Followers 0

Ruska viza ??

216 posts in this topic

Nesto se mislim,kad su mi Poljaci vec skratili boravak,a ja vec isplanirao da okrecem pedale jedno mesec dana,

razmisljam da zavrnem ka istoku,i preko Belorusije (viza ne treba)

skoknem bar do St.Peterburga.

Viza,kako pise,je besplatna (sta bi s onom pricom da ce nam rusi ukinuti vize? posto smo mi njima)

ali kako onda do pozivnog pisma od privatne osobe,ili do rezervacije ho(s)tela

ali iz srbije,tj bez internet rezervacija i placanja k.karticom.

El pismo proizvod cimanja po kojekakvim uredima,ili moze proso da se napise "svojerucno" ?

Hvala na pomoci,

Pozzz

Igor.

Upss .. mala korekcija:

viza za turisticka putovanja nije potrebna! ali se prilaze rezervacija ili sta vec ..

Ali KOME se prilaze  ?

U Rusiji boravak moguc bez vize ali to ne znaci da samo mozes da udjes tamo kako hoces.

Varijante:

- pozivno pismo ("prosvizdenije" se zove ili tako nekako) i to original koji mora da ti posalje neko iz Rusije. To pismo samo pokazes na ulazu i time dobijas boravak od 30 dana ali samo jedan ulaz. To pismo je kako kazes "proizvod cimanja po kojekakvim uredima". Taj koji te poziva mora da ide ranije je bilo Ovir a sada navodno moze i u policiji odnosno miliciju ta mu to urade. Ranije je to bio duzi postupak i preko mesec dana dok se ne zavrsi - tipicna ruska administracija, a takodje se i placa. Cena zavisi od grada do grada, negde to daju za 400 rublji a negde za 1200. Vecina ljudi u Rusiji gleda da izvrda uzimanje tog pozivnog pisma tako da moras da nadjes nekog ko ce da se cima i takodje da to uradi dovoljno dugo pre nego sto krenes na put.

- odlazak sa turistickim vaucerom isto kao i u Ukrajinu. To isto pokazujes na granici i upadas u Rusiju. Stvar je u tome sto Rusi traze "pravi" vaucer a ne na mufte kako za Ukrajinu. Znaki Rusi traze da u vuceru bude naveden pravi hotel u kome odsedas i takodje tacni datumi dolaska i odlaska. Mozes da pokusas kod neke agencije da ti to srede ali u najgorem slucaju mogu da ti traze malo vece pare da platis ili jednostavno da ti kazu da uplatis kod njih turisticki aranzman za Rusiju. Krajem jula ja sam pokusavao da uzmem taj vaucer za Rusiju kod "Putnika" i tamo mi je ljubazna zenska objasnjavala da mogu samo preko aranzmana ali posle malo ubedjivanja je htela da mi da i fiktivni vaucer na bilo koji hotel u Moskvi samo da joj dam tacan datum ulaska i izlaska iz Rusije. I jos mi je rekla da Rusi cesto hoce da provere hotel naveden u vauceru da li stvarno postoji rezervacija za boravak. Pa tako tu moze da bude neki problem.

Takodje taj vaucer je u "Putniku" bio dosta skup oko 6000 din. ako se dobro secam. Verovatno vaucer ima i za manje pare, recimo "Moma turs".

- trazis u SUP-u da ti stave u pasos "poslovno" u Rusiju ako mozes da nadjes nekog ko ima firmu koja te kao salje tamo. Trazis na godinu dana recimo i time dobijas neograniceni broj ulazaka u Rusiju za to vreme ali svaki ulaz ima boravak od najvise 30 dana. Mada je i to "poslovno" postalo malo komplikovano jer se iz Rusije zale na to "poslovno" iz raznoraznih razloga. Tako da sad u SUP-u traze i uverenje da si stvarno zaposlen kod firme koja te salje "poslovno". Ja se raspitivao za to "poslovno" u Rusiju i prvo sto su me pitali da li sam zaposlen kod firme koja me salje "poslovno. Rekose ako si zaposlen donesi uverenje o zaposlenju kod njih a ako nisi ne moze da se dobije.

Viza za Rusiju za slucajeve u kojima treba viza definitivno nije besplatna. Za neki duzi boravak kao u slucaju skolovanja i rada treba viza koja kosta 3300 din. Tranzitna viza sa dva ulaska kosta 4760 dinara.

To sto smo mi Rusima ukinuli vize ne znaci da ce i oni nama. Pa mi smo i za zemlje EU ukinuli vize pa oni nama nisu jos he he. Ukidanje viza Rusima je jednostrani akt dobre volje vlade Srbije a za pravo ukidanje viza treba medjudrzavni sporazum. Po recima Lavrova ukidanje vize Srbima nije problem samo ima mnogo onih koji imaju plavi SRJ pasos a koji nisu pozeljni u Rusiju. Citaj Albanci sa Kosova i muslimani iz Bosne. Poenta izjave bi trebala da bude da ce se sa novim srpskim pasosem lakse u Rusiju ali videcemo.

Ma bilo je onomad na televiziji,ona bivsa vlada se nesto hvalila sa tim,

i rakli da ce i oni nama da ukinu (a mi samo da im prodamo nis za kilu pasulja)

jer se eto,volimo :D

A ja bio blesav pa im poverovao ..

Kao sto kaze u Tri Karte za Holivud "Pa budalo jedna,rusi su vaz za*bali '45,zqa*bali 52,za*bace vas opet .. " [za godine nisam siguran ;) ]

Probacu nesto kod mene u SUPu da izvedem,cini mi se da je to najjednostavnija i najjeftinija varijanta ..

Zvanicna poltika Rusije je da se vize ne ukidaju, proveri kome su u zadnjih 15 godina ukinuli a ko nije iz ZND - nikom.

Vec su uveli vize recimo Gruziji (iz vec poznatih razloga) i jos nekom "stanu" tamo, bese li Tadzikistanu ili Turkmenistanu ili tako nesto. U Junu je trebalo da stupi na snagu ukidanje viza izmedju Rusije i Izraela ali Rusi promenili misljenje jer su izracunali da u Izraelu zivi jedno 2 miliona Jevreja koji su bivsi sovjetski i ruski gradjani pa ako svako od njih kada se vraca u bivsu domovinu plati pare za vizu racunica je prosta.

Pa ako im prodamo NIS i JAT onda ce da ukinu vize sigurno mada ce i ovako u neko dogledno vreme da ukinu kada se u Srbiji prosire novi pasosi i zamene stari. I pored svega sad je lakse putovati u Rusiju, bolje da cutimo da nam ponovo ne vrate puni vizni rezim. ;)

Probaj u SUPu "poslovno" za 330 din ako nisu poskupeli i ako ti ne traze uverenje da si zaposlen u firmi koja te salje poslovno.

Pozdrav ljudi, da ne bih otvarao novu temu pisacu ovde...

trebao bih da putujem u Moskvu u novembru... drugar kod kojeg cu biti bi mi poslao garantno pismo ili kako se vec to zove.  Da li je josh neshto potrebno osim tog pisma ili je ono samo dovoljno za ulazak?

Samo da napomenem, ostacu nekih desetak dana, znachi jedan ulazak.

Treba ti samo to pozivno pismo i nista vise. Mozda jedino putno osiguranje ali nisam vise siguran ja ga nikad nisam uzimao za Rusiju i nikada mi nisu ni trazili. Jedino ti ostaje stvar registracije i posto ostajes tih 10 dana bolje je da se registrujes jer kako god ides za Moskvu na izlazu mogu da ti provere registaciju. Posto ides kod drugara moze da te on registruje kao gosta na njegovoj adresi mada je to malo duzi postupak. Sada moze da se uradi registracija u policiji an takodje cak i u svakoj posti (na salteru gde se predaju preporucene i vrednosne posiljke) to je valjda najlaksa i najbrza varijanta. Neka ti drugar u Moskvi proveri za to pa mozes da obavestis i druge ovde kako to ide.

U svakom slucaju posto ides u novembru kreni sa tim pozivnom pismom odmah posto to moze da traje i vise od mesec dana da ga dobijes na vreme za put. I da treba da imas original tog pozivnog pisma sa pecatom to pokazujes na ulazu. Fotokopija, faksirano, skenirano pa stampano ne prolazi.

Hvala puno na odgovoru :D

edit:

Eto i neka administracija koja je gora od nashe, treba im "samo" mesec dana za jedan papir :D

Ruska administracija nije poznata po svojoj brzini a takodje na mahove su veoma cudni.

Nekada gnjave dosta dok se ne zavrsi neki papir a nekada zavrse to ocas posla.

Ambasade Rusije u Beogradu je isto takva iz svog iskustva govorim o dobijanju vize...

Jednom sam isao dve nedelje da cekam za vizu (konzulat radi ponedeljak-sreda-petak isao sam svakog od tih dana

tokom dve nedelje) i nisam dobio vizu iz raznoraznih razloga ali nijedan nije bio do mene. Zadnji put kad sam isao

po vizu (tranzitnu) dobio sam vizu za dva sata mada sam bukvalno ostao jedini tamo jer se zavrsilo radno vreme i svi zbrisali. Naravno pored mene ostala je jos i Irina, zenska koja izdaje vize.  :roll:

A sto se tice tog pozivnog pisma to tamo srede za dva dana, e onda se ceka jedno mesec dana dok to ne predaju onom ko je trazio i jos je privatno lice. Prvo idu raznorazne agencije i organizacije koje ta pozivna pisma sredjuju raznim zapadnjacima za dobre pare, znaci prvo svi da se namire parama. E tek onda se neko seti nekog Rusa koji poziva Srbina (moze i neka druga kombinacija nije problem) u posetu jer je to sitna riba koji nikog ne podmicuje. ;)

A da bi se izbegle sve bogovetne zavrzlame, mozda je bolje platiti nekoj njihovoj online agenciji 20 evra da srede tu pozivnicu? Da li je u ambasadi to dovoljno? I koliko bi naplatili (za dva ulaska?)?

Ako mislis na pozivno pismo (priglasenije) onda ako imas to ambasada ti nije potreba.

To samo pokazes prilikom ulaska u Rusiju i to je to.

Ali sa tim pozivnim pismom boravak moze da traje do 30 dana i vazi samo za JEDAN ulaz i izlaz.

Tesko da moze da se dobije pozivno pismo za dva ulaza.

Takodje treba imati na umu da je ruska vlada nedavno promenila pravila za dobijanje ruske vize,

sada je to postalo malo teze. Barem za ove sa zapada, da li se odnosi na nas ne znam.

Nadam se da ne.

Ne, ovo je visa support, ako recimo za iransku vizu, to zavrsava agencija da mi je kao smestaj rezervisan i sl. ali to se radi samo za pare, i oni to salju faksom u ambasadu, ne meni licno. I taj support moze da vazi i za dva ulaska. Takvih agencija ima danas brdo. Na primer: http://www.waytorussia.net/Travel/VisaSupport.html

Evo jedne vesti iz današnjeg Kurira:  :psuje:

RUSKE VIZE NEMOGUĆA MISIJA

Naši privrednici koji imaju nove pasoše zbog nemara države ne mogu normalno da posluju sa Rusijom

BEOGRAD - Vlasnici novih pasoša ne mogu da dobiju službene vize za Rusiju, Ukrajinu i Kinu jer Zavod za izradu novčanica još nije odštampao odgovarajuće markice.

Potpredsednik Unije poslodavaca Srbije Miodrag Nikolić Feman bio je veoma neprijatno iznenađen kada je pre nekoliko dana pokušao da obnovi svoju službenu vizu za Rusiju. U policiji su ga odbili uz obrazloženje da ima novi srpski pasoš i da ne može “tek tako” da dobije vizu. Narednog dana imao je sastanak sa moskovskim biznismenima od kojih kupuje fabriku na severoistoku Rusije! Uspeo je, uz pomoć ruskog konzula u Beogradu, da dobije jednokratnu vizu, da završi posao u Moskvi, ali ne i da stigne na sajam u Krasnojarsku, na kojem je trebalo da predstavlja srpsku privredu. Istekla je viza.

- Ranije se u nadležnoj policijskoj stanici na osnovu dokumentacije izdavala službena viza na godinu dana i izgledala je kao malo veći pečat. Sada, u novim pasošima, neophodna je takozvana markica na kojoj je viza. I to ne bi bio problem da Zavod za izradu novčanica NBS ne kasni već pet meseci sa izradom tih nalepnica. Za to vreme, nama poslovi propadaju - kaže Nikolić.

Ljubiša Vuletić, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica, za Kurir tvrdi da ova institucija nije odgovorna za probleme sa izdavanjem ruskih viza:

- Juče smo uputili urgenciju MUP Srbije da nam što pre odgovore u vezi sa dopisom od 3. oktobra, kada smo im poslali dizajn te markice. MUP mora da nam overi i odobri dizajn da bismo počeli da štampamo. Iz Ministarstva spoljnih poslova u septembru su tražili da se napravi idejno rešenje. Mi smo ga početkom oktobra poslali MUP. Do sada nema odgovora.

Vuletić objašnjava da posle odobrenja MUP treba da se izradi kvalitetniji hologram, koji će biti sastavni deo vize, što će dodatno produžiti rok za konačno puštanje markica u promet.

- Kad dobijamo odobrenje dizajna iz MUP, radićemo kinegram sa obeležjima Srbije. Za to su nam potrebna još dva meseca - navodi Vuletić.   

u našoj državnoj upravi sve  :fool: do  :fool: i poneki  shtrumpf

zašto jednostavno ne daju stare poslovne vize dok se ne napave te nove. u novom sadu su ih kucali pisaćom mašinom u pasoš, moš misliti  :bag:

He he izgleda da niko nece da kaze o cemu se ovde radi?

Ne radi se ovde samo o nasoj drzavnoj upravi.

Rusija hoce da se prestane davanje pecata "poslovno" u Rusiju.

Sa njihove strane stavljanje "podelovno" pecata je vec prestalo.

U Rusiji je princip: ko hoce poslovno u Rusiju neka uzme poslovnu vizu koja kosta nekoliko stotina $.

Znaci to ce vaziti i za ovdasnje biznismene, ukljucujuci i neprijatno iznenadjenog Femana. :)

Rusija hoce da se prestane davanje pecata "poslovno" u Rusiju.

Ja tu priču slušam već godinama... Al sam se u međuvremenu sasvim lepo naputovao po Rusiji sa tzv. "poslovno za" klauzulom u pasošu. Nadajmo se da će opstati još koju godinu... :)

dobra vest...

cuo sam na dnevniku da su na onom sastanku u moskvi oko NIS-a,gasovoda...objavili da ce rusija u skorije vreme ukinuti vize za gradjane srbije.

Odlicno. Koliko sam uspeo da se informisem iz ruske stampe vec su ih ukinuli Izraelu, Crnoj Gori, Makedoniji i Brazilu. O Srbiji jos uvek nema reci u ruskoj stampi ali nadajmo se da ce uskoro i o tome da se pise.

Po zadnjim informacijama sporazum o ukidanju viza bice potpisan do kraja decembra.

Verovatno stupa na snagu danom potpisivanja sto znaci da vrlo brzo mozemo u Rusiju bez

sredjivanja vize.

Samo nije jasno na koliko ce biti boravak bez vize? 30 dana sigurno a mozda i duze?

Recimo za Crnu Goru negde se pominje boravak bez vize 30 dana a negde 90 dana?

Ruska vlada ima princip "ko nama ukine vize, ukidamo i mi njima" pa posto smo mi njima ukinuli vize aprila

sad je red i oni nama.

Izraelu su vize ukinute septembra ove godine, Crnoj Gori oktobra, a ovo za Makedoniju i Brazil to je nesto

od skoro izgleda.

A, da li ce i dalje biti restriktivni oko onog famoznog prijavljivanja? Ili ce i tu da dodje do nekog labavljenja, mozda?!

Prijava boravka ostaje. Bez obzira da li viza treba ili ne.

Ali i po tom pitanju su uvedene neke olaksice. Licna prijava vise ne mora da se radi u OVIR-u.

Od skoro moze da se radi u policiji ali to kosta.

Dalje moze da se radi u svakoj posti. :)

Tamo gde se predaju preporucena i vrednosna pisma.

Ali i tu ima fora: ako ne znas ruski bolje i ne pokusavaj.

Na salteru je sluzbenica koja zna samo ruski naravno, a i sam obrazac je na ruskom.

Inace prijava je besplatna i brza jer nema nikoga ko to radi.

Nedavno se licno uverio u to.

Kome ovo sve izgleda komplikovano u Moskvi moze da nadje agenciju koja ce da obavi registaciju

i naravno odere te za cenu 50-150$ a moze i jos vise.

Naravno van Moskve moras vecinom da se samostalno snalazis.

Bilo bi super kad bi neko nabavio taj formular za registraciju pa da napravimo uputstvo za popunjavanje.

Puno nas je ucilo ruski u osnovnoj skoli. Snasli bi se sigurno.

Sam obrazac prijave je A4 formata i popunjava se obostrao.

Ima dosta toga da se popunjava a na samom obrazcu pise da se popunjava iskljucivo

na ruskom jeziku i crnom ili tamno-plavom olovkom, he he.

Osnovno znanje ruskog pomaze a i cirilica vadi stvar.

U svakom slucaju ako imas problem sa ruskim jezikom jednostavno dodjes u posed obrazca (u posti), das nekom koga znas tamo da ti popuni i posle odneses u postu. Stvar je u tome sto u tom obrazcu moraju da se popune i podaci onoga ko ti je domacin.

To moze da bude samo privatno lice sa adresom stana ili firma ali samo ako si zaposlen kod njih uz radnu vizu.

Po zakonu stranac mora da se prijavi posle 72 sata od ulaska u Rusiju.

E sada se to odnosi na radne dane a vikend se ne racuna.

Znaci ako dodjes u petak vikend se ne racuna tako da mozes da boravis na jednom mestu do

sledeceg utorka, sve ukupno 5 dana.

Ako boravis u hotelu oni te odmah prijave, ali samo za vreme boravka kod njih.

Ali bolje je da ipak imas neku prijavu jer prilikom izlaska iz Rusije jer ce neko da proveri migracionu kartu

pa ako ima nekog problema moze da bude problematicno prilikom sledeceg dolaska u Rusiju.