouvereno osmehivati, biti pozitivan, afirmativan, jasno pokazati da nema šanse da im daš pare, ali i da celu situaciju doživljavaš kao nešto zabavno i bezopasno. Teško je napasti čoveka koji niti je agresivan, niti besan, niti pokušava da ode, nego jednostavno stoji i smeška se i objašnjava ti kako ti ne može dati te pare jer je to za njega jako mnogo, ali je sve vreme drugarski raspoložen. U tom slučaju se podlac pre ili kasnije sasvim smori i odustane.

- Ne pokazati da ste u žurbi. Putnik je često u žurbi, nešto mu je hitno potrebno, nema gde da spava a premoren je, pada kiša, mora da stigne na voz - i upravo ga to čini ranjivim, navodi ga da dela brzo i bez razmišljanja. Kada podlac vidi da vam se jako žuri, da ste u nevolji, shvatiće da ima jaču poziciju i da može da vas ucenjuje. Zato nikad ne smete pokazati da vam je nešto važno i hitno, nego uvek ostavljajte utisak kao da vam je prilično svejedno da li ćete nešto dobiti ili ne, da ste spremni da sačekate i dan-dva, da ste raspoloženi za beskrajna potpitanja i razgovore iz čiste radoznalosti. Sve je to igra nadmudrivanja i strpljenja.

- Jedna od taktika, kada vam neko traži neke pare za uslugu koju ste već primili (recimo, popili ste čaj, ili vas je neko doveo do nekog mesta koje niste mogli da nađete sami, itd) jeste da se jednostavno okrenete i odete. To često funkcioniše, ali može da bude i opasno, jer podlacu daje izgovor da napadne, a što je još gore - s leđa.

- Druga taktika je da nikuda ne idete, nego da jednostavno započnete beskrajnu raspravu i cenkanje tako da podlacu postane jasno da se vaša energija za diskusiju nikada neće iscrpsti. Naravno, uz veliki osmeh, ali i stav koji jasno stavlja do znanja da ste najtvrdoglavija osoba na svetu i da od vas neće ništa dobiti makar vas isekli na komade.

- Treća taktika je da uvučete što više ljudi u situaciju. Slučajne prolaznike, druge goste u toj kafani ili hotelu, policajca ukoliko uspete da ga nađete (kao i u Srbiji, i u inostranstvu ih obično nigde nema kad vam zatrebaju) pod izgovorom da želite da oni presude u sporu. Podlac ne želi publicitet.

- Ukoliko ste u prevozu (autostop, taksi, autobus, maršrutka) izuzetno je bitno prvo uzeti svoje stvari, a onda pokrenuti pitanje plaćanja. U Mongoliji (taksisti u Ulan Batoru su pravi pravcati razbojnici spremni na sve) mi je jedan momak pričao kako je taksista zatražio astronomsku sumu, a kad je ovaj odbio da plati toliko, taksista je seo u kola i odvezao se sa njegovim torbama. Torba je još jedan način da vas podlac drži u šahu - zato prvo uzmite sve svoje, pa onda pitajte koliko ste dužni.

Sad, potrebno je na licu mesta proceniti koja je taktika najbolja. Nekim podlacima najbolje je odmah pokazati zube, sa nekima je najbolje stupiti u beskrajno ubeđivanje, od nekih je najbolje jednostavno otići, a kod nekih je najbolje pristati na nagodbu, tj cenkanje (ovo posebno važi za uniformisana lica koja vas drže u šahu - možete se vratiti nazad, možete tu sedeti do sudnjeg dana, ali preko granice vas neće pustiti).

Iako u takvoj situaciji, na sreću, nisam bio, verujem da ima situacija kada nema drugog izlaza nego - udariti, pa kud puklo da puklo. Jedan Nemac mi je pričao da je tokom autostopa u Turskoj vozač (sa još dva drugara koji su bili u kolima) pokušao da mu uzme neke velike pare, i da su ga čak uhvatili za kragnu i počeli da ga cimaju. Momak je rekao okej, pare su mi u rancu, zaustavite kola, ovi su zaustavili, on je izašao, izvadio ranac iz prtljažnika, zavukao ruku u njega i izvadio suzavac, isprskao podlace i počeo da trči po autoputu, što je privuklo pažnju drugih vozača koji su počeli da se zaustavljaju i tako ga spasli.

Jedna Amerikanka mi je pričala da je u Istanbulu neki Turčin privukao sebi i pokušao da je poljubi, a ona ga je raspalila pesnicom po nosu, pa ju je pustio.

Eto, to je ono što mi trenutno pada na pamet :) Nema nikakvih jasnih pravila, samo je bitno dobro proceniti situaciju, ne dozvoliti da vas zaplaše, i razmišljati brže od podlaca - što ne bi trebalo da bude teško. Naravno, sve ovo gorenapisano važi samo u opštem slučaju - jer postoje i situacije u kojima ništa ne pomaže :(

Odlicno!  clap.gif' alt=':clap:'>

Ovo bi moglo da ide u Iskustvenik... dobro je napisano...

A sta mislite o ideji da se swindluje swindler? Za to treba biti hladnokrvniji od podlaca :) Ubediti coveka koji zivi od ubedjivanja. Mislim da drugari iz ruskog Kluba Slobodnih Putovanja imaju taktike i za to.  Pricaju o nekom bratstvu izmedju ljudi, smatraju kako je normalno da im ljudi pomognu, i sve ostalo smatraju cistim bezobrazlukom...

Sto se tice onih odusevljenih koji imaju one time offer, sa njima se moze biti i potpuno smoren i nezainteresovan ma koliko oni bili agilni u ubedjivanju, gledati ih belo i tupo, eventualno kroz njih kao da ne razumes rec jezika koji govore i kao da oni nisu tu. Naravno uraditi to tako da ne uvredis ljude... Eventualno izvaditi neku jabuku ili nesto, ponuditi coveka i onda jesti u drustvu... Ili to ili se oduseviti i dogovoriti za sutra. Da, sve je ok, ali danas necu, mrzi me, imam dogovor, stvarno ne mogu etc, i sutra cemo to vec srediti. Neki ce shvatiti da od toga sutra nista nece biti, drugi nece, ali vas sutra nece biti...

Treba imati na umu i da ako ste na jednom mestu vec prevareni da ce svi prevaranti to znati. Ako ste platili vecu cenu prevoza, i opet hocete sa istog mesta negde, nema sanse da prodjete jeftinije, zato sto svi vec znaju da "imate para"...

Sto se tice carinika, s njima nema puno zezanja... eventualno kad izlazite iz zemlje ima vece sanse da prodjete bez nagodbe...

Policija je druga prica, i u vecini slucajeva kad dodju da gnjave, mozete ih se otarasiti maksimalnom ljubaznoscu i snishodljivoscu. Eventualno ih pitati za savet, za pravac, za neko uputstvo pre nego sto vas startuju. Korisno bi bilo znati sta smete a sta ne u nekoj zemlji... koja je trenutna politicka situacija... sta je pozeljno a sta ne... par puta mi se desilo da mi traze registraciju pa sam im kratko objasnio kako za gradjane moje zemlje to nije potrebno, i jos sam mahao pasosem i to je proslo... posto obicno ne znaju...

I treba naravno imati na umu da stvarno postoje ljubazni ljudi koji zele samo da pomognu...

:mrgreen:

Ako vozite motor u Sri Lanki a niste poneli dozvolu, dovoljno je pokazati nasu licnu kartu, pa cak ako je istekla.... pa jos ako je cirilicna.... ako ste menjali adresu boravka i imate nekoliko pecata na stranici promene adrese boravka i prebivalista, objasnite im da su to kategorije za koje vazi dozvola.... tako ja imam dozvolu za automobil, motor i autobus  ;)

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • Author

U Indiji trenutno stanje pripravnosti u vecim turistickim gradovima posle serije eksplozija na zapadu zemlje.Grupa koja je na putu za Indiju nek bude informisana sta je posredi ako primete pojacane mere bezbednosti i nek izbegava javlja okupljana-savet od Cejlona.

Takodje, pojavila se i malarija u Radzastanu. Doduse, ne u nekoj velikoj razmeri, ali ko ide ka toj destinaciji neka razmisli o uzimanju pilula. Na srecu, mene su te eksplozije zaobisle i nisam primetio nista neobicno tokom boravka u ovoj indijskoj drzavi. Sve je funkcionisalo sasvim normalno, naravno, za indijske standarde :D

• Author

O.pet nemiri u Jermeniji,zasad prolazi sa mirnim demonstracijama u centru grada pred oko 10000 ljudi.Miting je bio kasno sinoc,grupa nasih je bila na krovu restorana i belezila kamerom scene sa trga Slobode.Ipak su ranije nego sto su hteli zapalili u envoy hostel.

Zbog skorasnjih nereda u Beogradu, ljudi javljaju poprilican broj milicionera na svakom koraku koji stalno legitimishu gradjane. Ako imate strance sa sobom, obavezno ih registrujte u SUPu, postoje informacije da je milicija krenula da pishe kazne strancima bez reg. kartona u pasoshu.

(tako kazu na LonelyPlanet forumu)

• 2 weeks later...

Zbog skorasnjih nereda u Beogradu, ljudi javljaju poprilican broj milicionera na svakom koraku koji stalno legitimishu gradjane. Ako imate strance sa sobom, obavezno ih registrujte u SUPu, postoje informacije da je milicija krenula da pishe kazne strancima bez reg. kartona u pasoshu.

(tako kazu na LonelyPlanet forumu)

Ја баш данас видех да су зауставили кола са страним таблама, чини ми се аустријским и претресају цела кола. Међутим, мислим да су то неки гастоси.

Овако за цимање странаца нисам приметио, иако се често крећем по граду.

• Author

Stanje redovno ;),rat zavrsen u J.Osetiji,u Kini poprilicno mirno ,mada ima nemira blizu granice sa Kirgizijom tj oko Kashgar,tamo gde se Lazar zavlacio ;)

• Author

Sad mi javila koleginica da su joj sa visa gold kartice skinuli 27000 d i to verovali ili ne sa Balija gde je proslog leta bila.Pokusali su jos jednu transakciju u mnogo vecoj vrednosti ,no sva sreca da je pogledala poruku od ;melona;i zvala banku i tako saznala da je u pitanju Bali.Kes je zakon ;)

meni skinuli 140e + 30e minus.. znaci 170e..

u Indiji.. jos uvek se procesira.. ne zna se ko,  gde, kada

Inace ne bih bas rekao da je rat u J.Osetiji zavrsen, ako Rusi drze jednu trecinu tudje teritorije..