Posted June 19, 2008 Planiram da odem na Krim sa drugaricom koja je poluukrajinka, kod njenih rodjaka, na mesec dana. Najverovatnije cu biti smestena u njihovom stanu ili cu iznajmiti sobu negde u blizini. Problem mi je viza. Kako da dodjem do nje? Treba mi hitno. Planiramo da krenemo oko 10.jula, idemo vozom, najverovatnije do Kijeva, pa odatle busom/vozom do Krima. Cula sam da vadjenje madjarske tranzitne nije problem, ali brine me ukrajinska viza. Moram da je nabavim sto pre. Da li mogu da kupim vaucer? Ili mi je potrebno pozivno pismo (od strane drugaricinih rodjaka?ili koga?) Moja druggarica ima vizu na 5 god, izvadila ju je preko pasosa svoje majke koja je Ukrajinka i zivi u Srbiji. Da li bi mozda mogla majka moje drugarice da pomogne pri vadjenju vize? Problem je to sto sam nacula da na poziv iz Ukrajine moram da cekam mesec i po, a to mi ne odgovara..da li neko ima neku ideju, savet? pomagajte, molim vas! kapiram da sam o ovome trebala ranije da brinem, ali ovo je iznenada iskrslo..inace, student sam..mozda cu zbog toga imati neke olaksice? Kojim redosledom da vadim vize, prvo ukrajinska pa madjarska? Jao, bas bih volela da idem..nisam znala da ce biti ovakvih komplikacija.. btw zivim u Beogradu.. Unapred vam hvala!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2008 Ceprkala sam malo po netu i skapirala da od pozivnog pisma iz Ukrajine nece biti nista, ne mogu da ga cekam mesec i po+jos par dana dok izvadim vize (ipak ovo treba proveriti, ne znam da li se bas toliko dugo ceka, ako saznam javicu), poslovnu vizu ne mogu da dobijem jer sam student (jedino da pokusam da iscimam dekana mog faxa i brdo salterusa sto ce trajati vecnost), ostaje mi opcija da kupim vaucer. Zvala sam Putnik, 4000din. Ok, prezivecu, ali opet imam problem. Ispada da ako imam turisticki vaucer za Ukrajinu onda mi ne treba njihova viza, vec samo taj vaucer pokazem na granici uz pasos, al Madjari prave problem. Nadjoh na netu da oni nece da izdaju tranzitnu ako im pokazes vaucer. (btw Izgleda da je potrebno da Madjarima pokazem i kupljenu kartu koja pokazuje da idem u neku trecu zemlju preko njihove zemlje) Jos sam i nasla da cak i ako imas poslovnu vizu za Ukr.nece ti dati multi tranzitnu vec samo ulaz i izlaz (ovo poslednje su podaci od pre dve god, verovatno se to promenilo). I sta sad, ja kupim povratnu Bgd-Kijev, kupim vaucer, puknem na sve to 150e, pokazem Madjarima sve to i oni me odbiju??? neko ovde rece da moze da se vrati Zeleznici karta s tim da oni uzmu neki procenat? Jao kakve muke.. Ako neko ima neke info o ovome, please, javite mi.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2008 Nemoj da uzimas vaucer u Putniku za te pare. Imas u nekim drugim agencijama za 1.000 dinara (mislim da su Merkur i Moma turs), a Ukrajinci ih prihvataju na granici. I, zasto moras da ides kroz Madjarsku? Probaj preko Rumunije. Njihova tranzitna (kao i obicna) viza je BESPLATNA. Takodje, daje ti mogucnost da u oba pravca ostanes u Rumuniji po pet dana. I, sto je najvaznije, prihvataju vaucer kao dokaz da ides u Ukrajinu, te ti ne traze da imas samu ukrajinsku vizu kao uslov. Pozovi ih i vidi sta konkretno treba. Koliko znam, mislim da se kod njih, Rumuna, ceka 5-6 dana na vizu. I, iz Temisvara imas nekoliko dnevnih polazaka vozom do Suceave, gde je prelaz izmedju Rumunije i Ukrajine. A, i taj prelaz je prilicno blizi Krimu, od Copa i Uzgoroda, ako bi isla preko Madjarske. Opusti se i ne dozvoli da ti nervoza pokvari putovanje. Za sve u zivotu postoji prilicno jednostavno resenje, koje je cesto na dohvat ruke, zar ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Da li si uzimala u obzir opciju da prosto odletis u Ukrajinu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Nema direktnih letova do Ukrajine ... Globe je u pravu. Provela bi 36 sati u vozu do Kijeva i josh 18 u vozu do Krima. Ukrajinci, kao i Rusi strasno vole da putuju tako da leti nema nijedne karte po par dana unapred za duge destinacije kao sto su Kijev - Krim. Preko Rumunije bi ustedela pare za tranzitnu vizu i ustedela bi najmanje 15-20 sati putovanja. Ukrajina se mozda cini mala ali je abnormalno velika. Kad predjes rumunsko-ukrajinsku granicu kupish kartu za lokalni voz koji je u Ukrajini tako jeftin da boli. Znaci uzmes turu Beograd-Bukuresht, Bukuresht- Tulcea, Tulcea- Odesa ili cak ako ima direktan voz do Krimee Ukrajinska viza se dobija za 2 dana, ako idesh po vizu. Sa vaucerom mozesh da predjes Rumuniju lagano i bez problema. U Rumunskom konzulatu je manja guzva za vize. Sve ide u prilog Rumuniji. i donesi mi slatko vino. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Nema direktnih letova do Ukrajine ... Kako nema? Aerosvit svakog cetvrtka u 18.05 leti za Kijev. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Jel? toga nije bilo u moje vreme al skupa karta... 700$ drugim recima... sceraj ti draga moja preko Rumunije ... samo bez nervoze... pa onda putopis sa Krima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Dragi forumasi, puno vam hvala za savete i podrsku! Dali ste mi zaista dobre ideje.. Sto se tice Rumunije, ovdasnji Ukrajinci (barem oni koje poznaje moja drugarica) u Ukrajinu idu uvek preko Madjarske, odnosno vozom Bgd-Lavov-Kijev, pa od Kijeva idu na jug. Ne znam u cemu je fora, izgleda da je preko Rumunije komplikovano.. mozda zbog par presedanja koja su bas nezgodna kad putujete s gomilom kofera..sta ako mora da se ceka po par sati na sledeci voz? kako rezervisati? nemamo nikog ko bi nam tamo pomogao a ja u Lavovu imam poznanika koji bi mogao da nam rezervise unapred voz Kijev-Simferopolj.jos nesto, nikako da nadjem preciznu kartu na netu, nisam sigurna da li moram preci i preko Mongolije ako se odlucim za Bgd-Bukurest-Tulcea-Odesa. Ideja mi se mnogo svidja i verovatno cu pronaci nacin da preko Rumunije dodjemo do Krima..samo moram prvo da vidim sta cu za smstaj. U narednih par dana cu definitivno znati da li mogu i ja da budem kod rodjaka moje drugarice ili ce mi oni naci smestaj u komsiluku. upravo kopam po netu i trazim koliko kosta soba na Jalti..za svaki slucaj.. Zvala sam danas ukrajinsku ambasadu, rekli su mi da mi ne treba viza ako imam vaucer i da tranzitnu madjarsku mogu da dobijem ako im pokazem vaucer za Ukrajinu. Medjutim, to cu jos da proverim, zena koja mi se javila nije bas dobro znala srpski, cini mi se da me nije sasvim razumela..zvala madjarsku ambasadu, nikako nisam mogla da ih dobijem..u Putniku mi rekli da se vaucer izdaje na manje od mesec dana, sto mi bas i ne odgovara, drugarica izgleda planira da ostane tamo malo duze..uf. Drugarica je nasla neku Ukrajinku koja ide u Simferopolj za jedno dve do tri nedelje, pa drugarica navija da idemo sa njom, kao, ta zena zna cake oko vozova i ostalog..ta ide vozom do Kijeva. Puno bih volela da vidim Kijev, moram da nadjem neki jeftin hostel tamo.. Hvala vam na svemu! ja cu i dalje da istrazujem..javljam s uskoro sa novim informacijama Nadam se da cu uspeti da odem na Krim a posle toga, naravno, sledi detaljan putopis! cmokic za sve! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2008 Avion mi je mnooogo skup..gledam da prodjem sto jeftinije..htela bih da ustedim na prevozu pa da imam novca za obilazak juzne Urajine. Evo gledam na netu koliko je smestaj, kazu u proseku od dva dolara pa do 25 po danu..hotel u proseku 40 dolara. (nisam sasvim sigurna da li su to stare info, na sajtu ne pise datum)..ovo se sve odnosi na Jaltu. Hosteli su prilicno skupi i nema ih mnogo. Postoji i opcija - na autobuskoj stanici te salece gomila ljudi sa raznim ponudama (preporucuju da se turisti pripaze, jer cene umeju tu da budu malo skuplje i mogu da vas slazu, t.j. ulepsaju ponudu), a ako vam se ne svidja da se cenjkate sa njima postoji kvartirno-spravacnoe bjuro (biro za informacije) gde cete naci gomilu ponuda za smestaj..btw relativno dobro znam ruski i pomalo ukrajinski, pa ako nekome zatreba pomoc,pisite.. Jos jednom svima hvala, a ja cu kasnije staviti ovde korisne sajtove i info u vezi Krima, a ako mi uspe ovo putovanje i opis puta. pozdravce! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 nemoj kupovati vaucer u putniku,nazovi ukrajinsku ambasadu oni ce ti reci gde mozes da kupis vaucer,kosta 1000 din.mi smo planirali da idemo preko rumunije.mnogo je bolhja varijanta,blize si moru,jeftinije je a i tranzit traje 5 dana sto znaci da i tamo mozes malo da izblejis.e sad jedini problem kod toga je sto rumuni traze rezervaciju karte za voz/bus...koja ulazi i izlazi iz rumunije.a taj voz ne postoji posto je jedina linija od srbije do rumunije,beograd-bukurest....tako da smo odustali od puta zbog toga i nekih drugih razloga.e sad moj savet ti je:nazovi ukr.ambasadu pitaj za te jeftine agencije tako ces ustedeti 3000din.nazovi rumunsku ambasadu i pitaj ih sta je potrebno za tranzitnu vizu,oni ce ti reci:slika,fotokopija pasosa,vaucer,karta...idi u rumunsku ambasadu i ponesi sve osim nepostojece karte (svejedno se moras slikati bilo za madjarsku bilo za rumunski tranzit).pravi se luda tamo,a ako te pitaju gde ti je karta ti im objasni kako taj voz/bus koji ide u ukrajinu preko rumunije ne postoji....po meni sanse su 50-50% da ces dobiti vizu a u svakom slucaju nemas sta da izgubis.ako te ispale idi u madjarsku ambasadu,snalazi se kako znas.... iskreno se nadam da ce ti dati tranzit kroz rumuniju. ako ides kroz rumuniju prvo se dogegaj do temisvara,ima vise varijanti (ima tema na forumu),onda vattaj voz za suceavu koja je na severu rumunije blizu granice.tu vataj voz preko grane prvo vece mesto su ti cernovci (ili tako nesto) iako ti ja predlazem da se vozis do ternopolja koji je malo bitniji zeleznicki cvor i odakle ima oko 10 vozova do odese (mora) na dan. evo nekih sajtova koji ti mogu pomoci: www.uz.gov.ua sajt ukrajinske zeleznice www.cfr.ro sajt rumunske zeleznice srecno!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 Hvala, gosn.shofershajbna! i dalje istrazujemo obe opcije-preko Madjarske/Rumunije. Danas sam zvala madjarsku ambasadu, objasnila im slucaj i pitala da li cu na osnovu vaucera za Ukrajinu i kupljene povratne karte do Kijeva dobiti tranzitnu, na sta su oni potrvdno odgovorili! znaci 2 ulaza i 2 izlaza. Zvala sam Moma tours (2417555), vaucer je 1000din i pitala sam da li mogu da sa njim budem duze od mesec dana, mesec i po, i oni su rekli da mogu! extra! neljubazna teta iz Putnika mi je rekla da to ne moze, da ce mi prodati vaucer za manje od mesec dana. voz Bgd-Kijev stoji u budimpesti oko5h. Sto se tice Rumunije, evo sta je drugarica saznala: postoji voz Bgd-Bukurest koji je 33e,povratna je,lupam,oko 45. putuje se 4-5h. Avion Bukurest-Odesa je 130e,povratna karta(preko neke aviokompanije Mavia,tako nesto). Sad moramo naci predstavnistvo te Mavie u Bgd. Ako ga nema, rezervacija preko neta ili uplata preko visa electron kartice.Ovo jeste brza varijanta, ali i skuplja..Treba racunati i na taxi od zeleznicke u bukurestu do aerodroma..sto moze dosta da nas izadje jer sam u jednom putopisu procitala da se od centra do aerodroma putuje nekih sat vremena..sad ne znam gde je tacno zeleznicka ali eto postoji mogucnost da nam i na taj taxi ode pozamasna svota..Moramo se jos raspitati za vozove preko Rumunije..Hvala svima na savetima! gosn.shofershajbna, hvala na linkovima! btw povratna avionska do Kijeva je oko 450e Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 Pa od centra grada do surcinskog aerodruma ti treba sat vremena u spicu. Verovatno postoji neki bus ili neko prevozno sredstvo od grada do aerodruma. Pokusaj da nadjesh sajt aerodruma u Bukurestu. Malev ima predstavnistvo u Beogradu. Imaju i odlican sajt. www.malev.hu Ako cesh dobiti tranzitnu madjarsku vizu mozesh malevom leteti iz Budimpeshte do Odese. Fudeks te nosi na aerodrum u Budimpshti samo treba ranije da najavis vozacu da idesh na aerodrum. Mada... ne znam gde si ti videla povratnu kartu za 130eura. Pazljivim razgledanjem videcesh da je karta 130eura u jednom pravcu bez taksi. Najjeftinije sto sam ja nasla je 500eura od Bukuresta do Odese i to se leti preko Budimpeste. a Budimpesta - Odesa je 250eura. Eto... najjeftinije sto mozesh da prodjesh u najkracem roku je preko Rumunije onom putanjom koju smo ti vec opisali i necesh preci preko Mongolije poshto je ona u centralnoj Aziji a necesh preci ni preko Moldavije. Pogledaj u mapu. Sto se tice rezervacije karata pokusaj da zamolish clanove CS-a i HC-a da ti pomognu ako si clan tih organizacija. Voz Beograd - Bukurest ide 12 sati. Imash konekciju Bukuresht - Tulcea pa zatim Tulcea-Odesa mozesh naci neki bus koji ne ide preko Moldavije itd itd... Pretrazi www.bahn.de itd itd... pregledaj sve opcije i gledaj malkice u kartu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 Sto se tice hostela (hotela) u Kijevu, moj predlog je St. Petersburg hotel na bulevaru Tarasa Shevchenka. Mislim da je broj 4. Iako ga je Lonely Planet nagrdio, ja sam bio tamo proslog novembra i hotel je sasvim ok. Rang je dve zvezdice, svaka soba ima tv sa satelitskim programom, plafonom visokim 4 metra, a cetvorokrevetna soba je imala najmanje 40 kvadrata. Kupatilo je zajednicko. Jedna noc u dvokrevetnoj sobi je bila 1200 din, ali je lokacija hotela najbolja moguca. Sam centar, metro odmah pored i sve je udaljeno jednu, najvis dve stanice odatle. Postoji jos jedan St. Petersburg hotel u Kijevu, ali je on dosta skuplji, pa cu proveriti adresu opet. Inace, osoblje govori sasvim dobar engleski. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 i donesi mi slatko vino. Izgleda da je ono koje sam ja doneo brzo nestalo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 23, 2008 a mozes recimo da rezervises karte za voz do bukuresta i za avion bukurest odesa,odes uzmes vizu u ambasadi i onda otkazes rezervacije i ides vozom,prvo do temisvara ,pa suceave,pa ternopolj,odesa...ovako ti je najisplativije a mozes usput i malo da procunjas po rumuniji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2008 i donesi mi slatko vino. Izgleda da je ono koje sam ja doneo brzo nestalo jako brzo... brze nego sto se pojavilo... pa ne valja dugo da stoji, moze da se pokvari Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2008 vlado, hvala na preporuci! Hvala svima za pomoc! Cruela, i mislila sam na Moldaviju, lapsus.. Istrazujemo i dalje opcije..drugarica je pronasla Carpatair aviokompaniju, imaju let Temisvar-Odesa, poslala sam im mejl, cekam da mi jave koliko je karta..preko njih je Bukurest-Odesa povratna 130e..nisam proveravla, drugarica je to nekako saznala.. ako nam ne uspe preko Rumunije, a mislim da nece jer je malo vremena ostalo do polaska, ostaje opcija vozom preko madjarsje do kijeva..i tu imamo problem-karte Kijev-Simferopol su razgrabljene..izgleda da cemo morati nekog u Kijevu da podmitimo da bismo se ukrcali na voz.. pozzz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 30, 2008 Evo i potvrde i prosirenja informacije o hotelu u Kijevu o kome sam pisao: Hotel Sankt - Peterburg, Ulica Tarasa Schevchenka 4, www.s-peter.com.ua, tel. (044) 279-73-64, fax (044) 279-74-72, e-mail: s-peter@i.kiev.ua. Cisto ako nekome nekada zatreba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2008 Hvala svima jos jednom na odgovorima! Na kraju smo se odlucili za voz do Kijeva..oko 11500din povratna karta. Karte Kijev Simferopolj smo nabavili preko neke Ruskinje iz Kijeva..nije tacno da se karte do mora rasprodaju sto godina unapred..mogu se naci.. Bilo je milion kombinacija..preko Rumunije, Madjarske, C.Gore, Bugarske..bas smo se namucili. Avion je mnogo skup, u proseku 400e. Madjarska tranzitna 35e, rumunska besplatna, ali za nju mora da se plati osiguranje na 5 dana, ne znam koliko to kosta. Na madj.tr. se ceka 5 dana, na rumunsku 7 radnih dana, a mogu da je urade i za 3 dana ako se plati. Za madj. treba gomila dokumenata, za rumunsku vrlo malo. U rumunskom konzulata nema redova, madjarska je uzas po tom pitanju.. Pisacu vam kad se vratim.. Cmokic za sve Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2008 Koliko se ja secam, za madjarsku tranzitnu nisam platio nista kada sam je u oktobru 2007 vadio. Samo ukrajinsku 1300 din. Ne znam da li se nesto promenilo, ali cini mi se da je tada bilo tako. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2008 Leptirice proveri sajt wizzaira ... od sutra pocinju da lete unutar ukrajine i Karta Kijev - Odesa npr je manje od 10 evra sa sve taxama! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2008 Hvala kika_vts! evo za par sati krecem vozom do Kijeva, kupljena povratna karta..nadam se da ce nekom pomoci tvoja info! Vlado, nazalost placa se madjarska traznzitna.. A vaucer za ukrajinu je cini mi se najjeftiniji u Moma tursu, 1000din. Tamo radi jedna vrlo prijatna zena koja je cak pokusala da mi pomogne kad mi je bila frka, kad nismo znali kojim putem nam je najbolje da dodjemo do Krima..i dala mi vaucer na dva meseca! a u Putniku su za 4000d hteli da mi daju vaucer na manje od mesec dana..i nisu bas bili mnogo ljubazni.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2008 Samo da pitam, kako si to uzela povratnu vozom za Kiev? Ranije je bilo linije koja krece oko 8 ujutru, ali vec neko vreme je izbacena iz reda voznje i o njoj ne postoje informacije ni na sajtu nase zeleznice ni na mojoj Bibliji, bahn.de-u.. Nemoj mi reci da taj voz funkcionise normalno, a da ja to ne znam jer nisam pitala na salteru, ahahahah, nego verujem u glupi internet? Ok, ti si ocito na putu, i to tim mitskim vozom, a ja sam magarac . Moze li neko da mi napise, ako zna, tacnu trasu tog voza, mozda mi se isplati da ga uFatim u subotu ujutru, umesto da krecem u petak popodne.. Mada, jasno mi je da ide preko Budimpeste i Lavova, a ja imam rumunsku tranzitnu vizu . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 10, 2008 Voz je kretao u 7:52 sa perona broj 1 na beogradskoj zeleznickoj stanici. Ne znam kako je sada, ali ne verujem da se nesto promenilo. Taj voz se naziva "Avala" i to je isti voz koji ide do Beca. U budimpesti se od glavne kompozicije odvajaju ukrajinski i ruski vagon (iskljucivo spavaca kola), ceka se tri sata. Putnik za Ukrajinu ne preseda, domacica vagona zakljuca kupe ako zelis da se prosetas po Budimpesti. Zatim se vagoni prikljucuju kompoziciji za Kijev (voz se naziva "Tisa"). Ne bi bilo lose da zapamtis broj svog vagona jer kada se budes vratio da ga nadjes, bice ih bar jos dvadesetak. Voz zatim ide preko Debrecena ka ukrajinskoj granici. Prelaz se (sa ukrajinske strane) zove Chop. Tamo se stize oko 1 nocu. Zatim se tri sata ceka na granici dok se prodju sve kontrole i dok se ne zameni podvozje voza (vagoni se prebacuju na pruge sireg koloseka od nasih). Ti je fantastican dozivljaj kada sedis u vagonu, a oni ga podignu celog 2 metra u vazduh. Voz zatim nastavlja za Lavov (L'viv) i tamo je tacno (i jos jednom - u minut tacno) u 9 po njihovom vremenu. Tu pravi pauzu od 20-30 min i produzava jos 8h do Kijeva Sto se tice naseg sajta i zeleznica - savet: Idi direktno na stanicu i tamo se raspitaj. To je opste rasulo. Isao sam tri puta kod njih i tri puta su mi rekli razlicitu cenu karte za taj voz. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2009 Da li se izdaju poslovne klauzule za Ukrajinu u nove pasose? Citao sam ranije negde da ce u nove pasose da se stavljaju neke posebne markice sa hologramom, odnosno da nece biti onog "poslovno u" otkucano na pisacoj masini u novim pasosima. Navodno je stampanje tih markica kasnilo mesecima... Sta se desava po tom pitanju? Ima li iskustava? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites