Followers 0

Najbezbednije i najnebezbednije zemlje podsaharne Afrike?

17 posts in this topic

Mislim da sam u naslovu sve rekao :) Ne racunam Juznoafricku Republiku, o njoj se vec dosta zna.

Ja sam vec izneo svoje misljenje na drugoj temi da je Somalija najnebezbednija. Centralna vlada nema nikakva ovlascenja, severni deo zemlje (Somaliland) se fakticki ocepio kao Kosovo, samo sto ga niko nikada nije priznao. U juznom delu gde je Mogadishu vladaju bande od kojih svaka kontrolise odredjenu teritoriju. Postoji dugacak istorijat otmica stranaca (npr. celih brodova koji su prolazili blizu obale), strahovito siromastvo i bezakonje (droga i oruzje se npr. prodaju pored hrane na ulici).

Ko je pratio situaciju zna da se s vremena na vreme u pitanja Somalije mesa etiopljanska vojska koja jednostavno upadne i radi sta god hoce kada dobije zeleno svetlo od USA. Inace mrze Somalijce jer su muslimani.

A od bezbednijih mislim da je Bocvana OK.

Dobro ajde, za Bocvanu i Zimbabve sam i ja znao, lol :):P:D Isto vazi i za Keniju, Tanzaniju, Madagaskar.

U suprotnom smislu znam otprilike i za Sudan, Etijopiju.

Ali sta je za ostatkom Istocne Afrike? I POOOGOTOVO zapadnom? :) Gana, Senegal, Mali, Niger, Nigeria, sve Gvajane

Cuo sam da je zajebano u Zairu i Kongu

Pa, sada je sa Zimbabveom malo drugacija situacija. Takodje, mislim da Etiopija nije toliko opasna.

A, verovatno si mislio na "sve Gvineje", posto mu Gvajana dodje tamo negde u Juznoj Americi :hihi:

Zair = Kongo. Zair je staro ime za DR Kongo (ili Kongo Kinsasa), a postoji i Republika Kongo (ili Kongo Brazavil).

ja sam se prosle godine dosta raspitivao za Ganu jer sam se spremao da tamo  idemi. mislim da je prilicno bezbeda zemlja.

Pa, sada je sa Zimbabveom malo drugacija situacija. Takodje, mislim da Etiopija nije toliko opasna.

A, verovatno si mislio na "sve Gvineje", posto mu Gvajana dodje tamo negde u Juznoj Americi :hihi:

Lapsuz :)

Zair = Kongo. Zair je staro ime za DR Kongo (ili Kongo Kinsasa), a postoji i Republika Kongo (ili Kongo Brazavil).

Znam, ali da bi se razlikovale ;) To je isti fazon kao sa Koreama :)

E, pazite se sa tim Kongo i Zair! Imate drzavu Kongo, nekada zvanu Zair, a imate i oblast (veliku) u Angoli koja se zove Zair! Decko mi je odatle, pa mu je trebalo neko vreme da mi objasni odakle je u stvari  ;D

Inace, Angola je divna, ima bozanstvenu obalu i plaze, Luanda je glavni grad i tamo ima sve! Vredi videti.. ja cekam da dodjem do nekih para pa da zapalim tamo da bacim pogled, a ne samo da gledam slike i slusam price.

Inace, ako vam se ide u Kongo, nema frke! za 150 dolara imate 2 nedelje uzivanja i svi ce vas smatrati jako bogatim turistima. Nocni zivot je extra, grad nikad ne spava, u 3 ujutru pocinju neki koncerti! ma ludilo!!

U Luandi bas nije tako... malo su smor svi jer su zbog 25ogodisnjeg gr rata navikli da idu rano na spavanje pa u 11 uvece ne mozes ni taxi da uhvatis!!! ali polako se stanje popravlja... Doduse, zemlja jako brzo ekonomski napreduje i jako je sve skupo, u odnosu na Kongo, bar tri puta skuplje sve!

U svakom slucaju.. vredi videti!

Naravno, bez vakcinacija nista! I leti se jako dugo, mora preko Moskve (bar ovi sto ih znam idu tako uvek), i avion je cirke 1500evrica...

Ko voli nek izvoli!  :)

i ja sam cuo da je Etiopija Ok, (manje vise)

ali sta je sa Sudanom? Nije li tamo pristojno sem Darfura odnosno njihovog Kosova?

Ima li neko informacija kako je u Nigeriji? Da li je bezbedno ili je i dalje izbegavati?

Nigerija ima "normalnu" stopu kriminala (ima kradje, džeparenja...). Govorim za Lagos i druge veće gradove. Oružanih sukoba ima u delti Nigera i u provinciji Borno (tamo ti je Boko Haram i ako si Hrišćanin tamo ne idi nikako). Ima ebole, ali je ona kontrolisana i male su šanse da se zaraziš. Pazi se prevaranata!

Edited by chodex

Moje iskustvo:

Putovao sam (mada sa vojskom, ali smo bili under cover) bez i jednog jedinog problema ili nesporazuma: 

Etiopia, Kenija, Uganda, Ruanda, Burundi (mogli smo i preko Kenije pravo za) Tanzaniju, ali drzali smo se "zelenih" povrsina (profesionalna deformacija valja - desert warfare je najgori, pa smo se drzali dzungli).
U Tanzaniji smo pokupili neku neopodnu opremu i krenuli ka zapadu. Tamo smo naisili na PREDIVAN rezervat, Mahale. Iz rezervata samo se prebacili barkom preko jezera Tanganjika u DR Kongo.
Kroz DR Kongo smo prosli jako lijepo i bez problema, do granice sa Kongom, e tada smo usli u "shadow mode".

Eto toliko do mene i Afrike, mozd aima jos nekih iskustava, ali za turistu je bezbijedno ovo sto smo prosli u vidjivom izdanju, sve dalje od toga nebih preporucio (penzionisan sam nakon toga, valjda je jasno).

Svako Dobro

Dakle, Kenija i Tnazanija su ok?Mislim da ako se ide preko neke agnecije ne bi trebalo da bude problema, sta vi mislite?

A kako stvari stoje tamo sa ebolom i malarijom?

Isao preko agencije ili ne,nikada se ne zna da li ce biti probelma ili ne..Ja sam ziveo i radio u Tanzaniji i mogu ti reci da sam obecao sebi da cu tu doci da se skrasim i da zivim,cim budem obisao jos nekoliko meni interesantnih mesta..
Ziveo sam i na kopnu i na Zanzibaru i do sada od svih zemalja u  kojima sam ziveo i radio ili samo obisao u Africi,mogu ti reci da sam se tamo osecao kao nikada pre..

Stekao sam brdo pravih prijatelja,a ne onih koji me smatraju "bueniem" dobro uocio o cemu treba da povedem racuna,kao u uvek i naravno trudio se da sa svima kao u uvek budem u sto boljim odnosima i da se adaptiram i uklopim u njihov nacin zivota.Ljudi su mnogo dobri i predusetljivi,sto opet ne znaci da su svi takvi jer nadam se da znas  da na ovome svetu postoje i oni losi ljudi.
Bio sam cest gost ljudi u unutrasnjosti Tanzanije i dan danas sam u kontaktu sa dosta prijatelja koje sam stekao tamo.

Malarija k'o malarija,moz' da se rikne od toga,ja sam bio u u dzungli,spavao u plemenima,kolibama pod otvorenim nebom cesto bez Autana(gotovo uvek) ili kakvog drugog preparata protiv komaraca,nisam pio nikakve lekove..
Koliko god se ti cuvao,od sudbine se neces sacuvari ma kakva ona bila.

Kao neko ko je dobar deo svog zivota proveo u sluzbi i neko ko je prosao kroz razne situacije,moram ti reci da apsolutna ili totalna bezbednost ne postoji!!
Bezbednost je kompleksna stvar i ne moze se nikada ni apsolutno garantovati niti se moze apsolutno postici,vec se na njoj uvek mora raditi..
Sto bi nas narod rekao "Ako se cuvas i Bog te cuva".. Ja ne znam koliko je ovo za boga tacno jer u boga ne verujem. ;-) 

Sto se Kenije tice,tamo sam radio svega mesec dana(na koliko je i glasio moj tadasnji ugovor) tokom kog sam vecinu svog vremena provodio stacioniran u bazi,blizu Nairobi-ja pa ti ne mogu bas pricati o svi mestima i dati mnogo informacija jer nisam bas imao vremena da istrazujem "on foot" ili kako ja volim da kazem "bare survival mode-u" ali eto ako budes mogao ti poseti jezero Nakuru,Chyulu visoravni i verujem da se neces razocarati..

Opet,ja se za bezbednost nisam brinuo ni malo jer sam tokom svog zivota cesto bio zaduzen za tudju,pa sam naucio odavno na sta treba obracati paznju,a i  po nekom "default-u" imam taj obicaj da analiziram i obradjujem inormacije i na kraju sam pravim procenu u realnom vremenu..

Koliko god ti sakupljao u koliko god ti skupio informacija ovde,uz pomoc Google-a i iz drugih izvora,teka kada krocis na to tle videces o cemu se radi i steci ces pravi utisak..

Moj savet ti je da odes i da vidis u svojoj reziji i uveren sam da se neces pokajati..