Posted August 11, 2008 Procitala sam zaista sve topike u vezi sa low cost letovima, ali jos uvek mi ne polazi za rukom da nadjem tako povoljne letove, kao sto pricate. Jel moze neko detaljno da objasni kad nameri negde da ide kako krene u pretragu. Bila sma na sajtovima koje ste naveli, ali tamo se mora upisati dan polaska, pa povratka, pa tacno odakle i gde zelis putovati, a meni to nista nije striktno..Bitno mi je da je jeftino...Ima li negde neki spisak tih jeftinih letova? I kad god sam pokusala da bukiram kartu, dodali su takse iako je pisalo da je all inclusive..Jel nesto radim pogresno? Please, pomagajte...izgubila sam nedelju dana cunjanja i nista Inace, sve pohvale za forum!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2008 o tome se i radi da nista nije striktno. prvo nadjes datume kada su karte najjeftinije pa na osnovu toga odlucis kada ces da putujes. polako ces uci u stos jer se cene menjaju u zavisnosti od hiljadu faktora i zaista treba dosta unapred traziti, mislim da je to osnova svega. npr ako u ovom trenutku gledas bilo koji let ryanaira u novembru, vecina ce ih biti jako povoljna. za kraj avgusta, naravno, tesko da ces naci nesto povoljno. takse u 90% slucajeva moraju da se plate i to je to. zato je posao ako je karta na akciji 0 evra pa platis samo takse. to ispada da za 50 evra mozes bilo gde da odes iz budimpeste uglavnom.. (naravno ne iz bg) www.skyscanner.net - mada ne pretrazuje bas sve kompanije po mom ikustvu wizzair i ryan su bez premca za letove iz budimpeste/hrvatske Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 www.whichbudget.com pretrazuje sve jeftine letove. U tome je i fora, ne mozesh da putujes kad tebi odgovara nego podesavas datume putovanja naspram toga kada nadjes jeftiniji let. Eto, goloshina ima puno iskustva sa svim tim pa poslusaj njen savet. Da letish negde za 50 eura, mislim da je to skroz dzabe. Ja sam u novembru nasla let do Maroka za 90eura. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 Hvala vam na odgovorima! Pa da, o tome s i radi: meni odgovara bilo koje vreme, samo bih volela da je tamo gde idem toplo i da ima mora...ne mora u tom mestu vec u toj zemlji. Da li to znaci da sam propustila letovanje za ovu godinu..mislim posto treba dosta ranije da se rezervise? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 pa ja sam stvarno smotana...Poooooooomagajte!!! Evo sad sam gledala let iz Budimpeste za Ibicu u novembru i ovo mi izbaci: http://book.clickair.com/skylights/cgi-bin/skylights.cgi, trazi da izaberem tacan dan, sto ja nikako ne mogu da uradim. U cemu je problem: njihovom sajtu ili meni? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 Koliko sam ja shvatio (a verovatno nisam), moraš uvek uneti tačan datum. Eventualno postoji opcija "plus/minus x dana". I meni je to predstavljalo problem, jer bih želeo, recimo, da vidim da li postoji jeftin let za Kairo u mesecu februaru. Čini mi se da moraš da proveravaš bukvalno dan po dan, od prvog do poslednjeg februara. Ne bi bilo loše da neko od vas iskusnih sastavi nekakav tekst o pronalaženju jeftinih letova - koje kompanije, koje cene, koje relacije, kako pronaći let - pa da to okačimo na sajt, kad neko pita, da možemo da ga uputimo na taj tekst. Ima li dobrovoljaca? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 Pa da, bas bi bilo dobro... Npr, mene zanima i iz kojih okolnih zemalja i gradova su moguci ti lowcost letovi i za koje zemlje..Neko je pisao, npr., da iz rumunskog grada Arad ima letova za negde, ne mogu tacno da se setim gde, a to je blizu. Mozda ima jos takvih primeraka . Hajde, pisite , pomozite nama pocetnicima! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 to nije stvarno mali posao, ali mozemo da se podelimo pa da svako uradi po neku kompaniju. mislim da su nama i dalje najinteresantniju ryan i wizz. ja mogu da vam uradim te dve i recimo da prema svojim iskustvima napisem kako i gde i sta traziti. ne obecavam kad, ali pocinjem danas nisam letela germanwingsom, easyjetom.. prosto nikada mi nisu bili povoljniji od ovih drugih pomenutih, tako da za njih ne mogu da vam detaljno pisem. volare, click itd takodje, mada, oni ni ne lete bas blizu nas. potrtudicu se danas - sutra da uradim ryan i wizz pa mozemo da stavimo na sajt, ali bih volela da ljudi mogu da dopune ono sto ja propustim da napisem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 golosina, mi te volimo!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 www.skyscanner.net po 28 put Ne mora da se upisuje tacan datum. Moze da se izabere cela godina ili npr odredjeni mesec. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 Zasto favorizujete Evropu,napred air arabia? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2008 Da, Arad je bila najbolja pocetana stanica za letenje po Evropi, preko Milana, a iz Milana - svuda. Pre svega bio nam je (severnoj Srbiji) najblizi aerodrom sa najpovoljnijoj aviokompaniji - Ryanair. Leteo sam prvim letom na pomenutoj relaciji 1.aprila, i nazalost poslednjim 31.jula, naravno za 0.01euro sa svim taksama. Naime Ryanair je imao neki nesporazum sa vlastima grada Arada i ova linija je suspendoana sa destinacija Ryanair-a. Ja sam pre godinu ipo dana sam pisao detaljno o svim low-cost kompanijama, ali nazalost u nedostatku vremena napisao sam samo 4-5stranica uopsteni uvod i detaljno o Ryanair-u i zapoceo Easyjet. To sam poslao Lazaru i njemu je bilo OK, ali je ostalo na tome da zavrsim, i to je ostalo da ceka neko slobodno vreme (ocigledno kad se penzionisem:). Pa ako bi zeleli zajedno da radimo na tom clanku, mogli bi da nastavimo rad na ovom mom dodajuci nova iskustva i nove low-cost kompanije. Drugacije necu moci da zavrsim, a uz to trebalo bi cesto update-ovati jer su pomenute avio kompanije u velikoj ekspanziji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2008 golosina, pa gde si? Mi te cekamo!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2008 Ok .. doshla sam do cifre od 30eura za kartu Milano-Fes ali onda dolazi do stvarcica koje se zovu baggage claim ... drugim recima treba mi objasnjenje sledecih termina online check in airport check in ako idem na airport check in i imam jednu torbu to zadovoljstvo kosta 30eura vishe. Da li ja mogu da udjem u avion ryanair-a sa rucnim prtljagom? Da li mozda i to naplacuju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2008 golosina, pa gde si? Mi te cekamo!!! POCELA SAM sutra vam saljem pa da letite!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2008 e da ljudi, moje najnovije saznanje, koje cu ubaviti i u prirucnik o letenju wizz krece od 17. decembra da leti iz TEMISVARA sto ce (posebno nama iz vojvodine) biti ubedljivo najbliza tacka iz koje cemo za male pare moci da poletimo! prvo idu letovi za london, a nakon toga ce biti i rim, barselona, venecija, milano, pariz i jos stosta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2008 ja sam novi ovde. tek danas sam otkrio ovaj sajt. sasvim slucajno - trazeci info da li je potrebna viza za Rumuniju. najjeftinija opcija za letove koju sam ja nasao je izvesni Wizz Air. http://wizzair.com nemam iskustva sa njima, tako da ne mogu da kazem kakvi su i jesu li pouzdani. ali znam sigurno da su najjeftiniji. ako neko ima informacije o njima nek me obavesti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 18, 2008 wizz je super. letela sam njima vise desetina puta, bez problema. moja omiljena low cost kompanija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2008 Golosina je napisala tekst-uputstvo za traženje jeftinih letova za kompanije Ryan i Wizz... pa ako bi kogod hteo da dopiše za germanwings, easyjet i šta već još postoji, nek se prijavi ovde... ako ne, kačimo na sajt ovo što imamo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2008 Ok .. doshla sam do cifre od 30eura za kartu Milano-Fes ali onda dolazi do stvarcica koje se zovu baggage claim ... drugim recima treba mi objasnjenje sledecih termina online check in airport check in ako idem na airport check in i imam jednu torbu to zadovoljstvo kosta 30eura vishe. Da li ja mogu da udjem u avion ryanair-a sa rucnim prtljagom? Da li mozda i to naplacuju? Imala si pre tri dana promociju za Milano - Fes - Milano za 20eura povratna karta... bice i jeftinijih cim se zavrsi spic sezone (avgust). ON-LINE check-in znaci da ne placas aerodromski check-in i preuzimanje boarding carte na salteru vec tri dana pre leta otstampas boarding kartu preko neta i tako ustedis 5 eura po letu. Ovaj nacin checkiranja je moguc samo za putnike koje poseduju licnu kartu ili pasos izdat od strane bilo koje zemlje clanice EU i pritom nemaju prtljag za cekiranje vec samo rucni. AIRPORT check-in kosta 5eura po letu i znaci da ce te sa pasosem podici svoju boarding kartu na odgovarajucem check-in pultu na aerodromu. male tajne: * na osnovu mog ovogodisnjeg iskustva (20-tak letova Ryanair-om) treba odabrati ON-LINE check-in ako nemate suvise prtljaga, bez obzira da li imate dokument EU. Kada dodje dan za on-line check-in necete moci je izvrsiti bez EU id ili pasosa. Pre leta odete na aerodrom i tamo se cekirate i skoro nikad (90% slucajeva) nece primetiti da nisete platili chekiranje na aerodromu pri rezervaciji. Ukoliko primete (u mom slucaju se desilo samo jednom) daju vam da uplatite 5eura na odgovarajucem salteru i to je to. Rucni prtljag kod Ryanair-a se NE naplacuje i mozete uneti u kabinu samo jedanu torbu max dimenzija 55x40x20cm i max tezine 10kg. Ova ogranicenja skoro niko ne postuje!!! Sto se tice prtljaga koji se checkira maximalna tezina moze biti 15kg, bez obzira koliko torbi imate, pri cemu se za prvu torbu placa 10eura, a za svaku narednu 20eura pri internet rezervaciji. Ukoliko placate prtljag na aerodromu onda je duplo skuplje!!! Za svaki kilogram prekoracenja placa se po 15eura. U ovom delu pravila su izuzetno striktni!!!! male tajne: * moja je preporuka da i ukoliko imate malo vise prtljaga ne prijavljujete ga za checkiranje vec ga ponesete kao rucni (usteda 15-65eura po letu). Kada dodjte na aerodrom zamolite nekoga da vam pricuva vas malo obimniji prtljag tu iza coska, kako sluzbenica na check-in pultu nebi primetila dok vam izdaje boarding kartu. Ja sam jednom najvise u kabinu uneo tri torbe, tezine oko 20kg. Kasnije pri ulasku u avion stjuardesa ce vam reci da niste bas morali toliko stvari da ponesete u kabinu i tada cete videti da niste jedini jer su boxevi krcato puni, pa cesto se stvari trpaju i pod sediste Nadam se da ove trikove nece procitati neko iz Ryanair-a i potom pokusati da osujeti nase male prevare. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2008 najjeftinija opcija za letove koju sam ja nasao je izvesni Wizz Air. http://wizzair.com nemam iskustva sa njima, tako da ne mogu da kazem kakvi su i jesu li pouzdani. ali znam sigurno da su najjeftiniji. ako neko ima informacije o njima nek me obavesti WizzAir je najjaca low-cost avio-kompanija u Istocnoj Evropi, prilicno dobra i pouzdana, ali nikako najjeftinija. RyanAir je znatno jeftinija, takodje i Easyjet, pa vrlo cesto i SkyEurope ima nize cene od WizzAir-a. Wizzair je dobar za Srbiju, jer ima dosta baza oko nas sa dobrim konekcijama: Budimpesta, Temisvar, Cluj-Napoca, Sofija. S'druge strane wizzair ce vas prevariti i uzeti lovu tamo gde se najmanje nadate. Kada prodjte sve korake rezervacije i mislite da je to - to, pre same rezervacije, naplatice vam usluge placanja putem interneta 5-10eura (zavisno od platne kartice) po letu i po osobi, a ne po transakciji. Takodje obratite paznju - cene su izrazene u valuti zemlje polaznog aerodroma - najcesce madjarski HUF, rumunski RON, bugarski LEV, a na kraju ce vam se obracunati u EURO i to po najgorem mogucem kursu po vas, koji niti jedna banka u svetu ima (tako zvani wizzair kurs i tako vam ukrasti najmanje 5-15 eura, a da niste ni primetili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2008 Kupila sam danas karte za Fes za 20eura po osobi sa sve taksama ali su mi naplatili handling fee 10 eura po osobi. Drugim recima Sloba i ja odosmo u Maroko za 30eura a vi kako ocete! Hvala za korisne informacije o prtljagu i online check-in Takve stvari treba da se dodaju na onaj tekst koji je golosina napisala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2008 najjeftinija opcija za letove koju sam ja nasao je izvesni Wizz Air. http://wizzair.com nemam iskustva sa njima, tako da ne mogu da kazem kakvi su i jesu li pouzdani. ali znam sigurno da su najjeftiniji. ako neko ima informacije o njima nek me obavesti WizzAir je najjaca low-cost avio-kompanija u Istocnoj Evropi, prilicno dobra i pouzdana, ali nikako najjeftinija. RyanAir je znatno jeftinija, takodje i Easyjet, pa vrlo cesto i SkyEurope ima nize cene od WizzAir-a. Wizzair je dobar za Srbiju, jer ima dosta baza oko nas sa dobrim konekcijama: Budimpesta, Temisvar, Cluj-Napoca, Sofija. S'druge strane wizzair ce vas prevariti i uzeti lovu tamo gde se najmanje nadate. Kada prodjte sve korake rezervacije i mislite da je to - to, pre same rezervacije, naplatice vam usluge placanja putem interneta 5-10eura (zavisno od platne kartice) po letu i po osobi, a ne po transakciji. Takodje obratite paznju - cene su izrazene u valuti zemlje polaznog aerodroma - najcesce madjarski HUF, rumunski RON, bugarski LEV, a na kraju ce vam se obracunati u EURO i to po najgorem mogucem kursu po vas, koji niti jedna banka u svetu ima (tako zvani wizzair kurs i tako vam ukrasti najmanje 5-15 eura, a da niste ni primetili. ja sam stvarno cesto nasla wizzove karte povoljnije od ryanovih. sto se tice silnih dodatnih obracunavanja i ryan to radi, a da ne pricam da mi se par puda desilo da jednostavno otkazu let bez ikakvog ojbasnjenja (samo dobijes mejlom poruku).. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2008 Ok .. doshla sam do cifre od 30eura za kartu Milano-Fes ali onda dolazi do stvarcica koje se zovu baggage claim ... drugim recima treba mi objasnjenje sledecih termina online check in airport check in ako idem na airport check in i imam jednu torbu to zadovoljstvo kosta 30eura vishe. Da li ja mogu da udjem u avion ryanair-a sa rucnim prtljagom? Da li mozda i to naplacuju? Imala si pre tri dana promociju za Milano - Fes - Milano za 20eura povratna karta... bice i jeftinijih cim se zavrsi spic sezone (avgust). ON-LINE check-in znaci da ne placas aerodromski check-in i preuzimanje boarding carte na salteru vec tri dana pre leta otstampas boarding kartu preko neta i tako ustedis 5 eura po letu. Ovaj nacin checkiranja je moguc samo za putnike koje poseduju licnu kartu ili pasos izdat od strane bilo koje zemlje clanice EU i pritom nemaju prtljag za cekiranje vec samo rucni. AIRPORT check-in kosta 5eura po letu i znaci da ce te sa pasosem podici svoju boarding kartu na odgovarajucem check-in pultu na aerodromu. male tajne: * na osnovu mog ovogodisnjeg iskustva (20-tak letova Ryanair-om) treba odabrati ON-LINE check-in ako nemate suvise prtljaga, bez obzira da li imate dokument EU. Kada dodje dan za on-line check-in necete moci je izvrsiti bez EU id ili pasosa. Pre leta odete na aerodrom i tamo se cekirate i skoro nikad (90% slucajeva) nece primetiti da nisete platili chekiranje na aerodromu pri rezervaciji. Ukoliko primete (u mom slucaju se desilo samo jednom) daju vam da uplatite 5eura na odgovarajucem salteru i to je to. Rucni prtljag kod Ryanair-a se NE naplacuje i mozete uneti u kabinu samo jedanu torbu max dimenzija 55x40x20cm i max tezine 10kg. Ova ogranicenja skoro niko ne postuje!!! Sto se tice prtljaga koji se checkira maximalna tezina moze biti 15kg, bez obzira koliko torbi imate, pri cemu se za prvu torbu placa 10eura, a za svaku narednu 20eura pri internet rezervaciji. Ukoliko placate prtljag na aerodromu onda je duplo skuplje!!! Za svaki kilogram prekoracenja placa se po 15eura. U ovom delu pravila su izuzetno striktni!!!! male tajne: * moja je preporuka da i ukoliko imate malo vise prtljaga ne prijavljujete ga za checkiranje vec ga ponesete kao rucni (usteda 15-65eura po letu). Kada dodjte na aerodrom zamolite nekoga da vam pricuva vas malo obimniji prtljag tu iza coska, kako sluzbenica na check-in pultu nebi primetila dok vam izdaje boarding kartu. Ja sam jednom najvise u kabinu uneo tri torbe, tezine oko 20kg. Kasnije pri ulasku u avion stjuardesa ce vam reci da niste bas morali toliko stvari da ponesete u kabinu i tada cete videti da niste jedini jer su boxevi krcato puni, pa cesto se stvari trpaju i pod sediste Nadam se da ove trikove nece procitati neko iz Ryanair-a i potom pokusati da osujeti nase male prevare. Dule, ovo je super dodajte pls na onaj tekst! Jedino mi nije jasno taj check in. Kad ides low cost kompanijom svakako imas tu odstampanu kartu, a ne klasicnu. Ja sam se jednom na CDG u Parizu checkirala na aerodromu sama na nekom "auromatu" British Airways-a sa elektronskom kartom, a taj automat mi je izbacio boarding kartu. A nemam pasos i LK EU? Nisam bas sigurna koje je objasnjenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 20, 2008 najjeftinija opcija za letove koju sam ja nasao je izvesni Wizz Air. http://wizzair.com nemam iskustva sa njima, tako da ne mogu da kazem kakvi su i jesu li pouzdani. ali znam sigurno da su najjeftiniji. ako neko ima informacije o njima nek me obavesti WizzAir je najjaca low-cost avio-kompanija u Istocnoj Evropi, prilicno dobra i pouzdana, ali nikako najjeftinija. RyanAir je znatno jeftinija, takodje i Easyjet, pa vrlo cesto i SkyEurope ima nize cene od WizzAir-a. Wizzair je dobar za Srbiju, jer ima dosta baza oko nas sa dobrim konekcijama: Budimpesta, Temisvar, Cluj-Napoca, Sofija. S'druge strane wizzair ce vas prevariti i uzeti lovu tamo gde se najmanje nadate. Kada prodjte sve korake rezervacije i mislite da je to - to, pre same rezervacije, naplatice vam usluge placanja putem interneta 5-10eura (zavisno od platne kartice) po letu i po osobi, a ne po transakciji. Takodje obratite paznju - cene su izrazene u valuti zemlje polaznog aerodroma - najcesce madjarski HUF, rumunski RON, bugarski LEV, a na kraju ce vam se obracunati u EURO i to po najgorem mogucem kursu po vas, koji niti jedna banka u svetu ima (tako zvani wizzair kurs i tako vam ukrasti najmanje 5-15 eura, a da niste ni primetili. ja sam stvarno cesto nasla wizzove karte povoljnije od ryanovih. sto se tice silnih dodatnih obracunavanja i ryan to radi, a da ne pricam da mi se par puda desilo da jednostavno otkazu let bez ikakvog ojbasnjenja (samo dobijes mejlom poruku).. a da, sto se tice easyjeta, stalno ga uvrstim u pretragu ali nikada nijedan let nisam kupila kod njih - tj. nikada nisu bili jeftiniji od ryana i wizz-a - u mom slucaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites