Jump to content

Featured Replies

Posted

Pre nekoliko godina sam dosao na Filipina I imao sam vizu 90 dana posle toga sam ostao ilegalno .Ostao sam zato sto nisam imao pasos mi je ukraden i nisam imao ni para .Sad planiram da dodjem kuci tj moram .Razboleo sam se moram na operaciju a ovde nemam novca da se lecim .Moram hitno kuci .Pasos odnosno putovnicu sam uzeo iz ambasade indonezija a kartu ce moji da kupe.Problem je kad krenem kuci da li ce me imigraciono pustiti da idem kuci 5 godina ilegalno sam ovde a dinar nemam .Strah me od zatvora .Jos sam bolestan imam tumor debelog creva .Dinar nemam.Jos imam zenu uzas .Godinama mi nije dozvoljavala da idem kuci.Kako ziv da se izvucem .Ako mi ne dozvole na aerodromu da odem kuci ostacu na ulici ili ce me u zatvor a bolestan Pasos imam kartu ce da mi kupe.Planiram da kazem da Sam ovde mesec dana I mozda me puste nece da vide imam nov pasos ne znaju ortkad sam ovde. Bolestan sam bez dinara jos imam zenu godinama me drzi ovde .Nadam se da me puste kuci makar I blacklist da budem.samo da dam savet da u ovu divljinu ne dolazite nikad .

Obrati se konzularnom predstavnistvu svoje zemlje za sve probleme koje imas u vezi sa dokumentima, a policiji ako te zena na bilo koji nacin zlostavlja. Ne znam kakvu politiku imaju Filipini po pitanji ilegalnog boravka, ali se nadam da im nije cilj da de zadrze u zatvoru, o njihovom trosku, vec da te deportuju i zabrane ponovni ulazak na neko vreme. Jedino sto mozes da uradis je da odes na aerodrom i krenes kuci, pa ces vec videti sta i kako. Srecno!

I kad na kraju stignes kuci i oporavis se knjigu da napises. Mislim da je tematika odlicna za neki bestseler: 5 godina zaglavljen na Filipinima.

Kazna za prekoračenje ostanka na Filipinima je novčana i visina iste zavisi od dužine prekoračenja. Pet godina ćete koštati nekoliko hiljada evra. Ako ne možeš da platiš, šalju te u zatvor. Baš su striktni oko ovoga. Moj drug je platio dva meseca prekoračenja, ne sećam se tačno koliko, davno je bilo.

Na ovom sajtu ima nekih konkretnijih brojki oko kazne, možda ti bude od pomoći http://www.in-philippines.com/how-much-are-the-penalties-for-overstaying-as-a-tourist-in-the-philippines/

Obrati se svojoj ambasadi za pomoć. Ne znam koliko su voljni da ti pomognu. U principu oni mogu da traže izuzeće kazne, u zamenu da te Filipini stave na crnu listu. U tom slučaju ne bi morao da platiš ništa, sem ako ne odlučiš da odeš ponovo na Filipine. 

Ne znam kako bi ti prošlo to sa novim pasošom da se praviš blesav da si ušao u skorije vreme. Danas su svi prelazi digitalizovani, ne bi me čudilo da zapravo čuvaju i proveravaju ove podatke.

• Duya changed the title to Prekoračenje vize na Filipinima