Followers 0

Seul S(e)oul of Asia

96 posts in this topic

Upravo kucam iz Seula, tacnije dela grada blizu Jamsil metro stanice. Ljudi odavde se najcesce orijentisu preko metroa koji je jedan od najboljih na svetu. Jos korisnih stvari u vezi metroa, svaka stanica (a ima ih jako mnogo) ima potpuno besplatne WC-e, vodu "for drinking" (znaci nije "tap water") a neke imaju besplatan pristup netu uz, naravno, zabranu sadrzaja za odrasle (ko bude dolazio - hint idite na stanicu "Seoul City Hall").

Za dva dana sam obisao mnogo, pio sa klasicnom radnickom klasom soju (rakiju od pirinca koja ubija jako postepeno, ali razbija) - pozvali me na ulici, bio na zurci profesora(mnozina) engleskog iz uglavnom Amerike (trenutno je Koreja destinacija broj 1 za ESL - teaching English as a second language) i video mnogo toga.

Napisacu mnogo vise kada budem konacno dosao do svoje krajnje destinacije - Sidneja i budem iznajmio smestaj sa pristupom netu. Sada cu otkucati dok ne budem zaspao jer je ovde razlika +7 u odnosu na Srbiju.

Ako budete dolazili videcete da roaming ne radi (o64-Telekom) pa je najbolje da kao ja kupite telefosku karticu za 3000 vona koja je sasvim dovoljna za kratki poziv kuci i dosta lokalnih poziva. Jedan euro je oko 1600 vona, a cene nisu bas jeftine. Za dva dana mi je vec otislo preko 100 hiljada vona.

Pisacu bez fokusiranja na konkretnu temu, kako mi sta padne na pamet. Elem, jeste stvar licnog ukusa, ali ako vam se generalno dopadaju azijatknje (zuta rasa) Koreja je sjajna zemlja ako ste dosli do stadijuma u zivotu da zelite nesto ozbiljno i trajno. Skoro sve su zainteresovane iskljucivo za to i koliko sam ja mogao da procenim poznavajuci jednu od njih nesto vise od godinu i po mislim da su sjajne za brak iz vise razloga, ko bude zainteresovan nek pita pa cu objasniti detaljnije kasnije. Jedini problem u vezi toga su roditelji koji su prilicno konzervativni i vecina ce (verovatno uspesno) odgovoriti svoju kcerku, a narocito sina (jer on po obicajima treba da se brine o ostarelim roditeljima, najstariji sin ako ih ima vise) da se ne zene (ne udaju) za stranca jer to podrazumeva (moguc) odlazak iz Koreje makar na neko vreme.

Koreja je sjajna destinacija iz nebrojeno mnogo razloga. Jedan od nih je da nama nije potrebna viza za boravak do 30 dana. Prvi put sam se osetio kao covek sa nasim pasosem a daleko od kuce. Ona uopste nije klasicna turisticka destinacija i moram to reci, ako ste klasicni turista koji zeli da vidi sto vise fascinatnih stvari u smislu najboljih svetskih muzeja, gradjevina, stvari koje se mogu progutati na dlanu ocnim vidom (bez naprezanja) onda Koreja (Juzna naravno) nije za vas. Korejanci (skoro) nikada ne govore za svoju zemlju da je rec o "Juznoj", vec samo Koreji. Na njihovim mapama ona je i dalje celovita. O Severu izbegavaju da pricaju, smatra se kontroverznom temom. Za 3 dana idem u DMZ (de-militarized zone) turisticku turu gde mozete videti poslednju granicu hladnog rata na svetu. Ko je zainteresovan nek javi pa cu vam dati link ture koju organizuje juznokorejanska vojska i najbolja je ubedljivo. Ovde vojna obaveza traje skoro 2 godine i obavezna je za sve muskarce (nema civilne). Vojska i policija su u konstantnom stanju pripremljenosti za rat (voze se u potpuno blindiranim autobusima). Danas sam u Insadong-u (tradicionalnom delu Seula gde su skoncentrisani tradicionalni restorani i prodavnice) video kako policija blokira ceo jedan blok jer je bio odrzan neki strajk sindikata ili neke partije. Svi policajci su se kretali kao rimski legionari i ponavljali istovremeno neke parole i takodje u istom momentu snazno i brzo spustali stitove na asfalt kako bi zvuk odzvonio i uplasio demonstrante.

Zasto Seul nije dobar za klasicnog turistu: sve lokacije koje vredi videti su razbacane po celom gradu tako da je neophodno imati makar 5-7 dana. Ovde nema nicega sto bi neome izmamilo "WOW" iz usta poput hotela u Dubaiju ili Ajfelove kule, ali je fascinantan nacin zivota Korejanaca. Ima toliko mnogo restorana, a hrana se prodaje (i kuva) svuda na ulici. Toliko ih je mnogo da se covek sa pravom zapita da li ovde iko jede kod kuce. Najjeftiniji su improvizovani restorani n a ulici gde sedite na maloj plasticnoj stolici, a kuvar/ica pred vama priprema hranu u domacinskoj atmosferi. Najveci broj restorana su tradicionalni gde se izuvate i sedate na jastuce, jedete sa niskog stola, a hrana se kuva ispred vas na stolu sa rupom i olukom koji visi sa plafona kako bi odagnao dim.

Njihova kuhinja uglavnom deluje cudno "zapadnjacima" jer je izrazito, ali IZRAZITO zacinjena, znaci vrlo ljuta, vrlo gorka ili kiselo-slatka. Glavno jelo je kimchi - najkiseliji kupus koji sam probao u zivotu. Ako ste vegetarijanac kao ja necete se bas lepo provesti posto se meso jede u ogromnim kolicinama. Izgleda da bi Leskovcani ovde najbolje prosli sto se hrane tice.

Ovde sam jos 8 dana tako da ce biti jos toga da cujete ako budem imao vremena, a za mesec dana kada se ustalim u Sidneju ocekuje vas full report sa slikama. Later  ;)

Samo ti pisi noskichu, odlicno. Iz Koreje do sada nismo imali mnogo (ikakvih?) vesti i informacija sa lica mesta :)

Jednom sam jeo korejsku hranu, bilo je vrlooo ukusnooo  :eat: :eat: :eat:

pozdrav

Zanimljiva stvar u vezi Koreje jeste da je ona neposredno nakon 2. sv. rata (tj. nakon prestanka japanske okupacije) bila zemlja treceg sveta i po standardu ne bolja mnogo od africkih zemalja, a danas svi znamo za Samseung (oni tako pisu), LG, Hyundai itd. jedna je od najrazvijeninjih. Ipak, taj mentalitet zemlje 3. sveta se i dalje moze osetiti na ulici gde se neprekidno prodaje hrana na improvizovanim tezgama, najveci broj restorana i lokala su improvizovane birtije, mnoge prodavnice nemaju pod uopste vec je dole ulicni asfalt, a izgledaju kao da su iz 60-ih godina.

Najveci sok za stranca su crkve. Korejanci su 26% protestanti, 23% budisti i ostali su "ostali". Medjutim, dok je budizam prilicno u zapecku jer je diskretan, krstovi se mogu videti na svakom koraku. Evo kako izgleda vecina njihovih crkava: zgrade koje se nipocemu ne razlikuju od obicnih stambenih ili poslovnih gde se crkva cesto nalazi samo na jednom spratu. Na krovu zgrade je improvizovan mali toranj, jako tanak sa krstom koji ima nocno osvetljenje kao ulicna reklama. Mnoge crkve takodje imaju i ulicnu reklamu spreda sa slovima koja govore o imenu crkve. Inace, ovde je obavezno za bukvalno svaki lokal (pa i za obucare koji rade u 2 sa 2 kioscima i koji na licu mesta popravljaju - nema cekanja vec musterija sedi pored) da ima ogromnu svetlecu reklamu.

Vec sam pomenuo sistem po kome stariji sin vodi racuna o roditeljima. Zbog toga sve devojke teze da se udaju za mladjeg brata jer ako se udaju za starijeg moraju da brinu o njegovim roditeljima i cesto zive zajedno u stanu. Posto je jedino sin garant zbrinjavanja roditelja masovni su abortusi ako je zensko na putu. Zbog toga vec sada postoji deficit devojki u nekim generacijama kao u Kini (s tim sto je tamo razlog politika jednog deteta). Heavy stuff.

A za pse u korejanskim restoranima - jako tesko da cete naci neki sa tom ponudom. Po egzoticnoj ishrani bile su poznate starije generacije u Koreji jer se tada jako tesko zivelo. Danas mladi u Koreji jedu manje-vise slicno kao njihovi ispisnici na Zapadu. Naravno, kimchi (extremno kiseo kupus) je obavezan svakodnevno (svaka porodica ima poseban frizider samo za njega), kao i mnoga tradicionalna jela, ali ipak konzumira se daleko vise mlecnih proizvoda nego nekad (neki tvrde da je ovo uzrok pojave natprosecno visokih Korejanaca) a dosta se hrane uvozi. Trenutno u Koreji traju vrlo nasilni protesti protiv uvoza americke govedine jer je Japan prethodno potpisao sporazum da ce uzimati samo govedinu do odredjenog uzrasta, a Koreja nije imala tu klauzulu u ugovoru. Zaista je fascinatno posmatrati kako demonstranti razvaljuju blindirane policijske autobuse i tuku se sa policijom zbog govedine.

http://img123.imageshack.us/img123/1319/dmc0113kb3.jpg

http://img501.imageshack.us/img501/489/dmc0039er6.jpg

Rec je o South Gate (kao srednjevekovni grad Seoul je bio opasan zidovima, a do danas su ostale ocuvane 3 kapije). Treba stvarno poznavati njihov mentalitet pa shvatiti kako se desilo to sto se desilo. Ja cu pokusati da objasnim kako umem. Jedna od osobina tog mentaliteta je neprestano rangiranje. Pa tako u Koreji imate listu nacionalnih blaga po znacaju (national treasure). Prva na listi je bila ta kapija.

Tip nije bio penzioner vec beskucnik kojih u Koreji ima poprilicno. Iako policija stalno patrolira i cuva tu zgradu tolerisali su okupljanje i napijanje (national pasttime) beskucnika sve dok taj jedan u znak protesta sto je Koreja sve manje socijalna drzava zbog ekonomske krize i sto mu nije dodelila stan nije zapalio.

Treba stvarno videti Koreju, kod njih je skoro sve precizno definisano. Npr. ako hocete da prosite morate to raditi na tacno odredjen nacin: ako ste slepi onda po metrou uz specijalan kasetofon sa tacno predvidjenom melodijom idete i skupljate priloge, ako ste invalid vasi nedostaci moraju biti prekriveni kozom i onda lezite na asfaltu uz slicnu muzicku pratnju, ako ste samo beskucnik ili stari onda se sklupcate i okrenete glavu ka podu da biste pokazali svoju poniznost i sramotu.

http://img502.imageshack.us/img502/7456/dmc0050yh1.jpg

Na svakom koraku je vidljiva mesavina moderne Koreje prvog sveta i bliske proslosti nerazvijenosti. Jedna od potonjih je i gomila gomilaaaaaaaaa hrane koja se prodaje svuda, na ulici na tezgama, na kartonskim kutijama, improvizovani restorani na hoklicama i plasticnim stolicama na ulici naravno, prodavci hrane koji kuvaju u malim kombijima... Higijena bas i nije na nivou, cuo sam da se stapici nakon sto musterija pojede opet koriste. Ipak, strahovito su ciste ulice, cistije nego u Sidneju gde sam sada, a javni toaleti su za 2 klase ispred australijskih. U Koreji nema sanse da vidite bilo koga da prelazi ulicu na crveno, makar cekali i 2-3 minuta, u Sidneju je potpuno normalno da se zaobidje semafor.

Biti pozvan u korejanski dom je velika cast, domacini pripremaju zakusku, a od gosta se ocekuju pokloni. U Koreji roditelji upoznaju decka/devojku svog deteta tek kad je ugovorena veridba, a ljubi se nakon 3 meseca izlazenja. Izuvanje je obavezno, u svim kucama i stanovima iza ulaznih vrata se nalazi supljina u podu gde se ostavlja obuca, a zatim se kroci na pod koji je izdignut.

Evo slike tradicionalnog korejanskog restorana gde u vecem broju slucajeva gost sam sebi sprema obrok.

http://img503.imageshack.us/img503/5713/dmc0012zl8.jpg

U Koreji je prvi i osnovni faktor u zaposljavanju i karijeri univerzitet koji ste zavrsili. Sa kojim ste uspehom zavrsili, sta znate, kakve vestine imate... sve je to nevazno. Zato su mladi Korejanci u srednjoj i "high-school" strahovito prebukirani obavezama, po ceo dan su u skoli i pod ogromnim su pritiskom da se upisu na neki od najboljih unija. Neki od njih po 3-4 godine pokusavaju da se upisu. Postoje specijalizovane skole za"one koji nisu uspeli" gde se uci po 10-13 sati dnevno, a na ulazu se oduzimaju mobilni telefoni, casopisi i slicno. Neke od ovih skola se namerno nalaze u prirodi, potpuno izolovane od puteva kako bi ucenici bili posveceniji pripremama za upis.

Kada se upise zeljeni fakultet onda je opustencija. 

Odlično, baš zanimljive opservacije. :)

Hvala, toliko sam pun utisaka da prosto ne znam sta bih pre napisao. Najveci broj stanovnika Seula zivi u ogromnim betonskim zgradama jer je grad strahovito zgusnut izmedju reke Han i brda koja su ostala nenaseljena. Tu zivi 10,3 miliona ljudi na tako stisnutom prostoru pa je zbog toga i velika guzva na glavnim ulicama, a u metrou cesto se tesko moze naci slobodno mesto.

Oni nemaju nazive ulica, vec je ceo grad proizvoljno izdeljen po blokovima a u okviru bloka svaka zgrada ima svoj broj i ogroman znak firme koja ju je izgradila. U Koreji vlada korporativizam, vlada se u interesu Samsunga, LG-ja i slicnih, a ne naroda. Inace, ove kompanije za korejansko trziste prave sve i svasta, ne samo proizvode na koje smo navikli.

http://img521.imageshack.us/img521/2311/dmc0005dk6.jpg

Vi slobodno pitajte sta vas zanima.

U Seulu svaka, pa i najmanja prodavnica mora imati ogromnu svetlecu reklamu. Nocu to toliko svetli i jedino je sto se vidi u daljini, reklame prodavnica i svetleci krstovi na zgradama.

Kao sto sam rekao posetio sam i demilitarizovanu zonu koja predstavlja podrucje oko granice Severne i Juzne Koreje gde su se odrzavali pregovori i gde su utvrdjene granice. Bilo je tu mnogo incidenata, kada su npr. americki vojnici pokusali da obore drvo koje je zaklanjalo strateski pogled bili su ustreljeni. U to doba i jedni i drugi su se mogli kretati po podrucju drugog u zoni, ali zbog incidenata danas je granica precizna i jedino mesto gde se mogu sastati predstavnici Severa i Juga je u jednoj baraci:

http://img297.imageshack.us/img297/6927/dmc0138tm5.jpg

Tu je i "most bez povratka" na kome su se zarobljenici sa obe strane tokom korejskog rata odlucivali gde ce otici, na sever ili na jug, jedini uslov je bio da nakon odluke nema predomisljanja, vec je to zauvek.

http://img258.imageshack.us/img258/5365/dmc0146qo5.jpg

E, da, ko bude dosao u Koreju zacudice se kako su im frizerski saloni zapusteni. Medjutim, to je samo varka. Veliki broj salona su u stvari bordeli, a sa prednje strane izgledaju kao frizeraji. Tamo vazi sistem - znam, ali ne tice me se podjednako za policiju, gradjane i sve ostale.

Generalni direktor Hyndai-ja nije mogao da bude osudjen za korupciju jer je ocena suda bila da bi "previse stetilo nacionalnoj ekonomiji".

Svi stanovi imaju dugacak balkon celom duzinom oko stana pa se zbog toga zavese uglavnom ne koriste jer se tesko da videti sta se zbiva u dnevnoj sobi kroz poprilicno siroki balkon.

Svaki lavabo i kada imaju ugradjen sistem zadrzavanja vode, a cesto slavinu treba povuci od dole ga gore da bi potekla voda. Sve WC solje se nakon upotrebe do pola ispunjavaju vodom (izgleda kao da ce voda preliti u jednom momentu). Receno mi je da isti sistem postoji u Americi. 

Piši malo o tome kako izgleda komunikacija sa ljudima, da li si primetio neka pravila ponašanja u određenim situacijama, itd.... Šta je slično, šta je različito po tim pitanjima u odnosu na nas?

Piši malo o tome kako izgleda komunikacija sa ljudima, da li si primetio neka pravila ponašanja u određenim situacijama, itd.... Šta je slično, šta je različito po tim pitanjima u odnosu na nas?

O komunikaciji: Korejanci nece sa vama govoriti engleski cak i ako ga znaju. Samo ce mozda jedan od 50 vas pitati nesto na engleskom ili biti spreman da pomogne. Izuzeci su naravno ako imate prijatelje tamo.

Koreja je zemlja u kojoj je stranac vecno stranac. Mozete biti rodjeni tamo, ziveti ceo zivot, govoriti perfektni korejanski i jesti tradicionalna jela, ako niste njihovog porekla (cak i ako ste zute rase) nikada necete biti potpuno prihvaceni. Porodicni background je vrlo znacajan i jedan je od osnovnih elemenata pri procenjivanju bracne kompatibilnosti.

Kad bi se neko od nas, posto smo ocigledno fizicki drugaciji vec na prvi pogled, tamo pojavio u najvecem broju slucajeva bi  bio ignorisan kao outsider ili zagledan sa distance. Ako pokusate da pricate na engleskom sa njima odmah ce se zbuniti i cesto vam dati brzo i pogresnu informaciju (npr. pravac gde se nesto nalazi) samo da bi sto pre izasli iz neugodne situacije koja je komunikacija sa strancem.

Ako znate korejanski, sto je malo verovatno jer dok je azbuka prilicno jednostavna i savrseno logicna, izgovor je stravicno tezak za nekoga sa podrucja indoevropskih jezika, neki glasovi kod nas ne postoje a reci zvuce straaasno rogobatno; dakle ako znate korejanski bice odusevljeni posto u Koreji em ima jako malo stranaca (americki vojnici i profesori engleskog) em gotovo niko od njih ne zna da prica korejanski.

Sta sam primetio u ophodjenju: parovi se mogu drzati za ruke, ali je javno iskazivanje emocija u vidu ljubljenja i grljenja vrlo retko, nije drustveno prihvatljivo. Kada pricaju telefonom uvek pokrivaju usta drugom rukom. Postuje se bez izuzetka hijerarhija po godinama i polozaju.

Da presecem ovde i napomenem jednu zanimljivu stvar - njihova javna kupatila, kojih u Seulu ima oko 500, nisu samo kupatila, vec na jednom mestu mozete spavati, dobiti masazu uz dodatnu naplatu, ici u saunu bez dodatne naplate kao i u vrele bazene, tusirati se, za male pare iz automata uzeti cetkicu za zube i brijac, biti osisani ili obrijani kod berbera, gledati TV i sve to radi 24 sata svakog dana u nedelji. Kada platite oko 3 eura mozete ostati tamo jednu smenu od 13 sati. Ova mesta se zovu dzimdziban. 

Ja bih da znam da li ste posetili Vasu prijateljicu koju ste upoznali u Norveskoj?

hehe, posto sma bio u seoulu, slozio bih se sa svime sto je napisano :) osim sa onim da koreanci nisu komnikaciju, stidljivost i sl.

u odnosu na Evropu da, ali u odnosu na Japan (a pogotovo kad ste pre toga proveli mesec dana u Japanu, kao ja), to je nista, tj shvatite koliko su Japanci ushtogljeniji, manje opusteni, ne pokazuju emocjie, formalniji, itd.

hehe, posto sma bio u seoulu, slozio bih se sa svime sto je napisano :) osim sa onim da koreanci nisu komnikaciju, stidljivost i sl.

u odnosu na Evropu da, ali u odnosu na Japan (a pogotovo kad ste pre toga proveli mesec dana u Japanu, kao ja), to je nista, tj shvatite koliko su Japanci ushtogljeniji, manje opusteni, ne pokazuju emocjie, formalniji, itd.

Slazem se. Nisam ni rekao da Korejanci nisu za komunikaciju, vec da je jezik ogromna barijera i da vecina jeste zainteresovana za strance ali ih izbegava i ignorise. Ali, ako se vec uspostavi neka komunikacija onda se otvore i nije problem. Mada, treba doci do tog stupnja.

hehe, secam se moje 1. vece u Seoulu, ja jos umoran, jer sam malo razgledao grad, a rano ujutru sam imao let iz Tokya, i jedan Koreanac mi kaze "Hi", i posle par minuta i pozove u Klub, provo overili jedan, pa drugi, pa treci, znaci raveovali celu noc dok su se Koreanke stidljivo smeshkale :) Nezaboravno vece :)

Svaka cast care :D :D :D

Pisi, pisi sve... hocemo da citamo :) :) :) Konacno si se nasao u svetu kosookih devojaka :) Zasto su Korejanke "sjajne za brak iz vise razloga"? I kako izgleda jedan Korejanski dom? I sta su uopste restorani u kojima mozes sam da pripremis hranu? Budi puuuuno, punooo pozdravljen!

Nasao i ostao u tom svetu, jer na mom fakultetu u Sidneju 80% studenata je Asian.  ;D

Zasto su sjajne? U Koreji je porodica sve, alfa i omega. Korejanke kao supruge su nevidjeno privrezene porodici. I to nije ono kao kod nas: kuvanje po ceo dan i pranje uz dranje, vec je poenta drugacija, nije u domacinskom radu vec u predanosti, fokusiranosti i nesebicnosti kao i lojalnosti kad je porodica u pitanju. Mislim da je verovatnoca da do razvoda u Koreji dodje zbog prevare supruge na nivou statisticke greske. Korejanka ce uvek odvojiti vise novca iz kucnog budzeta za dete ili zajednicke potrebe nego za sebe.

Celokupni smisao onoga sto se u zapadnoj civilizaciji zove "dating" u Koreji nije zabava i provod dok se ne uskoci u brak kao obavezu vec potraga za bracnim partnerom. Znaci, mozes racunati da tvoja hipoteticka buduca gotovo sigurno nije imala seksualne partnere pre tebe kao i da nece potezati brakorazvodnu parnicu cim se pojave prvi problemi koji su neizbezni.

Zatim, smirene su, to ne znaci da su dosadne, pre bih rekao sofisticirane, diskretne i znaju da balansiraju u medjuljudskim odnosima.

Kako izgleda korejanski dom zavisi od klase. Ja sam duze vreme bio u tri privatna stana tamo i zgodno je bilo sto je jedan bio vlasnistvo dosta imucne porodice, drugi srednje klase, a treci nize pa mogu da uporedim. Sad mogu pisati o proseku i opstim osobinama. Kao sto sam vec rekao prvo ce vas docekati udubljenje u podu nakon vrata gde se izuva i ostavljaju cipele. U zavisnosti od klase pod je parket ili linoleum, po stanu cesto hodaju bosi jer je cesto podno grejanje.

Cak i najsiromasniji imaju klima uredjaj jer je sredinom leta vlaznost nepodnosljiva (oznojis se cim se istusiras - period monsuna). Ako govorimo o prosecnoj porodici u Seulu onda ona zivi u dvosobnom stanu (dnevna soba se ne racuna, 2B je two bedroom apartment) na otprilike 10-om spratu ogromne zgrade. Brzi internet je svima dostupan po niskoj ceni, citao sam izvestaj po kome je po kvalitetu i dostupnosti Koreja broj 1, cak ispred Japana.

Neki imaju tradicionalni namestaj - spavaju na podu (futon) i jedu sedeci na niskim stolovima dok drugi koriste zapadni namestaj (sto, stolice, krevete). Moj je utisak da su nize klase tradicionalnije.

Vec sam rekao da je ogroman balkon neizostavan deo stana, obicno je jako dugacak - celom duzinom stana i sirok oko 2 metra. Cesto se koristi kao ostava, za veseraj kao i za ves masinu. Da, retke su kade, uglavnom imaju male tuseve (nisa i srednja klasa).

Restorani - pa ti narucis jelo, konobar ti donese sastojke i ukljuci nesto sto lici kao jedna velika plinska ringla (stoni reso) i ti onda kuvas (reso se umetne u rupu na niskom stolu ili samo polozi na sto), a dim odlazi kroz oluk koji visi iznad stola.

http://img205.imageshack.us/img205/727/dmc0003ze9.jpg

Ostrva blizu aerodroma Incheon (stari aerodrom Gimpo blizu grada se slabije koristi). Incheon je skoro sat vremena voznje udaljen od centra Seula. Autobuska karta je 5-10 eura.

Neizbezna nestasica prostora se resava na kreativne nacine:

http://img511.imageshack.us/img511/3263/dmc0011pn4.jpg

Vecita guzva u metrou:

http://img367.imageshack.us/img367/7650/dmc0017zp2.jpg

Seoul City Hall:

http://img151.imageshack.us/img151/3134/dmc0020uf6.jpg

Ovde su bili krunisani kraljevi:

http://img151.imageshack.us/img151/2451/dmc0025rc2.jpg

Inace, pravo je cudo da je Koreja vecito izmedju najvecih svetskih sila (Mongolija, Kina, Japan, Rusija) uspela da bude okupirana samo 35 godina od Japana u 20. veku. Eto sta je diplomatija.

Pada kisa, ti uletis u mall, a ono voda kaplje li kaplje sa njega. Moze li to tako? E, pa u Koreji ne moze. Pre nego sto uletis u mall ubacis kisober u kesu specijalno napravljenu za to:

http://img157.imageshack.us/img157/916/dmc0127gf5.jpg

Bice jos slika u malim dozama, pokusavam da odrzim temu zanimljivom.  :mah:

Moj kratki utisak iz stana jedne imucne korejanske porodice:

u zgradu se ulazi ocitavanjem elektronske kartice, u stan se ulazi ukucavanjem numericke sifre.

Stan ogroman, 4-5 soba + veeelika dnevna soba spojena sa trpezarijom/kuhinjom u produzetku.

U sobi TV najveci koji sam video u zivotu, plazma. Ispod TV-a oko 8 kucista koje podsecaju na DVD player i recorder, ali pretpostavljam da ima i drugih posto sta bi radili sa 8 istih aparata.

U kuhinji 3 frizidera, svaki od poda do plafona. U dnevnoj sobi mi se iza ledja nalazi nesto sot jako podseca na frizider ali nema vrata. Razmisljam ja u sebi: nije valjda da je ovo 4-ti?

Pitam posle sta je to, kazu mi - klima uredjaj.

Neki kazu da je Seul najveca provincija na svetu. Ogroman jeste i tu ne moze nista da se prigovori, a isto tako metropola sigurno nije jer: ima jako malo stranaca od kojih ogromna vecina tu boravi samo privremeno (take the money and run); iako su svi putokazi i nazivi istovremeno i na engleskom, iako ulazu bilione na ucenje engleskog u praksi ce vrlo retko neko biti spreman da ga sa vama koristi; nema velikog protoka ljudi kao na primer u Singapuru; Koreja nije bez razloga nosila epitet "Hermit kingdom" u proslosti (potpuno izolovana zemlja).

Deo njihovog mentaliteta je da su potpuno usredsredjeni na svoju zemlju, malo ih zanima sta se zbiva u inostranstvu. Osecaj pripadnosti je strahovito jak. Evo da malo uporedim njih i nas: mi umemo cesto da se busamo u grudi, ali navescu jedan primer ovoga.

Upoznao sam ovde u Sidneju Korejanca koji je u Australiji vec 5 godina. Zavrsio je high-school i sada studira. Medjutim, ma koliko Korejanac dugo ostao van, on nikada nece prekinuti veze sa domovinom, makar mu i ne prijao zivot u njoj. Eto, ovaj decko nece da uzme australijsko drzavljanstvo koje je objektivno korisnije i cak je spreman da kad diplomira u Koreji sluzi vojsku skoro 2 godine da bi zadrzao drzavljanstvo. Naravno da ne mozete imati dvojno drzavljanstvo uz korejanski pasos. Ne govorim da nema Korejanaca koji se odricu drzavljanstva, vec da nema onih koji se otudje od zemlje porekla. Za ocekivati je da ogromna vecina dece govori korejanski na native nivou kao i da ce te generacije rodjene u inostranstvu (gyopo) gotovo 100% makar nekoliko puta posetiti Koreju.

Improvizovani ulicni restoran:

http://img168.imageshack.us/img168/8655/dmc0037hi2.jpg

Klasicni izgled ulica u Seulu: reklame na sve strane koje toliko svetle nocu da im ulicno osvetljenje uopste nije potrebno, ali ga ipak imaju.

http://img375.imageshack.us/img375/1854/dmc0033rz3.jpg

Slicno Japanu i Korejanci (muski deo) su ludi za automatima za zabavu i kompjuterskim igrama. Ono sto njih izdvaja je fanaticna navucenost na igru Starcraft koja je sada vec stara 7-8 godina, ali i dalje ubedljivo najpopularnija u Koreji. Vidjao sam poslovne ljude od 30-nesto godina kako u internet kafeima pikaju Starcraft. Za mladje da ne pominjem. Najveci broj slucajeva smrti nastale kao posledica igranja bez prestanka (bez hrane i sna) desilo se upravo tamo.

http://img186.imageshack.us/img186/1571/dmc0061du1.jpg

Ovo je nesto sto ima ukus kao dinja (priblizno):

http://img145.imageshack.us/img145/1066/dmc0072ss9.jpg

PS Ima tih cudnih stvarcica dosta, narocito tradicionalni recepti tipa zmija u flasi, neko korenje premazano necim i svasta jos.

Pariz ima Ajfelovu kulu, London Big Ben, a Seul Namsan toranj koji se nalazi na vrhu brda pa se moze uociti iz bilo kog (skoro) dela grada:

http://img84.imageshack.us/img84/1341/dmc0102bp0.jpg

Sve sto vam ikada moze zatrebati od racunara spakovano u TFT ekran od 22 inca. Cena, sitnica za to sto dobijate, oko 1000 eura:

http://img257.imageshack.us/img257/7163/dmc0107qg8.jpg

Korejanske gyaru uniforme su jednostavnije i prijatnije oku od japanskih:

http://img519.imageshack.us/img519/2513/dmc0119lb2.jpg

Kao japanska kolonija pocetkom proslog veka Koreja je tek pocela da se industrijski razvija pa ekologiji nije bilo mesta do skoro. Centrom grada je prolazila recica koja je vremenom postala steciste baraka poput onih koje mi i dalje imamo preko puta Interkontinentala. Vremenom je postalo toliko zagadjeno da su gradske vlasti odlucile da betonom prekriju recicu. Sta su uradili 2005. mozete videti na slici. Sada je taj ekoloski kanal atrakcija za turiste.

http://img118.imageshack.us/img118/1307/dmc0120um1.jpg

Reka Han i sivilo grada.

http://img375.imageshack.us/img375/8282/dmc0093lb3.jpg

Ima vec jedno godinu-dve od kako traje pomama za socijalnim mrezama zasnovanim na net pristupu (Facebook, My Space).

Koreja je ovaj koncept imala jos 1999!!! Rec je o sajtu Cyworld http://www.cyworld.com/cymain/index.asp na kojem gotovo svaki mladji Korejanac ima profil.

U Seulu nema veliki broj love-hotels kao u Japanu. Vidjao sam neke klubove sa ogromnom reklamom Sexy house ili slicno, ali mi je receno da to nisu bordeli vec je rec samo o striptizu. Iznenadilo me je kada sam video da bordeli stampaju male flajere sa telefonom, adresom i cenom koje ostavljaju po javnim mestima (ja sam nasao neke pored govornica).

Ali, oni imaju nesto za sta nisam siguran da postoji u Japanu. Rec je o nekoj vrsti DVD klubova, ali je razlika sto ne nosite film sa sobom pa ga gledate kod kuce, vec postoje kabine u kojima mozete gledati sami ili u drustvu. Ne bih da objasnjavam, samo cu napomenuti da se u kabinama nalazi krevet.

Verovatno ce ovo biti novost za ljude koji se nisu mnogo zanimali za Koreju, oni nemaju veliki broj prezimena, evo statistike:

With Korea's population estimated at 48 million, Koreans with the surname of Kim constitute more than 20 percent, or over 9.9 million, according to the NSO's report in 2000. Then comes Lee with 14.8 percent; Park with 8.5 percent; Choi with 4.7 percent; Chung with 4.4 percent; Kang and Cho with 2.1 percent each; Yoon with 2.1 percent; Chang with 2 percent; and Lim with 1.7 percent.

Zanimljivo je da se u proslosti smatralo da je incestuozno udati/ozeniti se sa osobom istog prezimena jer (navodno) imate isto poreklo. Mozete misliti koliko su onda mogucnosti bile suzene za nekoga ko se preziva Kim ili Lee.

Vise o ovome ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Article_809_of_the_Korean_Civil_Code

Despite Article 809, many men and women sharing the same partilineage chose to live together as husband and wife. The common surname marriage ban was temporarily lifted by special acts three times, each for a period of one year, in 1977,[7] 1987,[8] and 1995.[9] At the time of the first special act in 1977, 4577 same name/common ancestor couples became legally married. In 1988 the number increased to 12,443, and by 1996, it had reached 27,807.[10] Some estimate that the actual number is as high as 200,000 couples, nearly 2 percent of all married couples in South Korea. The children born of such marriages were, legally, out-of-wedlock. They were not eligible for national health insurance and were discriminated against in matters of inheritance and property rights.

Upravo ova komplikacija je dovela do potrebe da svaka porodica vodi racuna o svom stablu kako se slucajno ne bi desilo da dodje do "incesta".