Followers 0

Izrael

326 posts in this topic

Ajde ako ti nije teško daj neka zapažanja, cene, itd. Da li može sa silnim arapskim pečatima da se uđe, da li se plaća izlazna taksa kad se vraćaš avionom i tako sve što treba backpackeru.

Unapred sam ti zahvalan.

Ajde ako ti nije teško daj neka zapažanja, cene, itd. Da li može sa silnim arapskim pečatima da se uđe, da li se plaća izlazna taksa kad se vraćaš avionom i tako sve što treba backpackeru.

Ja sam u ovom pasosu, pre dolaska u Izrael, imao [pored gomile njima nebitnih] pecate/vize iz Jordana, Egipta i Libana. Posto sam usao u Izrael kopnenim putem iz Jordana, na granicnom prelazu Wadi Araba/Arava, nije bilo svrhe da trazim da mi ne lupaju pecat. Imigraciona sluzbenica me nija nista posebno pitala, a osim sto su mi dobrano pretresli torbu, ni obezbedjenje nije nesto mnogo pitalo.

Odseo sam u Youth Hostel-u u Eilat-u, i nisam nista razgledao, samo bio na plazi :D

Sto se tice cena, u poredjenju sa okolnim [arapskim] zemljama, skuplje je [Eilat hostel $28, Tel Aviv hostel $24, u Jordanu private/single/ensuite je bilo manje od toga].

Prvi problem se desava par dana kasnije, na aerodromu Eilat pre domaceg leta [El Al] za Tel Aviv. Tu su me dosta ispitivali, pretresli dobrano i mene i prtljag. Nisu mi dozvolili da nosim rucni prtljag sa sobom [samo sam to i imao], nego sam morao torbu da cekiram. Iako sam dosao dosta ranije, poslednji sam se ukrcao u avion.

U Tel Avivu sam ostao nekoliko dana: isao do Jerusalima [autobusom], setao po gradu, setao do Jaffe, bio na plazi. Na svakom malo vecem objektu [autobuska stanica, trzni centri i sl] prtljag se mora dati na rendgenski pregled a ti prodjes kroz metal-detektor. Iako sam video dosta vojnika, kao i dosta 'civilnih' naoruzanih lica, nisam se osecao nebezbedno ni u jednom trenutku.

Najveca gnjavaza je bila na Ben Gurion aerodromu u odlasku iz Izraela [AirBaltic-om za London, preko Rige]. Posto sam dosta iscitao na tu temu pre puta, dosao sam vozom nekih 3 i po sata pre leta. Dok se ceka u redu za security check, dobije se bar code nalepnica na pasosu i prtljagu. Kako sam procitao, prva cifra u broju na toj nalepnici je [prva] ocena 'rizika' i krece se od 1-6. Koliko je to tacno, ne znam, ali kao musko, [relativno] mlad, ne-Izraelac koji putuje sam, ja dobih 6.

Usledelo je preko 2 sata detaljnog ispitivanja i pretresanja [mene i prtljaga] - 'extended' verzija onog iz Eilat-a. Vrlo su ljubazni i courteous tokom celog procesa i dosta objasnjavaju sta i kako sledi. Ono sto je bilo drugacije je da su mi dali da unesem rucni prtljag sa sobom, osim tela DSLR aparata, koje je moralo na dodatne bezbednosne provere. Vratili su mi memorijske kartice i objektiv, a telo aparata dobro zapakovali u kartonsku kutiju. Popunio neke formulare i rekli da ce mi poslati aparat posle tih provera, par dana kasnije. Odradili su check-in kao da je hold lugagge i dali mi [baggage tag] nalepnicu i savetovali da, po dolasku u London, pokrenem proceduru za delayed lugagge. Kutija je dosla u UK nekih 5 dana kasnije i kurirska sluzba mi je donela na posao dan-dva posle toga.

Imigraciona sluzbenica me je samo pitala koja je bila svrha mog putovanja u Liban, zadovoljila se odgovorom "turizam" i lupila izlazni pecat.

Nisam placao nikakve takse na aerodromu, sve je bilo ukljuceno u cenu karte. Platio sam izlaznu taksu na granicnom prelazu u Jordanu [mislim da je bilo 8 JOD].

Eto, toliko za sada, ako te interesuje jos nesto, pitaj[te]!

Ovo je stvarno interesantno, svakog dana od puno ljudi slušaš različite imbecilne načine na koji bezbednjaci maltretiraju backpack-ere... Mislim. Ok, žive u riziku, nije im lako, bombe, avioni, ratovi... ali brate mili, valjda su za 50 godina naučili da razlikuju obične prašnjave putnike od terorista.  :x

To je upravo ono što izuzetno mrzim kad putujem, kada me tretiraju kao sumnjivo-poluterorističko lice, pa me pretresaju i cimaju retardiranim pitanjima. Dobro, olakšavajuća okolnost je što ću da imam 3 meseca za psiho-fizičke pripreme!  ;D

Pitam se, ako tamo ide dosta backpack-era, kako li uspevaju da ih sve tako procesuiraju po par časova, mora da su uposlili milion radnika na granicama?

I da, niko mi ne pomenu ovo, da li je neko od vas rekao (imao uopšte) da ima nekog prijatelja tamo koga bi mogli da zovu i provere? Ja imam u Jerusalimu frenda kog sam ugostio preko CS-a prošle godine, rekao je da se slobodno mogu pozvati na njega i smanjiti proceduru. E sad, šta znači to ''smanjiti'', tipa sa 3 sata na pola sata ili sa 3 sata na 2 i po, to već ne znam.

Dalje, pošto neki spominju da ih pitaju ''imate li neke arapske prijatelje'', pretpostavljam da trebate dati što odričniji odgovor, tipa ako kažete, ''kako da ne, naravno da imam'', plašim se da ne bude, bap, pasoš u ruke i nazad?

Možda ova pitanja zvuče smešno, ali sa ovim Bliskim Istočanima se nikad ne zna, nema tu glupih pitanja.  :D

I da, niko mi ne pomenu ovo, da li je neko od vas rekao (imao uopšte) da ima nekog prijatelja tamo koga bi mogli da zovu i provere? Ja imam u Jerusalimu frenda kog sam ugostio preko CS-a prošle godine, rekao je da se slobodno mogu pozvati na njega i smanjiti proceduru. E sad, šta znači to ''smanjiti'', tipa sa 3 sata na pola sata ili sa 3 sata na 2 i po, to već ne znam.

Ja znam nekoga u Tel Avivu [iz neke ranije price dok je studirao u Svajcarskoj], ali nismo uspeli da se vidimo tog puta, pa ga nisam ni pominjao. Takodje znam jedan par [ona Madjarica, on Izraelac] koji zive tu, ali kako su tokom mogu puta bili kod njenih roditelja u Budimpesti, nismo se videli, te nisam ni njih pominjao.

Dalje, pošto neki spominju da ih pitaju ''imate li neke arapske prijatelje'', pretpostavljam da trebate dati što odričniji odgovor, tipa ako kažete, ''kako da ne, naravno da imam'', plašim se da ne bude, bap, pasoš u ruke i nazad?

Mene ovo nisu pitali, ali verovatno ne bih ni pominjao drugara Libanca, prvenstveno sto ni ne zivi tamo vec skoro 15 godina. Na sva pitanja o ljudima s kojima sam stupio u kontakt u Libanu, Jordanu sam odgovorio iskreno [osoblje u hostelu/hotelu, taksisti i ini turisticki radnici]. I ne, nisam razmenjivao email adrese ni sa kim od njih.

Inace, ovaj drugi Izraelac [ozenjen Madjaricom] je svojevremeno radio upravo to ispitivanje za El Al na aerodromu u Budimpesti - to bi mozda i pomoglo :D

Setio sam se konačno da pozovem ambasadu Izraela i vidim šta mogu da mi kažu na ovu temu (vezano za ulazak u zemlju sa arapskim vizama u pečatu). Obeshrabrili su me totalno kada su rekli da ''službenici na aerodromu MORAJU da vam udare pečat u pasoš sem ako nemate neki mnogo dobar razlog - biznis putovanja itd.''. U prevodu - pretpostavljam da mi po njima ne bi mogli da imamo dobar razlog, da bi nam udarili pečat u pasoš, tako da nam se ne isplati da vadimo nove pasoše, već da krećem sa ovim ''arapskim'' i da će nas zadržati na granici jedno 3-4 sata. Damn...  :x

JMS_UK da li ti je poznato da su ljudima na granici u povratku otimali netbook-ove itd, pošto pišeš kako su tebi to uzeli? Mislim, da li je to neka realna opasnost pa je bolje da se ne nosi ili...?

JMS_UK da li ti je poznato da su ljudima na granici u povratku otimali netbook-ove itd, pošto pišeš kako su tebi to uzeli? Mislim, da li je to neka realna opasnost pa je bolje da se ne nosi ili...?

Ja sam na taj put nosio iPad - i njega nisu zadrzali. Generalno, kod tih tehnickih stvari/aparata je vise pitanje moguce eksplozivne naprave iznutra nego samog sadrzaja. Mada bih generalno preporucio da se ne nosi bilo kakav materijal [stampani/video/audio] na temu izraelsko-palestinskog konflikta. Samo ce da izazove sumnju i dodatna pitanja.

U slucaju mog fotoaparata koji su zadrzali je bilo [bar ja mislim] upravo to, posto su mi vratili obe memorijske kartice iz njega. Moja neka teorija je da imaju neke templates kako razni [tehnicki] aparati izgledaju na rendgenu i da mogu da uporede da li je sve kako treba da bude. Inace, to sve odnesu negde da provere, tako da i ne znas/vidis sta rade.

Posto je moj dSLR malo stariji [model iz 2005/06] ponudili su mi dve opcije:

1. da ga ostavim kod njih za te dodatne sigurnosne provere [situacija opisana par postova iznad]

2. da izvrse te provere tada, ali da moze doci do ostecenja aparata [verovatno bi ga otvarali]

Posto nisam bio siguran da bi moje osiguranje pokrilo to drugo, a isao sam kuci pa mi nije trebao odmah - izabrao sam prvu varijantu.

Nisam cuo za [privremeno] zadrzavanje laptopa/notebooka - jedino jos za neki ne-standardni objektiv [od jedne Nemice].

Inace ovo se sve odnosi na aerodrome - dosta je drugacije na kopnenim prelazima.

Ti znaš da me utešiš.  :D Znači, da shvatim ovo kao: Slobodno ponesite netbook? Kad kažeš štampani/video/audio materijal, misliš da će na ulazu/izlazu da pale i kontrolišu šta je sve na netbook-u snimljeno?

Od štampanog materijala planiram da nosim LP Israel & Palestinian teritories. To valjda neće biti prolematično uneti, tj. koliko ja znam, ne postoji neka zabrana?

Što se tiče ulaska na Palestinsku teritoriju, neko je (više se ni sam ne sećam gde sam to video, posle zilion iščitanih stranica) rekao da graničarima na aerodromu NIKAKO ne kažem da planiramo ići tamo. Mada, ne verujem da su oni dunsteri pa iz štampanog štiva ne provale da hoćemo i tamo?

I da, još mi reci koja su tvoja znanja po pitanju udaranja pečata u pasoše kada ih zamoliš da to ne rade? Mislim, generalno posle svega što si čuo.

Dobro da si naglasio da se ovo sve odnosi na aero-ulazak u zemlju, ne kopneni, da ne bude zabune.

Hvala ti za pomoć.

Mi smo imali relativno slično iskustvo kao jms_uk.

Ušli smo u septembru 2011. u Izrael na Allenby Bridge prelazu, dakle kopnom iz Jordana, a ceo proces ulaska je trajao oko 4 sata, od čega 3 sata različitog pretresa prtljaga, ispitivanja od strane 3 različita službenika od čega dva policajca itd.  :death:

Moram da napomenem da su meni prilično brzo dali pasoš ali da je Andre imao nekoliko seansi ispitivanja. Tamnoput, i inače ima bradu, a tad je preko dve nedelje nije obrijao, tako da jeste izgledao kao taliban. Pitali su ga direktno zašto ima bradu, pitali su nas zašto smo bili u Turskoj, Siriji, Egiptu itd itd, gde ćemo biti u Izraelu, da li nekoga poznajemo, itd. Rekli smo da idemo samo u Jerusalim i Tel Aviv, da nikog ne poznajemo i da su prethodna putovanja bila turistička. Pa ipak su poslali neku opasnu policajku u civilu koja je nastavila da ispituje Andrea u nedogled.

Na kraju svega toga su nam opet pretresali prtljag i kad su nas konačno pustili, krenemo u potragu za bankomatom jer smo imali svega neki JOD. Kad ono, na prelazu nema bankomata. (!! warning !!). Nismo imali dovoljno za kartu do Jerusalima, vec samo do Jerihona, dakle pravac Palestina. Tamo opet čim smo izašli iz busa pretresi i ispitivanja tipa šta vi radite ovde, i naš odgovor: "Došli smo da podignemo pare"  :o Tu nas je neki vojnik odveo do bankomata, gde nam je, mesec dana kasnije se ispostavilo, klonirana kreditna kartica  :psuje: ali to je već neka druga priča..

Odatle, kolektivni taksi, do zida, prelazak na mini bus... Pa pravac Jerusalim...

Što se tiče kamere, kartica itd, ništa nam nisu kontrolisali. Što se tiče pečata, udarili su ga, naravno. Izlaznu taksu nismo posebno platili, tj mislim da je uvek uračunata u cenu avio karte.

Na kraju svega toga su nam opet pretresali prtljag i kad su nas konačno pustili, krenemo u potragu za bankomatom jer smo imali svega neki JOD. Kad ono, na prelazu nema bankomata. (!! warning !!).

Isto bilo i kod mene :) Koliko se secam, mi smo isli u neko isto vreme, nekoliko dana razlike...

Usao u taxi na prelazu Araba i pitao vozaca da li hoce da me vozi u Eilat, ali da prodjemo pored neke banke :D

Pored hostela ima mini mall u kome je bilo par banaka, tako da nije bio problem.

I da, još mi reci koja su tvoja znanja po pitanju udaranja pečata u pasoše kada ih zamoliš da to ne rade? Mislim, generalno posle svega što si čuo.

Mislim da u poslednje vreme stavljaju pecat i ako trazis da ne rade to - moze i bez, ali izgleda da treba dosta objasnjavanja/ubedjivanja.

Ali ne zaboravi i da pecati kopnenih prelaza drugih zemalja isto kazuju gde si bio, cak i ako nemas izraelski pecat [pecat Jordana za king allenby bridge npr.].

Dobro da si naglasio da se ovo sve odnosi na aero-ulazak u zemlju, ne kopneni, da ne bude zabune.

U mom slucaju, odnosilo se na domaci let unutar Izraela, kao i let za izlazak iz zemlje. Usao sam kopnenim putem [na samom jugu, iz Jordana] i nije bilo takvih kontrola.

Što se tiče ulaska na Palestinsku teritoriju, neko je (više se ni sam ne sećam gde sam to video, posle zilion iščitanih stranica) rekao da graničarima na aerodromu NIKAKO ne kažem da planiramo ići tamo.

Da, to vazi kao generalno pravilo - ne pominjati Izraelcima da se ide u Palestinske teritorije.

Kad kažeš štampani/video/audio materijal, misliš da će na ulazu/izlazu da pale i kontrolišu šta je sve na netbook-u snimljeno?

Ne znam da li ce da pale i kontrolisu, jer odnesu sve te tehnicke stvari van tvog vidokruga na proveru. S druge strane, znam da ce stampani materijal da bude problem. U smislu dodatnog ispitivanja.

Od štampanog materijala planiram da nosim LP Israel & Palestinian teritories. To valjda neće biti prolematično uneti,

Nece, sigurno gomile ljudi putuje s time.

'vako.

Idem u Izrael u decembru. Potpuno sam zaboravio da imam vize Malezije i Indonezije u pasosu, a to su radikalne muslimanske zemlje. Nemam arapskih pecata.

E sad da pitam jesam li nadrljao zbog toga??? :bang: :bang: :bang:

Postoji li mogucnost da se uopste ne lupaju pecati u pasos, vec na nekom odvojenom listu zbog konflikata Izraelaca sa Arapima?

edit: za ovo sam nasao informaciju, ja letim sa aerodroma kuku lele znaci da se pripremima na vadjenej brisa iz dup*a da izvinite.

Valjda ce me izvuci ovo sa vizama jer imam dve americke i jednu UK vizu i ceo pasos mi je ispecatiran drugim kao i gomilom sengen pecata.

Mare, prvo, kad se vratiš, please ne zaboravi da nam preneseš iskustvo prelaska granice. Mi ćemo posle tebe tamo, a u mnogo goroj smo situaciji (barem ja, sa Iranskom, Alžirskom i ostalim ozloglašenim vizama). Tako da - ne očajavaj.

Što se tiče udaranja pečata, moraćeš da budeš mnogo ubedljiv na granici kako bi to izbegao, prema zadnjim informacijama koje imam.

Ne mora da znaci, ponekad su te kontrole prilicno random, dok su meni poslednji put vadili bris iz, jelte.., u kabini do mene je bio neki fini svajcarski bizmismen koji se silno uvredio sto su bas njega izdvojili na taj posebni pretres..

A ako letite El-Alom u Izrael, pripremice vam malu oprostajnu zurku i na aerodromu  sa kog krecete; uglavnom el-al ima svoje posebne gejtove na svim aerodromima sa kojih leti tako da vas vec i tu u startu odmah ispituju i trkeljisu..

Inace cini mi se da ne postoji zabrana ulaska u Izrael ni sa jednom arapskom vizom nema veze koliko radikalna bila ta zemlja, jednostavno ce te pitati sta si tamo radio i da li imas kontakt sa nekim odande

Pade mi jedna stvar na pamet. U vezi svih tih silnih pretresa. Jednom sam na hrvatskom graničnom prelazu Rupe kod Rijeke bio pretresen detaljno, čak mi je i novčanik SKROZ isprevrtan. Kontam da će to da urade i Izraeli. E sad, tu će da vide press legitimaciju. S obzirom da nisam profesionalni novinar, da li tu postoje mogućnosti zabrana ulaska, zaplene kartice ili šta već. Ima li neko iskustvo sa ovim?

I da, kako uopšte u Izraelu i Palestini prolazi press, jel puštaju ili zezaju?

Ja planiram ici i do Vitlejema, pa cu preneti sve utiske od dolaska na aerodrom pa sve do poletanja.

Kontaktirao sam i nasu ambasadu dole i rekli su mi da izbegavanja lupanja pecata ne bi trebalo da bude problem i da je sad stiuacije relativno OK, mada izrael uvek ima visoke mere bezbednosti. Vise se brinem sto mi je let na njihov sabt (subota), pa cu morati da prsnem dobre pare za taxi da dodjem do aerodroma.

E sad moj pasos je pun viza kao sto rekoh imam vize Malezije i Indonezija (radikalnije muslimanske zemlje),ali ni to ne bi trebalo da bude problem. Letim Wizz-om iz Budimpeste za smesne pare, s obzirom da one krtnije od JATa lete za 300e, ja sam svoju kartu platio 50e povratnu kao clan WIZZ discount club-a, a 22 su imale promociju 20e nize po letu.

Pored ovih viza imam i dve americke, britansku, kinesku i za hong kong, staru sengen, tajlansku i indijsku i gomilu sengen pecata i pecata iz rusije i belorusije. Valjda ce skontati da sam svetski putnik.

Imacu samo mali ranac sa sobom s ozbirom da je tamo 20-25 stepeni sada  :banana: :banana: :banana: i nosicu samo iphone i aprat onaj digitalac mali. I da hoce nemaju sta mnogo da pretresaju, ali cu da pogibem trazeci da mi ne lupaju pecate. :)

Šabatom idu šeruti (njihovi dolmuši) od Tel Aviva do aerodroma Ben Gurion i cena bi trebalo da je 45-50 NIS što i nije tako strašno, to je oko 10-ak EUR. Obzirom da vozovi i busevi ne idu subotom izgleda da je to najpovoljnija varijanta, ako se ne stopira naravno.

Pored ovih viza imam i dve americke, britansku, kinesku i za hong kong, staru sengen, tajlansku i indijsku i gomilu sengen pecata i pecata iz rusije i belorusije. Valjda ce skontati da sam svetski putnik.

Hoce, ali ce i verovatno da te ispitaju gde si bio/sta si radio u svim tim zemljama i da ti prelistaju pasos nekoliko puta.

Hoce, ali ce i verovatno da te ispitaju gde si bio/sta si radio u svim tim zemljama i da ti prelistaju pasos nekoliko puta.

spreman sam na to! ali cu im reci takodje da bi trebalo da idem u emirate poslovno lupicu kao flight attendant u februaru pa iz poslovnih razloga da mi ne lupaju pecat! valjda ce da prodje! :)

pozdrav ljudi!

uparvo sam se vratio iz izraela wizzair-ovim letom.

Avio slece na terminal 1 , a polece sa terminala 3 u Tela Avivu. Kada sam sleteo plasio sam se kontrole medjutim rutisnki sam prosao. Zamolio sam granicara da mi ne lupa pecat i nije htela to da uradi ali medjuvremenu dok me samo pitala sto sdam doao i gde cu ostati lupila mi je pecat i srdacno se izvinula. znaci ako necete pecat u pasosu mora da ih opominjete non stop. mojoj drugarici koja je bila posle mene nije lupila pecat cak ju je i pitala hoces da ne lupamo pecat.

I tako je avantura pocela. Autobus broj 5 sa drugog sprata terminala 3 ide vrlo cesto i u njemu se moze kupiti karta do jerusalema za 40.8 sekela za dve osobe. Onda se posle 5 minuta voznje u nekoj vukojebinio (da izvinete) preseda za Jerusalem jer smo mi hteli do Jerusalema da idemoodmah nakon sletenja.

Provizija za zamenu novca na aerodromu je ogromna tako da vam ja predalzem da odete do narodne banke ili gde vece i narucite neku malu svotu sekela da vam se nadje jer ce sve ici rutisnki ili podiginite pare (dovolnju kolicinu (1 eur-5sekela) sa ATM uz tu jednu proviziju banke i da ste mirni.

Otisli sm,o do Jerusalema za nekih 45 min -1 sat vreemna voznje.

JERUSALEM je prelep grad i ako niste neki party manijak predlazem odlazak i duzi boravak u tom gradu. Temperatura je bilas nekih 20ak stepeni u TA, u Jer je nesto hladnije.

Ulaz u gotobvo sva mesta od znacaja za videi su BESPLATNI, ali je transport skup. 6,6 sekela jedna voznja njihovim transportom, moze da se uzme karticva za transport (besplatna zelena kartica) na koju moze da se uplati 10 voznji po ceni od oko 52 sekela. jedna karta vazi za voznju vazi 90 minuta. kartica se ne moze korstiti u arapskom elu grada tu je poseban transport i ako zelite ici do Vitlejema karta kosta 7,2 sekela u jednom smeru i putuje se sat vremena u jednom smeru. Palestinci su divan narod ocekivao sam da ce nas pojesti tamo ali svi su bili u fazonu WELCOME!!! Zanci nikakva taksi vozila i drugi transport sa Damascus Gate-a sa arapske autobuske stanice bus broj 21 se uzme i on direktno vodi do Vitlejema. TAKO URADITE AKO IDETE DO PLAESTINEU VITLEJEM.

Do maslinove gore se takodje ide arapskim busem 75 za 5,2 sekela u jednom smeru sto je za mene licno skupo, ali pogled je impoznantan pa vredi otici.

Sve velike znamenitosti uglavnom su otvorene besplatno od 7 sati do 1 sat tako da se mora ustati rano ako zelite da vidite Dome of the ROck recimo.

Jerusalem je nesto IMPOZNANTO ZA MENE!!!

CSing sistemn je ok u JErusalemu mi smo mi imali sreca sa odlicnim hostom, ali u TA ljudi su malo vise puni sebe da su Izrael i jevreji bogom dan narod.

Ja bih se ubedljivo najvise zadrzao tu.

Isao sam do mrtvog mora, karta do Eingedi-ja kosta oko 60 sekela, ali sam onda resio da odem i do masade pa sam kartu platio jos 30 sekela greska. Na Eingediju je plaza gde se mozete kupati u mrtvom oru neopistiv osecaj u sred pustinje, amasada je jevresko sveto mesto. 28 stepeni je bilo moze da se kupa i u decembru, dok je u Srbiji bilo oko 30cm snega sa -5C.

Tel Aviv je totlan suportonost i naravno najskuplji grad, cisti pederaj je tamo, ap sam ja odlucio da odem na aerodrom i da spavam jer je sabat sto je bila velika greska. To za njih nije normalno, ali je normalno da nema prevoza od petka u 3 do subote u 8 i da taksi kosta 20 evra, a ja moju kartu platio oko 45 evra sa WIZZAIR-om. JA sam jos pitao obezbedjenje mogu li da ostanem na aerdromu i oni su rekli anravno, ali to je ta njiohova lazna iskrenost. Inace vozom je samo 15 sekela od centra do aerdroma.

Buljili su u meni kao da nosim tonu eksploziva, jer sam bio za vreme sabta na aerdormu. Onda pred let mene imoju drugaricu su ipipali kao da smo iz Iraka bogte, sve su nam pretresli. Nikad takvu kontrolu nisam iamo,. STRASNO!!!

Izbegavajte da se vracate letom WIZZair subotom ako nemate ensto puno love i budite uvek tacno 304 sate pre chek ina ma kojim danom isli sve duze povlaci njihovu sumnju, a ako ste manje nemate vremena zbot tih famoznih kontrola.

Ne dolaziti nikako ni kasnije od 3 sata pre check-ina. Shuttle bus sa drugog sprata vozi besplatno do terminala 1 sa terminala 3 na svakih 15 min.

Mnogo se tripuju ovi ljudi misle da su bogom dani, naroctio ovi iz tel aviva, koji mi se uopste niej svideo i nema tu sta mnogo dase vidi s obzirom da izrael mnogo toga nudi da buste se nesto duze zadrzavali u ovom modernom gradu.

Nadam se da sam pomogao, ako ima nekih pitanja recite.

E da ne placaju se nikakve dodatne taxe, ono sto platite WIZZaru to je to

Izvini'te na haousu kucanju i pravposnim greskama mrzi me da ispravljam!!! :)

POZDRAV! ;)

Majstore -  clap.gif' alt=':clap:'>

Alal ti vera, svaka čast na iscrpnom uputstvu za upotrebu.

Ja sam upravo izvadio novi pasoš pa kontam da me neće zezati. E sad, da li misliš da ako im priložim neki papir (rezervacija avio-karte do npr. Kine preko Malezije ili Dubaija), da je to pametno kako bih izbegao pečat? Pošto vidim da igraju te pe..rske igre, tako kao tebi su uradili i Kuvaru, kao nemojte pečat, nećemo i bap pečat!

Dalje, imam još jednu veliku muku. Mi bi trebali da sletimo zdravlje Bože uveče oko 11.30, znači pred ponoć. Da li tad ima nešto do Tel Aviva? Taxi i skupe vozove od 3eur u jednom pravcu baš i ne  bi plaćali. Suština je da samo prespavamo kod nekog hosta tamo a ujutru idemo put Haife na sever stopom. Nisi stopirao uopšte tamo? Čitao sam na hitchwiki-ju da je stop tamo maestralan.

I da, reci šta je sa check-pointima Palestina vs. Izrael kod Jerusalima i na drugim mestima (ako si prelazio)? Hvala još jednom!

Ja planiram ici i do Vitlejema, pa cu preneti sve utiske od dolaska na aerodrom pa sve do poletanja.

Kontaktirao sam i nasu ambasadu dole i rekli su mi da izbegavanja lupanja pecata ne bi trebalo da bude problem i da je sad stiuacije relativno OK, mada izrael uvek ima visoke mere bezbednosti. Vise se brinem sto mi je let na njihov sabt (subota), pa cu morati da prsnem dobre pare za taxi da dodjem do aerodroma.

E sad moj pasos je pun viza kao sto rekoh imam vize Malezije i Indonezija (radikalnije muslimanske zemlje),ali ni to ne bi trebalo da bude problem. Letim Wizz-om iz Budimpeste za smesne pare, s obzirom da one krtnije od JATa lete za 300e, ja sam svoju kartu platio 50e povratnu kao clan WIZZ discount club-a, a 22 su imale promociju 20e nize po letu.

Imacu samo mali ranac sa sobom s ozbirom da je tamo 20-25 stepeni sada   :banana: :banana: :banana: i nosicu samo iphone i aprat onaj digitalac mali. I da hoce nemaju sta mnogo da pretresaju, ali cu da pogibem trazeci da mi ne lupaju pecate. :)

samo jedna mala digresija-

sto dvaput zaredom pominjes indoneziju kao radikalnu muslimansku zemlju, kad to nije tacno..

niti je ikad bila, niti je sada...pa to je mozda cak i najliberalnija muslimanska zemlja (mislim, sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom), i sa vizom indonezije nikad nije bilo problem uci u izrael, a ni obratno..

@bam-bam nisu me niista pitali kad sam ulazio u Izrael, ali su me zato itekako pitali kad sam odlazio SAMO za Indoneziju i Maleziju sta sam radio tamo, da li imam prijatelje tamo i da li sam u kontaktu sa njima. I veruj mi da sam bio tamo itkako je cela Java jako radikalno muslimanska i pruzaju veliku podrsku Palestini. Nisam se plasio za dz jer su me ustvari pitali samo sta sam radio u te dve zemlje iako mi je pasos prepun viza i pecata i imama smao slobodne 4 strane u pasosu!!!

@tales kljucaj i reci im tamo da neces pecet prati svaki pokret ruke kad uzme onaj veliki crveni pecat u ruke i ponavljaj da neces

Meni je taj hitch padao na pamet ali mene je od silnog hodanja i neudobnosti patika jako zabolela desna noga i zbog shabat i toga sam resio da ostanem

Znaci gubi se sa aerodrom kako znas i umes koliko te nog nose. Sad bih dao i 100 evra samo da mi nisu radili ono sto su mi juce radili. Mislim da nema nikakvog prevoza posle 12 sati ali nisam siguran! Ne znam do kad im je operativan onaj shuttle broj 5 koji ide do El-Al Junction stanice.

Čekaj, pokušao sam da povežem tvoje spavanje na aerodromu sa pretresom u povratku. Još jednom sam pročitao prethodni post. Hoćeš reći da su vas maltretirali i pretresali u povratku zato što su vas videli da spavate?

Dalje, pošto nama, koliko vidim, nikako ne gine spavanje na aerodromu jer stižemo oko ponoći, ima li tamo neka mala prostorija gde se možemo ''smestiti'' u nekom ćošku, da baš i ne upadamo u oči jer sam navukao strah od lopurdi posle marokanske epizode, a čitao sam da ih u Izraelu ima tona? Ili je ceo aerodrom jedna velika čekaonica?

Nama će biti veselje i u povratku, jer imamo let u 6 ujutru, tako da nam ne gine i tamo ''spavanje''.

Mislim da je to bio jedan od velikih razloga za jos veci pretres. Nemojte da spavate na aerdromu. Veruj mi sad ne bih ni u ludilo. Ako odes u neki cosak mislice da hoces da smeras nesto. Veruj mi ispek'o sam zanat!!!