Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovani,

Zivim vec tri godine u Poljskoj i u procesu sam dobijanja karte boravka. Sve do jula ove godine imala sam vazecu vizu i ovog februara planiram da otputujem za Srbiju po novu vizu, da bih imala mogucnost putovanja dok cekam kartu boravka. Planirani put za Srbiju je 7. februar, a pasos mi istice 14. februara. Vec imam zakazan termin za vadjenje novog pasosa 10. februara, ali me zanima da li mi Madjari mogu praviti problem na granici zbog toga sto pasos istice 7 dana nakon prelaska granice. Mislim da sa nasima nece biti problema, ali sam negde citala da pasos po pravilu mora vaziti bar 3 meseca od dana planiranog povratka, mada je to za ljude koji putuju turisticki, ne znam da li vazi i za ljude koji rade u EU. Takodje, razumem da bi bilo problema kada bih pokusala sa takvim pasosem da udjem u EU, ali kao sto rekoh, u februaru cu pokusavati samo da se vratim u Srbiju :) 

Hvala vam unapred na odgovorima i izvinjavam se ukoliko ima slicna tema.

Bolje da ne obijas glavu oko toga, znaš kako Madjari umeju da budu zaguljeni. Ja da sam na tvom mestu ja BiH gledao neki low cost let/ove i potpunu zaobišao prelazak granice. Cenovna razlika ne bi trebalo da bude značajna a ratosiljas se brige i potencijalnih problema...

• Author

Hvala na odgovoru. :) Da, ja bih najradije da znam za sigurno zakon, posto isto tako i Poljaci mogu praviti probleme na aerodromu ukoliko zaista ne smem biti ovde tih poslednjih 90 dana dok pasos ne istekne. 

Na letovima unutar EU i ka ostalim potpisnicama sengenskog sporazuma se ne proveravaju pasosi. Znaci ako bi letela sa presedanjem u Madjarskoj na primer opet ne bi imala problema. A posto si drzavljanka zemlje koja ti je krajnja destinacija onda sasvim sigurno neces imati problema cak i kada bi letela direktno iz Poljske. Posto napustas Poljsku oni ne mogu da prave probleme, mogli bi da ulazis u Poljsku. A bilo kakva tranzitna zemlja unutar Sengena te nece ni proveravati. Tako da mislim da ako hoces da budes sigurna da ces izbeci probleme let je mnogo bolji od drugih opcija.

Mozes da proveravas zakone, ali cimanje zavisi od granicara koji umeju da budu nedokazani. Bolje potpuno izbeci da imas posla sa njima.

Edited by noskich

Ja ne vidim problem u tome da se vracas u svoju zemlju sa jos uvek vazecim pasosem. Da nece mozda da ti zabrane da udjes u Srbiju i vrate te u Poljsku:D

31 minutes ago, Dragance said:

Ja ne vidim problem u tome da se vracas u svoju zemlju sa jos uvek vazecim pasosem. Da nece mozda da ti zabrane da udjes u Srbiju i vrate te u Poljsku:D

Tehnički problema nema, ali cimanje na granici je svakako moguće, naročito sa Madjarima. Čisto da se živci sačuvaju preporučujem let/ove...

Ja sam mnogo godina pre imao cimanje sa njima pri povratku u Srbiju iz UK. Prvo sa UK pa onda sa Madjarima. Data mi je bila multi tranzitna viza za Madjare a imao sam UK vizu. I žestoko su me iscimali bili i jedni i drugi, opet kažem u povratku. Na putu do UK nisam imao problema. Na kraju sam Madjarima rekao pustite me ljudi kući.

Edited by noskich

• Author
4 hours ago, Dragance said:

Pa takvu nekakvu logiku i ja koristim, mada opet racunam, ako postoji takav neki zakon, tehnicki mogu mi naplatiti kaznu, a stvarno mi se ne daje novac na takve gluposti. Nije mi prvi put da prelazim Madjarsku granicu, upoznata sam poprilicno sa njihovim nacinom rada, pa gledam da pokrijem sve rupe, ovo mi je prvi odmor u godinu dana, ne bih da ga upropaste :D 

Hvala vam na odgovorima :)

Ja sam mnogo godina pre imao cimanje sa njima pri povratku u Srbiju iz UK. Prvo sa UK pa onda sa Madjarima. Data mi je bila multi tranzitna viza za Madjare a imao sam UK vizu. I žestoko su me iscimali bili i jedni i drugi, opet kažem u povratku. Na putu do UK nisam imao problema. Na kraju sam Madjarima rekao pustite me ljudi kući.

Kada je to bilo? I ja sam par puta isao iz/za UK, sa madjarskom tranzitnom vizom u YU pasosu i nikakvih problema nisam imao na pasoskoj kontroli.

Sent from my iTelephone using Tapatalk
  • 4 years later...

Pozdrav

Da li će praviti problem na granici ukoliko državljaninu EU koji ulazi u Srbiju ističe pasoš za manje od 3 meseca? Boravak u Srbiji bi bio svega par dana i osoba ima dvojno državljanstvo (važeću ličnu kartu) ali pasoš samo EU.

Ako je drzavljanin EU, moze valjda da udje u Srbiju i samo sa EU licnom kartom, tad ne znam da li je vaznost pasosa uopste upitna.