Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi svi,

Zanima me kolika je potražnja za drugim stranim jezicima u Kini (osim engleskog)?

Po struci sam master profesor španskog jezika i književnosti i italijanskog kao drugog stranog jezika. Tečno govorim i engleski (filološko odeljenje u srednjoj). 

Kakve su šanse za dobijanje radne vize i da li da, uopšte, tražim poslove vezane za jezik struke ili da se fokusiram samo na engleski?

Hvala svima unapred!

Zdravo :) Ja sam u više navrata predavao španski u Kini. Radnu vizu, koliko je meni poznato, ne možeš dobiti kao profesor bilo kog jezika koji ti nije maternji. Nisam siguran da li to važi i za mala mesta, molim ako neko zna neka me ispravi. Osim toga, za engleskim je daleko veća potražnja, pa se samim tim i mnogo lakše nalazi posao, i bolje plaća. Jedna varijanta je da predaješ engleski, a povrh toga da još držiš i privatne časove engleskog, španskog, italijanskog, čega god hoćeš, da tako dopuniš svoja primanja. 

Druga varijanta je da nigde ne tražiš redovan posao, nego da živiš samo od privatnih časova. To je takođe izvodljivo, ali treba više vremena da se popuni raspored. Upozorenje: verovatno ćeš često morati da kažeš da si iz neke anglofone ili hispanofone zemlje.